Méně cukru prodlouží život
Je ale nutné dodat, že experimenty byly zatím prováděny jen na červech. Jde o proces, při němž se zvedá hladina "volných radikálů", tedy nestabilních molekul, které mohou poškodit tělo a lidé se jich často snaží zbavit tím, že konzumují jídlo bohaté na antioxidanty jako například vitamín E. Jak uvádí agentura Reuters, omezení přísunu glokózy napřed sice vede ke hromadění volných radikálů, ale pak si proti nim červi vybudovali trvalé obranné systémy. Jak řekl Michael Ristow, endokrinolog na Univerzitě v Jeně, který studii vedl, "Během tohoto procesu červ produkuje více volných radikálů, které aktivují jeho obranný systém. Takže něco špatného nakonec vede k povzbuzení něčeho dobrého." Dodal, že tělo sice potřebuje glukózu, ale příliš cukru škodí. Vědci už dlouho vědí, že omezení přísunu kalorií u červů i opic vede k prodloužení života, ale až tato studie ukázala, že klíčovou roli v tomto procesu hraje glukóza.
Zdroj: ČTK
Komentáře