Zdravá lehká letní jídla: Plněné sušené fíky a datle
Plněné sušené fíky a datle
Sušené fíky a datle jsou v našich končinách spojovány zejména s vánočními svátky, tím si však vůbec nenechte svazovat ruce. Klidně je servírujte uprostřed léta, každý, kdo je má rád, je s radostí uvítá. V kombinaci se slaným máslem jsou tyto plody mimořádně lahodné, mějte však na paměti, že máslo musí být skutečně dobře vychlazené, a proto servírujte vždy jen menší množství, zatímco ostatní kousky postupně doplňujte z lednice.
Suroviny pro 6 osob:
9 sušených fíků
9 sušených datlí
9 lískových oříšků
20 g slaného másla, dobře vychlazeného
20 g slaného másla, mírné změklého
Půl lžičky čerstvého tymiánu, nadrobno nasekaného
1 lžička limetkové šťávy
18 párátek
Postup:
Na pánvi s nepřilnavým povrchem nasucho opražíme lískové oříšky a poté je nahrubo nasekáme. Každý fík hluboko nařízneme ostrým nožem, dovnitř vložíme malý kousek vychlazeného slaného másla a přiměřené množství pražených lískových oříšků. Fík s náplní uzavřeme tak, aby byla náplň zcela zakrytá a propíchneme párátkem. Až do doby podávání uchováme v lednici.
V misce utřeme 20 g změklého slaného másla s tymiánem a limetkovou šťávou. Datle nařízneme, opatrně vyjmeme pecku a na její místo vložíme kousek ochuceného másla. Uzavřeme a propíchneme párátkem. Před podáváním dobře vychladíme v lednici.
Zdroj: Veronika Zemanová- Gurmánské jednohubky, nakladatelství Grada
Komentáře