Syntetické potravinářské pigmenty mohou zhoršovat zrak
Růžovou barvu ztratí nejen lososí maso, ale i některé drůbeží produkty. Pigment se totiž podává také nosnicím kvůli syté barvě vaječného žloutku.
"Lososi žijící v přírodě mají růžové maso, protože se živí hlavně garnáty. Lososi chovaní na maso jsou ale krmeni jinak," vysvětlila dnes mluvčí komise Beate Gminderová.
Přítomnost canthaxanthinu nemusí výrobce oznamovat na obalu výrobku. Pigment se podává z čistě kosmetických důvodů, spotřebitelé jsou totiž zvyklí na určitou barvu lososího masa, které se tak lépe prodává.
Gminderová neupřesnila, jak může canthaxathin působit na lidský zrak, v jakém časovém období, a jaká množství je potřeba zkonzumovat. "Víme, že existuje možný dlouhodobý dopad na lidský zrak, který nelze kvantifikovat, proto se snažíme co možná nejlépe toto riziko snížit," podotkla. Podle vědců existuje spojení mezi konzumací tohoto pigmentu a problémy lidské sítnice.
V současnosti je maximální přípustný obsah pigmentu v živočišném krmivu 80 miligramů na kilogram. Podle směrnice, která by měla začít platit od prosince 2003, tento podíl klesne na 25 miligramů na kilogram krmiva pro lososovité ryby a brojlery a na osm miligramů na kilogram krmiva pro nosnice.
Zdroj: ČTK
- Odpovědět
Pošli odkaz