Rakovinotvorný akrylamid v kosmetice
Kosmetika je vedle potravin a kouření hlavním zdrojem
akrylamidového zatěžování lidí, uvádí zpráva. Výrobci přípravků
sice mezitím snížili podíly škodlivé látky, ale přesto se dostává
touto cestou do lidského těla. Jed mají údajně obsahovat zejména
šampóny a kosmetická mléka s dodatkem polyakrylamidu, který
působí antistaticky a zesiluje tvorbu pěny.
Loni na jaře objevili švédští vědci náhodou akrylamid v
potravinách. Jed vzniká při pečení, pražení, grilování nebo
smažení potravin bohatě obsahujících uhlovodany. Je vedlejším
produktem hnědnoucí reakce jak v průmyslové výrobě, tak i v
domácí troubě. Vědci se domnívají, že oč tmavší jsou ve výsledku
například hranolky, pečené brambory, některé druhy pečiva,
sušenky, káva či snídaňové kukuřičné a obilné lupínky, o to vyšší
je pravděpodobnost výskytu látky.
Vláda a výrobci v Německu, které patří k předním producentům
potravin, vzali problém vážně a testovali asi 1000 produktů.
Minimalizační strategií se snaží podíl jedovaté látky snížit.
Ministerstvo ochrany spotřebitelů o víkendu oznámilo, že se
výrobci dohodli na jednotném způsobu přípravy hranolků a ten bude
doporučován na všech baleních. Při fritování by teplota neměla
přesahovat 175 stupňů Celsia a v troubách 200 stupňů.
Ministryně ochrany spotřebitelů Renate Künastová připomíná,
že věda zatím nemá dostatek poznatků o tom, jaké jsou přípustné
hodnoty látky, aby nevyvolávala rakovinu. "Na to ale nechceme
čekat. Proto podnikáme minimalizační strategii, redukujeme a
sledujeme způsoby přípravy."
Při pokusech na zvířatech vyvolává akrylamid rakovinu a
poškozuje dědičné informace. V průmyslu se používá například jako
těsnící materiál při výstavbě tunelů.
Luboš Šebestík - ČTK
- Odpovědět
Pošli odkaz