694 komentáře / 0 nových
Poslední
Obrázek uživatele Návštěvník
Návštěvník (anonym)

Makrobiotika

10. Září 2018 - 0:02

Komentáře

Stránky

Obrázek uživatele Návštěvník
Eskarina (anonym)
Makrobiotika
5. Červen 2002 - 10:22
Obrázek uživatele Návštěvník
Simona (anonym)
Zeby sa nikto o makrobiotiku nezaujimal?Ja by som rada o tom popisala,viem,ze par rokov do predu boli super knihy o makr.Super recepty,kde by som mohla nejake informacie o nej dostat?
23. Červen 2003 - 11:39
Obrázek uživatele Návštěvník
coroner (anonym)
O makrobiotiku se lidé zajímají. Zdánlivé "ticho po pěšině" je dáno spíše tím, že většina makrobiotiků je nad věcí. Nepotřebuje tedy vyhledávat nesmyslné názorové střety s lidmi, kteří vůbec nemají tušení, o čem je vlastně řeč.Když si také někdo plete fanatizmus se zcela normálním dodržováním základních přírodních zákonů, těžko mu to budeme vymlouvat.Je to zbytečně promarněná energie, kterou je lepší věnovat těm, jež systém pochopili, řídí se jím a potřebují pouze poradit při řešení nějakých složitějších energetických problémů.Vědecký výzkum postupně stejně dochází ke stejným nebo velice podobným názorům na skladbu opravdu zdravé životosprávy, jakou předkládá makrobiotika. To, že vývojově za makrobiotikou zaostává několik desítek let, je čistě jeho problém, který je však naprosto pochopitelný. Vědci se pro nedostatek času většinou stravují naprosto katastrofickým způsobem. Těžko se pak mohou dobrat nějakého hlubšího (duchovního) poznání věcí, protože psychická rigidita toto neumožňuje. csk'
24. Červen 2003 - 11:52
Obrázek uživatele Návštěvník
coroner (anonym)
Literatura, která se zabývá makrobiotikou stále vychází.Zrovna nedávno vyšlo druhé doplněné vydání makrobiotické kuchařky od Průchové "Jak jste klamáni - mnohem víc než jen makrobiotická kuchařka". Od Průchové pochází i další titul "Jak svět klame ženy (i muže)", který by měl být také ještě sehnatelný.Pro ženy jsou tyto dvě knihy svým zaměřením úplně ideální.Nutno ovšem upozornit, že makrobiotika je nejen jídlo, ale celkový životní styl, který vyžaduje stálost a mnoho dalších věcí, které se v dnešní době zrovna dvakrát "nenosí".Pro ženy, které dietologii chápou pouze jako módní záležitost, kdy jeden měsíc jím dělenou stravu, druhý měsíc se stravuji podle krevních skupin, třetí měsíc se stanu vegetariánkou nebo jinou ...ánkou, čtvrtý měsíc jím podle Lenky Kořínkové, pátý měsíc se na všechny diety vykašlu a nacpu se vším, co je momentálně na dosah, tak těm makrobiotika určena není.Ti totiž makrobiotice dělají jenom ostudu, když si pak stěžují, že jim ten "zázrak" za měsíc nepomohl...'
24. Červen 2003 - 13:09
Obrázek uživatele Návštěvník
Vanda (anonym)
Četla jsem včera náhodou doslov, který napsal Marian Repka ke knize Duchovní cesta od Kushiho a Eska. Respektive se jedná o komentář, který má název Sedem dokonalých viet.Tato kniha se týká duchovních praktik, jak jsou pojímány z makrobiotického hlediska. Repka patrně ani ve snu netušil, co to nějaká makrobiotika je. Na straně 103 (zhruba uprostřed)tak vytvořil snad nejlepší makrobiotický vtip všech dob.Kushi píše: Strava je nejdůležitější věcí, i když mnoho duchovních učení o ní nehovoří.Repka to komentuje: Na rozdiel od tohto tvrdenia mám skúsenosť, že strava je nepodstatná. Doležité je zdravie.Řekněte, není to geniální?'
24. Červen 2003 - 19:45
Obrázek uživatele Návštěvník
Toňa (anonym)
Vyšlo také už druhé vydání od V.Strnadelové a Jana Zerzána, které má název Radost z jídla / nejen makrobiotika očima lékaře a pacienta.Tahle knížka bude spíš pro uvolněnou makrobiotiku, ale jako všeobecný úvod to nebude zas tak špatné.Někde jsem to v Praze viděla, ale nevím kde.Většinou to bývá i v městských knihovnách, pokud to někdo nešlohl.'
24. Červen 2003 - 20:44
Obrázek uživatele Návštěvník
Ája (anonym)
Jednou z hlavních překážek rozšíření makrobiotiky spatřuji v tom, že se u ní musí bohužel umět přemýšlet a mít notnou dávku intuice.Dnes se každý domnívá, že když něco koupí v prodejně zdravé výživy a sní to, že dělá něco pro své zdraví. Tak tomu vůbec není.'
25. Červen 2003 - 16:58
Obrázek uživatele Návštěvník
simona (anonym)
Ja by som rada s makrobiotik.zacala,obdivujem cinsku medicinu.Viem,ze je to viac,ako zdrava vyziva.Ale ako zacat,ako sa premoct,a nejest sladkosti,a ovocie..kt.je zakazane.Zeleninu,kt. organiznu skodi,som cela skorumpovana,co sa tyka stravovania.Jedno po com tuzim je byt zdrava,aby mi nebolo zle od zaludku,a nebolela ma hlava.Aby som netuzila po jedle,kt. ma pomaly zabyja.Tak je to somnou.Uz sa chystam si kupit makr.kucharku.ale som zial nie na slovensku,a u nas nie je az taky vyber knih.Ale dufam,ze to zvladnem.Snad nejake rady by pomohli tiez.
1. Červenec 2003 - 16:00
Obrázek uživatele Návštěvník
coroner (anonym)
Ono je to Simono, složité, protože k makrobiotice se většinou propracovali lidé, kteří se dostali do nějaké kritické zdravotni situace, kdy už skutečně nebyla jiná šance, než udělat v celkové životosprávě nějaký zásadní obrat.Pokud jsi mladá, relativně zdravá, dohromady ti nic nechybí, tak to se opravdu dodržují nějaké zásady hůře, než když víš, že pokud uděláš nějaký úlet - třeba na těch sladkostech, bude okamžitě zle.Makrobiotika ti vlastně nic nezakazuje. Pouze tě informuje, co se ve tvém těle odehrává, když sníš to či ono. Je jen na tobě, jaký k tomu zaujmeš postoj.Makrobiotika také vůbec nezakazuje konzumaci ovoce. Pouze získáš informaci, které by to mělo být, odkud by mělo být, kolik by jej mělo být, kdy by si jej jist měla nebo neměla, s čím není vhodné je kombinovat, po jaké době od jeho konzumace můžeš bez rizika jíst něco jiného atd..Časem ti tyto zdánlivé složitosti "přejdou do krve" a nebudeš nad nimi vůbec přemýšlet.Nesmí se to lámat všechno přes koleno, ale změny zařazovat postupně.Makrobiotika má celou řadu potravin, které se používají pro přechodné období, než organismus odvykne potravinám extrémním. Jak dlouhé si toto přechodové období uděláš, záleží zase jen na tobě.Mnoho základních věcí se lze naučit v kurzech vaření, které se pravidelně pořádají pro začátečníky a pokročilé.Na čínskou medicínu, o které se zmiňuješ, je lepší zapomenout a přenechat ji povolaným.Makrobiotika sice pracuje se stejnými energiemi jin a jang, ale úplně jinak. Měla bys z toho tedy zbytečný zmatek v hlavě.'
1. Červenec 2003 - 19:07
Obrázek uživatele Návštěvník
coroner (anonym)
Vysokoškolské instituce by měly skýtat určitou záruku, že zde pracují lidé, kteří mají alespoň minimálními znalosti problematiky, kterou se zabývají.Podívejme se třeba, jak na tom je Centrum BioMedicínského Inženýrství ČVUT při svém hodnocení makrobiotických diet na svých internetových stránkách. Těžko řící, kde autoři čerpali své informace, protože úvod začíná takto:Makrobiotické diety se skládají většinou z cereálií, zeleniny, různých čajů, mořských řas a kvašených sójových výrobků. Makrobiotika je ovšem víc než způsob stravování, je to filosofie, víra hraničící s fanatismem. Od přívrženců se očekává, že postupně omezí sortiment potravin, až dosáhnou nejvyššího stupně, kdy budou konzumovat jen neloupanou rýži. Není snadné paušálně hodnotit nutriční hodnotu diety vzhledem k širokému rozmezí skladby makrobiotické stravy od poměrně benevolentní diety až po striktní, která se skládá výlučně z neloupané rýže.Takový blábol není snad nutno komentovat. Za komentář ovšem stojí tabulka, která předchází výše uvedenému popisu diety.Ta se zabývá absolutní klasifikací některých potravin podle jejich energií jin a jang.Tabulka jednak vůbec nebere v úvahu energetickou relativitu toho, co je náhodou správně, dále pak obsahuje chyby, jež jsou tolerovatelné pouze u Lenky Kořínkové, která si však - vzdor tomu, že je herečka - nehraje na vědeckou pracovnici.Tabulka hodnotí uvedené potraviny následovně:Příklady energie JIN: vepřové maso, brambory, cereáliePříklady energie JANG: hovězí maso, rajčata(!), arašídyPříklady energie neutrální: rýže, těstoviny, cukr(!)Na druhou stranu však musíme zase uznat, že vědečtí experti se skutečně nemýlí, když v závěru uvádějí verdikt:- Ve světle současných znalostí a podle názoru nutričních expertů makrobiotická strava není vhodná ani pro zdravého člověka, tím méně pro skupiny se zvláštními nároky (děti, těhotné ženy) a osoby nemocné.Pokud vycházíme z prezentované tabulky a dalších uveřejněných informací, tak můžeme konstatovat, že takto pojatá makrobiotika je ne pouze nevhodná, ale přímo životu nebezpečná. csk'
9. Červenec 2003 - 9:58
Obrázek uživatele Návštěvník
Simona (anonym)
Tak ja som pomalicky zacala.Kupila som si par knih.Jedna ma velmi zaujala,a je to PREVENTIVNI ENERGET.MEDICINA BUDUCNOSTI od Michio kuschi.Su tam velmi dobre(podla mna)opisane rozne druhy rakoviny,a co sa v tele deje.Ked som prvy tyzden zacala,samozrejme ze som si vybrala par receptov.Ale okrem toho som miesala aj vela ovocia.Vysledok nebol velmi pozityvny.Bola som nafuknuta,vyhodili sa mi vyrasky.Ale neprestala som si varit rozne obilne kase,cele zrna.Jedla som k tomu vzdy tofu so zeleninou,rozne obilne placky.Pomali zacinam citit,ktore jedlo mi robi dobre,a kt. nie.Co je velmi pozityvne na tejto strave,clovek neje velka mnozstvo potravy,lebo je relatyvne rychlo syty.Po jedle som syta,ale mozem sportovat.Lebo ma jedlo neunavuje.Len si clovek musi davat pozor,aby nezmiesal "nemakrobiuticke"jedla s makrobiotickymi.Napr rano som jedla ovsenu kasu s ovocim.Na obed sme boli pozvany do restauracie,a objednala som si vyprazane sampiony zeleninovy salat,tatarska.Od inych som ochutnala rozne druhy mäska.Na druhy den ma palila zaha,vyrazky.Takze cele zrna,rozne obilniny su velmi telu prospesne.Ale treba si davat pozor.Hlavne ludia,kt. maju travenie tak skorumpovane ako ja.To co iny o makrobiotike pisu,je myslim kazdeho vec.Pretoze kazdy si vyberie len to,co je jeho telu prospesne.Niekomu vyhovuje delena strava,niekto nema problemy s normalnym stravovanim.Kezdemu to jeho.'
16. Červenec 2003 - 10:07
Obrázek uživatele Návštěvník
mabio (anonym)
Jak zjistila Simona, jedno ze základních pravidel makrobiotiky je, že jakýkoliv pokrm z obilných zrn se nesmí kombinovat s ovocem.V přítomnosti kyselin z ovoce dojde k zastavení trávení obilných zrn, které vyžadují pro své zpracování zásadité prostředí.Místo trávení se jinak dostaví kvašení a intoxikace organismu - nafouknutí, vyrážka.Výjimku představují pouze jáhly, které se s ovocem snesou, ale ani v tomto případě by se kombinace jáhel s ovocem neměla objevovat příliž často na talíři.Kushiho Preventivní eneregetická medicína je sice vynikající kniha, ale skladba jídelníčků je přizpůsobena léčbě rakovin.Pokud se někdo bezpečně neorientuje v energiích potravin, není tato kniha pro běžnou makrobiotickou praxi zrovna tím nejlepším řešením.'
16. Červenec 2003 - 13:02
Obrázek uživatele Návštěvník
Ája (anonym)
Teda Simono, ty té makrobiotice dáváš pěkně na frak.Dát si k obědu smažené žampiony se salátem, tatarkou a ochutnávat od jiných různé druhy masa, to snad ani nejde komentovat.To je makrobiotické asi tak, jako když (v jedné pohádce) pejsek s kočičkou dělali dort.Taky tam nacpali všechno možné - a bolelo je bříško.'
17. Červenec 2003 - 10:25
Obrázek uživatele Návštěvník
Simona (anonym)
Tak je to.Snazim sa len par tyzdnov,neda sa hned nejest mäso,a myslim ze ani neprestanem jest mäso,ale urcite menej.No a to s tym ovocim je pravda.Ale rano nemam az take problemy si dat ovsene vlocky s vodou,a do toho jablko.Chcem podotknut(a to nechcem nikoho urazit),myslim ze sa nestanem skalnou makrobioutickou,lebo som zistila,ze ziadny extrem nieje dobry.Su ludia,kt.to dokazu,ja som to skusila par krat.Takze berem to s rezervou.To ta rozpravka o macicke a pejskovi je zial pravda,a castejsie,ako som si zelala.Preto sa snazim najst nejaky novy smer,kt. mojmu telu urobi dobre,a nebude si ziadat take kombinacie,ako moje,horeuvedene.Ja tomu hovorim skorumpovane telo,zaludok,travenie..a chtic...ovladnut sa ho da,ked clovek naozaj je zdravo.Dnes sa mi podaril jahlovy nakyp s jablkami.Bol velmi dobry.Na ranajky som mala uvarenu kukuricu s tofu a mrkvou.Su to zaujimave kombinacie,ale da sa to zjest.Takze varim dalej(je stoho strasne vela riadu)'
17. Červenec 2003 - 19:22
Obrázek uživatele Návštěvník
Šárí (anonym)
Pokud Kushi říká, že strava je nejdůležitější, platí to pro něj. Já mám zkušenost, že nejdůležitější je psychická pohoda. A ta se u mně rozhodně nedostavila v mém makrobio období, kdy jsem byla nervózní, jestli seženu potřebné suroviny, jestli mi večer vybyde čas na vaření, jestli v jediné zdravé jídelně ve městě nedojde jídlo dřív než dorazím. Pak jsem pochopila, že takhle žít nechci, a dala dohromady pro sebe rozumný program, kde má místo čokoláda i zrní, a žiju fajn a ve zdraví. Bát se brambor nebo rajčat není podle mně normální lidské chování. Fakt, narazila jsem u p. Průchové na názor "rajče raději vůbec, natož 2x ročně". Její varování před léčivými bylinami v nedávném vydání časopisu Regenerace už přímo zavánělo fobií. Ano, ovšemže dělení jin-jang existuje, ale dost záleží na tom, jak ho člověk používá. Uzavřít se v rigidním systému je šlápnutím vedle.'
23. Červenec 2003 - 11:19
Obrázek uživatele Návštěvník
Jana (anonym)
Každý sám svého štěstí strůjcem. Pokud k makrobiotice někdo přistupuje jako k nepříjemné povinnosti, tak je opravdu lepší se na ni vykašlat. Ona ostatně není pro každého, protože řada lidí ji vůbec není schopna pochopit. To ostatně vyplývá i z výše uvedeného příspěvku.Argumentace jsou zde naprosto nelogické, což právě svědčí o naprostém nepochopení systému práce s energiemi potravin.O vlastní neznalosti energetického působení čokolády, rajčat, brambor, bylin ani nemluvím.'
23. Červenec 2003 - 16:03
Obrázek uživatele Návštěvník
Alena (anonym)
Šárí, mně úvod Tvého příspěvku trochu připomíná Repkův "vtip", co poslala Vanda.Kushi píše: Strava je nejdůležitější věcí, i když mnoho duchovních učení o ní nehovoří.Repka to komentuje: Na rozdiel od tohto tvrdenia mám skúsenosť, že strava je nepodstatná. Doležité je zdravie.Ty zas uvádíš:Pokud Kushi říká, že strava je nejdůležitější, platí to pro něj.Já mám zkušenost, že nejdůležitější je psychická pohoda.To je už druhý makrobiotický vtip na tomto fóru.Čokoláda sice odstraňuje nervozitu, způsobuje i psychickou pohodu, ale většinou jen do doby, než nám objeví něco na gyndě.Pak se opět dostaví nervozita a je po psychické pohodě.Čokoláda za to většinou může měrou vrchovatou. Když k tomu ještě přidáš brambory, rajčata, bylinné čaje, nebudeš se muset možná ani moc dlouho těšit.Takhle na ty své průkopnické výživy dojely už dvě mé kamarádky. Jedna bohužel definitivně.'
23. Červenec 2003 - 18:43
Obrázek uživatele Návštěvník
Šárí (anonym)
Ano, vaše argumenty jsou opravdu typické pro zastánce makrobiotiky. Nikdo kromě vás patrně energiím nerozumí, vy na to máte asi patent. Já mám z vašich příspěvků pocit určité rigidity neboli nadměrného psychického stažení, podobně jako u p. Průchové z jejích článků. Vám to možná vyhovuje, ale já bych s takovou energií žít nechtěla, z mého hlediska je takto nadměrně stažený celý mb systém podle pana Kushiho. Ovšemže já jsem třeba naopak příliš uvolněná pro vás, to se dá pochopit.Ovšem úplně fantastické je Alenino vyhrožování gyndou. Kdyby to nebylo vlastně smutné, byl by to taky dobrý vtip. Připomíná mi to trochu křesťanské vyhrožování peklem a hříchem. Jen my známe pravou cestu, všichni ostatní se mýlí. Ve vašich příspěvcích chybí trocha potřebného nadhledu nad věcí. Opravdu je svět kolem vás plný neurotiků uvolňujících se čokoládou a zoufajících v ordinacích lékařů, v kterém jen váš ostrůvek makrobiotiky je bezpečný? To je teda nešťastný svět. Ve skutečném světě ovšem žijí kromě těch dvou Aleniných kamarádek i lidé, kteří jsou šťastní, zdraví a spokojení i bez makrobiotiky. Stačí se rozhlédnou kolem sebe nezaujatým pohledem.'
24. Červenec 2003 - 12:22
Obrázek uživatele Návštěvník
Alena (anonym)
Šárí, typickým projevem rigidity a stažené psychiky je např. neschopnost pochopit principielně jednoduché věci. Těmi mohou být třeba i funkce a obsah energií jin a jang v různých potravinách - včetně jejich působení v lidském organismu z hlediska krátkodobého a dlouhodobého.Z toho, co jsi zatím napsala, opravdu vyplývá, že tomu nerozumíš.Projevy těchto energií fungují u každého stejně, protože se jedná o pravidla vesmírného řádu.Nejde tedy vůbec o nějaký patent makrobiotiků na znalost těchto energií.Stejně tak s těmito energiemi musí umět pracovat ti, kteří se zabývají akupunkturou, EAV diagnostikou, pulzní diagnostikou, moxou a podobně.Pokud někdo z nich udělá chybu, projeví se to prakticky ihned.Příklad: Když při rakovině omylem ošetříme příslušnou oslabenou energetickou dráhu sedativním způsobem, máme pacienta za pár dní (neděl) "na prkně".Makrobiotika má tu nevýhodu, že špatný odhad reality se projeví třeba až za deset a více let, když se dopouštíme stále stejných prohřešků v životosprávě. Po celou tu dobu můžeme být v naprosté pohodě.Nikde také není psáno, že někdo onemocní vůbec, ačkoliv se stravuje špatně celý život.Stále totiž také pro pár šťastných jedinců platí, že veselá mysl je půl zdraví, chlast a cigarety ten zbytek.Aby makrobiotika mohla léčit a zajišťovat prevenci, musí mít určitá pravidla a mantinely, za které už nelze jít. To si může dovolit jen třeba vegetariánství.Např. v případě léčby diabetu, RS, CFS, leukémie, rakovin a AIDS jsou tato pravidla v makrobiotice velice striktní, protože jinak se žádný pozitivní léčebný efekt nedostaví.Existuje však také "uvolněná" makrobiotika, která je k volbě potravin značně benevolentní, což ještě neznamená, že se konzumují energetické extrémy.Pokud se domníváš, že Ti vyhrožuji gyndou, tak to se velice mýlíš.Já jen pracuji na onkologii, tak se během dne spíše setkávám s konci těch také původně zdravých a šťastných lidí.To není žádné strašení peklem a hříchem, ale každodenní realita.Na takovém pracovišti pouze člověk přijde rychleji o iluzi, že je nesmrtelný, neomylný, že jeho se statistiky netýkají.Právě makrobiotika (díky vhodně volené uvolňující energii) mi umožňuje, abych na takovém oddělení mohla vůbec pracovat a zůstat nad věcí, jak říkáš. To ale neznamená znecitlivět a ignorovat.Naprosto nechápu, jak můžeš napsat takovou hloupost, že z našich příspěvků a článků Průchové je cítit, že jsme nadměrně psychicky stažení - rigidní.Každý znalec energií ví, že jakákoliv strohá fakta jsou jang, protože se jedná o zhuštění obsahu. Průchová má na podstatné sdělení pár řádek. Ne celý časopis, kde by se mohla vykecávat o jedné věci na dvaceti stranách.Podobně energeticky jang je i krátký příspěvek diskuzního fóra, když se z něj něco dovíš. To však ještě neznamená, že jeho pisatel je v jangové kondici - tedy i se staženou psychikou.To se spíš týká tebe, když Tě rozhodí taková prkotina, jako si něco sehnat a udělat k obědu nebo večeři, když možností jsou stovky. I bez nějakých makrobiotických specialit.Neumět si zorganizovat čas je možná zrovna jin čokolády, brambor, rajčat nebo bylinného čaje.Vrcholem všeho pak je, když tuto svoji neschopnost přetransformuješ na to, že makrobiotika je snad pomalu očistec.Mohu Tě ujistit, že žádnému makrobiotikovi (který si na makrobiotika jen na pár měsíců nehraje) schánění a příprava jídla žádné větší problémy nedělá, protože je to většinou spíš zábava.Při ní se bohužel musí trochu myslet, což řadě lidí pochopitelně dělá problémy.Jinak Tě mohu ujistit, že když toto píšu, neskřípu zuby, netluču pěstičkami do stolu, ani neohryzávám vzteky klávesnici počítače (vše jang). Dokonce necítím ani nutnost někoho přesvědčovat o přednostech makrobiotiky, protože vím, že je to zbytečné. Jsem v naprosté pohodě.Není nad vhodně zvolený jin zelenin. Vřele doporučují místo čokolády... Není totiž tak extrémní. Nepřitáhne Tě tedy zpět k extrémnímu jangu, z kterého vzniká i rigidita.'
25. Červenec 2003 - 19:14
Obrázek uživatele Návštěvník
mabio (anonym)
Alena to celkem slušně zrekapitulovala.Já jsem také moc nepochopil, co ta makrobiotika Šárí provedla tak špatného, že se do ní tak navezla.Jedná se o celosvětově uznávaný preventivní a léčebný výživový systém.O tom svědčí i někdejší návrh Kushiho na Nobelovu cenu a řada ocenění dalších.V USA a řadě jiných zemí se makrobiotické metody léčby běžně používají i v některých nemocnicích, kde je trochu pokrokověji smýšlející vedení.Makrobiotika se skladbou potravy podobá značně vegetariánství, které používá většinou ještě méně potravin.Nevím tedy, proč kolem toho vytvářet tak negativní emoce.Pravdou ovšem je, jak napsala Alena, že léčebná makrobiotika má svá přesná pravidla, proto se jí někteří lidé asi tak bojí.'
25. Červenec 2003 - 19:50
Obrázek uživatele Návštěvník
Sol (anonym)
Ahoj, potřeboval bych malinko pomoci ohledně makrobiotiky. Trochu jsem si o ní zatím přečetl a nedávno jsem také začal. Na některé otázky jsem však zatím nenašel odpověď, tak bych poprosil o vysvětlení vás.Jak je to s ovocem, popřípadě s ovocnými šťávami? Jaká musí být pauza mezi konzumací obilovin a ovocem a naopak? Jablečný štáva nebo mošt tedy není asi vhodný k jídlu, že? A proč je tedy možné jíst tepelně upravené ovoce s obilovinama? Byly tady dohady kvůli bylinkám, to jako znamená, že je špatné pít bylinné čaje? Nebo jak to bylo myšleno? Jak je to vůbec s pitím? Co pít a kdy? Vadí pít při jídle? Dá se jídlo nebo polévka ohřát v mikrovlnné troubě? Je to velký rozdíl mezi ohřátím v mikrovlnce a normálním hrnci, jaký? Co jíst v létě? Ted kromě kukuřičné krupice, co je ještě vhodné? Jak se stravujete vy? Tak doufám, že budete mít trochu trpělivosti. Pokud si na něco ještě vzpomenu, hodím to sem.'
25. Červenec 2003 - 23:23
Obrázek uživatele Návštěvník
simona (anonym)
Precitala som si predosle prispevky.Ja si tiez myslim,ze aj makrobiotiku treba vidiet s nadhladom.Myslim,ze kazdemu robia ine potraviny dobre.Mne napr. ovocie zial nerobi velmi dobre,pretoze som mala opakovane zapaly candidy,a inych mykoz,a ak zjem vela ovocia,mam svrbenie.Som s toho trosku nestastna,ale naucila som sa s tym zit.Ale poznam ludi,kt. sa stravuju delenou stravou,a su naozaj zdravy,plny energie,stihly.Co sa tyka pitia,nemyslim ze je dobre sa pitia zdrziavat.A clovek,ak je smädny,ma sa napit.Ale je pravda,ze ak sa clovek striedmo stravuje,nema tuzbu tolko pit.Co sa tyka byliniek,neprestanem pit bylinkove caje.Ved nam Boh stvoril bylinky,preco ich neuzivat?A to ze nepochopit makrobiotiku..Naco chapat,ak nam Boh daruje nieco dobre,da nam ju aj chapat.A vdaka Bohu,ze ma pochopenie pre obycajnych ludi.Co som ja urobila..Snazim sa denne si nieco uvarit s celych zrn.Ci uz je to zito,alebo soja,a ked sa necitim dobre,tak si urobim celozrnnu ryzu.Rano si ju dam z hrozienkami,na obed zo zeleninou,na veceru zase s hrozienkami .Musim sa priznat,ze je mi lepsie.Nevyhladavam vedu o energiach,pretoze ak nieco zjem,co je aj v makrobiotike nevyvazene,telo mi ukaze samo(bud som nafuknuta,alebo ma pali zaha).To ze makrobiotika zabere vela casu,ani neni pravda.Treba si kupit len velmi kvalitny tlakovy hrniec.Ja som si kupila od firmy AMC.Bol hrozne drahy,ale usetri nenormalne vela casu a energie.Zito sa mi uvari behom 45 minut.Mne robi radost varit tieto veci.A objavovat nove recepty.Robim si pomazanky s fazule.Naozaj by som toto stravovanie doporucovala.Ale ludia,nerobme s toho vedu.Ano,musim sa priznat,keby som mala rakovinu,dodrziavala by som velmi prisne zasady.A dokazem pochopit ludi,kt. su chory,a drzia sa makrobiotiky,ze to beru naozaj vazne.Je to otazka zivota a smrti.A ja si myslim,uz ak sa naozaj clovek bude snazit sa zdravo stravovat,telo mu pomali ukaze, co je prenho dobre.Co sa tyka paradajok.Zial,naozaj ludia,ktory trpia na plesnove infekcie-to nemusi byt len u zien,ale suvisi to aj so supinamy v hlave,zapalom mocoveho mechura,svrbenim,alergie-ano to vsetko maju na ucte plesne,doporucovala by som paradajky vynechat,aj sladkosti,veru aj ovocie.Tak isto ludom,kt. trpia unavou,bolestami hlavy,chronickymi potiazami.Je to smutne,lebo Boh nam dal ovocie,neviem preco aspom mne skodi.Nie preto,ze to makrobiotika hovori.Nie celkom suhlasim,ze je lepsia strava varena,ako surova.Myslim si ze zeleninu treba jest vo vyvazenej forme aj taku aj taku.Co mi robi radost,ze som si kupila ryzove,aj sojove miso.Aj sojovy olej.su to strasne zaujimave veci.Napr. s tofu ma pali zaha.Preco,neviem.Mozno ze by som ho mala jest same,a nie s ryzou.Takze nie vsetky kombinacie v makrobiotike kazdemu vyhovuju.Ale myslim,ze to je tam aj pisane,ze aky je clovek,ci viac jangovy,alebo jinovy.Ale aj to myslim neni potrebne az tak vediet.Treba sa vratit do minulosti,kde bolo ludom zito,a cele zrna dennou potravou.Nerozmyslali o energiach.A boli zdravy.Ja som este stale na zaciatku,a ucim sa.chcela by som kazdeho povzbudit aby si s makrobiotiky vybral aspon par receptov.A aby mal na stole kazdy den nieco s celych zrn,vynechal alebo aspon obmädzil mäso,zivocisne produkty,a telo sa mu zato odmeni.'
26. Červenec 2003 - 15:33
Obrázek uživatele Návštěvník
Šárí (anonym)
Mé příspěvky nejsou myšleny jako útok na makrobiotiku, která mně opravdu nic neudělala. Spíš mne trochu podráždil styl některých zdejších příspěvků ve stylu "já to dělám dobře, ty to děláš jinak, takže to děláš špatně".Kniha paní Průchové Byznys se zdravím je psána celá v tomto stylu, tedy ne že by se názorová rigidita a netolerance omezovala jen na její krátké články.Makrobiotika je nepochybně kvalitní léčebný i stravovací systém, který určitě pomohl mnoha lidem ke zdraví. V časopise Regenerace občas najdu články i od autorů, kteří píší o mb lehce, inteligentně a uvolněně, p. Průchová však k nim nepatří. Bohužel právě její knihy o mb padnou většině zájemců do ruky jako první, tak jako se to stalo i mně v dobách, kdy jiné mb literatury bylo ještě jak šafránu. Ano, taky jsem si nějakou dobu říkala, že já jsem ta hloupá, která není schopná pochopit základní principy, která si nedokáže najít čas atd. Teprve po čase jsem pochopila, že rétorika vidící v mnoha druzích přirozených potravin a nápojů smrtelného nepřítele není v pořádku. Začala jsem poslouchat více sama sebe než knihy, objevila jsem i jiné způsoby vyrovnávání energií než jen hlídání stravy a najednou jsem zjistila, že se přestávám přejídat, že už nestřídám extrémy "4 dni zdravá výživa x 3 dni maso a čokoláda", najednou zmizela chuť na zmrzlinu v zimě a většinou i v létě. Ubylo dokonce i pár kil a když si občas zajdu do cukrárny, báječně si to tam užiju a nemám pocity viny jako dřív.Nepracuji na onkologii jako Alena a nemám zkušenosti se závažnými nemocemi ani ze svého vlastního okolí. To, co tu popisuji, je jen zkušenost vlastní a chápu, že vážně nemocný člověk je v jiné situaci, než jsem byla já s "pouhou" chronickou únavou a méně vážnými psychickými problémy. Říká-li vám vaše duše, že je makrobiotika ta správná cesta pro vás, jděte do toho. Jen si myslím, že je dobré porovnat zkušenosti několika různých, na sobě nezávislých mb odborníků a nevyhýbat se ani knihám o jiných způsobech stravování, např. ajurvédě nebo dílům p. Slimákové či dr. Jonáše. Zjistíte, že rozumně vypadajících názorů a receptů na zdravou stravu je mnoho a získáte i určitou imunitu vůči extrémům, kterých je dnes v oboru zdravé výživy jak máku.'
11. Srpen 2003 - 12:28
Obrázek uživatele Návštěvník
Honza (anonym)
Předem bych chtěl upozornit, že nejsem makrobiotik.Spíše mě zaujala poznámka Šárí o časopisu Regenerace, který jsem v době řešení svých zdravotních problémů nějaký čas kupoval.Nevím, jaká je jeho současná odborná úroveň, ale před několika lety bylo celkem běžné, že v jednom čísle shodný problém řešily dva články od různých autorů, které si svými závěry naprosto protiřečily. V dalších číslech přibyli autoři další. Opět s odlišnými názory na stejnou věc.Něco podobného bylo možno nalézt i v časopise Vital.O odborné úrovni některých autorů, kteří tam píší, bych tedy dost pochyboval. O nějaké redakční koncepci rovněž.Ze stejného důvodu jsem pak už vůbec nebyl schopen posoudit, zda suchopárný článek plný faktů a příkazů je lepší nebo horší než ten, kde je všechno podáno trochu lidštější formou.Proto jsem je také přestal kupovat.'
11. Srpen 2003 - 16:48
Obrázek uživatele Návštěvník
verunka (anonym)
Moje zkušenosti s mb jsou velmi dobré. Dala jsem se na to hned po revoluci, kdy se k nám dostala ta první literatura. Trpěla jsem alergiemi, měla jsem těžké astma a měla jsem pocit, že už nežiju, pouze živořím, pouze pojídám jedny prášky na uklidnění, druhé na povzbuzení, dostávám injekce na přežití atd. Měla jsem silnou motivaci - malé dítě, které mne potřebovalo a milujícího manžela. Ten mi pomohl tím, že se dal na mokrobiotiku se mnou. Byla jsem tehdy nezaměstnaná a měla jsem tedy čas plánovaně obstarávat/pěstovat/shánět a chystat ty správné potraviny. Musím zdůraznit, že tento způsob života vyžaduje dost času! Nejprve jsem začala na ostro a brzy mi bylo hůř. Naštěstí jsem mb věřila a za čas jsem to zkusila znovu a postupně jsem "normální" stravu nahrazovala mb. Předtím jsem všechny pilulky vyhodila, ale to neberte jako doporučení, může to být velké riziko. Já jsem se však tehdy rozhodla: buď a nebo! Každý si musí najít svou míru a také víru! Držela jsem se půl roku a cítila jsem se skvěle. Alergie byly pryč a první potíže opět nastaly až po 5 letech "normálního" stravování. 5 let života bez léků! Také jsem zhubla cca 10 kg, ale to nebyl můj cíl. Proč jsem nevydržela déle? Protože jsem si našla práci, která byla časově a psychicky náročná a už jsem nebyla schopná si večer připravovat potřebné jídlo a přes den jsem v práci snědla, co bylo....chlebíček, jogurt, oběd v restauraci. A tak to jde do dneška a nemám vůli to změnit (zůstat doma bez práce), i když jsem na tom teď po dalších 8 letech, od doby, kdy se astma znovu přihlásilo, zdravotně hůř, než tehdy.'
11. Srpen 2003 - 19:03
Obrázek uživatele Návštěvník
Akret (anonym)
Makrobiotiku jsem brala velmi vážně, viděla jsem ji jako dobře promyšlený a přitom velmi jednoduchý a pochopitelný systém, opřený o historickou zkušenost. Hodně jsem se snažila, vařila jsem si všude, doma i na koleji, zabralo to dost času a pořád jsem řešila, zda to dělám správně. Nadšení opadlo, protože to bylo dost časově náročné a také mne hodně odradil článek (pokud si dobře vzpomínám) ve Vitalu, kde paní Průchová radila a odpovídala na dotazy a s bohorovým klidem zdůvodnila, proč paní Avelina Kuschi, manželka onoho Kuschi - makrobiotika, onemocněla rakovinou. Tehdy jsem docela ztratila důvěru v tu striktní podobu systému a nyní se kloním spíše k přístupu Strnadelové, Zerzána, Slimákové. Také mám pocit, že pokud naprostý laik, který má upřímnou potřebu a odhodlání "se sebou něco udělat" narazí na tuto striktní podobu, hned nebo po čase jej to zákonitě odradí. Přístup výše jmenovaných autorů, který nejde cestou "vše nebo nic" může být pro takového člověka mnohem přijatelnější a nejspíš i bezpečnější. Tereza'
11. Srpen 2003 - 20:04
Obrázek uživatele Návštěvník
coroner (anonym)
Snad by bylo dobré uvést, proč Aveline Kushi tu rakovinu dostala.Praktikovala totiž makrobiotiku, kterou upřednostňoval v jejich počátcích George Ohsawa.Ta, jak známo, je poplatná své době, kdy se upřednostňovalo používání soli a slaných specifik - celkově tedy byla posunuta výrazně směrem jang, což reprezentuje stagnace.Je celkem rovněž známo, že Kushi svoji manželku před touto koncepcí stravování varoval.Zde se nám potvrzuje staré známé pravidlo, že člověk s energetickou kondicí jang, kterou si vybudoval svým stravováním, není většinou schopen uznat argumenty protistrany, že něco dělá špatně, byť to je vlastní manžel - a oba dva se věnují stejné problematice.To se týká i makrobiotických expertů - jako je zmíněná Aveline Kushi - protože pro ně platí stejné vesmírné zákony.Tím bych se chtěl zastat Průchové, proč jí prezentovaná makrobiotika působí pro mnohé jako určitý druh buzerace.Pokud má makrobiotika zaručovat prevenci zdraví a léčení chorob (včetně rakovin a AIDS), musí mít bohužel určitý řád, o který se při řešení konkrétních zdravotních problémů můžeme opřít.To znamená, že potraviny, které se na vzniku zdravotního problému podílely (mohou podílet), logicky do diety nezařazujeme.Strnadelová a Zerzán jsou pro začínající makrobiotiky stravitelnější v obou významech slova, protože se v jejich knížce nepracuje s takovým množstvím informací, jak tomu je u Průchové. Jsou tam ponechány i některé nemakrobiotické potraviny, což většině vyhovuje.Je tudíž menší tendence k tomu, že se z toho člověk zblázní, když se ocitne najednou na zcela neznámé půdě.Jako léčebná makrobiotika se to ale moc použít nedá, což autoři nepřímo naznačují.Chtěl bych upozornit, že makrobiotika Kushiho, která je doladěna Průchovou pro potřebu v ČR také nic neláme přes koleno. Je zde dostatečný časový prostor, kdy si postupně odvykáme od rizikových potravin, poznáváme ty úplně nové, učíme se vařit a podobně.V dnešní době je rychlý přechod na makrobiotiku pro všeobecně oslabené organismy dokonce velmi riskantní.Pokud si postupný přechod naplánujeme třeba na 3 roky, také se svět nezboří.'
12. Srpen 2003 - 11:52
Obrázek uživatele Návštěvník
Akret (anonym)
Jistě, s tím souhlasím. Každý si může vybrat, čemu dá ve svém životě přednost. Mě vyhovuje ten benevolentější přístup, jak jsem psala, a té poznámky v knihách Zerzána+Strnadelové jsem si dobře všimla. Nepovažuji se za vážně nemocnou, i když vím, že jsem typickou ukázkou jin kondice (v době, kdy má matka byla závislá na alkoholu, jsem se musela starat o vše a zvládala jsem stresy sladkostmi :-(, se závislostí na sladkém se bojuje opravdu těžko, dělám to už 4 roky) a vím, že to je nebezpečné. Pořád mi ale připadá bezpečnějčí vyvarovat se extrémů jin a jang, inspirovat se stravou předků v dané lokalitě, zařadit vhodný pohyb, než nic. Chci tím říct: chápu zastánce makrobiotiky, kteří její pomocí zvládli těžkou nemoc, jsou tu dalších dvacet let a žijí lépe než kdy předtím (paní Průchovou jsem krátce viděla v TV dokumentu "Jak se žije...", působila velmi zdravě a vitálně, moc to na mě zapůsobilo). Ale začátečníky může jejich "zavilost" skutečně spíš odrazovat. Mějte se, Tereza. P.S. Teď zrovna řeším stravování na brigádě, chodím na čtyřsměnný provoz, a je zvláštní, jak něktří lidé (agresivně) reagují na jáhelník :-)) Buď si na ranní směnu namažu housku se salámem, protože večer v deset doma nic jiného není (rodina nemohla nakoupit, protože byla na bazéně, zatímco onen člověk přišel z práce, vysával, odmražoval lednici...), nebo si stihne sehnat a udělat jídlo podle svých představ, a pak si mezi ostatními o přestávce připadá jak exot a jáhelník mu přestává chutnat. Tyhle tlaky okolí zatím moc nezvládám. Jk jste to řešili vy?'
12. Srpen 2003 - 16:44
Obrázek uživatele Návštěvník
Karel (anonym)
Já bych trochu okolnost v makrobiotice paní Průchové, proč není širší veřejností přijímána, viděl v tom, že paní Průchová je inženýrka, které není cizí systémové myšlení v několika odborných disciplínách.To bohužel, jak se ukazuje, asi nemůžeme chtít po "normálním" člověku, který se chce najíst a zůstat zdravý.Ten, pokud je vážně nemocen, není schopen v řadě případů vstřebat vůbec žádné informace a nové poznatky.Pokud není vážně nemocen (hledá nějakou alternativu dosavadního způsobu stravování nebo života), nepovažuje brát dobře míněná a odzkoušená doporučení jako závazná.To celé je tak trochu o selském rozumu a intuici. Obojího se nám v dnešní době nedostává.Mně makrobiotika nedělala žádné problémy, což trochu kontrastuje s mým poněkud odtažitým povoláním opraváře televizí.Já mám ale tu výhodu, že přesně vím, když v televizi vyměním nějakou součástku, jak se toto projeví na obrazovce.Stejná situace je při používání potravin, kdy také vím předem, co ta která potravina s mojí tělesnou schránkou časem udělá. Pochopitelně s jinou časovou prodlevou.Osobně mám času velmi málo, ale nepozoruji, že makrobiotická příprava potravin představuje nějakou časovou zátěž.Ve většině případů se prakticky jedná o minutky, protože jediný zádrhel představují obiloviny, jejichž příprava i s vařením trvá kolem hodiny. Minimálně 50 minut si jich ale nemusíme vůbec všímat, když se vaří v papiňáku nebo na rozptylovacích síťkách v hrnci.Pokud si je připravíme ráno do termomísy, máme je k okamžitému použití ohřáté během celého dne.Nepochopil jsem tedy, proč by měla být makrobiotika časově náročnější, než tomu je u jiných druhů přípravy domací stravy.Časově to pochopitelně nemůžeme srovnávat třeba s obJEDEM v závodní jídelně, kde kromě zaplacení u kasy nemusíme hnout prstem.To si ale musí každý člověk srovnat v hlavě sám, co je pro něj výhodnější.Když budeme často nemocni, můžeme přijít i o to výnosné místo v zaměstnání.'
12. Srpen 2003 - 19:44
Obrázek uživatele Návštěvník
Šárí (anonym)
Pro Honzu: Úroveň Regenerace se mi jeví spíš horší než dřív, ale to platí pro všechny časopisy, které čtu-připadá mi, že se v posledním roce všechny děsivě zbulvarizovaly-ale je možné, že se mi jen změnil úhel pohledu. Ovšem ten obrázek krávy Milky v posledním čísle, to už je na mně dost silná káva ...Chci říct, že je přece normální, když na věc existují dva rozdílné názory, a dokonce jsem se z vlastní zkušenosti přesvědčila, že oba mohou být správné. Každý člověk je přece jiný, každému může pomoct ke zdraví a spokojenosti jiná metoda. Někdo se vyléčí makrobiotikou, někdo reiki, někdo vezme třeba trochu z obojího atd. Pokud některý z autorů článků naznačuje, že jen on má pravdu a jinudy cesta nevede, znamená to jen tolik, že mu chybí trocha nadhledu a odstupu od své metody. Často to ani nemusí snižovat jeho odbornou úroveň v oboru, spoustu lidí ale může takový přístup odradit i od jinak dobré věci, jako se to mně stalo např. s makrobiotikou. Chápu, že to zmate, na jedné stránce vychválí domácí med, na druhé z něj udělají nebezpečí. Je třeba si vybrat, tak jako i v jiných věcech v životě, pro sebe to nejvhodnější, a hlavně ze začátku počítat s tím, že si často napoprvé vybereme špatně.To ovšem neomlouvá tu "skrytou" reklamu na krávu Milku v posledním čísle. Ta mně dost naštvala. Připadá mi, že se od celkové koncepce časopisu odráží jak potápěč na Sahaře. Nebo jsem možná jen trochu netolerantní?Omlouvám se, že příspěvek se makrobiotiky nijak netýká.'
13. Srpen 2003 - 7:37

Stránky

Přidat komentář

Reklama

Reklama