Vědci na Floridské státní univerzitě testovali 236 žen, které měly jeden až deset let do menopauzy. Ženy byly náhodně rozděleny do dvou skupin. Jedna skupina dostala 100 g sušených švestek denně, zatímco druhá skupina dostala 100 g sušených jablek denně po dobu jednoho roku. Poté, co jim dělali kostní skeny po třech měsících, šesti měsících a dvanácti měsících, vědci zjistili, že skupina užívající sušené švestky vykazovala výrazně vyšší hustotu kostních minerálů než ty ženy, které konzumovaly sušená jablka.
Biomarkery, jako je alkalická fosfatáza a tartrát rezistenstní kyselá fosfatáza, byly významně nižší ve skupině žen užívajících sušené švestky. To naznačuje pomalejší obrat kostních minerálů a snižování úbytku kostní hmoty .
Výzkum vedl Dr. Bahramu Arjmandi. Dr. Arjmandi komentoval výzkum :
“Sušené švestky jsou nejvíce přátelské ovoce pro kosti, které jsem viděl v posledních desetiletích. Jsou řešením přírody pro udržení dobrého zdraví kostí. V průběhu mé kariéry, jsem otestoval mnoho ovoce, včetně fíků, datlí, jahod a rozinek a žádné se nepřiblížilo vlivu sušených švestek na hustotu kostí.“
Zdroj: GreenMedInfo
Komentáře