Očištěný a loupaný kořen lopuchu krájíme buď na zcela tenké plátky, nebo, což je účinnější - jako když nožem ořezáváme tužku, pohybem směrem od sebe. Stejným způsobem nakrájíme mrkev. Stejné množství, kolik máme lopuchu.
Nahřejeme kastrol se silným dnem. Na dno nakapeme trochu slunečnicového oleje. Necháme mírně zahřát. Vsypeme lopuch s mrkví. Necháme mírně osmahnout.
Přilijeme malé množství vody nebo zeleninového vývaru a přidáme pár kapek sójové omáčky. Přikryjeme a na zcela mírném ohni dusíme nejméně půl hodiny. Kořen lopuchu musí být zcela měkký, voda vydušená.
Při přírodním přístupu k léčení vážných chorob by se tento pokrm měl předkládat aspoň 3x týdně.
Zdroj: Jiří Bodlák - Jak se léčit přírodními prostředky
Související články
Komentáře