Harvardští výzkumníci po tři desetiletí sledovali na 119.000 mužů a žen, aby zjistili, že u každodenního konzumenta ořechů je pravděpodobnost úmrtí během zkoumaného období o 20 procent nižší, než u zatvrzelého odpůrce pojídání ořechů. Riziko úmrtí snižuje i méně častá konzumace ořechů, v přímé proporci ke spotřebě, podotkla AP.
U lidí, kteří si ořechy dopřáli sedmkrát i více do týdne, klesalo riziko úmrtí na onemocnění srdce o 29 procent a riziko úmrtí na rakovinu o 11 procent v porovnání s lidmi, kteří ořechy vůbec nejedli.
Zdraví prospěšnými se ukázaly ořechy vlašské i oříšky arašídové a pistáciové, jakož i mandle a další tři druhy ořechů. Výzkumníci nepřihlíželi k tomu, zda ořechy byly praženy, soleny či jinak upraveny, anebo pojídány v surovém stavu.
Jako bonus k pojídání ořechů lze vnímat další poznatek. “Všeobecně se myslí, že zvýšená konzumace ořechů vede ke ztloustnutí. Naše výsledky však ukazují pravý opak,“ ujistila doktorka Ying Baová, která výzkum vedla.
Zdroj: ČTK
Komentáře