Jabloň domácí (Malus domestica)
Je nejodolnějším, nejrozšířenějším a asi také naším nejstarším ovocným stromem. Jeho plody-- jablka -- jsou naším hlavním domácím ovocem odedávna. Původem pochází z Kazachstánu. Jablka lidé znali již v době kamenné a kulturní formy jabloní do Evropy přišly s Římany. Velké podpoře se pěstování těchto stromů těšilo u některých panovníků, jako byli Karel Veliký a později Karel IV. Jablka a jabloně se také postaraly o názvy některých měst a obcí: Jablonné, Jablunkov, Jablonec.
Jabloní bylo vyšlechtěno velké množství; mezi nejstarší odrůdy patří např. Matčino, Ananasová reneta, Jadernička moravská, Cravštýnské, Míšeňské, Zlatá reneta a mnoho dalších.
Jablka jsou bohatým zdrojem vitaminu C, dále E a také draslíku a železa. Také obsahují organické kyseliny, pektin, taniny a flavonoidy. Díky uvedeným látkám jsou jablka velmi léčivá -- říkává se, že kdo sní dvě jablka denně, nepotřebuje lékaře.
Jablka regenerují tkáně, čistí organismus, posilují imunitu, podporují trávení a zlepšují stolici.
Kromě konzumace za syrová z nich připravujeme koláče, záviny, povidla, mošty a pyré.
Také z nich sušíme křížaly a slupky na čaj.
Zdroj: Radmila Zrůstková - Domácí nápoje pro zdraví, nakladatelství Eminent
Komentáře