Peptický vřed žaludku a dvanácterníku
Příčiny, které vedou k vzniku vředů
1. Vředová choroba. Takto označujeme ty peptické vředy, u nichž je prokázána infekce Helicobacter pylori a jiné příčiny nejsou přítomny vůbec nebo nehrají významnější roli.
2. Vředy sekundární
a) Vředy jako následek léčby nesteroidními antirevmatiky (včetně kys. acetylsalicylové) a kortikoidy
b) Hormonální vlivy (Zollingerův-Ellisonův syndrom, hyperparathyreóza).
c) Vlivy stresové (vředy po polytraumatech, po těžkých operacích, po popáleninách).
d) Některé vředy stařecké (cévní a trofické - karenční vlivy).
e) Některé další vyvolávající příčiny jsou sporné, bez jistějšího průkazu (např. hepatogenní při cirhóze jater).
Příznaky:
Hlavním projevem peptického vředu je obvykle bolest.
U vředu dvanácterníku (duodenálního vředu) je to bolest nalačno, tj. za 2 a více hodin po jídle a bolest noční, která se tiší jídlem. U mnohých nemocných jsou přítomny projevy překyselení (pyróza, kyselé zvracení). Dyspeptické potíže u duodenálních vředů nebývají časté.
U žaludečních vředů (gastrických vředů) jsou příznaky méně charakteristické, ale s určitou nepřesností lze říci, že čím je vřed v žaludku lokalizován orálněji, tím bolest vzniká časněji po jídle. Mohou být přítomnydyspeptické potíže (nechutenství, říhání, pocit na zvracení- nausea, váhový úbytek).
U malé části případů peptických vředů (do 10 %) je prvním projevem onemocnění komplikace - perforace nebo krvácení (meléna - černá dehtově páchnoucí stolice s natrávenou krví, případně hematemeze - zvracení krve).
Léčba:
Konzervativní léčba
Klid, dostatek spánku, omezení namáhavé fyzické činnosti,
Dietetická opatření - nedoporučují se ty složky potravy, které stimulují žaludeční sekreci a nemají neutralizační schopnost (káva, silný čaj, nápoje obsahující kolu). Je vhodné jíst v menších porcích a častěji. Z alkoholických nápojů se doporučuje vyloučit bílé víno a destiláty. Lze tolerovat pivo jako nápoj po jídle a malé množství červeného vína (nejlépe jako vinný střik). Vyhněte se nápojům syceným oxidem uhličitým, smaženým jídlům¨a silně kořeněným pokrmům. Kouření je významný rizikový faktor, který ovlivňuje výskyt, přetrvávání, recidivy i komplikace peptického vředu. Při akutních potížích vypijtesklenici čisté vody, zředí množství žaludeční kyseliny a zmírní potíže.
Antimikrobiální léčba při prokázané infekci Helikobakterem pylory
Antacida - potlačení kyselosti žaludečních šťáv. Upozornění: vyhněte se přípravkům s obsahem hliníku, který souvisí s výskytem Alzheimerovy choroby
Odstranění příčiny sekundárních vředů
Endoskopická léčba - při krvácení z vředů
Chirurgická léčba - řešení komplikací vředů (krvácení, prasknutí, zúžení)
Podpora hojení vředů přírodními prostředky:
Šťáva z celých listů aloe vera - Jedná se o šťávu s více než 200 účinnými látkami. Díky vysokému obsahu mukopolysacharidů má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při zánětlivých onemocněních jícnu, žaludku i střev, tlumí bolest, působí proti bakteriím, virům i plísním, hojí žaludeční a dvanácterníkové vředy. Vedle znecitlivujícího účinku působí dále jako koagulační, baktericidní, desinfikující a hojivý prostředek. Především ale zabraňuje nadměrné sekreci žaludečních kyselin díky svému pH.
Zinek - Užívání 25-50 mg zinku denně urychluje hojení poškozených tkání
Latex z rostliny Croton lechleri (dračí krev) urychluje hojení vředů. Má protistresové působení.
Humáty působí proti Helikobakter pylori
Esenciální mastné kyseliny - rybí tuk či pupalkový olej - chrání sliznice žaludku a střev před vředy.
- Odpovědět
Pošli odkaz