Reklama

Dyslexie a Dysgrafie

Linda (Út, 3. 10. 2017 - 14:10)

Všechny děti od dcery ze třídy, které navštívily pszchoterapeutickou poradnu, mají nějakou formu poruchy učení a tím pádem mají individuální pvydělávací plán - různé úlevy při testech, jiné hodnocení. Jsem jediná, které to přijde jako šílenost?
Přece není možné, aby všichne děti, co se normálně hůř učí, měly stanovenou nějakou poruchu a mírnější známkování a tudíž měly lepší známky než děti, kterým rodiče nejdou vyžmudrat nějaký papír.
Někdy, když se s dcerou učim a jí to neleze do hlavy, tak mi přijde, že má taky nějakou poruchu, ale nějak mi to nejde na rozum, aby měla papír na to "že nemá buňky na češtinu" a tudíž byla lépe známkována. Za nás byly děti, co jim nešla matika a neměly na to žádný papír a dostávaly čtyřky.
Já osobně bych byla za těchto podmínek pro zrušení známkování, protože takto to nemá smysl a je to vůči dětem dle mého nespravedlivé.

............... (So, 8. 7. 2017 - 10:07)

Když herečku Whoopi Goldbergovou (54) vyhodili ze školy, propadla drogám, provdala se za svého terapeuta a povila dítko, to vše do svých devatenácti let. Teprve pak jí diagnostikovali dyslexii.

Whoopi Golbergová.Život jí změnila až role ve filmu Purpurová barva (1985), v němž jí dal příležitost režisér Steven Spielberg, prý sám dyslektik. Whoopin úspěch v roli Celie pak korunovalo několik prestižních cen včetně nominace na Oskara a herečka dostala možnost rehabilitovat se:

„Věděla jsem, že nejsem blbá, a že nejsem hluchá," svěřila se v roce 1994. „Když mi budete předčítat, řeknu vám všechno, co jste četl. Oni prostě nevěděli, co mi je."

Billboard, jaký nikdo nestvořil

Dyslexií rocker Ozzy (61) vysvětluje, proč nikdy nečetl Bibli: „Vy jste tu věc někdy zkoušel číst?" opáčil v rozhovoru s reportérem. „Já jako dyslektik nemůžu. Než bych dočetl první stránku, byl bych mrtvý."

Cher, 2009.Mezi slavné muzikanty s poruchou patří zpěvačka Cher (63). Nemoc jí lékaři diagnostikovali kupodivu až v jejích třiceti letech. Možná by se na její dyslexii nikdy nepřišlo, kdyby nenechala vyšetřit svou dceru, která měla potíže na základní škole. Byla vynesena diagnóza, ale byla to diagnóza matčina.

„Dopisy nepíšu, s čísly nemám vůbec nic společného... Napíšu první písmeno slova a má mysl přeskočí k poslednímu. Vidím slova a zpatlám je dohromady. Vidím ohromný billboard, jaký nikdo nevynalezl," popsala zpěvačka v roce 1985 příznaky.

Nejen umělci

Kdo by chtěl vysvětlovat častý výskyt nemoci mezi „bláznivými" rockery a herci jejich vrozenou nechutí k akademickému vzdělání, mýlil by se. Nejen pro to, že dyslektici jsou i mezi nositeli Nobelovy ceny za vědu.

Handicap se nevyhnul ani Ingvaru Kampardovi, zakladateli firmy IKEA. Jeho dyslexii svět nejspíš vděčí za jméno firmy: Muž, jenž figuruje mezi nejúspěšnějšími obchodníky a nejbohatšími lidmi světa, je stvořil jako složeninu vlastních iniciál a počátečních písmen jména svého rodiště a názvu sousední vesnice. Aby si je pamatoval a nemusel nic psát ani číst.

Dyslektičtí Piráti z Karibiku Knightleyová a Bloom.Kdo pronesl následující věty? „Vždycky mne považovali za... ´tu hloupou´ v rodině. A já doopravdy trochu byla, věděla jsem to a přijala to. Psaní a pravopis pro mne byly příšerně těžké..."

Autorkou je spisovatelka detektivek Agatha Christie. CNN ji řadí do skupiny spisovatelů, o nichž se soudí, že trpěli dyslexií.

Slavní lidé, o kterých se píše, že jsou či byli dyslektici

Abert Einstein fyzik, nositel Nobelovy ceny
Ann Bancroft Polárník
Alexander Graham Bell Vynálezce
Wernher von Braun raketový inženýr
Pierre Curie Fyzik (1903 Nobelova cena)
Thomas Edison Vynálezce
Henry Ford Vynálezce
Willem Hollenbach Astronom a fotograf
William Lear Vynálezce
Charles Lindbergh Letec
Isaac Newton Vědec a matematik
Eli Whitney Vynálezce
John VonNeumann Matematik
Orville a Wilbur WrightVynálezci
Harvey Cushing Neurochirurg
Archer Martin chemik nositel Nobelovy ceny 1952
Margie C. Sweeney lékař, autor
Helena Taussig dětský kardiolog
Fred Astaire umělec
Michael Barrymorebritský komik, televizní moderátor
Abhishek Bachchan indický herec
Orlando Bloom Herec
Enrico Caruso Operní pěvec
Harrison Ford Herec
Dave Foley Herec
Danny Glover Herec
Whoopi Goldberg Herečka, komik
Jerry Hall supermodelka
Anthony Hopkins Herec
Susan Hampshire Herečka
Salma Hayek Herečka
Alyssa Milano Herečka
Billy Bob Thornton Herec
Will Smith Herec , zpěvák
Tom Smothers Herec, zpěvák, komik
Henry Winkler herec, autor
Robin Williams Komik, herec
Keanu Reeves Herec
Edward James Olmos Herec
Cher zpěvačka, herečka
Nigel Kennedy Houslista, Herec
Daniel Powter Hudebník
John Lennon zpěvák, skladatel, herec, aktivista,
Britney Spears zpěvačka
Lyndon Johnsonprezident Spojených států
Thomas Jeffersonprezident Spojených států
George Washington, prezident Spojených států
John Fitzgerald Kennedy prezident Spojených států
Andrew Jackson 7. prezident Spojených států
George H. Walker Bush 41. prezident U. S.
George W. Bush 43. prezident Spojených států
Winston Churchillministerský předseda Velké Británie
Carl XVI. Gustaf Král Švédska
Michael Heseltinebritský premiér
George S. Patton Generál
Anna Eleanor Rooseveltová první dáma
Ansel Adams Fotograf
Scott Adams Karikaturista "Dilbert" tvůrce
David Bailey Britský fotograf
Michelangelo Buonarroti Umělec
Elizabeth Daniels Autor detektivních románů
Walt Disney producent, výtvarník animace, zábavní park Pioneer
Guy Ritchie filmový režisér a manžel Madonny
Bernie Taylorautor Big Trout
Auguste Rodinsochař
J?rn Utzonarchitekt
Richard Rogers Architekt
S?ren Kragh Jacobsendánský filmový režisér
Steven Spielberg filmař
Steve Jobs Zakladatel společnosti Apple Computer
Thomas J. Watson Jr. bývalý generální ředitel společnosti IBM
William Wrigley, Jr. zakladatel žvýkačky Wrigley
Hans Christian Anderson Autor
Earnest Hemingway Autor
Mark Twain Autor
Muhammad Ali Boxer

no (So, 8. 7. 2017 - 09:07)

dyslexie není nemoc. A má jí co druhý. V dospělosti většinou ustupuje.

Romana (Po, 16. 1. 2017 - 21:01)

Ahoj mohl by mi zde prosím někdo nějak krátce a jasně popsat, jak se může projevovat dysgrafie? Mám obavu, že dcera něčím takovým trpí. Je v páté třídě a když dělá různá doplňovací cvičení z ČJ, tak to má dobře nebo pár chyb. Když píše diktát, tak dostane za pět.

pája (Pá, 28. 10. 2016 - 10:10)

Každý vidí to co chce.

RENATA (St, 28. 1. 2015 - 10:01)

Martino můj názor je že pochybyla a mám stejný problém,začali jsme chodit do 1 třídy máme papír na individuální program,pani učitelka to nerespektuje,nejdou nam diktáty opis a přepis,nestíhá proto píše nečitelně

s (Pá, 16. 4. 2010 - 10:04)

Našla jsem skvělou knížku - Olga Zelinková:
Dyslexie v předškolním věku- je to o celistvém pohledu od dětství až po zkušenosti v dospělém věku, včetně skutečných příběhů od lidí různého věku v jedné rodové linii, kteří tím prošli. Držím všechny palce

S (St, 7. 4. 2010 - 15:04)

Dobrý den,
takhle se nějak...Bohužel Vám věřím nespolupráci se školou, dle mého pohledu je potřeba úzká spolupráce už v začátcích první třídy a neustávat v dalších letech , i když je to pro všechny zúčastněné strany vyčerpávající a bez zvážení svého podílu zúčastněných stran - dítě , rodič , učitel -to nepůjde. Potřebujete pravděpodobně najít první postupné kroky-požádat třeba nějakého spec.pedagoga, školn.psychologa, aby Vám pomohli, s čím začít a rozlišit problémy v chování a v češtině,případně zprostředkovali špatnou komunikaci mezi Vámi a učitelem. Držím Vám palce , pryč od zoufalství na pevnou zem.

M (Út, 23. 2. 2010 - 21:02)

Ivanko,s učením musíte být důsledná.Denodenně se připravovat se synem do školy.S Čj nám hodně pomohlo CD Terasoft diktáty.Nejdříve to syna vůbec nebavilo,ale vymyslela jsem hru,kdo bude lepší a zapojila jsem do hry i tatínka.Syna to chytlo a začal to brát jako zábavu a i když si sám doplňoval,bral to stále jako hru.

M (Po, 22. 2. 2010 - 18:02)

Pokud se Vašemu chlapci vysmívají,tak se nedivte,že se rve.To by měl každý učitel pochopit,ale to by musel chtít pochopit a řešit,proč se rve.Vše je o lidech.Já mám štěstí,že se syn učí dobře i přes tuto poruchu.Z Čj měl 3 a to mu vycházel průměr 2,ale bylo mi řečeno,že na průměr se naše škola nehraje.
Přeji Vám hodně trpělivosti a silné nervy.

Ivana (St, 17. 2. 2010 - 11:02)

děti s dys potřebuji pedagogy...Dobrý den,
takhle se nějak cítím já syn je považován za hloupeho a agresivního chlapce,který nosí samý pětky je v šestý třídě a škola vůbec nespolupracuje jak je možný že propadá z češtiny???

Hanka (Út, 9. 2. 2010 - 13:02)

K článku paní...Dobrý den paní Martino,
to, co píšete, je velmi zvláštní.Běžný postup je takový, že posudek poradna vydává pouze rodičům a je na nich, jestli ho dají k dispozici také ve škole.Zpravidla se vyšetření provádí na doporučení učitele a na základě výsledku vyšetření se stanovují individuální plány, způsoby nápravy a úlevy,takže rodiče většinou posudek do školy přinesou. O opačném postupu jsem nikdy neslyšela. Jako rodiče máte přeci právo rozhodnout o tom, kam se informace o vašem dítěti dostanou. Nevím, co jste myslela těmi nařízeními.Přeju hodně štěstí v poradně, snad vám pomohou, jestli to ale pomůže synovi v devítce - to nevím. Myslím, že teď začínat s nápravnými cvičeními je trochu pozdě (můj názor, nezlobte se.)Hezký den Hanka

Martina (Út, 9. 2. 2010 - 12:02)

K článku paní Hanky.
Souhlasím s Váma,že posudek je pro rodiče,jak mají pracovat s dětmi.Ale proč tiskopis odesílají pouze do školy a nedají kopii rodičům.Já sama jsem si kopii vyžádala.Bylo jim to divné,proč jej chci.Ode mně posudek zase žádala lékařka na neurologii.
Nechci mávat s posudkem,to je to poslední.Ale myslím si,že zdravý selský rozum by měl vždy převážit před nesmyslnými nařízeními.
Rozhodně nepřijdu do poradny s tím,že chci úlevy.Žádám o vyšetření,posudek a uvidíme.

Martina (Út, 9. 2. 2010 - 11:02)

Do psychologické poradny jsme objednaní,uvidíme co nám řeknou.Ohledně syna paní Aleny si myslím,že chlapec trpí na krátkodobou pamětí.

Granvin (Čt, 4. 2. 2010 - 21:02)

Pokud má syn dyslexii, tak to na zapamatování si látky přes noc nemá vliv, pokud vím.

Hanka (Čt, 4. 2. 2010 - 10:02)

Můj syn má...Ahoj Martino, paní učitelka postupovala správně. Pokud jste byla se synem v PPP naposledy ve třetí třídě, Váš posudek je již dávno neplatný. Platnost takového posudku je zpravidla jeden školní rok, více pouze v závažných případech, ale tím Váš syn nebyl, pokud proplul druhým stupněm bez problémů, jak sama píšete. Ony totiž tyto poruchy nejsou jenom o diktátech,ale o učení jako takovém. Navíc posudek z poradny se nevydává proto, aby se mělo čím mávat na učitele, ale aby zejména rodiče věděli, jak s dětmi pracovat,jakým způsobem poruchy soustavně napravovat a jak jim dlouhodobě a cíleně pomáhat.Věřte mi, že útočením na učitele synovi nepomůžete. Moc by mě zajímalo, jak by se v poradně tvářili,kdybyste tam přišla teď po těch letech, že chcete posudek kvůli úlevám - na Vašem místě bych do toho tedy nešla. Ale to je vaše věc. Vaše paní učitelka měla pravdu i v tom, že se časem poruchy učení stírají, ale je tam nutná cílevědomá a hlavně soustavná nápravná péče. Ze strany rodičů především.

Návštěvník (Pá, 4. 3. 2022 - 17:03)

přečti si to http://www.youtube.com/watch?v=YK1zo8IPH7E

H (Ne, 21. 6. 2020 - 07:06)

Martino, Hanka to moc dobře napsala a radila ti. Ty se musíš především co nejvíce synovi věnovat ,hlavně mu dát klidný radostný život.

B.H.B (St, 20. 7. 2022 - 20:07)

Více se synovi věnovat a to celá rodina.
Martina si to měla přečíst a chovat se jako správná matka, ne nadávat na pedagogy a ptát se, jestli podat stížnost na učitele řediteli a změnit lékaře. Vypadá taky na ne úplně zdravou psychicky.

Alena (St, 3. 2. 2010 - 21:02)

Přečetla jsem si vaše dopisy a mohu vám
říct,že mám syny tři a z toho jsou dva co
mají dysleksii.Řeknu vám,že je to velký
zápřah,když se musíte s nimi učit.Ve škole
jsem se domlouvila s třídní učitelkou,které
jsem vylíčila situaci o synovi.Udělali mu
individuální plán,jen na ty těžší předměty.
(přírodopis,dějepis,český jazyk a cizí jazyk).Paní učitelky,co má na starosti školství,jsem se ptala,proč syn dostane pětku,když ho večer zkouším a řekne mě celou látku ze sešitu dobře a správně!Ona mě odpověděla,že je to tím,když večer usne,tak si zapamatuje látku,ale do rána toho polovičku zapomene a to je to slovo dys.Nejdříve jsem syna hubovala,ale pak po tomto rozhovoru,jsem to přestala dělat.Syn se začal učit truhlářem,ale byla to škola - střední odborné učiliště,kde učitelé ohledy nebrali.Kvůli špatnému prospěchu musel odejít,protože mu nejde učení,ale praxe mu jde.Nyní pracuje a je spokojený a vedoucí si na něj také nestěžují.Byla a je to stále velká starost,jak těmto dětm pomoci.Kdo to opravdu nezažil,tak tomu nevěří.Přeji vám všem hodně štěstí a porozumění s touto nemocí.

Reklama

Přidat komentář