Nevolnost po nadměrné konzumaci cukru
Cukr způsobuje expanzi čchi a zahřívá (jang), proto použijeme energie, které jsou stahující a zadržující (jin).
Vhodná je zejména mořská zelenina, protože vyrovnává vzniklý deficit minerálních látek a vitamínů: řasy kombu, hijiki, wakame, čaj z hnědé mořské řasy.
Kořenová zelenina má jemnou chuť a podepírá organismus při náhlém poklesu hladiny cukru: kořen lopuchu, karotka, tuřín.
Zelí navíc působí detoxikačně a měli bychom je konzumovat v mírně převařeném stavu.
Tekka neutralizuje jako prostředek první pomoci a spoutává žaludeční bolesti a nevolnost, protože přebytečná energie je svedena do spodního ohřívače. Plnou čajovou lžíci tekky vsuneme do úst a pomalu rozžvýkáme nebo ji rozpustíme v čaji banča.
Doporučuje se čaj z praženého ječmene, kukiča nebo banča s trochou sójové omáčky nebo umeboši, vývar s miso a řasami.
Zdroj: Manuela Heider de Jahnsen - Čínská medicína prevence a léčení stravou
- Odpovědět
Pošli odkaz