Cereáliemi proti rakovině: nepodceňujte správnou peristaltiku střev
„Cereálie jsou otázkou funkčnosti střev. Obohacují potraviny, například pečivo, sušenky či cereální snacky o složky celulózy a nestravitelné složky, což je například šrot,“ vysvětluje Ludvík Pokorný, trenér kulturistiky a odborník na zdravou výživu.
Tento „šrot“ (cereálie) je podobný tomu, který se dává v krmivu domácí drůbeži. Rozdíl je v tom, že ten „lidský“ obsahuje celulózu, slupky a spoustu minerálních prvků. Působením zmiňovaných látek nám nestravitelné cereálie způsobují stírání zbytků ze střev, čímž se zlepšuje peristaltika a lepší trávení. Střevo se potom stává vnímavější a to co sníme, to beze zbytku spotřebujeme. V momentě, kdy je střevo vyčištěno, je odolnější vůči karcinomu.
Nesprávnými stravovacími návyky v podobě konzumace bílého pečiva si může člověk způsobit například i pálení žáhy, ke které dochází v trávicím traktu vlivem chybějící složky kyseliny solné. „Trávení neprobíhá tak, jak by mělo a člověk může mít problémy také s plynatostí, říháním či vracením se žaludečních šťáv,“ dodává Ludvík Pokorný, který doporučuje například novinky v podobě cereálního sladkého pečiva, různých celozrnných chlebů nebo cereálního snacku, vhodného především pro děti.
Právě školáci jsou nejohroženější skupinou, která nejvíce podléhá špatným stravovacím návykům díky všudypřítomným reklamám. „Není výjimkou, že si děti nosí svačiny v podobě baget z bílé mouky se salámem, chipsy nebo čokoládové tyčinky a vše zapíjí colou,“ upozorňuje specialista na výživu Ludvík Pokorný. Naopak by děti měly dostávat od svých rodičů vyváženou snídani v podobě tmavého pečiva se sýrem, kvalitní šunkou nebo jogurt s ovocem.
Obecným problémem je, že se lidé často stravují bílým pečivem, což je vlastně obroušené zrno. V trávicím traktu tak vzniká v podstatě jenom kašička, která se může ukládat na stěnách střeva. „Když potom například vidíme na rentgenu průřez takového střeva, které nemá potřebnou vlákninu nebo nestravitelné částice, může být ze 2/3 zaneseno a následně hrozí problém trávení, zažívání a hrozba karcinogenu“, upozorňuje Ludvík Pokorný.
Komentáře
Hlavní přínos cereálií tkví v tom, že obsahují velké množství vlákniny, to znamená nestravitelné složky, která obsahuje velké množství minerálů a vitaminů.
Pokud dáte svému dítěti Chocapic Cereálie připravené dle návodu, tak v celé porci, tj. v clé misce o cca 150g najdete jen jeden gram vlákniny (v případě Nesquik ani to ne). Malé množství nekvalitních bílkovin, dost velké množství cukrů s vysokým GI a velmi nezdravé tuky.
Jste si opravdu jistá tím, že je to to pravé pro Vás a Vaše dítě?
Pokud chcete snídat zdravé cereálie, tak si uvařte jahelnou kaši z bio jahel s ovocem, hrozinkama a trochou medu (pokud možno bez kravského mléka). Nebo si připravte ovesné vločky se semínky (slunečnice, dýňové, lněné, sezamové), hrozinky etc.
Takovou snídaní uděláte dětem opravdovou službu a obsah tak cené vlákniny bude mnohonásobně vyšší.
www.salvare.cz
www.salvare.cz
Chocapic a podobné produkty nemaj ze zdravou výživou nic společné.
- Odpovědět
Pošli odkaz