Co byste měli vědět o fazolích
Jeden šálek (tj. asi 180 g) sušených vařených fazolí denně by měl:
- snížit koncentraci škodlivého LDL cholesterolu
- stabilizovat inzulin a krevní cukr (pozor na luštěniny z konzerv - ty mohou hladinu cukru zvyšovat)
- snížit krevní tlak
- postarat se o pravidelnost stolice
- ochraňovat před vznikem hemoroidů a rakoviny střev
Fazole v kombinaci s rýží nebo jiným druhem obilniny poskytují plnohodnotné bílkoviny pro vegetariány.
Při používání sušených fazolí je nutno je nejdřív namočit, vodu slít a poté nechat stát v nové vodě minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc. Pak se fazole asi 15 minut prudce povaří opět v čerstvé vodě a nechají se stát na mírném plameni hodinu i déle, dokud náležitě nezměknou. Syrové nebo nedovařené fazole mohou bosahovat nestravitelné látky, které by mohly způsobit otravu. Ajurvédská medicína navíc pro zmírnění potíží s nadýmáním radí vařit luštěniny vždy s kurkumou, kmínem, česnekem, hřebíčkem, pepřem anebo zázvorem.
I dobře uvařené fazole působí některým lidem nadýmání. Je to způsobeno tím, že plno lidem chybějí enzymy alfagalaktozidázy, potřebné kre strávení oligosacharidů - složitých cukrů obsažených v luštěninách. Nestrávené cukernaté látky jsou potom napadány v trávicím traktu bakteriemi, přičemž jsou z nich uvolňovány různé plyny. Avšak lidé, kteří jedí fazole často, se této stravě brzy tělesně přizpůsobí a potřebné enzymy se začnou tvořit. Doktorka Flemingová zjistila, že lidé, kteří jedli 270 g fazolí denně, si stěžovali během prevních 12-48 hodin na plynatost, poté potíže vymizely.
Zdroj: Jídlo jako jed, jídlo jako lék a Drahomíra Červená, Karel červený - Léčba výživou
Komentáře
Fazole patří k super potravinám. Tvrdí se, že Kolumbus do svého deníku zaznamenal, že fazole spolu s kukuřici, paprikami a aloe vera tvořily základ stravy domorodých Američanů. Když se podíváme na složení fazole, tak patří k málo rostlinám,které mají na 100 gramu skoro 4 mg zinku. Kromě toho obsahuje kyselinu listovou, vitamin B6, vitamin E a mnoho proteinů i vlákniny.
Pokud nemáme týdenní příjem zinku a vitaminu C, je zablokován obranný systém T lymfocytů. Naši předkové věděli, proč týdně vařit fazole a čočku. Možná, že jsme trochu zapomněli.Proto nejen tam, kde je hypertenze, anémie nebo zvýšený cholesterol a náběh na diabet, ale v prevenci především.
- Odpovědět
Pošli odkaz