Za touhu po čokoládě mohou střevní bakterie
Specifičnost střevních a žaludečních bakterií může hrát roli i u jiných druhů potravin a obeznámení se s jejich typem a účinkem může být využito při léčbě určitých druhů obezity, konstatuje studie.
Kochhar dohlížel na metabolický výzkum, který financovala firma Nestlé. Tvrdil, že účelem nebylo poskytnout firmě informaci, jak pro hořkou nebo mléčnou lahůdku získat zbývající hrstku statečných. Naopak, najít 11 mužů, kteří čokoládu vůbec nejedí, prý bylo mimořádně obtížné. Vědci srovnávali krevní obraz a složení moči této skupiny "podivínů" a 11 těch, kteří jedli čokoládu denně. Všichni účastníci výzkumu byli zdraví, jedli v době měření totéž jídlo a nebyli obézní.
Srovnávaly se vedlejší produkty metabolismu v jejich krvi a v moči a zjistilo se, že se u obou skupin podstatně liší. Milovníci čokolády měli vyšší hladinu glycinu a také škodlivého cholesterolu. Mnoho z látek, jejichž hodnoty se u obou skupin lišily, se váže na určité typy bakterií. Zatím nezodpovězena zůstává otázka, zda touhu po čokoládě vzbuzují bakterie, anebo zda se bakterie změnily v důsledku stravovacích návyků v raném dětství a to mělo následně vliv na oblibu určitých potravin.
Vliv bakterií přebývajících ve střevech je v poslední době předmětem mnoha vědeckých studií. Některé prokázaly, že se střevní bakterie mění při snížení váhy. Kalifornský profesor potravinářské chemie J. Bruce German považuje Kochharovu studii za velmi zdařilou a domnívá se, že něco podobného už mělo lidi napadnout dřív.
Zdroj: ČTK
- Odpovědět
Pošli odkaz