Avokáda jako perfektní potravina
Potraviny přirozeně bohaté na omega - 3 mastné kyseliny jsou široce uznávány jako prospěšné pro zdravé srdce, mozek a oči.
Dr. Daniel G. Amen ,klinický neurolog, psychiatr a autor New York Times bestselleru “Změňte svůj mozek, změňte svůj život“ považuje avokádo za jednu z nejlepších zdravých potravin, které mohou pomoci zabránit Alzheimerově chorobě.
Není to jen proto, že avokádo obsahuje omega - 3 mastné kyseliny, ale i pro jeho ...
Obsah vitaminu E - mezinárodní žurnál s názvem Alzheimerova choroba a přidružené poruchy oznámil svá zjištění z let klinických studií - vysoké dávky vitamínu E mohou neutralizovat volné radikály a nahromadění bílkovin a zvrátit ztrátu paměti u pacientů s Alzheimerovou chorobou ; zvrátit příznaky Alzheimerovy choroby v raných fázích a zpomalit progresi choroby
Kyselina listová - pomáhá, aby se zabránilo tvorbě propletených nervových vláken, spojených s Alzheimerovou chorobou .
Další zdravotní výhody avokáda, které jeho nutriční profil poskytuje :
Mononenasycené tuky - tyto typy tuků pomáhají kontrolovat hladiny triglyceridů v krvi, snížovat hladiny cholesterolu a kontrolovat diabetes.
Kyselina listová - tento ve vodě rozpustný vitamin B podporuje zdravé buňky a vývoj tkání. To je zvláště důležité v období rychlého buněčného dělení a růstu jako je dětství a těhotenství. Kyselina listová je také nezbytná pro metabolismus homocysteinu a pomáhá udržovat normální hladinu této aminokyseliny.
Lutein - To je karotenoid (přírodní barvivo), které chrání před šedým zákalem a některými typy rakoviny a snižuje riziko vzniku makulární degenerace sítnice, která je nejčastější příčinou slepoty u dospělých ve věku nad 65 let. Avokádo obsahuje 3x nebo vícekrát tolik luteinu než bylo zjištěno v jiných běžných druzích zeleniny a ovoce.
Kyselina olejová a draslík - Obě tyto živiny také pomohají při snižování cholesterolu a snižují riziko vzniku vysokého krevního tlaku.
Avokáda můžete zařadit do svého jídelníčku mnoha způsoby :
1) Nejjednodušší způsob je rozříznout avokádo na polovinu a posypat ho bylinkovým kořením nebo pokapat javorovým sirupem.
2 ) Nakrájejte avokádo a přidejte ho do salátu nebo jej použijte jako zálivku či ozdobu na polévku.
3 ) Rozmačkejte avokádo a rozetřete ho na chleba nebo bagetu(místo másla či sýra).
4 ) Rozřízněte avokádo na polovinu a naplňte malou prohlubeň (po odebrání pecky) svou oblíbenou zdravou polevou jako bylinkovou rýží či kuskusem.
5 ) Udělejte avokádový dresing nebo guacamole dip, který dodá chuť syrové nebo dušené zelenině.
Můžete snadno najít mnoho receptů s avokádem online.
Ve směsi s ovocem je avokádo bohaté a chutné občerstvení, příkrm nebo dezert - a poskytuje vysoce výživnou stravu pro děti, kterým přináší “ dobré tuky“ pro mozek a fyzický vývoj.
- Odpovědět
Pošli odkaz