Vhodná strava před zkouškami a testy
Jídla bohatá na bílkoviny zvyšují před zkouškami produkci adrenalinu, nonadrenalinu a dopaminu, což podporuje pozornost a analytické myšlení. Pokud máte zkoušku dopoledne, měli byste si dát k snídaní kromě obilnin také nějaký mléčný výrobek. Ideální je můsli nebo celozrnný chléb se sýrem. Pokud máte hrdlo stažené strachem, dejte si jogurtový nápoj s obilnými vločkami.
Pokud máte zkoušku odpoledne, dejte si k obědu rybu nebo drůbeží maso se salátem.
Trvá-li zkouška déle než hodinu, je nezbytné hodně pít (ředěné ovocné šťávy nebo vodu). Abyste si zcela nevyčerpali zásoby sacharidů, měli byste současně jíst můsli tyčinky nebo ovoce.
Víme, že hroznový cukr je jednoduchým cukrem, který je spotřebován přímo, je obzvlášť vhodný při duševních výkonech. Často ho konzumujeme právě před zkouškami. Rychlé doplnění cukrů ale není žádná zvláštní výhoda. Hladina cukru v krvi rychle stoupne, což okamžitě ovlivní schopnost výkonu mozku. Zpětnou regulací v těle vysoký obsah cukru v krvi však rychle klesne a tento rychlý úbytek způsobuje únavu, což působí negativně na naši výkonnost. Proto bychom neměli konzumovat před zkouškami nebo před důležitými událostmi (např. přednáškou), obzvlášť pokud trvá déle než 20 minut, slazené nápoje nebo sladkosti.
Zdroj: Ingrid Kiefer, Udo Zifko - Hýčkejte svou paměť, nakladatelství Computer Press
Komentáře
Nejlepší je úplně normální strava a s sebou láhev vody + pro méně odolné tabulka čokolády.
- Odpovědět
Pošli odkaz