128 komentářů / 0 nových
Poslední
Obrázek uživatele Návštěvník
Návštěvník (anonym)

Glutaman sodný

10. Září 2018 - 0:02

Komentáře

Stránky

Obrázek uživatele Návštěvník
Petra (anonym)
Chtěla bych se zeptat paní doktorky, co to vlastně je glutaman sodný. Skoro ve všech pytlíkových potravinách (polévky, vegety, masox ..) je. Zajímalo by mě jestli může mít nějaký negativní vliv na zdraví. Znám lidí, kteří vyhledávají potraviny právě bez glutamanu, prodávají se v obchodech se zdravou výživou.'
18. Říjen 2001 - 13:34
Obrázek uživatele Návštěvník
Doktorka (anonym)
Glutaman sodny je sodna sul kyseliny glutamove - aminokyseliny, která je stavební jednotkou bilkovin. Vyrobci ji pridavaji do svych vyrobku jako zvyraznovac chuti. Muze se pak pouzit mensi mnozstvi prirodnich surovin jako napriklad kureciho masa v instantni polevce.U precitlivelych lidi muze vyvolat nezadouci ucinky: bolesti hlavy, tlak na prsou, paleni predlokti a zadni casti krku. V nekterych pripadech tez poruchy vnimani, halucinace, nevolnost zvraceni, dusnost, astmaticke reakce a ospalost. Pokud se nekdo po uziti potravin bohatych na tuto latku, neciti dobre (tzv. syndrom cinskych restauraci), je mozne, ze je na ni precitlively a mel by takova jidla radeji vynechat.Nektere pokusy na zviratech prokazaly negativni vliv na mozkove bunky, bunky sitnice, poskozeni plodu a potraty. Tez souvislost s cukrovkou, obezitou a zvysenim krevních tuku. Avsak tyto vlivy nejsou prokazany u lidi.Nejvice je teto latky obsazeno v instantnich vyrobcich (zejmena pak v cinskych nudlich), v cinske kuchyni,koreni a ochucenych slanych pochoutkach.V minulosti platila v ČR povinnost upozornit na obsah teto latky varovnym napisem na vyrobku. Toto dnes jiz neplati. spis byva upozornovano, ze pripravek glutaman sodny neobsahuje.'
18. Říjen 2001 - 14:00
Obrázek uživatele Návštěvník
Katka (anonym)
petro glutaman sodný je zodpovědný za tak obrovský počet rakovin žaludku v Číně. Oni ti číňani jsou jinak úplně zdraví, protože jedí relativně zdravě - neloupaná rýže,mnoho zeleniny,málo tuku a cukru atd. jenže v poslední době do všeho začínají cpát glutaman a problém je na světě. Glutaman je vlastně druh kyseliny, která naleptává žaludeční stěnu a poškozuje celý trávicí trkat mimo jiné. Já výrobky s glutamanem nepoužívám, žádné instatní polévky, polévky ze sáčku, masoxy, bujóny, atd...jsou to jedy.'
3. Leden 2002 - 7:26
Obrázek uživatele Návštěvník
Lenka (anonym)
Jim velmi casto huste zeleninove polevky s bujonem. Myslela jsem si, ze jim velmi zdrave. Muze mi nekdo poradit, co pridat do vyvaru,abych tak nahradila Maggi nebo Podravku. Dekuji.
10. Únor 2002 - 22:18
Obrázek uživatele Návštěvník
Katka (anonym)
To nemyslíš vážně, že jsi si myslela, že bujony jsou zdravé??? Vidím, že rekalam v televizi pracuje 100%.Zeleninové polévky okořeněné bylinkami a různým dobrým kořením jsou dobré a výživově kvalitní. Zeleniny čerstvá nejlépe, ne ze zeleniny mražené. Prostě holt nejde jíst zdravě a zalít si v hrnku chemickou směs, či do všeho dávat bujony....já pokud si chci vzít poléku do práce na oběd, pak ji uvařím den předem večer a není problém.'
11. Únor 2002 - 7:25
Obrázek uživatele Návštěvník
Kristi (anonym)
Glutaman sodný způsobuje rakovinu, chitosan vychytává tuky a chrom omezí chuť nasladké...no, akorát , že se ani jedno z toho nikdy neprokázalo. Nicméně budete li glutaman sodný, chrom a nebo třeba selen (!!!) užívat po lžících, možná Vás to časem zabije.'
11. Květen 2003 - 22:09
Obrázek uživatele Návštěvník
milan (anonym)
Děkujeme Kristi, teď již víme jak to je a ti lidé. kteří se tím roky zabývají to už budou taky vědět. Hurá na polivky z pitliku. Mysli, pipinko, mysli.'
12. Květen 2003 - 21:22
Obrázek uživatele Návštěvník
pajka (anonym)
Když už píšeš o polÍvkách z pItlíku, tak už ti chybí napsat jen ať žyje vytana!'
13. Květen 2003 - 12:39
Obrázek uživatele Návštěvník
milan (anonym)
Když někomu nevadí Glutamat sodný, tak mu nevadí ani p i t l i k.A ta poslední věta v tom příspěvku se do toho celkového textu jaksi nehodí, že jo? Myslím, že to asi bude schválně, ne? Co ríkáš... Tak pa Mylan.'
13. Květen 2003 - 21:10
Obrázek uživatele Návštěvník
JOHANZ (anonym)
Sežente si na internetu seznam přidatných látek častějí uvaděnych jako EČKA.jsou rozdeleny do 5 skupin od zdraví prozpívajících 322 Lecitin až po hrozi nebezečí poškozeni zdraví a mezi ti patří i Glutaman sodný.Dusledně si vybíram potraviny bez Eček třetí čtvrté a páté skupiny.'
14. Květen 2003 - 10:37
Obrázek uživatele Návštěvník
Nero (anonym)
Milý Milane, jak si vůbec můžete dovolit oslovit někoho "pipinko", to mi nejde do hlavy. Nejspíš to v ní nemáte v pořádku a veřejné komunikační stránky, kde se můžete svobodně vyjádřit, byste nejspíš neměl vůbec navštěvovat. Je mi zle z takových lidí. Nashle /doufám, že už nikdy/ Nero'
19. Květen 2003 - 0:18
Obrázek uživatele Návštěvník
Kristi (anonym)
Milý dyslektiku, přečti si pořádně, co píšu a vůbec se nad sebou zamysli :-). Nevadí mi ani glutaman sodný v malé míře, ani "pitlíky", vadí mi lidi, kteří nemyslí vlastním mozkem a dokáží uvěřit tomu, že je výrobci potravin úmyslně pomalu vraždí za nějakým zvrhlým cílem, že snědí zázračnou tabletku a zhubnou, že snědí polévku z pYtlíku a umřou - a co teprve polévku bez pytlíku ve které je kuře, který bylo celý život krmeno preventivně antibiotikovými premixy (a to jsou všechna z velkochovu), když uvidí kočku, skočí na ně toxoplazmóza a z vajíčka zase salmonela...hm, máte to vy "pitlíci" docela těžký život. Co takhle věnovat se i něčemu prospěšnějšímu, než jak se dožít 108 let ?'
23. Květen 2003 - 15:39
Obrázek uživatele Návštěvník
Šárí (anonym)
V prodejnách zdravé výživy jde koupit sojové omáčky Tamari a Shoyu, originální, nechemické a zažívání prospěšné. Glutaman úplně nahradí. Ale lze vařit i bez takovýchto ochucení, použijete-li kvalitní suroviny a dobrý recept.'
23. Červenec 2003 - 13:22
Obrázek uživatele Návštěvník
Karel (anonym)
Proč by měla sojová omáčka shoyu a tamari nahrazovat glutaman sodný při přípravě pokrmů? Tyto přírodní fermenty se tam snad přidávají z jiných důvodů.'
23. Červenec 2003 - 17:05
Obrázek uživatele Návštěvník
bruno (anonym)
Glutaman sodný je jed, ale je škoda že o tom nikdo neví. Jsou potíže s různýma alergiema a minimálně polovina lidí by měla klídek, kdyby nepoužíévali glutaman sodný a jeho deriváty.'
20. Září 2006 - 3:07
Obrázek uživatele Návštěvník
bruno (anonym)
Glutaman sodný je jed, ale je škoda že o tom nikdo neví. Jsou potíže s různýma alergiema a minimálně polovina lidí by měla klídek, kdyby nepoužíévali glutaman sodný a jeho deriváty.'
20. Září 2006 - 3:27
Obrázek uživatele Návštěvník
Ho (anonym)
Nejraději mám krajíc tmavého chleba dostatečně namazaný vepřovým sádlem a hustě posypaný glutamanem. To je bašta ! Posledních 30 let je to mé nejoblíbenější jídlo. Dobrá je také Podravka !'
20. Září 2006 - 23:48
Obrázek uživatele Návštěvník
To: Ho (anonym)
Blb? Nepochybně....'
23. Listopad 2006 - 15:27
Obrázek uživatele Návštěvník
Jula (anonym)
2-3x do tyždňa si varím polievku Vitanu(CZ), Karpatiu(SK)alebo gulášovú-bez mena (Lidl),pridávam 1-2 kocky hov.bujon (Knorr)alebo tatranský bujon jemný hov.(CZ), dodám ešte nejaké bezvaječné cestoviny a jednu vačšiu pokrájanú mrkvu a hodim na 10 min. do mikrovlnky 800W. Predpokladám, že mikrovlny zničia všetko živé (možno aj virusy a baktérie), ktoré by sa v tejto zmesi nachádzali. Nesolím, ani glutaman sodný nepoužívam. Nie som kuchar a iné variť neviem. Nemal som zatial (10 rokov) žiadne žaludočné, ani iné potiaže. Nepijem, nefajčím, absolutne nepijem mlieko, žiadnu kávu, minerálku, len studenú vodu.'
23. Listopad 2006 - 18:32
Obrázek uživatele Návštěvník
JOHANZ (anonym)
KAŽDÝ VÝROBCE JE POVINEN ZE ZÁKONA NAPSAT Z ČEHO SE JEHO VÝROBEK ZKLÁDÁ....VÍCE POD HESLEM PŘIDATNÉ LÁTKY(EČKA)...MNOHO VÝROBKU OBSAHUJE GLUTAMÁN SODNÝ NAPŘIKLAD KOŘENÍ....KDYŽ SI DÁŠ PRÁCÍ A NAJDEŠ SI TOTÉŽ KOŘENÍ BEZ GLUTAMÁTU BUDEŠ KLIDNĚJŠÍ....NEBO SI NAMÍCHEJ SMĚSI KOŘENÍ SAMA.....POZOR ALE I BARVIVA NEBO KONZERVANTY JSOU NEBEZPEČNÉ ALE NEJLÍP TO POPISUJE PÁN SYROVÝ A ZAROVEN DĚLÍ EČKA DO PĚTI SKUPIN OD 1 DO PĚTKY KDY 5 JE NEJNEBEZPEČNĚJŠÍ....HODNĚ ŠTĚSTÍ....V CESTĚ ZA ZDRAVOU VÝŽIVOU...'
23. Listopad 2006 - 19:35
Obrázek uživatele Návštěvník
xpavel (anonym)
to Johanz: dobrej blabol....Glutaman sodny je prirodni latka obsazena v zivocisnych bilkovinach ale i roztlinych bilkovinach (mj. v materskem mlece, v rajcatech). To ze je skodlivy se nikdy nepodarilo prokazat (ano pokud toho snis kilo denne tak ti to asi neprospeje)... btw Vitamin C je taky Ecko (E300)....takze mast lidi tim ze Ecko je apriori spatne je bullshit....
27. Listopad 2006 - 13:50
Obrázek uživatele Návštěvník
xpavel (anonym)
to Johanz: dobrej blabol....Glutaman sodny je prirodni latka obsazena v zivocisnych bilkovinach ale i roztlinych bilkovinach (mj. v materskem mlece, v rajcatech). To ze je skodlivy se nikdy nepodarilo prokazat (ano pokud toho snis kilo denne tak ti to asi neprospeje)... btw Vitamin C je taky Ecko (E300)....takze mast lidi tim ze Ecko je apriori spatne je bullshit....
27. Listopad 2006 - 13:53
Obrázek uživatele Návštěvník
xpavel (anonym)
oops "rostlinnych":-))
27. Listopad 2006 - 13:55
Obrázek uživatele Návštěvník
xpavel (anonym)
oops "rostlinnych":-)
27. Listopad 2006 - 13:56
Obrázek uživatele Návštěvník
xpavel (anonym)
oops "rostlinnych":-)
27. Listopad 2006 - 13:57
Obrázek uživatele Návštěvník
martina (anonym)
Ahoj Lenko! Dnes je možné sehnat zeleninové bujóny bez glutamátu. Prodávají se ve všech prodejnách zdravé výživy a v některých větších obchodech. Většina těchto výrobků je v BIOkvalitě, což znamená i vyšší cenu. (6 kostiček přibližně za 30-35Kč). Ale použití je úplně stejné.'
2. Prosinec 2006 - 19:28
Obrázek uživatele Návštěvník
JOHANZ"SEZNAM.C (anonym)
xpavel JESTLI NĚKDO BLÁBOLI TAK JSI TO TY. NEPIŠU NIC O TOM ŽE EČKA JSOU JAK PÍŠEŠ (apriori)NEBEZPEČNÁ, ALE ŽE ING SYROVÝ POTRAVINAŘSKÝ TECHNOLOG ,DĚLÍ EČKA DO PĚTI SKUPIN OD JEDNIČKY DO PĚTKY...... MEZI BARVIVA V JEDNIČCE PATŘÍ NAPŘ ŠPENÁT NEBO ČERVENÁ ŘEPA A JESTLI SNÍM KILO ČERVENÉ ŘEPY TAK SE NANEJVÝŠ POSERU. V PŘÍPADĚ GLUTAMÁNU SODNÉHO (KTERÝ JE V PĚTCE)STAČÍ NĚKOLIK GRAMŮ ABYCH NATÁHL BRKA.....A JESTLI JSI SI TOHO NÁHODOU NEVŠIML, JSOU NĚKTĚŘÍ VÝROBCI ,KTEŘÍ ZDŮRAZNUJÍ VE SVÉ REKLAMĚ NA SVÉ VÝROBKY, ŽE TENTO VÝROBEK NEOBSAHUJE ......GLUTAMAT SODNÝ..... PS: JESTLI MÁ NĚKDO ZÁJEM A CHTĚL BY MÍT TABULKU S EČKY,KTEROU VYPRACOVAL ING.SYROVÝ RÁD MU JI POŠLU NA JEHO MAIL..... UPS: AŽ BUDEŠ NĚKOHO KRITIZOVAT PŘEČTI SI DŮKLADNĚ JEHO PŘÍSPĚVEK A ZKUS BÝT V OBRAZE.... ZDRAVÍ JOHANZ Z OSTRAVY A JEŠTĚ K PROBLEMATICE (EČEK)JE TO VELMI ŠIROKÁ OBLAST VŽDYŤ PŘIDATNÝCH LÁTEK JSOU STOVKY NELI TISÍCE ,ALE VYHÝBAT SE TĚM NEJVÍCE NEBEZPEČNÝM ,KTERÉ SE VYSKYTUJI V POTRAVINÁCH ZASE NEDÁ TOLIK PRÁCE.....'
2. Prosinec 2006 - 20:24
Obrázek uživatele Návštěvník
JOHANZ (anonym)
GLUTAMAT
3. Prosinec 2006 - 9:14
Obrázek uživatele Návštěvník
Martin (anonym)
http://ivanbella.blog.sme.sk/c/68209/Fakty-o-glutamane-sodnom.html
17. Prosinec 2006 - 16:52
Obrázek uživatele Návštěvník
ondoni (anonym)
...dle vlastní zkušeností doporučuju použít do polívky místo maggi bylinku zvanou libeček,má podobnou (ale krapet víc zeleninovější) chuť. Ideální je samozřejmě čerstvý, ale prodává se i sušený...goodbyeglutaman!'
31. Leden 2007 - 14:16

Stránky

Přidat komentář