Mléko jako příčina rozvoje obezity?
Přitom nejen já, ale především mnoho dalších kolegů se (oprávněně) obává, že: kasein a další proteiny (s výjimkou proteinů, získaných z delaktózované syrovátky), obsažené v mléčných produktech, tím spíše ve slazených, mohou způsobit vzestup tělesné hmotnosti.
Jiní kolegové zase tvrdí opak, když prohlašují, že vápník obsažený v mléčných produktech podporuje snahy o snižování nadváhy.
Pro první variantu uvedeného textu svědčí výzkum realizovaný americkou Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, zveřejněný v časopise Archives ofPediatrics and Adolescent Medicine (June 2005, vol. 159, no. 6) - prokázal, že čím větší objemy netučného mléka děti pily, tím větší byl vzestup jejich tělesné hmotnosti nebo pokračující proces tvorby nadváhy. Nakonec šalamounsky uzavřeli, že nadváha vzniká především jako důsledek nadbytečného energetického příjmu, dosaženého nikoliv samotnými proteiny mléka, nýbrž kombinací s tukem a cukrem. S ohledem na to, že děti pily netučné mléko, nelze vliv mléčného tuku vůbec uvažovat! To je tedy docela ošklivý trapas.
Mléčný průmysl však i přesto, že existují takovéto studie, agresivně propaguje konzumaci netučného pasterizovaného mléka jako jednoho z významných prostředků pro hubnutí! Mnoho rodičů tloustnoucích dětí si proto myslí, že když naučí dítě pít místo limonád mléko, problém vyřeší.
Podle názoru dr. Mercoly nejde dokonce ani tak o nízkotučné mléko, jako o to, že se jedná o pasterované mléko. Homogenizace a pasterizace totiž zcela evidentně přispívá k negativnímu působení mléka, a to také směrem k zesílení jeho aterogenního efektu. Kromě toho je téměř jisté, že odtučněné mléko je v podstatě bezcenné, protože neobsahuje žádné vitaminy, kalcium v něm obsažené se vstřebává z tohoto typu mléka jen velmi omezeně, takže je to svým způsobem pouze velmi zředěný koloidní roztok mléčných bílkovin spolu s vápníkem a sodíkem a současně s nízkou mírou využitelnosti.
Zdroj: Petr Fořt ? Tak co mám jíst?
Komentáře
Co se týče názvu článku, tak bych to ani neřešila, těhle pitomých poplašných článků je na doktorce spousta. V souvislosti s obezitou by se mělo mluvit především o příjem energie versus výdaj energie, fyzická aktivita a zdravá strava.
Jak už jsem psala, lidé za ta tisíciletí, co mléko pijí, prodělali mutaci, která jim umožňuje mléko pít - samozřejmě ne všem, ale zas jiná skupina lidí má problémy s něčím jiným, kupříkladu s luštěninami - plyny z luštěnin totiž nejsou normální a lidé, kteří s jejich trávením mají problémy, by se jim měli vyhnout. To samé s mlékem. U některých národů je procentuelně vyšší nesnášenlivost mléka, než u jiných, takže je to stejně individuální - stejně jako eskymáci dokážou získávat potřebné živiny hlavně z masa, tak někteří lidé získávají živiny třeba z mléka a jiným mléko (maso) škodí. Nelze generalizovat. Myslím, že mléko v bio kvalitě a přiměřeném množství (dnešní běžná spotřeba mléka mi připadá nadprůměrná) může mít spíš pozitivní účinky než negativní, to mi říká můj (doufám že) zdravý rozum a na ty neustálé protichůdné názory na mléko celkem kašlu. Informace o zdravotních přínosech (nebo negativech) mléka se stále jenom mlží. Zajímalo by mě proč, bude v tom nejspíš politika a prachy.
A jak už jsem psala, dokud někdo důvěryhodný neudělá 100% nezávislý výzkum, jak škodí nebo prospívá mléko lidem, kteří jinak žijí zdravým způsobem života, tak se budu řídit pouze svým názorem a ne nějakými poplašnými výkřiky na doktorce.cz nebo rádoby nezávislými studiemi.
Jak jsi přišel na to, že eskymáci se dožívají 30 let? Nepleteš si to s Kromaňonci?
"How long did Eskimo's lives? A 1995 study of the circumpolar region (Greenland, Canada, Alaska and Russia) had a average age range for both sexes of 64.1 to 77.9. The lowest was in Greenland, the highest in Quebec, Canada."
Nezávislý výzkum může udělat nezávislý vědec, neplacený (anti)mlékařským průmyslem, vedený pouze svým zájmem zjistit objektivnější informace, jak jednoduché.
Opakuju potřetí - MUTACE, kouzelné slovo, kterak se organismy přizpůsobují svému prostředí tak, aby se jim vedlo co NEJLÉPE.
Uvědomuješ si, že žiješ pro tebe v naprosto nevhodném podnebném pásu a přesto žiješ, prospíváš (předpokládám) a jako průměrný člověk budeš žít do cca 70 - 80 let?
Principielně je náš pobyt mimo tropická a subtropická pásma nelogický, stejně jako pití mléka určeného mláďatům. A přesto žijeme, někteří jsme i navzdory těmto nelogičnostem přírody zdraví a dožíváme se vysokého věku. Znám dost lidí, kteří celý život konzumují mléko v hojném množství a jsou zdraví i ve vyšším věku.
Takže můj zdravý rozum spočívá v tom, že hodnotím teoretické znalosti a domněnky s reálným světem a praktickými zkušenostmi a nezakládám ho pouze na teorii a domněnkách, protože svět často nefunguje logicky a tak jak si myslíme, že by fungovat měl.
Neřiďte se těmito články, ale především tím co Vám chutná, to je to nejdůležitější...
Trápí Vás -...No, tys tady chyběla.
Co třeba takové uzeniny?To je teprv nezdravý.
Nezávislý výzkum udělat jde, vše co není objednáno a podplaceno a je zkoumáno pomocí vědeckých metod, je nezávislý výzkum.
Vegetariánství že je vhodné pro kohokoliv? A že to uznali odborníci? Jací odborníci?Proboha, kde žiješ? - na samotě v Himalájích? :-)
Vegetariánství rozhodně není vhodné pro každého, to je pěkné blbá a nebezpečná generalizace. Nebudu ti tu podrobně vypisovat, že mám několik kamarádů a známých, kteří by byli mátožné trosky, kdyby neměli svou porci pořádného výživného masa, ani to, že jsem byla několik let vegetarián a vrátila se zpět k občasné konzumaci kvalitního masa, protože mi to prostě zdravotně svědčí líp, ani o mém kamarádovi vegetariánovi, který nejí maso ze zásady a evidentně mu chybí - je hubený až vychrtlý, nemůže ztloutnout a ač by rád držel půsty, nemůže. Samozřejmě jsou lidé, kterým vegetariánství svědčí zdravotně, ale rozhodně nesvědčí všem, to ani náhodou. Holt to chce poslouchat vlastní mozek a vlastní tělo a ne se řídit teorií.
Pokud chceš zase psát něco o tom, že ty máš pravdu a já ne, pak uveď nějaké praktické argumenty, prosím, jinak tahle diskuse nemá smysl.
Na maso dostanu čas od času chuť, moje tělo ho bez problémů stráví a já se cítím energeticky a zdravotně dobře. Pokud ho však jím častěji - 2x do týdne a víc, tak už cítím, že to ve střevech není ok a přidá se větší únava, než je běžné.
Je to opravdu o tom zkoušet a pozorovat své tělo, jak se po tom kterém jídle cítí. A to platí jak pro maso, tak pro mléko.
Jelikož mléko nepiju vůbec, tak mám chuť na věci, v kterých je hodně vápníku - mák, sardinky a ryby, jím hodně sezamu a jiných semínek, ořechů, sóji a i v drůbežím mase je vápník - tělo si řekne, co potřebuje tím, že má na to chuť. Kdybych se řídila nějakými striktními pravidly alá vegetariánství, veganství, makrobiotika, vitariánství, tak začnu mít časem zdravotní problémy.
Můžeš mi říct, kde bereš tu jistotu, že jsi odborník na výživu každého člověka?
Kardiovaskulární choroby plus cholesterol - je záležitost zčásti genetická, zčásti vlastní přičinění - samozřejmě, pokud je někdo tlustý jako prase, tak to riziko zvětšuje, podívej se kolem sebe, kolik lidí v ČR trpí nadváhou a obezitou, ale o tlusťoších se snad nebavíme, tak proč bych si toho všímala.
Cholesterol je věc ošemetná, já mám například cholesterolu málo, byla mi tedy doporučena konzumace sádla a masa, abych si ho zvýšila - jakožto "odborník" na výživu určitě víš, co nedostatek cholesterolu způsobuje. Jelikož nemůžu ani mléko ani vejce, tak mi prozraď, jak si ten cholesterol mám asi jinak doplnit.
Souhlasím s tím, že dnes se konzumuje příliš mnoho masa a mléka, to ale neznamená otočit se k druhému extrému, kterým je vegetariánství a veganství. Zřejmě jsi se ještě nesetkal s typickými "masožrouty", kde už od pohledu vidíš, že to jsou lidé, kteří jí hodně masa, mléka, vajec a kdyby je nejedli, měli by problémy. Já mám takových masožroutů pár v rodině a jsou to ti nejzdravější členové rodiny ani v pokročilém věku nemají žádné vážnější zdravotní problémy, takže nechápu, proč pořád píšeš o údajných automatických problémech z masa a mléka.
Pro mě je důkaz v mé vlastní rodině pochopitelně věrohodnější než argumenty nějakého rádoby odborníka, který mě navíc uráží a věří tomu, že eskymáci se dožívají 30 let.
Nehledě na to, že úplně ignoruješ činitele, jakými jsou genetika, pohyb, psychika, přístup k životu, čistota stravy, rovnováha - ty ovlivňují zdraví mnohem víc, než konzumace masa a mléka.
Často si místo jednoho jídla dám syrovátku,ale s trochou mléka-protože by samotná vzheldem k mým aktivitám nestačila.
Mnohem zdravější jsou ovšem zakysané mléčné výrobky. Mají lepší stravitelnost a dietetické vlastnosti.
Dál je nutné upozornit, že asi třetina dospělých má po mléku těžké sračky s možností poškození střeva, protože se jim ztratí enzym, který odborává mléčný cukr. Takže by ho v dospělosti měl pít jen ten, komu chutná a dobře ho snáší. Pro ostatní se najdou vhodnější zdroje vápníku a bílkovin.
- Odpovědět
Pošli odkaz