Střevní divertikly a jejich prevence
Většina případů střevních divertiklů vzniká pravděpodobně jako následek konzumace potravy, která neobsahuje téměř žádnou vlákninu, zato velké množství rafinovaných sacharidů.
U mladistvých do dvaceti let se toto onemocnění vyskytuje jen zřídka, ale v průmyslově vyspělých státech je postižena asi třetina lidí mezi 50. a 60. rokem života a 60 až 70 % lidí starších sedmdesáti let. Mnozí lidé trpící tímto onemocněním mívají také příznaky dráždivého tračníku.
Pokud jíte stravu obsahující mnoho čištěných sacharidů, musí svalstvo ve stěně střev vynakládat velkou námahu k posunování lepkavých, suchých zbytků potravy a dochází k občasným křečím. Vznikající tlak roztahuje některé úseky střeva a vytváří tak zevně vyklenuté kapsičky, kterým se říká divertikly. Postižený nemusí pociťovat žádné obtíže, ale mívá zácpu nebo průjmy, často spojené s bolestmi na levé straně břicha, které se zmírňují odchodem plynů.
Vážnou komplikací je zánět v divertiklů (divertikulitida).
Prevence:
V zemích, kde se jí strava bohatá na vlákninu, jsou střevní divertikly vzácné. Pokud si zvyknete jíst podobná jídla, je velmi nepravděpodobné, že by se vám střevní divertikly tvořily. Znamená to ovšem jíst denně pět dávek ovoce nebo zeleniny (včetně hrachu, čočky a fazolí), k tomu častěji ořechy a semena (například slunečnicová, tykvová). Chléb a pečivo by měly být vždy z celozrnné mouky, neloupaná (hnědá) rýže místo bílé.
Není však vhodné si přidávat do jídla pšeničné otruby nebo jinou nerozpustnou vlákninu, která může dráždit střevní sliznici.
Strava s hojnou vlákninou vyžaduje hodně tekutin, proto se doporučuje pít nejméně osm sklenic denně.
Jiným důležitým způsobem prevence tohoto onemocnění je pravidelné cvičení. Dochází při něm k určité masáži střev, což působí proti zácpě, která znamená značné riziko divertikulitidy.
Užívejte čerstvý česnek, nejlépe syrový, nebo třikrát denně česnekové tablety - česnek pomáhá potlačit bakteriální aktivity a zároveň slouží k prevenci divertikulitidy.
Zdroj: Léčíme se s přírodou, nakladatelství Reader´s Digest Výběr
Komentáře