Zpráva o stavu

Doktorka.cz nabíhá na nový systém. Prosím omluvte dočasnou zhoršenou dostupnost služeb. Děkujeme!
128 komentářů / 0 nových
Poslední
Obrázek uživatele Návštěvník
Návštěvník (anonym)

Glutaman sodný

10. Září 2018 - 0:02

Komentáře

Obrázek uživatele Návštěvník
Petra (anonym)
Chtěla bych se zeptat paní doktorky, co to vlastně je glutaman sodný. Skoro ve všech pytlíkových potravinách (polévky, vegety, masox ..) je. Zajímalo by mě jestli může mít nějaký negativní vliv na zdraví. Znám lidí, kteří vyhledávají potraviny právě bez glutamanu, prodávají se v obchodech se zdravou výživou.'
18. Říjen 2001 - 13:34
Obrázek uživatele Návštěvník
Doktorka (anonym)
Glutaman sodny je sodna sul kyseliny glutamove - aminokyseliny, která je stavební jednotkou bilkovin. Vyrobci ji pridavaji do svych vyrobku jako zvyraznovac chuti. Muze se pak pouzit mensi mnozstvi prirodnich surovin jako napriklad kureciho masa v instantni polevce.U precitlivelych lidi muze vyvolat nezadouci ucinky: bolesti hlavy, tlak na prsou, paleni predlokti a zadni casti krku. V nekterych pripadech tez poruchy vnimani, halucinace, nevolnost zvraceni, dusnost, astmaticke reakce a ospalost. Pokud se nekdo po uziti potravin bohatych na tuto latku, neciti dobre (tzv. syndrom cinskych restauraci), je mozne, ze je na ni precitlively a mel by takova jidla radeji vynechat.Nektere pokusy na zviratech prokazaly negativni vliv na mozkove bunky, bunky sitnice, poskozeni plodu a potraty. Tez souvislost s cukrovkou, obezitou a zvysenim krevních tuku. Avsak tyto vlivy nejsou prokazany u lidi.Nejvice je teto latky obsazeno v instantnich vyrobcich (zejmena pak v cinskych nudlich), v cinske kuchyni,koreni a ochucenych slanych pochoutkach.V minulosti platila v ČR povinnost upozornit na obsah teto latky varovnym napisem na vyrobku. Toto dnes jiz neplati. spis byva upozornovano, ze pripravek glutaman sodny neobsahuje.'
18. Říjen 2001 - 14:00
Obrázek uživatele Návštěvník
Katka (anonym)
petro glutaman sodný je zodpovědný za tak obrovský počet rakovin žaludku v Číně. Oni ti číňani jsou jinak úplně zdraví, protože jedí relativně zdravě - neloupaná rýže,mnoho zeleniny,málo tuku a cukru atd. jenže v poslední době do všeho začínají cpát glutaman a problém je na světě. Glutaman je vlastně druh kyseliny, která naleptává žaludeční stěnu a poškozuje celý trávicí trkat mimo jiné. Já výrobky s glutamanem nepoužívám, žádné instatní polévky, polévky ze sáčku, masoxy, bujóny, atd...jsou to jedy.'
3. Leden 2002 - 7:26
Obrázek uživatele Návštěvník
Lenka (anonym)
Jim velmi casto huste zeleninove polevky s bujonem. Myslela jsem si, ze jim velmi zdrave. Muze mi nekdo poradit, co pridat do vyvaru,abych tak nahradila Maggi nebo Podravku. Dekuji.
10. Únor 2002 - 22:18
Obrázek uživatele Návštěvník
Katka (anonym)
To nemyslíš vážně, že jsi si myslela, že bujony jsou zdravé??? Vidím, že rekalam v televizi pracuje 100%.Zeleninové polévky okořeněné bylinkami a různým dobrým kořením jsou dobré a výživově kvalitní. Zeleniny čerstvá nejlépe, ne ze zeleniny mražené. Prostě holt nejde jíst zdravě a zalít si v hrnku chemickou směs, či do všeho dávat bujony....já pokud si chci vzít poléku do práce na oběd, pak ji uvařím den předem večer a není problém.'
11. Únor 2002 - 7:25
Obrázek uživatele Návštěvník
Kristi (anonym)
Glutaman sodný způsobuje rakovinu, chitosan vychytává tuky a chrom omezí chuť nasladké...no, akorát , že se ani jedno z toho nikdy neprokázalo. Nicméně budete li glutaman sodný, chrom a nebo třeba selen (!!!) užívat po lžících, možná Vás to časem zabije.'
11. Květen 2003 - 22:09
Obrázek uživatele Návštěvník
milan (anonym)
Děkujeme Kristi, teď již víme jak to je a ti lidé. kteří se tím roky zabývají to už budou taky vědět. Hurá na polivky z pitliku. Mysli, pipinko, mysli.'
12. Květen 2003 - 21:22
Obrázek uživatele Návštěvník
pajka (anonym)
Když už píšeš o polÍvkách z pItlíku, tak už ti chybí napsat jen ať žyje vytana!'
13. Květen 2003 - 12:39
Obrázek uživatele Návštěvník
milan (anonym)
Když někomu nevadí Glutamat sodný, tak mu nevadí ani p i t l i k.A ta poslední věta v tom příspěvku se do toho celkového textu jaksi nehodí, že jo? Myslím, že to asi bude schválně, ne? Co ríkáš... Tak pa Mylan.'
13. Květen 2003 - 21:10
Obrázek uživatele Návštěvník
JOHANZ (anonym)
Sežente si na internetu seznam přidatných látek častějí uvaděnych jako EČKA.jsou rozdeleny do 5 skupin od zdraví prozpívajících 322 Lecitin až po hrozi nebezečí poškozeni zdraví a mezi ti patří i Glutaman sodný.Dusledně si vybíram potraviny bez Eček třetí čtvrté a páté skupiny.'
14. Květen 2003 - 10:37
Obrázek uživatele Návštěvník
Nero (anonym)
Milý Milane, jak si vůbec můžete dovolit oslovit někoho "pipinko", to mi nejde do hlavy. Nejspíš to v ní nemáte v pořádku a veřejné komunikační stránky, kde se můžete svobodně vyjádřit, byste nejspíš neměl vůbec navštěvovat. Je mi zle z takových lidí. Nashle /doufám, že už nikdy/ Nero'
19. Květen 2003 - 0:18
Obrázek uživatele Návštěvník
Kristi (anonym)
Milý dyslektiku, přečti si pořádně, co píšu a vůbec se nad sebou zamysli :-). Nevadí mi ani glutaman sodný v malé míře, ani "pitlíky", vadí mi lidi, kteří nemyslí vlastním mozkem a dokáží uvěřit tomu, že je výrobci potravin úmyslně pomalu vraždí za nějakým zvrhlým cílem, že snědí zázračnou tabletku a zhubnou, že snědí polévku z pYtlíku a umřou - a co teprve polévku bez pytlíku ve které je kuře, který bylo celý život krmeno preventivně antibiotikovými premixy (a to jsou všechna z velkochovu), když uvidí kočku, skočí na ně toxoplazmóza a z vajíčka zase salmonela...hm, máte to vy "pitlíci" docela těžký život. Co takhle věnovat se i něčemu prospěšnějšímu, než jak se dožít 108 let ?'
23. Květen 2003 - 15:39
Obrázek uživatele Návštěvník
Šárí (anonym)
V prodejnách zdravé výživy jde koupit sojové omáčky Tamari a Shoyu, originální, nechemické a zažívání prospěšné. Glutaman úplně nahradí. Ale lze vařit i bez takovýchto ochucení, použijete-li kvalitní suroviny a dobrý recept.'
23. Červenec 2003 - 13:22
Obrázek uživatele Návštěvník
Karel (anonym)
Proč by měla sojová omáčka shoyu a tamari nahrazovat glutaman sodný při přípravě pokrmů? Tyto přírodní fermenty se tam snad přidávají z jiných důvodů.'
23. Červenec 2003 - 17:05
Obrázek uživatele Návštěvník
bruno (anonym)
Glutaman sodný je jed, ale je škoda že o tom nikdo neví. Jsou potíže s různýma alergiema a minimálně polovina lidí by měla klídek, kdyby nepoužíévali glutaman sodný a jeho deriváty.'
20. Září 2006 - 3:07
Obrázek uživatele Návštěvník
bruno (anonym)
Glutaman sodný je jed, ale je škoda že o tom nikdo neví. Jsou potíže s různýma alergiema a minimálně polovina lidí by měla klídek, kdyby nepoužíévali glutaman sodný a jeho deriváty.'
20. Září 2006 - 3:27
Obrázek uživatele Návštěvník
Ho (anonym)
Nejraději mám krajíc tmavého chleba dostatečně namazaný vepřovým sádlem a hustě posypaný glutamanem. To je bašta ! Posledních 30 let je to mé nejoblíbenější jídlo. Dobrá je také Podravka !'
20. Září 2006 - 23:48
Obrázek uživatele Návštěvník
To: Ho (anonym)
Blb? Nepochybně....'
23. Listopad 2006 - 15:27
Obrázek uživatele Návštěvník
Jula (anonym)
2-3x do tyždňa si varím polievku Vitanu(CZ), Karpatiu(SK)alebo gulášovú-bez mena (Lidl),pridávam 1-2 kocky hov.bujon (Knorr)alebo tatranský bujon jemný hov.(CZ), dodám ešte nejaké bezvaječné cestoviny a jednu vačšiu pokrájanú mrkvu a hodim na 10 min. do mikrovlnky 800W. Predpokladám, že mikrovlny zničia všetko živé (možno aj virusy a baktérie), ktoré by sa v tejto zmesi nachádzali. Nesolím, ani glutaman sodný nepoužívam. Nie som kuchar a iné variť neviem. Nemal som zatial (10 rokov) žiadne žaludočné, ani iné potiaže. Nepijem, nefajčím, absolutne nepijem mlieko, žiadnu kávu, minerálku, len studenú vodu.'
23. Listopad 2006 - 18:32
Obrázek uživatele Návštěvník
JOHANZ (anonym)
KAŽDÝ VÝROBCE JE POVINEN ZE ZÁKONA NAPSAT Z ČEHO SE JEHO VÝROBEK ZKLÁDÁ....VÍCE POD HESLEM PŘIDATNÉ LÁTKY(EČKA)...MNOHO VÝROBKU OBSAHUJE GLUTAMÁN SODNÝ NAPŘIKLAD KOŘENÍ....KDYŽ SI DÁŠ PRÁCÍ A NAJDEŠ SI TOTÉŽ KOŘENÍ BEZ GLUTAMÁTU BUDEŠ KLIDNĚJŠÍ....NEBO SI NAMÍCHEJ SMĚSI KOŘENÍ SAMA.....POZOR ALE I BARVIVA NEBO KONZERVANTY JSOU NEBEZPEČNÉ ALE NEJLÍP TO POPISUJE PÁN SYROVÝ A ZAROVEN DĚLÍ EČKA DO PĚTI SKUPIN OD 1 DO PĚTKY KDY 5 JE NEJNEBEZPEČNĚJŠÍ....HODNĚ ŠTĚSTÍ....V CESTĚ ZA ZDRAVOU VÝŽIVOU...'
23. Listopad 2006 - 19:35
Obrázek uživatele Návštěvník
xpavel (anonym)
to Johanz: dobrej blabol....Glutaman sodny je prirodni latka obsazena v zivocisnych bilkovinach ale i roztlinych bilkovinach (mj. v materskem mlece, v rajcatech). To ze je skodlivy se nikdy nepodarilo prokazat (ano pokud toho snis kilo denne tak ti to asi neprospeje)... btw Vitamin C je taky Ecko (E300)....takze mast lidi tim ze Ecko je apriori spatne je bullshit....
27. Listopad 2006 - 13:50
Obrázek uživatele Návštěvník
xpavel (anonym)
to Johanz: dobrej blabol....Glutaman sodny je prirodni latka obsazena v zivocisnych bilkovinach ale i roztlinych bilkovinach (mj. v materskem mlece, v rajcatech). To ze je skodlivy se nikdy nepodarilo prokazat (ano pokud toho snis kilo denne tak ti to asi neprospeje)... btw Vitamin C je taky Ecko (E300)....takze mast lidi tim ze Ecko je apriori spatne je bullshit....
27. Listopad 2006 - 13:53
Obrázek uživatele Návštěvník
xpavel (anonym)
oops "rostlinnych":-))
27. Listopad 2006 - 13:55
Obrázek uživatele Návštěvník
xpavel (anonym)
oops "rostlinnych":-)
27. Listopad 2006 - 13:56
Obrázek uživatele Návštěvník
xpavel (anonym)
oops "rostlinnych":-)
27. Listopad 2006 - 13:57
Obrázek uživatele Návštěvník
martina (anonym)
Ahoj Lenko! Dnes je možné sehnat zeleninové bujóny bez glutamátu. Prodávají se ve všech prodejnách zdravé výživy a v některých větších obchodech. Většina těchto výrobků je v BIOkvalitě, což znamená i vyšší cenu. (6 kostiček přibližně za 30-35Kč). Ale použití je úplně stejné.'
2. Prosinec 2006 - 19:28
Obrázek uživatele Návštěvník
JOHANZ"SEZNAM.C (anonym)
xpavel JESTLI NĚKDO BLÁBOLI TAK JSI TO TY. NEPIŠU NIC O TOM ŽE EČKA JSOU JAK PÍŠEŠ (apriori)NEBEZPEČNÁ, ALE ŽE ING SYROVÝ POTRAVINAŘSKÝ TECHNOLOG ,DĚLÍ EČKA DO PĚTI SKUPIN OD JEDNIČKY DO PĚTKY...... MEZI BARVIVA V JEDNIČCE PATŘÍ NAPŘ ŠPENÁT NEBO ČERVENÁ ŘEPA A JESTLI SNÍM KILO ČERVENÉ ŘEPY TAK SE NANEJVÝŠ POSERU. V PŘÍPADĚ GLUTAMÁNU SODNÉHO (KTERÝ JE V PĚTCE)STAČÍ NĚKOLIK GRAMŮ ABYCH NATÁHL BRKA.....A JESTLI JSI SI TOHO NÁHODOU NEVŠIML, JSOU NĚKTĚŘÍ VÝROBCI ,KTEŘÍ ZDŮRAZNUJÍ VE SVÉ REKLAMĚ NA SVÉ VÝROBKY, ŽE TENTO VÝROBEK NEOBSAHUJE ......GLUTAMAT SODNÝ..... PS: JESTLI MÁ NĚKDO ZÁJEM A CHTĚL BY MÍT TABULKU S EČKY,KTEROU VYPRACOVAL ING.SYROVÝ RÁD MU JI POŠLU NA JEHO MAIL..... UPS: AŽ BUDEŠ NĚKOHO KRITIZOVAT PŘEČTI SI DŮKLADNĚ JEHO PŘÍSPĚVEK A ZKUS BÝT V OBRAZE.... ZDRAVÍ JOHANZ Z OSTRAVY A JEŠTĚ K PROBLEMATICE (EČEK)JE TO VELMI ŠIROKÁ OBLAST VŽDYŤ PŘIDATNÝCH LÁTEK JSOU STOVKY NELI TISÍCE ,ALE VYHÝBAT SE TĚM NEJVÍCE NEBEZPEČNÝM ,KTERÉ SE VYSKYTUJI V POTRAVINÁCH ZASE NEDÁ TOLIK PRÁCE.....'
2. Prosinec 2006 - 20:24
Obrázek uživatele Návštěvník
JOHANZ (anonym)
GLUTAMAT
3. Prosinec 2006 - 9:14
Obrázek uživatele Návštěvník
Martin (anonym)
http://ivanbella.blog.sme.sk/c/68209/Fakty-o-glutamane-sodnom.html
17. Prosinec 2006 - 16:52
Obrázek uživatele Návštěvník
ondoni (anonym)
...dle vlastní zkušeností doporučuju použít do polívky místo maggi bylinku zvanou libeček,má podobnou (ale krapet víc zeleninovější) chuť. Ideální je samozřejmě čerstvý, ale prodává se i sušený...goodbyeglutaman!'
31. Leden 2007 - 14:16
Obrázek uživatele Návštěvník
L. (anonym)
Ondoni, sranda je v tom, že právě libeček je základní surovinou pro výrobu tzv. maggy (to je z firemního názvu)je právě libeček. Takže jsi právě opět objevil Amérigu.'
1. Únor 2007 - 12:31
Obrázek uživatele Návštěvník
ondoni (anonym)
... že právě libeček je základní surovinou pro výrobu tzv. maggy je právě libeček...krásný absolutismus! ...že je základní surovinou vím moc dobře, ale spousta lidí to neví (vlastní zkušenost)...proto sem to tu napsal milý/á L., aby lidi nemuseli maggiovat s glutamanem,ale šli přimo ke stavebnímu kameni maggi...adios...'
19. Únor 2007 - 15:27
Obrázek uživatele Návštěvník
Rudolf (anonym)
Vazeni priaznivci zdravej stravy, som zamestnancom Podravky-Lagris a.s. a mozem k tomu dodat, ze glutaman sa pridava do prisad uz desatrocia. Nepreukazala sa jeho jednoznacna skodlivost, ale uz len z dovodu podozrenia uviedla nasa spolocnost na trh substitut Vegeta /Podravka/ Light, ktora glutaman neobsahuje. www.podravka.cz
8. Březen 2007 - 18:25
Obrázek uživatele Návštěvník
Návštěvník (anonym)
Slušná reklama na jed v malých, leč u někoho pravidelných dávkách.'
9. Březen 2007 - 10:02
Obrázek uživatele Návštěvník
milda (anonym)
ja pouzivam na misto masoxu MISO, je to pripravek vyrobeny ze soje, nebo je i v tom jecmen, ma to prijemnou chut a zlepsi to na kazdy pad kazde jidlo, predevsim polevky nebo omacky, a co je dulezite je to velmi zdrave, japonci to pijou jako prvni kdyz rano vylezou z postele, co je ze studii dokazano, ze to snizuje onemocneni rakoviny zaludku o 50 %. DOBROU CHUT!
9. Březen 2007 - 22:31
Obrázek uživatele Návštěvník
coroner (anonym)
Abychom nedostali rakovinu i z misa, musíme s ním umět zacházet. Pokud nějaký Japonec po ránu "pije" miso, tak chce rakovinu patrně dostat... Respektive některý její západní typ. Protirakovinové účinky misa se projevují pouze v případech, že je zasazeno do celkově zdravého způsobu stravování. Pokud jej někdo používá jako náhražku masoxu, maggi a jiných svinstev, a nezmění i skladbu pokrmu, může mít časem smůlu. Zejména v případech, kdy miso používá v kombinaci se solí, po skončení tepelné úpravy pokrmu a podobně.'
10. Březen 2007 - 19:52
Obrázek uživatele Návštěvník
pavla (anonym)
Ten obsahuje inosinan sodný, to je podobnene glutamanau.'
21. Leden 2008 - 13:35
Obrázek uživatele Návštěvník
osvětářka (anonym)
DVD: Hubněte s humorem a ne s tumorem. Ukázka na www.moudrasova.eu díky'
24. Leden 2008 - 0:21
Obrázek uživatele Návštěvník
Návštěvník (anonym)
Organismus většiny lidí potřebuje detoxikovat. Potřebujete odstranit z těla léty nahromaděné škodlivé látky, které vám poškozují nejrůznější orgány a tkáně, brání jejich správné funkci, a kterých se organismus běžným metabolismem nedokáže sám zbavit a které brání účinné léčbě i vstřebávání živin. Pak teprve bude vaše tělo schopno přijímat odpovídající specifickou léčbu a také bude schopno přijímat a využít důležité živiny, které dnes váš trávicí trakt není schopen vůbec vstřebat, a tak odcházejí bez užitku z těla ven a škodliviny se naopak vstřebávají. Pak budete zdravější a budete mít víc energie. Jak na to, vám poradí odborníci na: info (tečka) harmonie (zavináč) volny (tečka) cz.'
24. Leden 2008 - 22:46
Obrázek uživatele Návštěvník
zdeslav (anonym)
odvozovat rakovinu od jídla můře být stejně bláhové jako si myslet že zminované bujóny jsou zdravé,samozřejmě je tu statistika,ale i ta nemusí odpovídat na naše otázky jak my si představujeme.nemoci jsou odpovědí na naše jednání a zakořeněné postoje.rakovina žaludku určitě víc souvisí s hodnotami které uznáváme.materialismem.stresem toho a naší adaptabilitě vůči němu než potraviny.to je uplně směšný jak se právě v týhle hypermaterialistický době zdůraznují různý vychytávky co se týká obsahů látek.chemických složení.doporučených množství.různých prvků atd.když se o to člověk začne hlouběji zajímat tak si po čase musí přiznat že se vtom absolutně nedá vyvodit nic konkrétního pro danou konkrétní situaci.protoče ta daná látka.prvek.vitamín je obsažen v mnoha produktech ale každý na nás působí diametrálné odlišné.takše pravda je hloubéji.musíme védét víc.ale hlavné se na tom strašné moc lidí živí a ti nás budou v dobrých vírách svých byznysů donekonešna ujiš´tovat.že naše těla potřebují právě tohle a tohle a tamto ne a že vědci přišli na to a na tamto a že tmto už neplatí atd atd.je to opravdu směšný jak jsme zmanipulovaní a blboučdcí.když má někdo potřebu udělat něco pro zdraví .tak vřele doporučuju zajímat se o staré léčebné systémy.jako třeba čínský nebo indický.vznikly vdobách kdy ještě neexistoval globální byznys a vědecká metoda pozorovaných předmětů.v číně dostávali doktoři zaplaceno jen když byli zákazníci zdraví a neměli tak nekritickou prestiž ve společnosti jako je tomu dnes'
20. Únor 2008 - 21:51
Obrázek uživatele Návštěvník
.......... (anonym)
Zdeslav, nezáleží jenom na chemických prvcích, ale také na organické formě, vazbách a energii. Taky na synergickém pusobení a to je možné jen v kompletních biopotravinách. Stresy také zapríčiňuje nesprávná strava. Harmonický človék nepodléhá stresu.'
22. Únor 2008 - 11:58
Obrázek uživatele Návštěvník
zd (anonym)
to je také zavádějící,je to jednostranně slepé jako celá ta vaše slavná západní medicína.kompletní biopotraviny,další kouzelná formulka od blbců pro blbce,harmonický člověk nepodléhá stresu,jasně nesmí podléhat ,protože je harmonický,to by pak nebyl,že?harmonický člověk by tudíž ani nemusel být osobou ohroženou civilizačními chorobami,které to vlastně jsou ?všechny nebo jenom některé,ty oficiální?nic nevíte ,jenom experimentujete a díky neuvěřitelné adaptibilitě lidského organismu a jeho samoléčitelné schopnosti to není uplné fiasko.v čínské a indické medicíně je základem jakéhokoliv léčebného postupu zjištění pacientova ´konstitučního typu,dále zjištění charakteru manifestujíích se chorobných příznaků což znamená,že jedna nemocnemoc může mít různé příčiny a z toho vyplý vající odlišný způsob léčby,záleží tedy na konstituci pacienta a na konstituci nemoci a s tím se pak teprve dál pracuje,čádné paušualzování,žádné zaklínadla .neprovozuji žádné takové léčení jen se o to zajímám a snažím se tím inspirovat a čím déle s tím mám co do činění tak jsem utvrzen v tom že naše nemoci vypovídají svědectví o nás o našem vychýlení se z výše uvedeného harmonického stavu at už je r ýma nebo rakovina žaludku a jenom mně ivždycky irituje když sleduji tu vaší zavádějící politiku,no nic nemá to cenu já to nezměnim ale myslím si že je potřeba aby si to co nejvíce lidí uvědomilo a začali si hledat svou vlastní cestu'
23. Únor 2008 - 14:16
Obrázek uživatele Návštěvník
Gabina (anonym)
No ja si hlavne myslim ze kvuli glutamanu jsou lidi tlusti-ne ze by byl tucnej sam o sobe, ale dava jidlu vynikajici masovou, pikantni chut, ktera vyvolava v mozku nejakou reakci aby clovek zral a zral.. schvalne si zkus uvarit polivku s dvema kostkama masoxu a bez nej.. proto jsou taky tlusty dnesni deti-chodi jen do cinskych bister na smazeny nudle a prirozenou chut jidla uz ani neznaji..
23. Únor 2008 - 17:52
Obrázek uživatele Návštěvník
Honza (anonym)
Nevím, proč všichni tak žvaněj že je glutaman sodný škodlivý. V Číně a Japonsku se používá již stovky let a délka života je tam delší než u nás. Určitě na tom má zásluhu hlavně velká konzumace ryb, zeleniny a rýže, ale kdyby byl glutaman tak škodlivý jak se říká, tak by je ani tyhle potraviny nezachránily. Osobně používám glutaman sodný opravdu hodně, často místo soli, protože dodává tomu jídlu lepší chuť. V asijských jídlech prostě ten glutaman vylepšuje výrazně chuť. Jak tady zaznělo o té obezitě z glutamanu a té rozežranosti. To, že se lidi a zejména děti přežírají má na svědomí hlavně změna životního stylu. Když mají co jíst, tak prostě jedí, to před sto lety pořádně nešlo. Aby tolik nejedli, tak jim v tom buď někdo musí zabránit nebo je aspoň přesvědčit. Já chodím do asijských restaurací a bister poměrně často a potíže s obezitou rozhodně nemám. Spíš naopak. Mám 181 cm a vážím 60kg. A ještě bych rád řekl, že v asijských bistrech nemají jen smažené nudle. Dejte si rýží s toufu a zeleninou a zdravější pokrm budete doma těžko hledat.'
22. Květen 2008 - 9:44
Obrázek uživatele Návštěvník
Granvin (anonym)
Že se tak směle ptám, odkud máš informaci, že v číně a japonsku se používá už stovky let? A ty si opravdu myslíš, že to, co ti udělaj v bistru v čechách má společného s tím, co se dělá v číně víc než jen název?'
22. Květen 2008 - 18:53
Obrázek uživatele Návštěvník
Návštěvník (anonym)
Je požné použít jako náhradu produkty firmy Alnatura.Mají bio -bujóny i celé polévky v sáčku.K dostání v DM.Používám pro sebe,děti i vozím na dovolenou.Ověřeno.:-)'
30. Květen 2008 - 18:59
Obrázek uživatele Návštěvník
Katka (anonym)
Katko zavři se do skleněný koule a rači nevilejzej když máš strach u bujónu tak bych tě docela chtěla vidět v Praze kde smog zabíjí víc než glutamát. Na světě je takovejch škodlivejch věcí co tě zabíjej a ani o tom nevíš!!! Tak nevidim důvod proč si zeleninovej vívar nedochutit bujóne když ti to cpou i v nemocnicích a restauracích. Smiř se s tim že je to hlavní dochucovadlo. Stejně jednou zaklepěš bačkorama tak si aspoň to jídlo užij!!!!!!!'
9. Červenec 2008 - 6:43
Obrázek uživatele Návštěvník
Granvin (anonym)
Katka A právě proto, že nás v praze zabíjí smog si do hrobu ještě pomůžeme tím, co jíme - když už, tak alespoň pořádně. A víte jaký je jiný dobrý způsob jak pomoci pražskému smogu v práci? Skočit z nuslí, alespoň si ten let pořádně užijete. Bujón čas od času dobrá, já ho také používám, ale nejíst ho každý den k obědu a k večeři.'
9. Červenec 2008 - 20:09
Obrázek uživatele Návštěvník
Arielle (anonym)
poradíte někdo, čím nahradit masox a slepičí bujón? Zkoušela jsem bujóny bio, ale mají příšernou chuť a ta polévka pak prostě není k jídlu. Miso není špatné, ale klasický hovězí/slepičí bujón z něj neudělám.'
9. Červenec 2008 - 23:07
Obrázek uživatele Návštěvník
achjo (anonym)
Dělej si zeleninový nebo kuřecí vývar bez masoxu a jiných náhražek - to je klasický bujón!!! Je to pracnější, ale nebudeš řešit problém glutamátu. Bzw. Maggi se vyrábí z organických odpadů z jatek, podobně jako živočišné uhlí. S libečkem to nemá nic společného, libeček si pěstuj na zahrádce nebo doma za oknem.'
9. Červenec 2008 - 23:47

Stránky

Přidat komentář

Reklama

Reklama