Reklama

Trestání dospívajících dětí

misulko (Po, 2. 4. 2007 - 18:04)

Je mi dvanast rokov a oco ma kazdu chvilu mlati a najhorsie je na tom ze je hudobnik a hra na gytaru na ktoru nuti aj mna a bije ma strunami ked neviem zahrat.Ked ideme ku dedom tak ty sa ho hned pitaju aka znamka spravanie atak dalej a hned po mne ide rakoska alebo nejaky prut.Uja mamucitela a to nechcite vydet je to trener hokejistov neni znamy ako oco ale ked nas uci aj telenu a da mi robyt a kazdy priestupok klyky drepy a tak dalej. A ked som unho alebo on u nas tak hned ma mlati.Mam aj starsieho brata som najmladsi celej rodiny a ten si nic neodskace ani segra.Len ja si vsetko odskacem. Biju ma uz za dojky a mam dost vela poznamok ako ze sa bijem a take a to uz radsej nevravym. Maximalne raz alebo 2krat za mesiac sa mi stane ze nedostanem. Najcastejsie dostavam nejakym prutom a na holej to hrozne boli a stipe. No ale neviem co mam robit s tymi poznamkami nevie niekto poradit uz som sa snazil ich nedat zapisovat a vravet ze nemam ziacku ale oco sa kontaktoval u tiedneho a potom som schytal dvojnasobnu a triedny mi povedal ze sa bude aj s ujom rozpravt a aj s dedom uz som nemal na vybera tak som rychlo povedal ze ujovy to radsej poviem sam a ze dedovy tak isto ale on vravel ze nie no tak sa teraz tesim kedy dnes vecer prydu ku nam a daju mi na holy zadok a budu robyt kliky a drepy v trenirkach a za kazdy zly drep dostanu na holej alebo po rukach a nohach a budem mat navyse kliky alebo drepy. Viem ze si zsluzim ale nie tak silno a tak casto kolko krat si nemozem sadnut na zadok a boly ma to aj tri dni Uz nemohu za o ze sa neviem spravat a neviem tomu zabranit mozno mozem ale teraz mislym len na to ako dlho bude trvet vypraska a aky bude bolestivy viem ze trvat bude sakra dlho a bolet hrozne a kut s polenom ma nemnie Pomozte Hrozne to boly a odpiskovat si uz dnes nedovolym lebo za dve poznamky a za 4 a 3 dnes nie zasa zadok bude modry nastastie je piatok

Kombucha (Po, 26. 3. 2007 - 14:03)

No, tělesné tresty, to je zapeklitá otázka. Než jsem měl vlastní děti, tak jsem měl předsevzetí, že na ně nikdy ruku nevztáhnu. No, nakonec se ukázalo, že to bez toho nejde. Nejstarší dcera je od narození vztekloun a paličák, na tu prostě domluva často neplatí. Ani nějaké to plácnutí přes zadek nebo facka ji nijak nerozhází. Je to tvrdá nátura. Ale když na to dojde, tak ví, že překročila jistou mez a začne sekat dobrotu. Obě mladší děti jsou jiné. Na tu prostřední se nesmí ani moc zvyšovat hlas, protože se dá hned do pláče, stáhne se do sebe a dost dlouho trvá, než se uklidní. Syn je zatím velice šťastná, vyrovnaná povaha. I když se to bude zdát neuvěřitelné, tak skoro vůbec nezlobí. Z toho plyne, že "kárná opatření" by měla vždy odpovídat povaze dítěte. Ještě jeden příklad - když se narodila mladší dcera, ta starší nějakou dobu dost žárlila a občas ji ubližovala - třeba ji kousala a tak. To jinak než výpraskem řešit nešlo. Vždycky to ale probíhalo v klidu - ublížilas, tak teď dostaneš. A ona to i ve svých 3 letech chápala a nakonec s tím kousáním přestala. Myslím si, že když trest proběhne stylem - tak, teď jsi dostal(a), ale dál budem zase kamarádi, tak je to naprosto vpořádku. Nesmí se samozřejmě jednat o žádné surové bití a dítě nesmí mít pocit, že bylo potrestáno nespravedlivě či nepřiměřeně.
Já ve většině případů plácnu tak, že to vůbec nebolí. Ale ono to stačí - dítě to vnímá jako trest i tak. Opravdu přitlačím jenom za vyloženou lumpárnu - většinou, když jedno dítě druhému ublíží (bolest za bolest) nebo schválně něco zničí apod. K tomu dochází ale jen výjimečně.

Myslím si ale, že čím je dítě starší, tím má fyzický trest menší účinek a nakonec může být vyloženě kontraproduktivní. Bít patnáctiletého kluka je pitomost.

V případě výše uvedeného posprejování bych ho nechal škodu nahradit/napravit. O té krádeži bych si s ním spíš promluvil, proč to udělal. V takové situaci podle mě výprask nic neřeší. Krást může z různých důvodů - třeba z docela obyčejné frajeřiny. Jestli není blb, tak pochopí, že to není to pravé. Jestli je, žádný výprask to nespraví.

Radka (Po, 26. 3. 2007 - 12:03)

Já nevím. Co si myslíte. Souhlasíte s tím, že by měl dostat kluk nebo holka výprask rákoskou 25 na holou třeba za to, že sousedům posprayoval barák nebo, že ukrad čokoládu v obchodě a pod? Já si myslím, že ano

Paul (Út, 29. 11. 2005 - 12:11)

Ajo ,plně s tebou souhlasím.Taky jsem zastánce spankingu ,ale to je vážně o něčem jiném.to je volba dvou lidí, tohle ne.já tohle na rozdíl od mé exmanželky nepoužíval.Příjde mi lepší děti vychovávat buď příkladem anebo tak ,že pokud člověk zvýší hlas ,je jasné ,že přestřelilo..

Aja (Po, 28. 11. 2005 - 11:11)

Vyrůstali jsme s bratrem jen s matkou. Nikdy nás netloukla, byla spíš starší kamarádka. Ale dvakrát bratrovi v sedmnácti nafackovala kvůli kouření. Jenže - bratrovi dnes nestačí 2 krabičky cigaret denně, takže to byl takový beznadějný výkřik zoufalství. Já sama mám dvě děti - 17 a 14 let. Nijak zvlášť jsem je nikdy netrestala, je fakt, že když byly malé, tak občas je plácnout bylo účinnější než dlouhé vysvětlování. Snažím se k nim chovat kamarádsky, i když přiznávám, že je mám občas chuť "roztrhnout". Před rokem moje tehdy 16letá dcera tak "držkovala", že jsem se neovládla a "skočila" po ní. Je fakt, že okamžitě přestala, ale já se cítila jako hysterka. Nic jsem tím nedocílila, jen jsem si zchladila žáhu. Přesně - došly mně argumenty, tak jsem použila sílu. To je špatně. Můj manžel vyrůstal sám s matkou a ještě v sedmnácti si musel přinést řemen, sundat kalhoty, potupně se ohnout a pak ještě poděkovat za výprask. Dodnes se červená, když na toto téma mluvíme. Já mám husí kůži z takového ponížení. Jsem sice zastánce spankingu, ale to s tím nemá nic společného. O rodičích, kteří takto trestají své děti si myslím, že jsou trochu úchylní. Zvláště, když na to nechají koukat ostatní členy rodiny

Vera (Čt, 20. 10. 2005 - 01:10)

Ivosi: mluvis mi z duse.Myslim si uplne totez. Moje sousedka, ktera prozila leta v USA, odvezla tehdy sveho 5 leteho syna do Cech a tam ho nechala vychovavat svymi rodici, aby se jako rozvedena matka sama mohla vice venovat svemu zamestnani. Syn, kteremu je nyni neco malo nad tricet let ji sice na jednu stranu vycita, ze ho odlozila k prarodicum, ale na druhou stranu ji dekuje za krasne detstvi na vesnici bez gameboyu, pocitacovych her, krvaku a horroru v televizi, kterymi jiz tehdy v Americe byly deti krmene. Kdyz mu bylo 15, sousedka se prestehovala do Evropy a syna vzala zase zpet z Cech k sobe. To, co bylo v Americe bezne, v zap. Evrope teprve zacinalo, ale i tak si toho novodobeho ubijeni casu deti uzil dost a dodnes na to krasne detstvi na vsi vzpomina, na vsechny venkovske slavnosti, zpivani ve sboru, vylety s pionyry i na povinne sbirani kastanu atd. Na zadnou komunistickou buzeraci si nikdy nestezoval.

Ivoš (St, 19. 10. 2005 - 20:10)

Jane a proč? Vychoval jsem dva kluky a dnes mám tři vnoučata a nikdo jsi nestěžuje. Od 15-ti pracuji s dětmi (ne ve škole). Tresty se u nás nepěstují a kluci dostali za celý život asi dva facáky v pubertě a to od ženy. Vycházime spolu super a o vnoučatách i cizích dětech nebudu ani psát. Já jenom neznáším, to vychvalování jiných, jak jsou dokonalý. A všechno umí líp a mají vyšší myšlení. Ještě do toho zatáhnete 40 let komunismu a bude to dokonalé. Myslím, že ve výchově naším dětem ublížilo 15 let pseudodemokracie daleko víc. Ale to je můj názor a vaše Vám neberu.

Jan (St, 19. 10. 2005 - 19:10)

Ivosu tebe jako tatinka bych urcite nechtel!

N (Út, 18. 10. 2005 - 19:10)

Tak se zase ozyvam a zminim se o letosnich zkouskach studentu v ruznych predmetech a asi z triceti zemich. A vyslo to, ze cesti i kanacti studenti jsou v nejvyssi spicce znalosti. Ale horsi to bylo s Amerikou.Dale nemuzes soudit podle jednoho pripadu. Ja napriklad znam deti kteri jsou na svuj vek nesmirne vzdelany a velci ctenari. A ve skole jsem take pomahala tak to tam znam a vim, ze v nizsich tridach se vyucuje jinak nez jsem ja zazila. Ale kamaradka, ktera zde zila s rodinou ohledne busnysu se vratili na Slovensko a nechala me vedet ze se tam uz take vyucuje tim jinym stylem. Jsem si jista, ze jejim detem to take neuskodi, jelikoz maji supr inteligenci. Deti se mi zde take zdaji normalni. Ale take se muze vyskytnout problem, kdy rodic necha dite od malicka delat co chce a to je take nespravna vychova. Zase dalsi extrem.

Ivoš (Út, 18. 10. 2005 - 00:10)

niky chod už do prd... s tvým výšším vývojem myšlení a chování. Moje známa má dcéru, která jsi vzala kanaďana. Mají dva kluky, jako menší žili v Rakousku a jak začali chodit do školy jsou v Kanadě. Staršímu je deset a pomalu neumí číst a počítat, ve škole jsi prý může dělat co chce, pan učitel nic nevyžaduje.Jen se hrajou a "tvořivě myslí". Kluci jsou nezvládatelný a přes prázniny, které u ni rodina trávila jsi užila. Nesmí se usměrnit, nesmí se zvýšit hlas, absolutná svoboda. Já by dceru i s rodinkou kopnul do ... a urýchlil cestu k vyššímu myšlení a vyšší společnosti. To víš my žijeme v buranově!!!!

N (Po, 17. 10. 2005 - 21:10)

Klidne tu muzes uvest stranky, Anglie se vylepsila, ale jejich vychovna hitorije je velmi spatna.

Senator (Po, 17. 10. 2005 - 20:10)

Kurva v lidi v Česku si nemyslí, že fyzické tresty jsou normální. NĚKTEŘÍ lidé v česku si to myslí, tak jako bigotně věřící v západních zemích, konkrétně např. v Anglii. Mohu zde uvést i odkazy na takové stránky.

N (Po, 17. 10. 2005 - 19:10)

Veris, ze me ani nezajimalo jestli to byla provokace? Vice me zajima, proc lidi v Cesku si mysli, ze fysicke tresty jsou normalni pomuckou k vychove. A jejich vymluvou je, ze to urcite existuje i jinde a takovy lide ani nechteji znat pravdu, ze v mnoha zemich existuje vyssi uroven mysleni a chovani.

Amos (Po, 17. 10. 2005 - 12:10)

Ale jo, Niky, u nás stejně jako u vás, v problémových rodinách, které jsou po celém světě. Jenže ty prostě nepoznáš, když tady někdo provokuje...

N (Ne, 16. 10. 2005 - 21:10)

Proc si myslis, ze Niky se chytla, ches prisahat, ze ty varecky a remeny se u nas nepouzivaji?

Amos (Ne, 16. 10. 2005 - 17:10)

aaaa, Niky se chytla!

Rob (St, 12. 10. 2005 - 08:10)

Milá Niky, pokud tím jediným člověkem, který se ozval( a nevěří) jsem já, tak věz, že celková dikce příspěvku ve mě nevzbuzuje pocit týraného dítěte. Alespoň formulaci "mám je zabít?" nepoužívají týrané a bité děti. Pokud má v 15 takový slovník, tak nevím, nevím.

Eva (St, 12. 10. 2005 - 07:10)

Jirko nevim proc rikas, ze je bezne mlatit male deti? Opravdu si myslis ze je to bezne?A zda se, ze ti zde nikdo neporadi, jelikoz vetsina take mlati slabejsiho. Ale budou vecne zapirat ze varecky a remeny se v Ceske republice nepouzivaji. A kdyz nekdo o tom napise, vetsina se na neho vrhne co si dovoluje lhat.I na tebe se ozval a to jenom jeden clovek a ktery proste nechce neco takoveho uznat, a i kdyz nema dukazy, hned te chce obvinovat za lhare.Uz jsem zde cetla a vim i z nedavne historije, ze i ucitele mlati sve deti, doktori to take klidne mohou navrhnout a policije se tomu muze jen zasmat a pak kde je spravedlnost?Zde na "diskuzi" jak je videt, lidi si vetsinou dovedou nadavat a diskutovat do nekonecna o necem jako vylevani moci do umyvadla nebo o "zvucich" od sousedu, ale o opravdovych zivotnich potizich nechteji slyset a ani neumi resit.Ty se Jirko nevzdavej a urcite najdes kdo by se te zastal a hlavne nebud sticha, jelikoz jsem si jista, ze existuje mnoho trpicich cloveku jako ty. Je to proti zakonu ublizovat nekomu jinemu a existuji i mezinarodni zakony, ktere se muzou uplatnit, kdyz to nektera zeme ignoruje. Jdi si proste promluvit s ucitelem, ktereho mas rad a mozna se te zastane a coz je vetsinou zakonem v jinych zemich. Spravny lekar by take neignoroval fialove pruhy na tele a mel by byt i v Cesku zakon to ohlasovat. Rodice kteri se nechovaji dobre ke svym detem by meli byt poslani do specialnich rodicovskych kurzu. A byt trestani, kdyz pokracuji v ublizovani. Nechapu jak celkem vzdelana zeme ma hodne idiockych rodicu, co se neciti vinnymi za biti deti. Je to vice nez prosta nizka citova inteligence. I kdyz vim, ze existuji i rozumni rodice, ale co ti delaji ohledne tech kryminalnikum, nebo s pomoci k tem ostatnim, ublizovanym?

Jirka (Po, 10. 10. 2005 - 15:10)

Jakou "udičku"?!Inteligentni lidi, ja fakt potřebuju poradit, u nás doma to je jak u blbejch.

Rob (Po, 10. 10. 2005 - 14:10)

Házíš udičku?

Reklama

Přidat komentář