70 komentářů / 0 nových
Poslední
Obrázek uživatele Návštěvník
Návštěvník (anonym)

Krvacive prujmy v Nemecku

10. Září 2018 - 0:19

Komentáře

Stránky

Obrázek uživatele Návštěvník
L. (anonym)
nazory
2. Červen 2011 - 11:26
Obrázek uživatele Návštěvník
... (anonym)
Můj názor na krvácivé průjmy je, že je to pěkně nepříjemná nemoc. Neumíš ani inteligentně založit téma ;-)
2. Červen 2011 - 13:09
Obrázek uživatele Návštěvník
- (anonym)
No docela se bojim aby to neprislo i sem.
2. Červen 2011 - 13:11
Obrázek uživatele Návštěvník
;-) (anonym)
průjem nemá nožičky, nepřijde sem. stačí dodržovat hygienu a mýt zeleninu.
2. Červen 2011 - 13:18
Obrázek uživatele Návštěvník
Aneta (anonym)
No ale horsi je kdyby se prenasel s cloveka na cloveka to by umyti asi nestacilo.
2. Červen 2011 - 13:29
Obrázek uživatele Návštěvník
L. (anonym)
Tak poraď jak by si téma založil(a) víc inteligentně?
2. Červen 2011 - 13:58
Obrázek uživatele Návštěvník
H (anonym)
průjem nemá nožičky,...No to je pořádná chytrost:-)) On se totiž může vyskytovat uvnitř jakékoli zeleniny-teda ta bakterie. Nedej na pohádky našeho hygienika.Je dávno pro smích..To si myslíš, že němci-němky se nemyjí?? Tam jsou lidi čistotnější víc, než kde jinde..A ženy-těch je nejvíc, co jedí bio stravu se asi nemyjí? No a takhle náš hl. hygienik získává prachy. Plácne blábol, stát si ho chová a platí a ty a tobě podobní to papouškujete:-(
2. Červen 2011 - 14:24
Obrázek uživatele Návštěvník
Teroristický út (anonym)
Právě probíhající německá infekce je dost zvláštní. Především nejde o běžný kmen EHEC sérotypu O157:H7 (O je část lipopolysacharidu povrchu buňky, H zase flagelin – protein bakteriálního bičíku a sérotyp je kombinací jejich konkrétních typů). Lovci mikrobů z berlínského Robert Koch Institute jako původce německé infekce odhalili velmi vzácný kmen EHEC O104:H4, produkující shigatoxin 2. To je překvapení, protože E. coli tohoto sérotypu se v odborné literatuře vyskytla jenom v jednom jediném případě, popsaném v roce 2006 – u 29 leté milovnice fast foodů v Jižní Koreji, která nakonec po těžkém hemolyticko-uremickém syndromu přežila bez následků. Je pikantní, že bakterie EHEC jsou velmi blízce příbuzné obávaným shigelám. Mechanismem působení a vlastně i strukturou shigatoxiny připomínají legendární ricin z rostliny skočce obecného. Jsou smrtelně efektivní – rozseknou ribozomální RNA velké podjednotky ribozómů a syntéza bílkovin poškozené buňky je v háji. Odborníci se domnívají, že shigatoxiny do genomu E. coli přinesly horizontálním přenosem viry, tedy fágy podobné slavnému fágu lambda. Shigella dysenteriae a další shigely jsou původci bacilárních úplavic, extrémně nakažlivých krvavých průjmů, které také mohou končit smrtí. Zdá se, že EHEC sérotypu O157:H7 je rezistentní vůči řadě antibiotik, jako je například ampicilin, streptomycin nebo tetracyklin, naopak citlivý je prý třeba na gentamicin, kanamycin nebo chloramfenikol. Na rozdíl od běžných infekcí EHEC nepostihuje děti a seniory, ale nejčastěji dospělé ženy kolem 30 až 40 let a je podle všeho hodně rezistentní vůči antibiotikům. Zároveň je tahle infekce jako vlna tsunami – v Německu je za týden víc případů, než jindy za celý rok. Je docela děsivé, že vyvolává HUS neobvykle často, v celé čtvrtině případů a ten navíc probíhá atypicky a smrtelněji. Struktura infekce očividně příliš neodpovídá obvyklé situaci s EHEC, při níž jde o nákazu z lokálního zdroje kontaminace. Kmen EHEC O104:H4 rozhodně vzbudil pozornost. 1. června 2011 víme o více než 1500 nemocných v osmi evropských zemích a nejméně 17 mrtvých. Nepochybně je to něco úplně jiného, než nedávný trapný humbuk kolem ptačí chřipky. Ještě zdaleka není konec, podle všeho se bude dál umírat a ne málo. Přes veškerou skepsi vůči poblázněným spikleneckým teoriím se vnucuje otázka, jestli jde o trestuhodný průšvih v hygieně potravin, který poskytl prostor pro úspěch EHEC anebo jestli zlým escherichiím náhodou někdo nepomohl. Servery zaměřené na konspirační teorie a mimozemšťany už mají jasno od začátku, ale teď s biologickým útokem koketují i některá seriózní média a politici. Co by tomu nasvědčovalo? Není to nic nereálného. Ačkoliv se o tom moc nemluví, EHEC kmeny se objevují na seznamech bioteroristických hrozeb, podle rozdělení americké federální agentury CDC (Centers for Disease Control and Prevention) i EU Health Security Programme, a to ve skupině méně nebezpečných agens, společně například s původci brucelózy, cholery nebo skvrnitého tyfu. Ebola to sice není, ale jejich použití jako zbraně je relativně snadné a při velkém počtu nakažených jsou i mrtví. Stačí si někde sehnat infikované zvíře a pak zařídit, aby lidé snědli pár bakterií z jeho fekálií – přímo v jídle nebo z dotykem infikovaných rukou. Podle všeho je lze nenápadně šířit. Bakterie EHEC jsou bohužel hodně podobné nepatogenním E. coli a navíc jich k infekci stačí jen velmi málo, takže se v prostředí hledají jen velmi obtížně.
2. Červen 2011 - 15:37
Obrázek uživatele Návštěvník
Bývalá krajská (anonym)
Právě probíhající...HUS je zcela běžný syndrom, i když rozšířený především v tropickém pásmu. Poprvé byl popsán koncem 40.let Jako obvykle se infekcí nikdo nezabývá, i když syndrom je známý od 50.let od epidemie ve Francii. Vždy se jedná o relativně malé epidemie, kde není politická poptávka něco vyšetřovat. I u nás se v Ústí n/Lab a okolí objevila epidemie v roce 1990, při které zemřelo 19 lidí, především důchodců a malých dětí. Na politický nátlak musela být ututlána. Správně můj předřečník uvádí běžný sérotyp O157, já bych doplnila ještě sérotypy O102 a O104. Ale údajně se tentokrát nejedná ani o jeden kmen. Zatím jsem odborné vyjádření nečetla, jenom hysterické pavědecké novinářské názory.
2. Červen 2011 - 18:14
Obrázek uživatele Návštěvník
Marcela (anonym)
HUS je zcela běžný...Hlavně je nutné připomenout běžné hygienické návyky, např. mytí horkou vodou nebo tepelná úprava. To nedodržují především všelijaká vegetariánská hovada, které tvrdí, že se tím zničí enzymy. Je to to samé jako oblíbené konzumace mléka z farem bez pasterizace, z kterého hrozí brucelóza. Když jsou lidi prasata... V Indii, kde za každým rohem číhá cholera, jsem nezažila, že by se zelenina nespařovala vroucí vodou. Jenom v Evropě si kdekdo myslí, že ze zeleniny nelze nic chytit. K těmto blbostem více inklinují ženy, proto předvším více nakažených žen v SRN
2. Červen 2011 - 18:39
Obrázek uživatele Návštěvník
Mirka (anonym)
Marcelo z tvého příspěvku čiší pouhá nesnášenlivost. Syrovou zeleninu jedli lidé (nejen vegetariáni) po staletí. A nakaženo je více žen, protože ta bakterie útočí především na ženy mezi 30-40 lety.
2. Červen 2011 - 18:46
Obrázek uživatele Návštěvník
Mirka (anonym)
A ještě jedna věc - stále se neví, z čeho ta nákaza pochází. Okurky byly vyvráceny, takže zde v této souvislosti bojovat proti zelenině, je hovadina. Nehledě na to, že z masa byly a jsou zase jiné nebezpečné infekce.
2. Červen 2011 - 18:51
Obrázek uživatele Návštěvník
Helena (anonym)
No asi to masem nebude,když umírají především / jsou nakažené / ženy..Ty mají právě zájem o zdravější stravu..Asi by bylo dobré, okamžitě udělat v Německu průzkum přímo u pacientek. Ony tam neumírají ženy 30-40. Ale všechny věkové kategorie napříč...Určitě měly něco stejného, podobného. Divím se,jak se pátrá a tohle nikdo neudělal? Několik stovek žen a nikdo se jich neptá, co jedly? Podivné.
2. Červen 2011 - 18:58
Obrázek uživatele Návštěvník
? (anonym)
No asi to masem nebude,když...A proč si myslíte, že se jich neptají? Nebo Vy to snad víte? To si pište, že sakra pečlivě zjišťují, z čeho by to mohlo být.
2. Červen 2011 - 19:04
Obrázek uživatele Návštěvník
l.j. (anonym)
Četla jsem ,že by to mělo do dvou měsíců skončit tak doufám,že se to nerozšíří k nám.Jinak doporučují se užívat probiotika.
2. Červen 2011 - 19:13
Obrázek uživatele Návštěvník
Lipis (anonym)
Tady už se zase propírají nesmysly, pokud se lze dopátrat z literatury, má zcela pravdu bývalá krajská hygienička. Dnešní hygienici, tím méně laická veřejnost, vědí o infekcích z potravin naprosté "hovno". Maercela má pravdu v tom, že v Indii je ve vyšších kastách naprostou samozřejmostí spařování zeleniny horkou vodou před konzumací. To platí i např. pro jahody, amalaki/indický angrešt/ nebo ananas. Z kultivovaných lidí nikdo nespařenou zeleninu nikdo nekonzumuje. Za pravdu mi dá každý, kdo v Indii žil v rodině. Jistě, dnes nikdo neví, z čeho konkrétně infekce v SRN pochází, ale jde předpokládat, že se jedná o zeleninu nebo ovoce, jak naznačují epidemiologické souvislosti. Původce se nachází především v zažívacím traktu býložravců, čili by se mohlo jednat o původ v hnoji nebo ve vnitřnostech. Ale na rozdíl od lidí, kteří s oblibou konzumují hovězí játra nebo ledviny, případně brzlík se nedá nedá předpokládat, že by to jedli za syrova, tak úchylů, kteří jedí zeleninu bez jakéhokoliv spaření, tím méně oloupání, je dost a dost. V subtropech a tropech by již byli dávno mrtví. Brucelóza, cholera, ozhřivka, břišní tafus, parattyfus a podobné by již dávno dokonaly své veledílo.
2. Červen 2011 - 20:05
Obrázek uživatele Návštěvník
Balán (anonym)
Tady už se zase propírají...Máš pravdu-chorobných veganů i úchylů, žeroucích vnitřnosti, je v Evropě dost a dost... já jsem si přečetl, že původce nepřežívá teplotu 60 stupňů. Takže se skutečně musí jednat o chorobné enzymisty nebo lidi, žeroucí za syrova živočišné vnitřnosti. Obě kategorie jsou vypatlané.
2. Červen 2011 - 20:11
Obrázek uživatele Návštěvník
Epidemiologická (anonym)
Máš pravdu-chorobných...onemocnělých žen v Německu je jasná. Z více než 80% se jedná oortodoxní veganky. Zeleninu ani neloupaly, ani nespařovaly. Ale zdá se, že okurky jsou v tom nevinně, pravděpodobně to bude jiná zelenina, uvažuje se o rajčatech nebo kedlubnách. Ty konzumovaly taky. Žrouti vnitřností za syrova se ve vzorku nemocných neobjevují.
2. Červen 2011 - 20:38
Obrázek uživatele Návštěvník
Helena (anonym)
A proč si myslíte, že se...No jistě, že se ptají..ale nedělají statistiku o přesném stravováni postižených. A jak to vím? No umím vážený-ná i číst a co mne zajímá, vždycky najdu. Popsané postupy a optatření, vše se dá vyhledat. Kdyby to udělali hned zkraje, třeba by věděli, že okurky neměla ani polovina nemocných, ach jo, to je těžké
2. Červen 2011 - 20:40
Obrázek uživatele Návštěvník
Já měl (anonym)
onemocnělých žen v...ex-přítelkyni taky šílenou vegetariánku. Okurky pouze omyla studenou vodou, nic jiného. To prý na zničení E. coli nestačí. Brácha naproti tomu žere syrové hovězí i játra a ledvinky. Mám dojem, že žiju mezi magorama.
2. Červen 2011 - 20:42
Obrázek uživatele Návštěvník
Jo, (anonym)
onemocnělých žen v...všechno, co ty nežereš je uchylné..Kdyby to bylo v mase, budeš psát o uchylácích, co ho jedí...blebleble
2. Červen 2011 - 20:46
Obrázek uživatele Návštěvník
Smajlinka (anonym)
všechno, co ty nežereš je...No, nezlob se na mne, úchylné jsou oba tábory, normální člověk jí maso a vnitřnosti tepelně upravené a zeleninu omytou horkou vodou nebo uvařenou. Kdo to nedělá, musí počítat s onemocněním. Já jsem znala rodinu, kde se cpali tatarákem z hovězího a pak se divili, že všichni dostali tasemnice. Ne hned, ale za pár let. Jedli to téměř každý týden. Když něco divnýho konzumuju, musím počírtat s tím, že něco chytím. Třeba konzumace hovězích vnitřností vede ke kravskýmu šílenství nebo syrový losos znamená riziko nákazy škulovcem. Konzumace neomytých borůvek může vést k larválnícysticerkóze, která je pořád prakticky neléčitelná.
2. Červen 2011 - 20:54
Obrázek uživatele Návštěvník
Achjo (anonym)
Sem dostala dneska trochu sračku tak mi to akorád trochu vyděsilo:))
3. Červen 2011 - 0:42
Obrázek uživatele Návštěvník
.............. (anonym)
Každý průjem ohlásit!
3. Červen 2011 - 13:28
Obrázek uživatele Návštěvník
S. (anonym)
Ted sem cetla novinky.cz tak to tam vypada zle vtom Nemecku,plno lidi je pry natom vazne sou apaticky,nebo zmateny nebo vydavaji ruzny zvuky a pry maji silny krece:-((..A navic zacina chybet v nemocnicich krev.
3. Červen 2011 - 15:05
Obrázek uživatele Návštěvník
zz (anonym)
Obyčejně tam si prdnou a my se tady můžem pos...! Teď je tomu asi obráceně!
3. Červen 2011 - 15:22
Obrázek uživatele Návštěvník
-- (anonym)
Meli by zakazat aby lidi sem od nich cestovali nebo se to roztaha i sem.
3. Červen 2011 - 15:28
Obrázek uživatele Návštěvník
m (anonym)
# # # # Předmět: FW: Střevní epidemie není z okurek, ale ze sopečného prachu!!! # # # # Datum: 02.6.2011 21:19:48 # # # # ---------------------------------------- # # # # Nevím, co si o tom myslet, ale je to zajímavé... # # # # Stejně jako vloni v březnu provází letošní erupci islandské sopky # # # # Grimsvötn (prozatím "jen" na území Německa, Nizozemska, Dánska a # # # # Velké Britanie)lékařům nepochopitelná "epidemie" střevních potíží, která # # # # dle popisů opět takřka přesně odpovídá otravě sopečnými plyny. Jejich # # # # složení může být samo sebou letos lehce odlišné, ale to neznamená, že nám # # # # hrozí "jen" # # # # zasažení sopečným popelem (popel dorazil na území ČR ve středu a čtvrtek, # # # # # pozn.redakce). # # # # Opět jen stěží lze identifikovat původce (vždy se nějaký dá nalézt), # # # # ale hlavně ony krvavé průjmy znamenají vyšší agresivitu plynů. # # # # "Střevní chřipka" opět # # # # nereaguje na antibiotika (jak jinak, když jde o chemické poleptání # # sliznic). # # # # Stejně jako vloni média zajímají především ekonomické důsledky a chaos v # # # # letovém provozu. Na ochránění zdraví si každý sám budeme muset najít # # # # návod samostatně... # # # # K čemu je na "svém" místě nejvyšší hygienik, když jeho zprávy jsou # # # # srovnatelné s komikem roku? # # # # V některých loňských zprávách o "epidemii střevní virózy" se jasně # # # # hovořilo o neúčinnosti standardních léků na průjem (vč. Endiaronu, # # # # který je takřka 100% spolehlivým stavidlem) - ovšem to lze vidět právě u # # # # # > průjmů,způsobených intoxikací, nikoliv infekcí. # # # # Tělo se při otravě správně snaží o detoxikaci touto cestou a stavět # průjem # # # # by bylo v tomto případě kontraproduktivní... # # # # Naše tělo je moudré a zastavit potřebnou detoxikaci jen tak nenechá. # # # # Příznaky otravy sloučeninami fluoru, chloru a sirnatými aerosoly si # # # # # > může každý najít na netu... ! # # # # Prosím dejte (samo sebou dle Vašeho zvážení) informaci volně dál ať lidé # # # # nepanikaří s epidemií a nebaští zbytečně chemické léky, které nemůžou # # # # zabrat....!!!!! # # # # Poznámka: Proč není střevní viróza ve Španělsku? Tam se okurky # nekonzumují? # # # # Zřejmě to nebude ten pravý důvod!!! # # # # # # # # # # # # # # #
3. Červen 2011 - 16:28
Obrázek uživatele Návštěvník
EHEC a HUS (anonym)
# # # # Předmět: FW:...Sopečný prach... panebože jaké to kraviny se to internetem šíří... Fakta: 1) Escherichia coli, známá spíš pod běžnou přezdívkou E. coli, je velmi užitečná bakterie, součást střevní mikroflory tlustého střeva, která vyrábí vitamín K2 a brání usídlení patogenních bakterií. 2) Zkratkou EHEC je označována patogenní a virulentní mutace E. coli, která může způsobovat vznik hemolyticko-uremického syndromu (HUS), který kombinuje rozklad červených krvinek, snížení počtu krevních destiček a akutní selhání ledvin. Většina pacientů s HUS se uzdraví bez následků, ale jisté části z nich odejdou ledviny a 5-10 procent nemocných zemře. Hemolyticko-uremický syndrom vyvolávají kmeny E. coli označované jako enterohemoragické (způsobující krvácení ze střev), proto tedy EHEC. 3) Těžkým průšvihem je to, že bakterie EHEC jsou velmi blízce příbuzné jiným obávaným bakterií shigelám. EHEC jsou jim tak blízké, že snad ani nemá smysl oddělovat escherichie a shigely do samostatných rodů. Shigella dysenteriae a další shigely jsou původci bacilárních úplavic, extrémně nakažlivých krvavých průjmů, které také mohou končit smrtí. Nyní se ukazuje, že EHEC a shigely jsou vlastně E. coli nesoucí úseky DNA odpovědné za nepřátelské chování. Vypadá to, že úseky DNA odpovědné za shigatoxiny do genomu E. coli přinesly horizontálním přenosem specifické viry, tedy bakteriofágy (podobné slavnému lambdafágu). 4) Bakterie EHEC normálně žijí v trávicím traktu některých přežvýkavců. Ti nemají na povrchu buněk receptor, který shigatoxiny nutně potřebují ke své zkázonosné akci a proto v nich EHEC jenom vcelku poklidně paběrkují. Když se ale dostanou do lidí fekálně-orální cestou, je zle. Obvykle suchopární odborníci komentují EHEC výrazy jako "odporný hnus". Jsou extrémně nakažlivé, k úspěšné infekci stačí pozřít méně než 100 a někdy i méně než 10 životaschopných buněk. Zdrojem bakterií jsou živá zvířata a pak také nekvalitně zpracované hovězí maso, zejména mleté. 5) Zdá se, že EHEC je rezistentní vůči řadě antibiotik, jako je například ampicilin, streptomycin nebo tetracyklin, naopak to vypadá, že je citlivý na gentamycin, kanamycin nebo chloramfenikol. 6) Na rozdíl od běžných E.coli infekcí EHEC nepostihuje děti a seniory, ale nejčastěji dospělé ženy kolem 30 až 40 let a je podle všeho hodně rezistentní vůči antibiotikům. Zároveň je tahle infekce proklatě rychlá - v Německu je za týden víc případů, než jindy za celý rok. Navíc vyvolává HUS neobvykle často, v celé čtvrtině případů a ten navíc probíhá atypicky a smrtelněji. Struktura infekce očividně příliš neodpovídá obvyklé situaci s jinými patogenními kmeny E.coli, při níž jde o nákazu z lokálního zdroje kontaminace. 7) Když už u někoho propukne HUS z "německé" infekce, tak lékaři spoléhají především na čerstvý zázrak Eculizumab od Alexion Pharmaceuticals, což je monoklonální protilátka proti proteinovému komplementu jménem C5. Před rokem zachránil tři malé děti s těžkým HUS při infekci EHEC. Háček je v tom, že zároveň jde o nejdražší léčivo světa, které by při masovém nasazení nejspíš zcela položilo celé to naše churavé zdravotnictví.
3. Červen 2011 - 17:28
Obrázek uživatele Návštěvník
T. (anonym)
A je to nakazlivy z cloveka na cloveka?
3. Červen 2011 - 18:18
Obrázek uživatele Návštěvník
Vilík (anonym)
opravdu se to dětem a seniorům mužského pohlaví vyhne? To mi připadá velmi nepravděpodobné. Dospělé ženy jsou neodolnější část lidstva.
3. Červen 2011 - 18:45
Obrázek uživatele Návštěvník
Vilík (anonym)
korektura: Dospělé ženy jsou přeci nejodolnější část lidstva.
3. Červen 2011 - 18:45
Obrázek uživatele Návštěvník
V. (anonym)
A je to nakazlivy z cloveka...Ano, přenos je velmi pravděpodobný (stejně jako u jiných typů E.coli). Fekálně (toaletní papír) znečištěné ruce mohou tyto bakterie přenést. Nakolik je nový typ (EHEC) na pokožce persistentní, to asi dosud nikdo spolehlivě neví.
3. Červen 2011 - 20:22
Obrázek uživatele Návštěvník
Milan (anonym)
od té doby, co o tom začali psát, mě hrozně bolí břicho.
3. Červen 2011 - 20:27
Obrázek uživatele Návštěvník
V. (anonym)
opravdu se to dětem a...Proč se onen dramatický průběh infekce EHEC zatím vyskytuje převážně u dospělých žen, to fakt nevím a asi to dosud neví nikdo. Taky dosud stále nebyl prokázán primární zdroj infekce. Kdybych to všechno dokázal vysvětlit, asi by to bylo na nobelovku. Rozhodně za to však nemohly španělské okurky, tady se němečtí kolegové pěkně sekli - ale v tom fofru není divu.
3. Červen 2011 - 20:38
Obrázek uživatele Návštěvník
B. (anonym)
Vlastně vůbec není znám primární zdroj a může to být v lecčems.Silně pochybuji,že by došlo k takovému množství případů,pokud by byl problém jen v omývání zeleniny.Nechce se mi věřit,že by tolik lidí konzumovalo neomytou zeleninu,nebo spíš by to byla ojedinělá záležitost a ne takto masivní.
4. Červen 2011 - 6:34
Obrázek uživatele Návštěvník
Magda (anonym)
Vlastně vůbec není znám...Taky si to tak myslim a myslim ze de do tuhyho!
4. Červen 2011 - 10:28
Obrázek uživatele Návštěvník
Darda (anonym)
Vlastně vůbec není znám...Pro většinu lidí omytá zelenina = na 1 vteřinu strčená pod vodu. V tom je ten problém.
4. Červen 2011 - 18:27
Obrázek uživatele Návštěvník
. (anonym)
Tak ted se zase pise ze to maji z hoveziho masa tak kdovi jak to je..
5. Červen 2011 - 14:46
Obrázek uživatele Návštěvník
Nikoliv (anonym)
Tak ted se zase pise ze to...Poslední zpráva je že, to je z výhonků fazole mungo. Takže skupina prdlých vegetariánek, proto ta převaha žen 30-40 let. Ty jsou v tomto směru nejšvihlejší. Kde by třeba muže napadlo jíst výhonky munga. Já dodneška ani netušil, že něco takového existuje.
5. Červen 2011 - 18:01
Obrázek uživatele Návštěvník
Masmédia spusti (anonym)
Ihned vzápětí se ukazuje, že záměrem současné infekce bylo pouze zlikvidovat výrobce i spotřebitele bio zeleniny, což se elitám podporovaným střelbou masmédií povedlo v podstatě ihned po několika dnech, výsledky jsou šokující. Spotřeba zeleniny klesla o třetinu, v některých zemích až o 60%. Lidskou smečku začíná ovládat strach více, než cokoli jiného. Otevřený dopis šéfredaktorovi Reflexu. Vážený pane Bucherte, ve svém editorialu v Reflexu z 2. června 2011, napsaném z pozice zástupce šéfredaktora tohoto týdeníku, se dopouštíte několika mylných či nepravdivých tvrzení. Píšete, že „neblaze proslavené španělské biookurky zapříčinily smrt několika lidí a mnoho dalších přiotrávili“. Španělské biookurky jsou sice – díky článkům, jako je ten Váš – dnes skutečně neblaze proslavené, avšak žádnou smrt nezapříčinily. Již tedy toto stěžejní tvrzení Vašeho textu je smyšlenkou. Dále píšete, že „naprosté zbožštění biopotravin v posledních letech je stejně nebezpečné jako ohlašování konce světa“. Pominu nesmyslnost Vámi zvolené paralely, nicméně Vás musím upozornit, že i v tomto tvrzení se zcela míjíte se skutečností. Biopotraviny jsou daleko od nějakého zbožštění, zejména pak od zbožštění „naprostého“. Váš text pokračuje výrokem, že „neexistuje důkaz, že biovýrobky mění a povzbuzují zdraví člověka a zlepšují stav celého lidského těla k lepšímu“. A vzápětí dodáváte: „Ani nemůže existovat.“ Inu, nemůže-li něco existovat, není třeba se pozastavovat nad tím, že to neexistuje. Co ovšem existuje, jsou důkazy toho, že biopotraviny obsahují mnohem méně látek prokazatelně škodících lidskému zdraví a že i celý produkční systém je vůči lidskému zdraví a životnímu prostředí, na němž je lidské zdraví do značné míry závislé, příznivější. Ale i kdyby tyto důkazy neexistovaly, vyplývá to z logiky věci. Po jistém politickém odbočení zakončujete konstatováním, že podobně jako u některých španělských biookurek ne všechno šlechtěné dobře chutná. Jistě, v tom máte pravdu. Podobně také ne každý článek v Reflexu se podaří. Někdy se autor stane obětí blamáže, někdy obětí vlastních přání, jindy obojí. A někdy také k blamáži sám přispívá. Omylem, z nevědomosti, či záměrně? Tak jako Václav Klaus, ani já nevěřím, že by okurková hysterie vznikla spontánně. „Je to uměle vytvořený cirkus,“ řekl. Kým a proč, tuto otázku nechává otevřenou. Vy jste se, pane Bucherte, připojil k těm, kdo v šapitó vykřikují: Bojte se okurek! Zabíjejí! A jsou bio!! Ať už to po Vás majitelé Reflexu chtěli, nebo ne, je jisté, komu jste tím posloužil. S pozdravem Radomil Hradil, Beroun A ještě obálka sobotní MF DNES. Jistě, někteří lidé možná jsou závislí na biopotravinách. Ale v každém příapdě to je promile těch, tkeří jsou závislí na televizi, alkoholu, na práci, na sexu, lécích, nebo mnoha jiných oblastech a oborech. A na rozdíl od nich jsou to převážně lidé, kteří touží být zdraví, jsou to lidé, kteří přemýšlejí, jsou to lidé, kteří se řídí svými chutěmi, pocity a intuicí. Jestli se ještě vůbec v dnešním světě dá na něco spolehnout, je to zelenina a ovoce a to zejména pak ve své přírodní podobě, geneticky a chemicky neupravované. Takže už konečně - tentokrát velmi rychle - víme, o co v celé té hře šlo. V následujících týdnech a měsících přijdou další zdrcující údery na nekrytý solar lidí, na jejich animální strach o holý život. Máme se na co těšit. Ale je fajn, že zatímco milióny lidí panikaří a třese se strachy, další tisíce vidí, jak neuvěřitelně špinavou a podlou hru naši mocní rozehráli. http://www.osud.cz/masmedia-spustila-stvavou-kampan-proti-biovyrobcum-biospotrebitelum
5. Červen 2011 - 18:08
Obrázek uživatele Návštěvník
Další fakta: (anonym)
Enterohemoragická E.coli: 1) Nově přečtený genom původce infekce jej odhalil jako složitou bakteriální chiméru, původní zdroj nákazy je stále nejasný. 2) Velmi dobře zapracovaly moderní ultrarychlé sekvenátory, které přečetly kompletní DNA dotyčných bakterií za pouhé tři dny. 3) Přečtení genomu původce infekce přineslo zásadní zvrat. Původcem infekce je zcela nová a velmi zajímavá chiméra se sérotypem O104:H4, hybridní bakterie obsahující genetický materiál z několika různých zdrojů. 4) Nová chiméra má genom o délce 5,2 Mb, což je o něco víc, než u běžné E. coli. Přitom z víc jak 93% odpovídá bakteriálnímu kmeni s poetickým názvem 55989. Ten byl izolován ve Středoafrické republice roku 2002, z krvavého průjmu dospělého pacienta s AIDS. 5) Nová chiméra není enterohemoragická (EHEC), ale takzvaná enteroagregativní E. coli, zkratka jejího názvu je EAEC. Bakterie EAEC sice v průměru nejsou tak smrtící jako EHEC, ale zato vytvářejí silně lepivé povlaky ve střevech, které způsobují úporné chronické průjmy na celé měsíce. 6) Zároveň byly v genomu bakterií způsobujících "německou infekci" nalezeny kusy DNA z EHEC nesoucí shigatoxiny, odpovědné za život ohrožující hemolyticko-uremický syndrom (HUS) a navíc i několik genů rezistence vůči různým antibiotikům, včetně aminoglykosidů, makrolidů a beta-laktamů. Odborníci ve zkoumaném genomu dokonce našli fragment DNA odpovídající kusu genomu salmonely (Salmonella enterica) a také geny odpovídající DNA takzvané enterotoxikogenní E. coli (ETEC), což jsou například původci cestovatelských průjmů, konkrétně kmene O25:H4-ST131. 7) To všechno dělá z nové bakterie pěkného prevíta. V posledních dnech se u pacientů se závažným průběhem infekce projevují bolesti hlavy, poruchy řeči, epileptické záchvaty a další neurologické obtíže, což odpovídá již dříve pozorovaným účinkům shigatoxinů na nervový systém. 8) Nadějným se ukazuje výzkum specifických bakteriálních virů neboli bakteriofágů, kteří by se snad již brzy mohli stát velmi užitečnými spojenci ve válce proti nové mutaci E. coli. 9) Skvělou novinkou je, že britská firma Alexion Pharmaceuticals Inc., výrobce závratně drahého léčiva Eculizumab, které zatím zřejmě jako jediné může významně zlepšit situaci pacientům s HUS, poskytla německým lékařům svůj výrobek bezplatně, což poměrně zásadně mění situaci. Je dost pravděpodobné, že mrtvých bude tím pádem významně méně, než se čekalo. 10 ) Ovšem kolotoč kolem EHEC/ETEC zřejmě tvrdě dopadne na tolik populární biozemědělství. Ukázalo se, že organické zemědělství může být v reálném světě díky používání organických hnojiv mnohem nebezpečnější, než třeba tolik zatracované GM potraviny. Někteří odborníci proto již delší dobu upozorňují veřejnost poblázněnou „zdravou výživou“, že i zemědělství bez chemie má svoje stinné stránky a že za jistých okolností může být i spolehlivě smrtící. Závěr: Před sebou tedy máme pěkně divokou zpatlaninu z genomů více či méně příbuzných enterobakterií; kombinaci, která dosud nebyla nikde nalezena. To ale ještě automaticky neznamená, že tyhle potvory namíchali někde v teroristických laboratořích. Konečně, to už by se autoři takovým úspěchem dávno pochlubili. Nejspíš to přeci jen bude ryze přírodní, leč intenzivně geneticky modifikovaný organismus, který se matičce přírodě prostě povedl. Enterobakterie holt už takhle vypadají, mají velmi dynamické genomy, jejichž kusy si mezi sebou vyměňují jako na nějaké bakteriální burze. Mnohý z dnešních kmenů escherichií, shigel nebo třeba salmonel nejspíš vznikl právě tímto způsobem, metodou horizontálního přenosu DNA mezi několika bakteriálními rodiči.
5. Červen 2011 - 19:38
Obrázek uživatele Návštěvník
m (anonym)
Pravá příčina nákazy se nikdy neřekne,neboť se ani nemůže.
5. Červen 2011 - 19:40
Obrázek uživatele Návštěvník
Marie (anonym)
Enterohemoragická E.coli:...Bod 10 nechápu a nahrává všem konspiračním teoriím - proč by se mělo brojit proti biopotravinám, když to nebylo v biookurkách a jestli to bylo v těch klíčkách, tak díky nějakému bacilonosiči, který mohl pracovat kdekoliv a nakazit cokoliv - kde je psáno, že ty klíčky byly bio a ne třeba GM?...proč se to dává do souvislosti s biozemědělstvím, pokud ho nechce pouze někdo pošpinit či úplně zlikvidovat a protlačit nám sem geneticky mutované potraviny, ktewré prokazatelně škodí zdraví??? Lidi myslete!
5. Červen 2011 - 20:01
Obrázek uživatele Návštěvník
k (anonym)
Pravá příčina nákazy se...prosim te proc ? ze by novy zpusob regulace prelidnenosti planety ?
5. Červen 2011 - 20:51
Obrázek uživatele Návštěvník
V. (anonym)
Bod 10 nechápu a nahrává...Omyl z nepochopení. V žádném případě nehodnotím průmysl biopotravin. Pouze konstatuji fakt, že tato aféra bude mít (a dokonce už má) dopad na sektor biologicky pěstovaným potravin. Je zde totiž vysoké nebezpečí výskytu patogenních organismů v používaných (organických) hnojivech. Jejich přenos na pěstované rostliny se dá jen těžko vyloučit. Toto je nebezpečí, které si nejen kruhy odborné začínají, právě pod vlivem maléru s novou mutací E.coli, plně uvědomovat. To jsou prosím fakta. To další je má úvaha: GM potraviny; právě ty na sebe přitáhly velkou část pozornosti, a proto mohl být přehlédnut problém zásadnější; totiž mnohem vážnější nebezpečí přenosu potenciálně smrtících patogenů obsažených a přežívajících ve zvířecích (i lidských!) exkrementech. Srovnání tohoto nebezpečí s ryze hypotetickou škodlivostí GM potravin je nasnadě. Opět tu nehodnotím, a tím spíše nepropaguji, jakékoliv GM potraviny. Jsou zmíněny pouze pro srovnání. Jde zde především o posouzení rizika infekce nebezpečnými patogeny. A ještě drobný dodatek; vše tu jde velice rychle: Bakterie "německé infekce" jsou zřejmě velmi rezistentní vůči řadě antibiotik. Přesto jsou taková antibiotika, která zde účinná jsou. Jenomže i jejich nasazení se nejnověji ukazuje jako problematické. Vše totiž nasvědčuje tomu, že patogenní E.coli ve stresu z účinků antibiotik začnou produkovat ještě více shigatoxinů, než bez nasazení antibiotik, což pro pacienty není příliš dobrá zpráva. Takže zatím to vypadá, že pouze výše zmíněný Eculizumab přináší dobré výsledky v léčbě.
5. Červen 2011 - 21:33
Obrázek uživatele Návštěvník
Marie (anonym)
Omyl z nepochopení. V...A já stále nechápu , proč by měla mít tato epidemie dopad na sektor biologicky pěstovaných potravin, když dodnes se neví s přesností, odkud pochází původce a i kdyby to bylo z nějaké biopotraviny, tak v minulosi bylo mnoho infekcí z potravin, které nebyly bio. Navíc na biopotravinách lidstvo přežilo tisíciletí, až v posledním století se používaly zcela běžně chemická hnojiva, růstové hormony, různé pesticidy, přídavné látky jako barviva, příchutě, meulgátory - a o škodlivosti těchto látek je mnoho studií. Jen pesticidy způsobily mnohozdokumentovaných onemocnění či dokonce úmrtí. A to, co je pěstováno tradičně bez těchto přísad je nazýváno biopotravinou - není to nic experimentálního, ale naopak tradičního - jsou to potraviny, jaké lidstvo znalo odnepaměti. Tak nevím, proč dnes zkoušet další experiment - GM potraviny - kdy do nás mohou být přeneseny dokonce rozličné zvířecí geny a z toho plynoucí choroby.
5. Červen 2011 - 22:01
Obrázek uživatele Návštěvník
Mikrobiolog (anonym)
A já stále nechápu , proč...Oblíbené konspirační teorie se zase objevily... je nutné vzít v úvahu, že všechny komponenty nové baktérie pocházejí z čeledi Enterobacteriaceae, čili přítomnost shigatoxinu nebo geny salmonel není nic, co by nemohlo vzniknout "přírodní" cestou. Kdyby někdo chtěl udělat problémy, tak by stačilo vyvinout tyfovou salmonelu s rezistencí na všechna ATB., což by znamenalo během pár let smrt tak kolem 20% obyvatelstva. Žádný terorista by neřešil baktérii, jejíž přenos mezi lidmi je nejistý a která je primárně zvířecí. Nakonec se najde zdroj téměř jistě v hovězím hnoji. To, že byly kontaminovány fazolové výhonky, zřejmě souvisí s nevhodným hnojením. I když příčina by mohla být i v kontaminaci myším nebo potkaním trusem. Ale myslím si, že přesné zjištění nebude. Výrobce se to bude snažit zamést pod koberec a hnojení nebo myši ve výrobně nebude chtít přiznat z důvodu obavy z vysoké pokuty.
6. Červen 2011 - 8:27
Obrázek uživatele Návštěvník
.. (anonym)
http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/235448-a-zase-znova-za-krvacivymi-prujmy-nejsou-nemecke-zeleninove-vyhonky.html
6. Červen 2011 - 15:48
Obrázek uživatele Návštěvník
m (anonym)
Ne a né,kápnout božskou.
6. Červen 2011 - 15:49

Stránky

Přidat komentář

Reklama

Reklama