Dieta po operaci žlučníku
Protože po výkonech v břiše všeobecně dochází k poruchám funkce dutých orgánů v důsledku prosáknutí a srůstů, je třeba jistého dietního omezení až do doby, kdy se srůsty stanou jemnými a nebrání ve funkci žaludku a střev. Pak se většina operovaných z diety uvolní a zřídka vyloučí některé jídlo doživotně.
Nemalým problémem společenským, zdravotním a ekonomickým je současná obezita populace. Na té se podílí velkou měrou složení stravy, v níž převládají uhlovodany - cukry, obsažené v cukrech a mouce, rýži. Onemocnění žlučníku a žlučových cest samy vedly k jistému omezení v kalorickém příjmu. Po zrušení příčiny obtíží jsou často nemocní zaskočeni rychlým váhovým přírůstkem.
Je tedy třeba zvažovat kalorickou hodnotu přijímaných potravin. Dnes jsou prodávané potraviny většinou kaloricky identifikovány. Potraviny by měly být přijímány zprvu v menších množstvích 4-5x denně. Z důvodu většího komfortu spánku omezovat večerní dávku. Obávané tuky po výkonu na žlučníku a žlučových cestách: netřeba se omezovat v užívání přirozených tuků, jako jsou máslo, olej nebo ztužené tuky do 50 g denně. Nejsou vhodné tuky upravované vysokými teplotami nebo dokonce užité ke smažení. Ty urychlují činnost střev a zvyšují plynatost. Ty mohou být příčinou bolestí v břiše po operaci. Není námitek proti mléku a mléčným výrobkům, stejně jako proti libovému masu (telecímu, hovězímu, drůbežímu, netučným rybám, šunce, králičímu masu). V pooperačním období většinou operovaní nesnášejí tučná masa všeho druhu, včetně masa tučných ryb jako je úhoř, sumec, i tučný starý kapr; vepřové, škvarky, sádlo, lůj, slepice, husy, kachny, skopové, výrobky ze zabijačky, uzeniny, majonézu a všechny výrobky, které ji obsahují. Jako přílohy možno užívat přílohy běžné - brambory ve formě vařené, pečené či kaše, rýže, knedlíky, těstoviny. Ne bramborák, opečené bramborové hranolky, krokety, lupínky. Nesnáší ovoce a zeleninu s velkým zbytkem a nadýmající. Z této zásady se odvíjí ostatní. Nic nesmažit, tuk jen přirozený. Kořenit jemně je možno. Čerstvé houby a kyselé okurky včetně nakládané zeleniny minimalizovat, nejíst kapustu, hrách (nikoliv čerstvý), květák, fazole, celer, česnek a cibuli ve větším množství nebo osmaženou, kořenovou zeleninu, hrušky, švestky, ořechy a třešně, melouny. Kompoty možno všeho druhu. Pečivo starší, ne čerstvý chléb. Zkraje ne kupované cukrářské výrobky, lepší je piškotové pečivo, suchary. Z vajíček můžete bílek i vajíčka na měkko. Z mléka téměř vše i sýry, krom sýrů těžkých a uzených. Tvrdý alkohol se nedoporučuje, sklenka piva nebo vína, slabá černá káva nevadí.
Postupem doby budete dietu opouštět. Pokud některá jídla, která jste zkusili, způsobí obtíže byť malé, nutno je odložit a zkusit později. Vlastní zkušenost je důležitější než jakákoliv doporučení.
Zdroj: Operace žlučníku a žlučových cest, nakladatelství Triton
Komentáře
Ano.za pár dní budeš o.k.
Dobrý den chci se zeptat jsem po operaci žlučníku děkuji za infi
Dobrý den chci se zeptat zrovna jsem po operaci zlucniku děkuji za info
- Odpovědět
Pošli odkaz