Šest základních pravidel prevence průjmů:
Šest základních pravidel prevence průjmů:
1. Dodržujte základní hygienické zásady. Po použití toalety, jízdě v MHD nebo nakupování si vždy umyjte ruce. Obzvláště dbejte na dodržování této zásady u malých dětí a starších lidí.
2. Ovoce a zeleninu, které není možné oloupat, před konzumací pečlivě omyjte.
3. Vejce a veškeré produkty z nich pečlivě tepelně upravte. Sami si doma nepřipravujte jídla ze syrových vajec, například zmrzlinu nebo vaječný koňak.
4. Na porcování masa použijte jeden nůž a jedno prkénko, na kterém pak nekrájejte jiné potraviny. Během manipulace se syrovým masem se nedotýkejte například sklenice s pitím nebo dětských hraček. Utěrky potřísněné krví co nejdříve vyperte.
5. Maso nerozmrazujte v mikrovlnné troubě, ale vyndejte jej s dostatečným předstihem a nechejte rozmrznout při pokojové teplotě.
6. V létě se vyhýbejte stánkům s rychlým občerstvením, ve kterých nemáte zaručenu čerstvost a nezávadnost použitých potravin.
Odborná spolupráce: MUDr. Marek Beneš, Klinika hepatogastroenterologie IKEM
- Odpovědět
Pošli odkaz