Kuřáci, jezte syrovou brokolici!
Američtí vědci z ústavu Roswell Park Cancer Institute zveřejnili výsledky svého výzkumu. "Stále platí, že nejdůležitější je přestat kouřit, abychom se rakovině vyhnuli," vysvětluje doktor Li Tang.
Mimo to ale vědec doporučuje, aby lidé, kteří někdy kouřili, jedli více brukvovitých druhů zeleniny, jako jsou brokolice,květák, kapusta, zelí nebo řepa, a to nejlépe za syrova.
Tang sledoval 948 pacientů s rakovinou plic a 1743 zdravých lidí a zjišťoval, jaké jsou jejich stravovací návyky. Ukázalose, že u kuřáků a především u bývalých kuřáků byla konzumace brukvovité zeleniny přímo spojena se sníženým rizikem vzniku rakoviny.
"Účinnou látkou proti rakovině je v tomto případě látka isothiokyanát," vysvětluje Tang.
Během studie konzumovali respondenti nejčastěji brokolici, kapustu a květák. Lékař říká: "Nejlepší je konzumovat tutozeleninu za syrova, protože tepelná úprava ničí enzym, který isothiokyanát aktivuje."
Dřívější klinické studie potvrdily, že isothiokyanát v brokolici příznivě působí i při rakovině prostaty a močového měchýře.
Zdroj: Plus
http://www.pimpaku.cz/content/sedmero-rad-pro-pipku-k-v-iv-zdrav
- Odpovědět
Pošli odkaz