59 komentářů / 0 nových
Poslední
Obrázek uživatele Návštěvník
Návštěvník (anonym)

Vegetariánské recepty.

10. Září 2018 - 0:03

Komentáře

Stránky

Obrázek uživatele Návštěvník
Ayperi (anonym)
Ahoj. Vegetariánka sice nejsem, ale přemýšlím o tom. Masitých pokrmů moc nejím. Když už ano, pak jen kuřecí maso a občas ryby. Tmavá masa nejím.Rozhodla jsem se, že udělám krok vpřed a budu se snažit omezit pokrmy s masem na minimum. Budu je prozatím jíst jen jednou za týden, případně jednou za dva týdny. Myslím, že masa se konzumuje více, než by bylo zdrávo a zbytečně tak umírá více zvířat, než by muselo. Bohužel moje máma, když vaří tak jen zřídka dělá bezmasé pokrmy. Je mi trapně, když jí vrátím talíř s nedotčenou porcí kuřete, zato po bramborach ani stopa.Rozhodla jsem se tedy, že si budu vařit sama každý den, kromě toho jednoho, kdy maso jist budu. Nemůžu ho přestat jíst zčista jasna.Problém je v tom, že nevím jak stravu vyvážit, aby mému organismu nechybělo nic a nebyla bych unavená.Vím, že mám jíst hodně ovoce, zeleniny, luštěnin a tak dále.Prosím tedy všechny vegetariány a vegany aby přidali nějaký recept, který jim chutná. Taková kuchařka na doktorce :)Myslím, že nejsem jediná, komu to pomůže. Navíc si takhle mezi sebou můžete vyměňovat nápady na pokrmy a tak.Ještě jedna věc. Některé suroviny jsou takové, že se může stát, že někdo nemusí vědět o co jde a v normálním supermarketu nejsou k sehnání. Jestli znáte (v Praze) nějaké obchody zaměřené vyloženě na vegetariány, prosím napište kde jsou, případně www stránky. Děkuje a zdraví Ayperi.'
24. Říjen 2003 - 16:02
Obrázek uživatele Návštěvník
iva (anonym)
no nevim, clovek je od prirody vsezravec, pokud vim...jen aby sis neublizila, jako moje segra, ktera jedla cely zivot masa spise na kila nez deka a naraz prestala...pak mela strasne zdravotni problemy...jinak bych ti doporucovala odbornou publikaci, nez se do toho pustis...a existuje spousta vegetarianskych kucharek...a stejne se budou zvirata zabijet dal, protoze se tim krmi napr. psi, kocky a dalsi a ty se jiste vegetariany nestanou...ale drzim ti palce, kazdemu dle jeho chuti
24. Říjen 2003 - 16:23
Obrázek uživatele Návštěvník
palo (anonym)
Nemas celkom pravdu/. Ludia nie su od prirody vsezravci ale bylinozravci. Ved maso ludia jedia len niekolko par rokov, myslim ze od doby ladovej...Vtedy jednoducho boli nuteny prejst na maso pretoze ich povodna potrava bola akosi zamrznuta ze.No zvierata sa sice aj tak budu zabijat to je pravda, ale aj vrazdy budu aj ked nebudem vrazdit ja...ale co tym chces povedat?
24. Říjen 2003 - 20:22
Obrázek uživatele Návštěvník
iva (anonym)
nojo Palo, ty na to jdes moc vedecky, ja jsem brala dobu pro me pochopitelnou...tamty ostatni nechapu, vis, tak se omlouvam...
24. Říjen 2003 - 21:02
Obrázek uživatele Návštěvník
Radka (anonym)
Palo, naprosto s Tebou souhlasim. Ayperi, ja jsem taky zmenila radikalne jidelnicek. Dnes uz jim ovoce, zeleninu, orechy, seminka, olivovy olej. Muzu jen doporucit. Snaz se jist prevazne syrovou stravu. Mela jsem alergie, pichali mi uz nejaky latky (ktere stejne alergii nezabranili), byla jsem nemocna nekolikrat do roka, antibiotik jsem spolikala spousty... Dnes uz nevim, co je to prasek. Uz jsem si nevzala ani acylpirin zhruba 6 let. Nenech se zastrasit tim, ze ze zacatku muzes mit nejake zdravotni problemy. Je to jen dusledek detoxikace. Musime si uvedomit, ze pokud zmenime svuj jidelnicek k lepsimu, tak telu dame silu, aby se mohlo cistit z toho odpadu, co se v nas za ta leta nastradal. Ono se to musi nekudy vycistit. Nekdy v podobe boleni v krku, formou vyrazky... A telo se urcite nevycisti za par dnu. Drzim Ti palce, aby jsi nasla pro sebe tu cestu, co Ti bude nejlepe vyhovovat.
24. Říjen 2003 - 21:22
Obrázek uživatele Návštěvník
Ayperi (anonym)
Ahoj. Jak jsem si četla poslední příspěvek, tak mě napadlo, že o tom, že lidé co nejí maso bývají méně nemocní, jsem vlastně už mnohokrát slyšela. Zajímalo by mne čím to je. Nemyslím si že je to masem jako takovým, ale snad proto že zvířata v chovných stanicích dopují různými látkami a hormony (?)Tak díky všem co napsali. Spíš by mne ale zajímaly vyloženě nějaké recepty, pokud možno. Myslím že to nevyužijí jen vegetariáni, ale klidně si něco z toho můžou ukuchtit i masožravci (mezi něž zatím patřím).tak díky :)'
26. Říjen 2003 - 2:40
Obrázek uživatele Návštěvník
ema (anonym)
AHOJ všichni (budoucí) vegetariáni, jsem vegetariánkou už asi 8 let. Když jsem otěhotněla, tak jsem jedla pouze ryby, takže se nepokládám za ortodoxní vegetariánku..myslím si, že zvíře, které snadno rodí mladé a nestará se o ně (tj. ryba), neumírá tak těžko jako např. savci. Ale to jen na okraj a je to pouze můj názor. Přidávám vyzkoušený recept - menu:1) salát (vařené brambory + velké kousky uvařeného květáku + karotky, k tomu cibule na hrubo nakrájená. Přelít olivovým olejem, citronovou šťávou, sůl + pepř.2) žampionová omáčka - žampiony nakrájení na 1/4, udusit na másle, přídat pepř, sůl, bílé víno, nakonec zakysanou smetanu. K tomu těstoviny - mašličky. Nemá to chybu !! Dobrou chuť a pamatujte - být vegetariánem není za trest. mě už ta chuť masa nejenom nechybí, ale protiví se mi i představa, že bych ho měla jíst.'
25. Květen 2004 - 13:11
Obrázek uživatele Návštěvník
Alca (anonym)
Mohl by mi nekdo poradit nejake dobre recepty na pripravu tofu, seitanu a hlavne amarantu? A co si o techto potravinach myslite? Myslite si, ze bychom se meli bat soji?-tolik clanku uz vyslo o tom, ze je rakovinotvorna...Dekuju za vase nazory.Mejte se pekne
29. Červenec 2004 - 19:39
Obrázek uživatele Návštěvník
Simi (anonym)
Sója a rakovinotvorná? Panebože co ještě začnou psát, aby nás, vegetariány i nevegetariány odradili? Hrůza. No, určitě se sóji bát nemusíš, je to rostlina, která oproti masu neobsahuje BSP a jiné různé nemoci...Naopak obsahuje mnoho bílkovin a velmi málo tuku.Jestli tě to opravdu zajímá, podívej se na: http://www.new.zvirevtisni.cz/je tam spousta hezkého čtení, proč být, či nebýt vegetariánem, plusy a mínusy, rozhovory s VIP hosty i doktory, recepty a spousta dalších.Tak a teď doufám, že mě tady někdo ukamenuje, že někoho navádím, aby se stal vegetariánem. To snad radši ne, každý svého štěstí i zdraví strůjcem:-))).Hezký víkend!'
30. Červenec 2004 - 15:46
Obrázek uživatele Návštěvník
Lenka (anonym)
taky bych ráda aby mě někdo poradil jak na to miluji jídlo vyrostla jsem na sušenkách a hranolkách a podle toho se taky asi cítím samo asi nejenom rodiče taky nejsou zdraví jedinci:-(atak jak začít abych vydržela ? jíst syrovou mrkev a okurky a pod. mě moc nezasití navíc mi to příjde i mdlé dám si to ale furt se cpát tímto nevydržím co jíte vy? vegetariáni, vitariáni a vegani? poradtě chci jíst lépe ale né jednotvárně.'
15. Prosinec 2004 - 17:26
Obrázek uživatele Návštěvník
Demi (anonym)
Ja si recepty vetsinou nejak vymyslim sama. Chce to fantazii.Treba-cesnekove fazole.Do panve olivovy olej,vlozit tak 4 strouzky cesneku,pak pridat uvarene cervene fazole,rajsky protlak,osolit a nakonec vmichat cerne olivy.
15. Prosinec 2004 - 22:46
Obrázek uživatele Návštěvník
kapka (anonym)
taky vymyslim spis sama z toho, co dum da, co napriklad?Vyborna je cocka s kousky kvetaku, pripadne rajcete, cibule ochucena kari, muzes pridat smetanu, pokud ji jis. Jako priloha je vyhodna ryze.Jeste k te soji: mozna rozlisujme soju jako takovou, tedy sojove boby, ktere jsou tezko skodlive, a pak sojove maso, u ktereho bych uz byla opatrnesi, casto kdyz ho koupim, smrdi po zaléti horkou vodou plisni, delam ho jen malokdy.'
16. Prosinec 2004 - 0:08
Obrázek uživatele Návštěvník
Leniš (anonym)
Já jsem vegetariánka teprve půl roku, ale zato jsem naprosto spokojená. Přijde mi, že si můžu v kuchyni dělat absolutně co chci, vyrábět nová jídla podle fantazie a mám dobrý pocit už jen z toho, že vím, že dávám tělu přesně to, co potřebuje. Maso mi nechybí a na otázky či narážky okolí jsem si také už zvykla. A můj oblíbený recept? Zeleninová směs z cizrny, mrkve a květáku, ochucená kari a rozinkami. Je k tomu vynikající kuskus:)) Nikomu vegetariánství nevnucuju, a jestli mě za to někdo hodlá kamenovat, jeho problém. Ale nikdy jsem se necítila lépe. Zdravím všechny vegetariány a jdu spolu se sporákem vymýšlet dnešní večeři :) Lenka'
24. Únor 2006 - 18:58
Obrázek uživatele Návštěvník
eva (anonym)
Obchody v Praze-Country Life,Svět oříšků(Diana)u Tyláku-tam je asi největší výběr.'
24. Únor 2006 - 22:28
Obrázek uživatele Návštěvník
Návštěvník (anonym)
kazdemu chutna neco jineho. Ja zboznuju houby a strkam je do vseho. Pod tofu, k seitanu, do gulase, nebo jen tak na cibulce okoreneny....mnam
14. Říjen 2006 - 1:04
Obrázek uživatele Návštěvník
martina (anonym)
Další recepty můžete najít na stránkách firmy ProBio. Je jich tam velká spousta a zatím jsem nenarazila na žádný, který by se nedal pozřít. :-) Jsou tam i recepty, ve kterých se maso vyskztuje, ale když si je předěláte "k obrazu svému" (místo masa zeleninu nebo sójové maso), taky se to dá.'
2. Prosinec 2006 - 19:47
Obrázek uživatele Návštěvník
dasad (anonym)
Cauky, koukni na www.nadoma.cz, nejsou tam sice jenom vegetarianske recepty, ale urcite jich tak taky dost najdes.
29. Prosinec 2006 - 10:25
Obrázek uživatele Návštěvník
Návštěvník (anonym)
uvarit mrkev a sezrat.
30. Prosinec 2006 - 4:10
Obrázek uživatele Návštěvník
Pavlina (anonym)
Je toho hafo :) http://www.vegetarian.cz/recepty.html http://www.ideon.cz/veg/html/czech/kucharka/ http://bezmasa.kvalitne.cz/kucharka/KUCHARKA.htm http://edi.fmph.uniba.sk/tomcsanyiova/recepty/recepty.htm .. ale asi tady jsem pozde :)))
9. Květen 2007 - 13:55
Obrázek uživatele Návštěvník
tom (anonym)
pro jsou tedy simpanzi(nam nejpribuznejsi) taky vsezravci??proc vubec vetsina primatu je vsezrava? a proc mame vsezravy chrup? proc mame travici soustavu typickou pro vsezravce? ... nic proti vegetariánství, sám moc masa nejím, ale nevysvětlujte to pseudovedecky. proste at neji maso ten, komu nechutna...'
30. Srpen 2007 - 20:54
Obrázek uživatele Návštěvník
Alena (anonym)
tady se fakt nedá pokecat o paradentoze, je to stránka dealerů.....'
31. Srpen 2007 - 6:23
Obrázek uživatele Návštěvník
Alena (anonym)
..sorry, ukecla jsem se z vedlejšího tématu..'
31. Srpen 2007 - 6:25
Obrázek uživatele Návštěvník
Návštěvník (anonym)
Rozlišovací znaky masožravců, býložravců, všežravců a člověka Lícní svaly Masožravec - zeslabené, aby umožnily široké rozevření tlamy Býložravec - dobře vyvinuté Všežravec - redukované Člověk - dobře vyvinuté Typ čelisti Masožravec - její úhel není rozevřený Býložravec - rozevřený úhel. Všežravec - úhel není rozevřený. Člověk - rozevřený úhel. Poloha čelistního kloubu Masožravec - v rovině shodné s rovinou stoliček Býložravec - nad rovinou stoliček Všežravec - v rovině shodné s rovinou stoliček Člověk - nad rovinou stoliček Pohyb čelisti Masožravec - stříhací, minimální pohyby do stran Býložravec - žádný střih, dobrý pohyb do stran, dopředu a dozadu Všežravec - stříhací, minimální pohyby do stran Člověk - žádný střih, dobrý pohyb do stran, dopředu a dozadu Hlavní čelistní svaly Masožravec - temporalis (spánkový) Býložravec - masseter a pterygoidy Všežravec - temporalis (spánkový) Člověk - masseter a pterygoidy Ústní otvor vůči rozevření tlamy Masožravec - velký Býložravec - malý Všežravec - velký Člověk - malý Zuby (řezáky) Masožravec - krátké a zašpičatělé Býložravec - široké, ploché a dlátovité Všežravec - krátké a zašpičatělé Člověk - široké, ploché a dlátovité Zuby (špičáky) Masožravec - dlouhé, ostré a zakřivené Býložravec - tupé a krátké nebo dlouhé (na obranu), nebo žádné Všežravec - dlouhé, ostré a zakřivené Člověk - krátké a tupé Zuby (stoličky) Masožravec - ostré, rozeklané a čepelovité Býložravec - zploštělé s výstupky oproti spletitému povrchu Všežravec - ostré hroty a nebo zploštělé Člověk - zploštělé s výstupky Žvýkání Masožravec - žádné, polyká potravu najednou Býložravec - nezbytné důkladné žvýkání Všežravec - polyká potravu najednou a nebo ji jednoduše drtí Člověk - nezbytné důkladné žvýkání Sliny Masožravec - žádné trávicí enzymy Býložravec - karbohydráty trávicí enzymy Všežravec - žádné trávicí enzymy Člověk - karbohydráty trávicí enzymy Typ žaludku Masožravec - prostý Býložravec - prostý nebo vícekomorový Všežravec - prostý Člověk - prostý Kyselost v žaludku Masožravec - za přítomnosti stravy je pH menší nebo rovno 1 Býložravec - za přítomnosti stravy je pH 4 až 5 Všežravec - za přítomnosti stravy je pH menší nebo rovno 1 Člověk - za přítomnosti stravy je pH 4 až 5 Kapacita žaludku Masožravec '
31. Srpen 2007 - 16:38
Obrázek uživatele Návštěvník
Věra (anonym)
No nevím ,ale fandím Ayperi je to sice z roku 2003 tak nevím jestli ještě chce trocu změnit svůj jídelniček my taky několik let nejíme tmavé maso a hodně zařazuji , ovoce a zeleninu , obiloviny aj. pokud mi to finance dovolí . Tak tady máš recept na pohanku Pohanka se spaří horkou vodou , pak se orestuje na sucho v hrnci a zalije se vodou asi 2 cm nad pohanku a dusíme asi 10 min NESOLIME pak hrnec odstavíme na 20 min bud pod peřinu nebo necháme na plotně pak posolíme a zalijeme orestovanou cibulkou a zamícháme podáváme s kys zelím.( poku někdo chce může přidat ještě uzeninu osmaženou s cibulkou) 2. pomazánka je dobrá na jednohubky nastrouháme mrkev na jemno vymačkáme štavu zamícháme do pomazánkového másla a přidáme prolisovaný česnek se solí(česneku dle chuti )vše zamícháme a necháme uležet Dobrou chut'
31. Srpen 2007 - 18:05
Obrázek uživatele Návštěvník
Věra (anonym)
No nevím ,ale fandím Ayperi je to sice z roku 2003 tak nevím jestli ještě chce trocu změnit svůj jídelniček my taky několik let nejíme tmavé maso a hodně zařazuji , ovoce a zeleninu , obiloviny aj. pokud mi to finance dovolí . Tak tady máš recept na pohanku Pohanka se spaří horkou vodou , pak se orestuje na sucho v hrnci a zalije se vodou asi 2 cm nad pohanku a dusíme asi 10 min NESOLIME pak hrnec odstavíme na 20 min bud pod peřinu nebo necháme na plotně pak posolíme a zalijeme orestovanou cibulkou a zamícháme podáváme s kys zelím.( poku někdo chce může přidat ještě uzeninu osmaženou s cibulkou) 2. pomazánka je dobrá na jednohubky nastrouháme mrkev na jemno vymačkáme štavu zamícháme do pomazánkového másla a přidáme prolisovaný česnek se solí(česneku dle chuti )vše zamícháme a necháme uležet Dobrou chut'
31. Srpen 2007 - 18:08
Obrázek uživatele Návštěvník
tomáš dráb (anonym)
koukám, že jsem někomu píchl do vosího hnízda, tak se zase snaží argumentovat pro "vědecké" opodstatnění vegetariánství.Člověk je podle současných znalostí vědy řazen ( s naprostou většinou primátů) mezi všežravce. Tedy tady je pár oprav, neznal jsem je z hlavy, ale veškeré informace našel přes databázi pubmed.com (na konci citace je PMID, pod kterým lze článek najít) nebo učebnic zoologie a fysiologie, popř. jinde na internetu (pak uvádím adresu). Nebudu to brát postupně a ani vyvracet vše, přeci jen nemám čas, ale aspoň na ukázku (PS: jsem biochemik, tak přeci jen vybírám z témat blízkých svému oboru) Dále ještě dodávám, že nemám nic proti vegetariánství - ani bych nemohl, protože s vegetariánem žijuJ a měl bych to doma pak hodně těžké. PS: zajímalo by mne, odkud jste čerpal informace, které tu prezentujete a zda jste si je ověřoval. tvrzení: Sliny Masožravec - žádné trávicí enzymy Býložravec - karbohydráty trávicí enzymy Všežravec - žádné trávicí enzymy Člověk - karbohydráty trávicí enzymy realita: Alfa-amylasa je přítomna ve slinách většiny živočichů, kteří jí škrob. Sliny lidí, opicí, prasat a mnoha hlodavců obsahují alfa amylasu, zatímco sliny psů, koček, ovcí, koní a skotu alfa amylasu neobsahují (č. článku PMID: 4622390) moje poznámka '
10. Září 2007 - 16:17
Obrázek uživatele Návštěvník
Toňa (anonym)
Poněkud neplodná debata na toto téma je na fóru Pravda o mléce. Byl tam také uveden odkaz na původní pramen http://www.eatveg.com/anatomy.htm'
10. Září 2007 - 21:10
Obrázek uživatele Návštěvník
Katka (anonym)
Jsem správně táto rubrika se snad jmenuje vegetarianské recepty a nemá se zde probírat jestli je člověk takový nebo makový tak si laskavě vytvořte svoji rubriku na téma je člověk masožravec všežravec nebo biložravec dík'
10. Září 2007 - 21:32
Obrázek uživatele Návštěvník
Ra (anonym)
Katko, super! Moc také nerozumím tomu, že někdo se ptá po vegetariánských receptech a jiný říká, to je blbost, jsme všežravci. Moc nenacházím logiku takového přispěvatele. :o( Objevila jsem úžasnou pochoutku těstoviny se špenátem. No, znělo mi to nic moc, ale mooc dobrý, rychlý a jednoduchý: osmahnout cibulku, přidat nejlépe listový špenát, česnek, rozkrojené olivy, trošku kečupu, sůl, třeba i pepř a naložit na těstoviny. Myslím, že i taky pochutnáte! :o)'
11. Září 2007 - 9:16
Obrázek uživatele Návštěvník
Katka (anonym)
Dik Ra za recept my jíme vše kromě vepřového a hovězího snažím se aby byla strava pestrá taky hlavně podle ceny takže když jsou levné určité potraviny květák v akci brokolice ,přidávám kuskus i do pomazánek on je bez chuti takže se perfektní Česneková pomazánka s kuskusem. Kuskus namočíme aspon na 2hod do vody,pak ho scedím a dám na paru asi 10 min (dávám ho do hrnce trochu vody a pařák na knedliky) nabyde asi jednou tolik.Nechám vychladit. Pak 1 pomazýnkové máslo čisté česnek dle chuti rozetřít se solí a přidat kuskus vše zamíchat a nechat uležet aspon 1 hod. Přeji dobrou chuť'
11. Září 2007 - 10:22

Stránky

Přidat komentář