Středomořská strava - balzám na srdce
Experti sledovali jídelníček 3000 Řeků a zjistili, že čím víc se osoby držely zeleniny, ovoce a potravin s nízkým obsahem tuků, tím méně kardiovaskulárních potíží měly. Demosthenes Panagiotakos z univerzity v Aténách vyvrátil hypotézu, že k výsledku přispívá i jinak zdravý životní styl obyvatel Středomoří, včetně pohybu či menší ochoty nechat se stresovat.
Středomořská strava a zdravé srdce spolu souvisí, a to bez rozdílu věku, aktivity, pohlaví, vzdělání či množství tukové tkáně osob, tvrdí studie. "Účinek stravy je nezávislý na ostatních faktorech," řekl Panagiotakos. Úspěch prý není v jednotlivých potravinách, ale v celkovém působení všech receptů, které používá středomořská kuchyně.
Bostonský příspěvek zas vychvaloval blahodárný vliv ryb na kondici srdce. Dvě porce ryb týdně prý mohou zabránit zhoršování stavu pacientů se srdečním onemocněním. Nejlepší vůbec jsou prý ryby s tmavším masem, jako losos či makrela.
Vědci z Oregonské univerzity tvrdí, že konzumace rybího tuku chrání před úmrtím z náhlého srdečního selhání, zřejmě proto, že snižuje nepravidelný chod srdce, známý jako arytmie.
Zdroj: ČTK
Ve Fracii obyvatelé středomořskou stravu nejedí, naopak obyvatelé Fracie jedí mastná jídla.Přesto mají statisticky výzbnamně menší množství infarktů
a cévních chorob.
Bylo dokázáno, že konsumace vína/nejen červeného/ je toho příčinou.
Naše národní kuchyně vepřová knedlík zelí a pivo není
zrovna nejzdravější, i když muži prý v posledním roce mají raději boubelky, které mají velký zadek a hodně přes prsda.
Positivní vliv SEXu na kardiovaskulární choroby je prroblemativký
- Odpovědět
Pošli odkaz