Dlouho se nevědělo, proč je tomu tak. Nyní však vědci z kalifornské univerzity prokázali, že hlavní zásluhu si může připsat docela obyčejná bylina koriandr, jejíž listy a plody se běžně užívají pro kulinářské i medicínské účely.
Obsahují totiž látky, mimo jiné dodecenal, které si alespoň v laboratorních podmínkách uměly poradit s nebezpečnou potravinářskou bakterií salmonelou dvojnásobně účinněji než to dokáží obvykle předepisovaná antibiotika.
Nyní tým expertů vedený Isao Kuboem zvažuje, zda by se nejrizikovější potraviny neměly uměle obohacovat dodecenalem, aby se předešlo zbytečným epidemiím. Zdůrazňují ovšem, že se tak nesmí stát na úkor přísné a pečlivé hygieny, protože i navzdory preventivním a léčebným účinkům dokáže salsa zabránit otravám potravinami jen do jisté míry.
Zdroj:Plus
Komentáře