68 komentářů / 0 nových
Poslední
Obrázek uživatele Návštěvník
Návštěvník (anonym)

Zásaditá strava

10. Září 2018 - 0:03

Komentáře

Stránky

Obrázek uživatele Návštěvník
Petra (anonym)
Mám problém s kyselostí v žaludku. Nědke jsem četla, že je nutné na snížení překyselení žaludku jíst zásadité potraviny. Nejsem si jistá které to jsou a jak je je možné upravovat. Jestli máte s tímto problémem nějské skušenosti, prosím, podělte se o ně. Děkuji Petra'
30. Duben 2003 - 7:51
Obrázek uživatele Návštěvník
Hoyden (anonym)
Ahoj Petro,mezi zásadité potraviny patří téměř všechny druhy ovoce a zeleniny,pokud jsou ovšem syrové,dále také syrové mléko(nepasterizované). Pokud zeleninu či ovoce tepelně upravuješ při teplotě vyšší než 40 stupňů,pak se ze zásaditých potravin stávají kyselinotvorné. Jestli máš zájem o další informace,napiš na email.'
6. Květen 2003 - 11:43
Obrázek uživatele Návštěvník
Katka (anonym)
Obávám se, že ovoce patří mezi potraviny kyselé, i když je sladké, z toho zásaditost nevyplývá. Mírně zásadité je maso, některé minerálky, většina ostatních jídel je kyselá.'
16. Září 2003 - 17:56
Obrázek uživatele Návštěvník
morbida (anonym)
Otázkou je, zda překyselení žaludku nezpůsobuje právě zásaditá strava, protože pro její trávení žaludek vylučuje kyselinu.Důležitá je vlastní reakce potraviny v žaludku.Nesmíme se také nechat zmást vnějšími projevy potraviny, kdy např. citron chutná kysele, ale je zásaditý - pomeranč relativně sladce, ale ...'
16. Září 2003 - 19:33
Obrázek uživatele Návštěvník
D. (anonym)
Doporučuji přečíst článek na doktorce http://www.doktorka.cz/run/redsys/vyziva/r-art.asp?id=134 (v sekci Zdravá výživa).'
17. Září 2003 - 15:17
Obrázek uživatele Návštěvník
Holcina (anonym)
Zasadite jsou urcite jahly a vesmes vsechna zelenina,zejmena mrkev.Pak take mandle-ale ostatni druhy orechu uz ne.
23. Říjen 2004 - 1:25
Obrázek uživatele Návštěvník
Jana Smolíková (anonym)
Chci vás poprosit o vysvětlení, které potraviny jsou zásadité a které kyselinotvorné. Ač jsem vegetarinán, trápí mě překyselení žaludku. Pomohl by mi i odkaz na nějakou literatutu. Děkuji¨Jana Smolíková'
24. Říjen 2005 - 9:20
Obrázek uživatele Návštěvník
Lucy (anonym)
Skvělá je kniha Vegetariánská kuchařka (vegetariánství v teorii a v praxi)- Karel Červený a Drahomíra Červená, vydalo nakl. Práca, Bratislava 1991. Je tam vše pěkně vysvětleno. Ale nevím, jestli to půjde běžně sehnat. Nám se to podařilo koupit v antikvariátu.'
7. Listopad 2005 - 18:44
Obrázek uživatele Návštěvník
Robin (anonym)
Ahoj vsichni , souhlas s Hoyden a morbida s dodatkem : dulezita je jak reakce v zaludku tak primarni acidobazita (kyselost-zasaditost) potravy . klicova je reakce potravy pri traveni . ta je urcena prostredim jez potrebuji k aktivite enzymy travici prislusne slozky potravy (nektere jsou aktivni pouze v kyselem , nektere pouze v zasaditem prostredi) . zaludecni enzymy jsou vsak aktivni vetsinou v kyselem prostredi . prusvih celeho je kombinace (michani) kyseleho a zasaditeho (protichudneho) prostredi . to muze byt zpusobeno primou acidobazitou potravy (kyela-zasadita) v kombinaci s reakci kterou potravina vyvolava . i kdyz ovoce a zelenina jsou vetsinou potraviny se zasaditou reakci nebo primo zasadite , primichame-li k nim kyselinotvorne potraviny je problem protoze se komplementarne aktivni enzymy svym prostredim vzajemne deaktivuji a tim zpusobuji zpomaleni traveni , zabrzdeni potravy , zvyseni jejich objemu a nasledne prekyseleni v zaludku (kdyz uz nic nefunguje , prostredi zaludku se prirozene okyseluje kyselinou chlorovodikovou) . priklad : sladke ovoce (primarne zasadite) + maso (sekundarne kyselinotvorne) ; to je kombinace ktera v zaludku dlouho lezi , zvetsuje svvuj objem redenim roztokem kyseliny chlorovodilove -> kyselost + tlaci na ceslo (paleni zahy) . ovoce tudiz kvasi , maso se zdrzuje a pozdeji ve strevech hnije . sekundarni dusledek : strevni potize . recept : (1) disociace stravy podle reakce vzaludku (sekundarni) a primarni acidobazity : nemichat kyselinotvorne a zasadotvorne potraviny a nemichat primarne zasadite (mleko , sladke ovoce...) se sekundarne kyselymi potravinami (maso...) ani naopak (i kdyz to neni tak zle v zaludku ale dal) (2) prednostni pouziti zasadotvornych potravin : ovoce(nektere) syrove , zelenina syrova , syrova strava (rozmacene obili , velmi ocistne , doporucuju) , ruzne mekke ingredience (sucene ovoce rozmocene) ; konkretneji: (a) ovoce zasadne nemichat s nicim az na acidobazicky vyjimecne dobre kombinace (citron+maso...) ; mleko nemichat s nicim ; (b) bilkoviny nemichat se sacharidy (zcela rozdilne aktivni enzymy) (c) polysachridy + tuky lze ale je to kaloricka bomba ; jednoduche sacharidy nemichat s nicim (normalne prochazi rychle kdezto zdrzenim kvasi) (d) tuky + bilkoviny za urcitych okolnosti mozne ; lepsi se vyhnout (e) maso + zelenina : dobre (zelenina neni prilis aktivni v zaludku) , maso + priloha : horsi
29. Září 2006 - 11:17
Obrázek uživatele Návštěvník
Denisa (anonym)
Doporucuji si precist tento clanek a diskuzi k nemu http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/kdyz-pretahuji-kyseliny-zasadami/ (Kdyz se pretahuji kyseliny se zasadami)
29. Září 2006 - 14:47
Obrázek uživatele Návštěvník
Petr (anonym)
Zdravim všechny lidi zajímající se o zásadotvornou stravu. Mohu jen doporučit knihu "Pryč s kyselostí" od Kurta Tepperweina. Je velmi dobře psaná a krásně se čte. A hlavně: dozvíte se jak správně nakládat se svým zdravím. :-)'
18. Červen 2007 - 21:56
Obrázek uživatele Návštěvník
Anna (anonym)
Četla jsem knihu Pryč s kyselostí, ale popíjení roztoku jedlé sody se mi nezdá zrovna nejlepší řešení na snížení kyselosti žaludečních šťáv. Sice to na několik hodin pomůže, ale četla jsem, že soda reaguje s kyselinou chlorovodíkovou a v žaludku se vytváří sůl, která není dobrá ani pro žaludeční sliznici ani pro organismus jako celek. Neznáte něco účinného přírodního na pálení žáhy|?'
15. Červenec 2007 - 15:46
Obrázek uživatele Návštěvník
Ljuba (anonym)
Můžete mi, prosím, vyjmenovat zásadité potraviny? Děkuji. Ljuba.'
10. Srpen 2007 - 14:28
Obrázek uživatele Návštěvník
Jarka (anonym)
Na pálení žáhy si kupte Hořec a doma jej rozdrťte, užívá se 1/2h před jídlem (na špičku nože)a zapíjí se vodou.'
14. Říjen 2007 - 14:49
Obrázek uživatele Návštěvník
Návštěvník (anonym)
Zásadité potraviny: brambory, třešně, ovoce, jablka, minerálky, zelenina, ...'
14. Říjen 2007 - 17:05
Obrázek uživatele Návštěvník
Návštěvník (anonym)
Potraviny s prevahou zásad a neutrálne '
14. Říjen 2007 - 17:08
Obrázek uživatele Návštěvník
zdenka (anonym)
Dlouhodobě jsem měla problémy s pálení žáhy, Nakonec jsem se cítila¨nemocná celkově. Lékařka mi nepomohla. Po dlouhém trápení jsem zcela náhodou zjsitila, že mám překyselyný celý organizmus. Pokud zadáte na internet překyselení oranizmu, najdete zde dostatek informací. Z počátku jsem si v lékárně objednala přípravek Alkala N, ten mi pomohl znejhoršího. Velmi dobrá je též Alfalfa - vojtěžka leze ji pěstovat ze semínka, které zakoupíte ve zdravé výživě nebo lze zakoupit doplněk stravy - v kapslích, pozor jsou velké rozdíly v ceně jednotlivých přípravků, vyplatí se projít inter. stránky. Jako hlavní vidím to, že zásadité jsou brambory - i vařené, takže kombinuji maso s bramborem a zeleninový salát - co nejvíce a maso pokapu citronem - ten je kyselý, ale v těle působí zásaditě. Na internetu najdete další rozdělení potravin na zásadité a kyselé. Překyselení org. lze zjistit lakmusovým papírkem. U výše uvedeného přípravku Alkala N tyto papírky jsou přoložené. Zdenka'
2. Listopad 2007 - 13:13
Obrázek uživatele Návštěvník
vevo (anonym)
Knihu Pryč s kyselostí si chci objednat. Vychází také na pokračování v časopise Phoenix. Je tam doporučená ZÁSADITÁ SMĚS, kterou je třeba si nechat udělat v lékárně. U nás v malém městě mi to však nenamíchali, museli by objentat surovinya to ve větším množství, které pak nespotřebují. V Německu s tím údajně není problém. nemá někdo zkušenosti?'
19. Leden 2008 - 23:16
Obrázek uživatele Návštěvník
Honza (anonym)
To zásadité jídlo dovedeme udělat i v kuchyni, na to nepotřebujeme lékarnu. 14.10. tady někdo uvedl celou řadu léčivých potravin rozdělených na zásadité a kyselé. Najdeme to ale v každé solidně napsané knize o léčivých potravinách. Ve škole jsme se učili spoustu věcí zcela nepotřebných k životu, ale zásady stravování a životního stylu se nějak přehledly.....musíme to na staří dohnat. Doporučují knihu Encyklopedie léčivých potravin, která je v češtině i slovenštině. Mnoho zkušeností máme na www.aloe-gel.cz. V Klubech zdraví děláme osvětu a je dobré začít jednoduchým krokem. Strava musí obsahovat ovoce, zeleninu, obiloviny a luštěniny. Pokud je něčeho deficit, tak je to vždycky problém. Je zapotřebí harmonie ve stravě a pak nemůže dojít k překyselení. A kdo již trpí tím problémem,tak za chvíli vyroste medvědí česnek. Konzumujme jej celý měsíc. Medvědi za tím jdou až z Karpat do Nízkých Tater, kde jsou toho plné doliny. A jen proto, aby se vyčistili....Ale u každé vesnice najdete místa, kde roste medvědí česnek.Je to všechno o informacích a správné volbě. A pokud již vznikne ten problém s hodně překyseleným žaludkem, tak jsou prostředky na rychlou neutralizaci.'
20. Leden 2008 - 20:34
Obrázek uživatele Návštěvník
Milka (anonym)
Zdenka, maso je silne kyselinotvorné. Vidíš to v príspevku pred tebou. No a najviac kyselinotvorný je repný cukor v akejko?vek forme. Ten sa nedá vyrovnať ničím.'
23. Leden 2008 - 8:07
Obrázek uživatele Návštěvník
osvětářka (anonym)
DVD: Hubněte s humorem a ne s tumorem. Ukázka na www.moudrasova.eu Děkuji'
24. Leden 2008 - 0:08
Obrázek uživatele Návštěvník
Návštěvník (anonym)
Organismus většiny lidí potřebuje detoxikovat. Potřebujete odstranit z těla léty nahromaděné škodlivé látky, které vám poškozují nejrůznější orgány a tkáně, brání jejich správné funkci, a kterých se organismus běžným metabolismem nedokáže sám zbavit a které brání účinné léčbě i vstřebávání živin. Pak teprve bude vaše tělo schopno přijímat odpovídající specifickou léčbu a také bude schopno přijímat a využít důležité živiny, které dnes váš trávicí trakt není schopen vůbec vstřebat, a tak odcházejí bez užitku z těla ven a škodliviny se naopak vstřebávají. Pak budete zdravější a budete mít víc energie. Jak na to, vám poradí odborníci na: info (tečka) harmonie (zavináč) volny (tečka) cz.'
24. Leden 2008 - 22:50
Obrázek uživatele Návštěvník
Jitka (anonym)
Rada pro všechny na kyselost. 3 díly javorového sirupu smíchat s 1 dílem zažívací sody, v kastrůlku promísíme, zahřejeme,NESMÍ SE VAŘIT,dáme do sklenice s uzávěrem a užíváme 1 lžičku denně. 90% úspěšnost!(metoda dr.Jima-Robina Martyho)'
7. Duben 2008 - 23:21
Obrázek uživatele Návštěvník
Jitka (anonym)
Rada pro všechny na kyselost. 3 díly javorového sirupu smíchat s 1 dílem zažívací sody, v kastrůlku promísíme, zahřejeme,NESMÍ SE VAŘIT,dáme do sklenice s uzávěrem a užíváme 1 lžičku denně. 90% úspěšnost!(metoda dr.Jima-Robina Martyho)'
7. Duben 2008 - 23:21
Obrázek uživatele Návštěvník
Therezka (anonym)
Potraviny, které silně tvoří zásady zeleninové šťávy pšeničné klíčky bylinkový čaj zelenina a listový salát jako např. okurky, zelí, čerstvé pampelišky, endivie, rajčata, cukety, tykev, mrkev, ředkvičky, kedlubny, pórek, polní salát, lilek, celer, brambory, bílé fazole, rukola atd. omnimolekulární rostlinné potraviny, např. WurzelKraft slunečnicová semena Potraviny slabě tvořící zásady plody jako např. fíky, rozinky, banány, citróny, melouny, třešně, hroznové víno, meruňky, broskve, jahody, angrešt, maliny, borůvky atd. podmáslí výběrové nebo čerstvé syrové mléko quinoa, amarant, špalda, jáhly, kroupy, pohanka klíčky špaldy obilná káva avokádo med čočka, hrách, zelené a žluté fazole Potraviny slabě tvořící kyseliny ovocné šťávy lískové oříšky, vlašské ořechy, sladké mandle pšeničná celozrnná mouka žitná celozrnná mouka celozrnný '
11. Květen 2008 - 13:23
Obrázek uživatele Návštěvník
Ludvík (anonym)
Pro Jitku. Jak je prosím myšleno: "nesmí se vařit"? Jestliže zahřívám sodu s javorovým sirupem začíná se při jisté teplotě (ještě jsem neměřil jaké, ale není nijak vysoká) intenzivně tvořit pěna (termická reakce sody za vzniku asi CO2 a něčeho ze sody). Je to ten var k němuž nemá dojít? Nebo je tato přeměna sody žádoucí? a nesmí jen dojít ke karamelizaci sirupu při teplotě ještě višší? (Pojem "var" je potřeba použít jen tam, kde dochází k fázové přeměně skupenství tekutého na plynné, to bude u cukru i sody asi dost vysoko.) Jinak opravdu čekám na odpověď, neboť má "kyselost" dosahuje alarmujících hodnot.'
3. Červen 2008 - 10:51
Obrázek uživatele Návštěvník
Granvin (anonym)
Proč byste do sebe měl cpát sodu? Vy nemáte problém s kyselostí, kyselost je jen projevem Vašeho skutečného problému. Tak proč zakrývat projev, když můžeme napravit příčinu? Když mi napíšete na mail, tak spolu tu příčinu jistě najdeme. vecnezdravi"seznam.cz'
3. Červen 2008 - 23:04
Obrázek uživatele Návštěvník
Granvin (anonym)
"Pokud místo potravy člověk člověk užívá léky určené k redukci kyselosti, docílí sice toho, že se kyselinotvorná činnost žaludku sníží nebo dokonce zastaví, ale tím se zase naruší důležitá tvorba zásaditých látek a nový /začarovaný/ kruh může začít." (Kurt Tepperwein -Pryč s kyselostí)'
6. Červen 2008 - 8:21
Obrázek uživatele Návštěvník
dada (anonym)
Já sem sy zasadyla řetkvički a mněla sem zásadytou ztravu.Vřele doporučujy.'
6. Červen 2008 - 23:19
Obrázek uživatele Návštěvník
Jaruš (anonym)
Mám možnost nechat namícha, ale čekám na pokratí většího počtu zájemců, cena za kg je asi 350 kč, menší množství nezašlu. Domluva na b.jarus"seznam.cz'
16. Září 2008 - 21:36

Stránky

Přidat komentář