1470 komentářů / 0 nových
Poslední
Obrázek uživatele Návštěvník
Návštěvník (anonym)

Gilbert syndrom

10. Září 2018 - 0:03

Komentáře

Stránky

Obrázek uživatele Návštěvník
Jan (anonym)
Benígne hyperbilirubinémie Hyperbilirubinémiou nazývame zvýšenú hladinu žlčového farbiva-bilirubínu v krvnom sére nad normálne hodnoty (celkový bilirurbín do 20,0 umol/l a konjugovaný do 6,0 umol/l. Hodnoty sa môžu v jednotlivých laboratóriách od uvedených čísel mierne odlišovať v závislosti od použitej laboratórnej metodiky). Na objasnenie uvedenej poruchy treba povedať, že k tzv. procesu konjugácie (zlučovania bilirubínu, ktorý sa v organizme normálne tvorí z rozpadnutých červených krviniek a spracováva, čiže konjuguje sa v pečeni) za normálnych okolností dochádza bez problémov. Vo?ný, tzv nekonjugovaný bilirubín sa dostáva krvnou cestou do pečene, kde je za konjugáciu zodpovedný enzým, ktorý sa nazýva bilirubín-UDP-glukuronyltransferáza. Ak je tento enzým buď v zníženej kvalite, má nízku hladinu alebo úplne v organizme chýba, prejaví sa to zvýšením hladiny bilirubínu. Hladina uvedeného enzýmu môže byť aj normálna, ale pečeň nedokáže konjugovaný bilirubín spracovať a vylúčiť do žlče, čoho dôsledkom je zvýšenie hladiny konjugovaného bilirubínu v sére. Pod?a toho, na ktorom mieste v premene (metabolizme) bilirubínu je lokalizovaná uvedená dedičná porucha rozoznávame nieko?ko typov hyperbilirubinémií. Ak nerátame benígnu hyperbilirubinémiu dojčiat, ktorá sa objavuje u novorodencov tesne po pôrode (keďže táto patrí do oblasti detského lekárstva, na tomto mieste sa jej nebudeme venovať). U dospievajúcich a dospelých sa najčastejšie vyskytujú štyri druhy tzv. benígnych hyperbilirubinémií. Sú to:1. Hyperbilirubinémie so zvýšenou hladinou tzv. nekonjugovaného bilirubínu. Sem zaraďujeme najčastejšiesa vyskytujúci Gilbertov syndróm a Crigler-Najjarov syndróm.1.1. GILBERTOV SYNDRÓM, hovorí sa mu aj Gilbertova choroba (Morbus Gilbert). V podstate však nejde o chorobu v pravom slova zmysle. Je charakterizovaný miernou nekonjugovanou hyperbilirubinémiou v dôsledku zníženej aktivity bilirubín-UDP-glukuronyltransferázy. Ide o genetickú-dedičnú poruchu. Asi u 60% pacientov s M. Gilbert je prítomná aj ?ahká málokrvnosť v dôsledku ?ahkého predčasného rozpadávania sa červených krviniek (erytrocytov) - hemolýza. Klinický obraz je charakterizovaný subjektívne udávanou občasnou celkovou slabosťou, niekedy neurčitými tlakovými bolesťami pod pravým rebrovým oblúkom, bez závislosti na príjme potravy. Objektívne je prítomná zvýšená hladina nekonjugovaného bilirubínu, nažltlé sfarbenie očných bielkov a slizníc, niekedy pohmatová citlivosť pod pravým rebrovým oblúkom. Hladina bilirubínu sa zvyšuje najmä po fyzickej námahe, strese, zvýšenej telesnej teplote, pri infekciách, po operáciach a pri iných, organizmus zaťažujúcich stavoch. Diagnóza je založená na laboratórnych vyšetreniach hladín bilirubínov a krvného obrazu. Je potrebné urobiť aj ultrazvukové vyšetrenie pečene, žlčníka a žlčových ciest. Za účelom odlíšenia od iných typov hyperbilirubinémií je potrebné niekedy urobiť hladový test a niektoré farmakologické testy (napr. s kyselinou nikotínovou alebo fenobarbitalový test). Odber vzorky z pečene (tzv. biopsia) je potrebná len málokedy. Niekedy je ťažké odlíšiť, či ide o vrodenú poruchu alebo dôsledok prekonaného pečeňového ochorenia. Praktický význam to však nemá.Prognóza je pri uvedenej poruche bez oh?adu na príčinu jej vzniku vždy dobrá.Liečba spravidla nie je potrebná. Hladinu bilirubínu znižuje fenobarbital, ale jeho dlhodobé užívanie sa neodporúča. Hladinu bilirubínu zvyšuje hladovanie. Záverom k M. Gilbert len nieko?ko poznámok. Pacientov s uvedenou poruchou je potrebné aspoň nieko?ko rokov sledovať a v prípade vyššie uvedených ťažkostí tieto aj ovplyvniť liekmi. Vzh?adom na to, že niektorí pacienti s M. Gilbert občas skončia aj na infekčnom oddelení v domnení, že ide o infekčnú žltačku, je dobré, ak majú vo svojom preukaze poistenca alebo v inom doklade záznam o tejto poruche.Hladam ludi s touto poruchou pecene/jater.
8. Únor 2003 - 21:17
Obrázek uživatele Návštěvník
Vasil (anonym)
Zkuste se podivat na jaterni ohyb Vassho tlusteho streva.
8. Únor 2003 - 23:38
Obrázek uživatele Návštěvník
Vasil (anonym)
Zkuste se podivat na jaterni ohyb Vassho tlusteho streva.
8. Únor 2003 - 23:38
Obrázek uživatele Návštěvník
Vasil (anonym)
Zkuste se podivat na jaterni ohyb Vassho tlusteho streva.
8. Únor 2003 - 23:38
Obrázek uživatele Návštěvník
Jan (anonym)
Kde si mam prehliadnut ten jaterni ohyb hrubeho creva? V podstate neviem o co ide.Lekar nic podobneho nespominal.Ste liecitel? Vysoky bilirubin mi nevadi-okrem zlto sfarbenych oci a mierne koze.Je to neprijemne,ked sa ma ludia po pohlade do oci spytaju,ci nemam zltacku.Vysvetlovat ,ze sa jedna o Gilbert syndrom je zbytocne.Dakujem za odpoved!
14. Březen 2003 - 12:37
Obrázek uživatele Návštěvník
Jan (anonym)
Najlepsie stranky o Gilbertovom syndrome v anglictinehttp://www.gilbertsweb.co.uk/Mate aj vy nejake tipy na www.stranky?
27. Březen 2003 - 20:05
Obrázek uživatele Návštěvník
Jan (anonym)
Najlepsie anglicke www. stranky o Gilbertovom syndrome http://www.gilbertsweb.co.uk/Mate aj vy nejake tipy na www.stranky?
31. Březen 2003 - 12:01
Obrázek uživatele Návštěvník
Jan (anonym)
Nemecky nazov pre GS je Meulengracht.Na www.yahoo.de alebo www.altavista.de je vela www.odkazov aj v nemcine.
8. Květen 2003 - 17:35
Obrázek uživatele Návštěvník
Pete (anonym)
Nekolik vet co se tyce tohodle onemocneni, ktere ma mnoho pricin a spousta jich je nevyjasnena. Problem zpociva v tom, ze bilirubin v krvi je vazany na albumin. Aby odesel zluci tak se musi premenit v jaternich bunkach na bilirubindiglukosiduronát. No a to je ten problem. Proste to nechce jit tak rychle. Me namerili celych 21 jednotek. Norma je do 17. Jenze aby to melo nejaky skodlivy vliv tak to chce tak hladinu 250. Takze zapomente na vsechno to zarucene mazani, bylinky a leky pokud vam to lekar vyslovne nedoporuci. Me rekl, ze by se mi vyjmecne pri nemoci, velke fyzicke namaze mohlo rozpadnou vice cervenych krvinek - to je normalni, a hemoglobin po premene na bilirubin by se tak rychle nevychytal - to je nenormalni (ale postihuje to tak 10-25 procent populace). Takze se jedna o neco co neni zas tak vyjmecneho a skodliveho. Dokonce jsem na M. Gilberti nedostal ani modrou nebo odklad.
2. Červenec 2003 - 14:02
Obrázek uživatele Návštěvník
Jan (anonym)
Dik za prispevok Pete!Tvoja hladina bilirubinu je v podstate normalna.U mna bilirubin kolise od 36-82.Gilbert syndrom nie je uznavany za chorobu,ale ja si myslim,ze moj organizmus je tou vysokou hladinou zatazovany a prejavuje sa to hlavne castou unavou.A k tomu zlte ocne bielka.Nic prijemneho!Cital som,ze vysoky bilirubin moze viest aj k poskodeniu mozgu.
12. Červenec 2003 - 14:07
Obrázek uživatele Návštěvník
Ivan (anonym)
Your text about hyperbilirubinemia functionalis (Gilbert syndrom)is very correct written, but there are some thinks to add. This syndrom is NOT "for life", while laboratory tests show normalization of bilirubine in blood when patients are older than 35 to 40 years, so that is the reason why is this syndrom called hyperbilirubinemiae JUVENILIS (young).Also there are some new medicaments which are now in testing procedure, and we can expect them in market soon. This new medicaments against high bilirubine level in blood are made with genetic engineerig.
27. Srpen 2003 - 16:19
Obrázek uživatele Návštěvník
Ivan (anonym)
In this moment the best medicine against Gilbert syndrom is ZIXORIN (Flumezinolum) www.farmo.ru., which you can buy in Russia, this is excellent medicine and it is proven inmany cases. So you will have a normal bilirubine level without feeling tired, yellow eyes and skin.
27. Srpen 2003 - 20:01
Obrázek uživatele Návštěvník
Blanka (anonym)
Ahoj lidičky, mohli by jste mi prosím někdo přeložit alespoň v krátkosti co se na těch www.stránkách o G.sindromu píše? Nebo kdo nad touto "nemocí" zvítězil a jeho testy se mu upravily do normálu, prosím o radu jak stím zatočit! Taky jsem tím postižená! :o( Mám bilirubín okolo 40, (ještě k tomu vyšší cholesterol 6,7 a chronickej zánět ledvin :o( někdy se tedy opravdu dobře necítim!!!!.. no asi tady moc dlouho strašit nebudu :o)) Poraďte mi prosim někdo jak to snížit!!
14. Říjen 2003 - 11:49
Obrázek uživatele Návštěvník
Jan (anonym)
Ahoj Blanka!Tiez mam problem s anglickym textom,takze velmi nepomozem.Ale mam novy poznatok,ze ten liek,ktory tu uviedol jeden prispievatel anglicky-naozaj existuje.Zixoryn-vyraba ho madarska firma Gedeon Richter.Informoval som sa u odbornika a ten uviedol,ze ten liek naozaj znizi hladinu bilirubinu na normal-ale po vysadeni sa zase zvysi na hladinu pred liecbou!Takze ziadna vyhra!
20. Říjen 2003 - 20:01
Obrázek uživatele Návštěvník
milan (anonym)
ak mate niekto skusenosti s ....neurcitymi tlakovymi bolestami pod pravym rebrovym oblukom, bez zavislosti na prijme potravy ... ako bolo uvedene v uvode napisane Stava sa mi to tak raz-dva krat do mesiaca ale je to velmi neprijemne. Byva to ale len v popoludnajsich hodinach Neviete ako tomu predist alebo ako sa toho zbavit Ked to pride trva to tak 5 hodin ale som uplne vyradeny. Mam bilirubin okolo 50 a na rozdiel od pisatela v predoslom som tu modru knizku za toto dostal :-)
21. Říjen 2003 - 20:30
Obrázek uživatele Návštěvník
herri (anonym)
Před rokem jsem byl na odběru krve (nachlazení) a náhodně mi byla zjištěna benigní hyperbilirubinemie (nekonjug. bil. 54, konjug. v normě),Když se cítím zdráv tak mam bil. 35-40. Krevní obraz je vždy v normě. Nedávno jsem byl na operaci (kýla) - 35 hodin bez jídla, po operaci jsem byl žlutý vč. sklér, bil. 47,5. Můj osobní přístup: jídlo častěji a menší dávky, alkohol. abstinence, málo tuků hl. smažených a celková střídmost. Delší regenerace po fyz. námaze (sport).
13. Listopad 2003 - 14:05
Obrázek uživatele Návštěvník
Tony (anonym)
Try zapper.
13. Listopad 2003 - 19:20
Obrázek uživatele Návštěvník
petra (anonym)
Blanko,pokusim se ti poslat preklad clanku od Ivana (zrejme je sam z Ruska, a proto se odkazuje na to, ze lek je tam v prodeji). Pokud mohu prispet osobni zkusenosti, tak me pomohlo nasledujici: dietni strava (zadny alkohol, pozor na tuky!, hodne ovoce a zelininy), trochu zmirnit zivotni tempo (misto sportu jenom prochazky, jizda na kole, plavani) a hlavne optimisticka nalada, zadne rozcilovani ci stres. Ja uzivam lek "Simepar", vyrabi ho Mepha Pharma AG, Svycarsko (skoro cely ho hradi pojistovna), je urceny na zlepseni cinnosti jater a podporu poskozene jaterni tkane. Pomaha mi to od unavy, ktera je pro mne nejvic otravna (tezko vysvetlis kolegum v praci, proc porad zivas...) a taky uz nejsem takovy zlutasek jako driv. Tak a tady je ten slibeny preklad:Vas clanek o hyperbilirubinemia functionalis (Gilbert syndrom) je velice dobre napsany, nicmene jsou zde dalsi veci, ktere bych dodal. Tento syndrom NENI
24. Listopad 2003 - 13:58
Obrázek uživatele Návštěvník
Libor (anonym)
Trpim timto "onemocnenim" mnoho let!Udajne to nema pusobit zadne potize! Ja mam bolesti pod pravym zebrem, bolesti nohou (paleni) a takei bolesti na prsou. Byl jsem mnohokrat vysetren mnoha lekari a nikdy nemohou najit nic. Jediny zaver vzdy je, ze bilirubin je az 3krat zvyseny. Zajimnalo by me, zda je nekdo jiny, kdo ma obdobne problemy a take bych chtel vedet zda je neco co mohu delat abych udrzel bilirubin v rozumne hodnote. Tato kondice znacne kolisa a vzdy kdy je hodnota bilirubinu vysoka je mi spatne! Muze mi nekdo poradit????
16. Leden 2004 - 7:04
Obrázek uživatele Návštěvník
Jan (anonym)
Neviete niekto,preco sa liek ZIXORIN,ktory znizuje bilirubin nedovaza z Ruska? Ma nejaku nahradu?
19. Únor 2004 - 14:51
Obrázek uživatele Návštěvník
Unknown (anonym)
Tiež by ma to zaujímalo, najmä keď má gedeon richter pobočku aj v Bratislave. Nepoznáte iné lieky?
21. Únor 2004 - 14:08
Obrázek uživatele Návštěvník
Unknown (anonym)
Ich stránka je na: www.richter.sk
21. Únor 2004 - 14:13
Obrázek uživatele Návštěvník
Jan (anonym)
Dnes idem od lekarky: bilirubin 92! Myslim,ze moj novy osobny rekord!Ostatne vysledky v norme.Pochvalte sa aj vy,aky vysoky bilirubin mate.
23. Únor 2004 - 13:41
Obrázek uživatele Návštěvník
unknown (anonym)
ako vies aký mas bilirubín? To chodís pravidelne na odber krvi? Mne ho merali naposledy pred 2 rokmi a to bolo asi tretí krát v živote a to tiez len kôli vojne.
23. Únor 2004 - 14:52
Obrázek uživatele Návštěvník
Peter (anonym)
Nepoznáte niekto liek na zníženie bilirubínu, kt. predávajú aj na Slovensku?
29. Únor 2004 - 11:03
Obrázek uživatele Návštěvník
Jan (anonym)
Pre:UnknownBol som u svojej podnikovej lekarky s obycajnou chripkou.Ta ked videla moje bielmo-zltmo :-) tak ma radsej poslala na odber.Mal som obdobie este v detstve,ze som chodil na kontrolu bilirubinu kazdy mesiac.Teraz len raz do roka.
1. Březen 2004 - 11:43
Obrázek uživatele Návštěvník
jolla (anonym)
Ahojky, jsem "nositelem" Gilbetova syndromu. Děkuji zainformace k této genetické úchylce. Díky internetu jsem vlastněinformována čím dál tím lépe. Hlavně, že v tom nejsem sama. Novinkoubylo pro mě bolení v právé části pod žebry. Tohle vědět dřív tak nejsemznovu na sonu. Dávala jsem je do souvislosti s namožením připosilování, ale stejně mě pro jistotu poslali znovu na sono. Mějtese fajn a ať se nám hladina drží kolem 20. Souvislost s pravidelným a lehkým jídelníčkem mi žádný lékař neřekl, ale je pravda že všude uvádím, že jsem vegetarián, tak asi tak nějak předpokládají, že jím zdravě :-).
2. Březen 2004 - 12:39
Obrázek uživatele Návštěvník
Jan (anonym)
Aspon nezomrieme na infarkt!Gilbert's Syndrome Prevents Heat Attacks...Bilirubin is a yellow pigment released from dead red blood cells into your bloodstream. Recent research shows that having high blood levels of bilirubin may help prevent heart attacks.Researchers at the University of in Utah School of Medicine showed that men and women with high blood levels of bilirubin have an extraordinarily low chance of getting heart attacks and those with low blood levels were at significantly increased risk for developing heart attacks.Red blood cells last about 120 days, then burst and release a pigment called bilirubin into the bloodstream. The liver picks it up, converts it to bile and it flushes it from your body. The liver of some people cannot convert bilirubin into a form that is easily removed, so bilirubin rises to higher-than-normal levels. Since high blood levels of bilirubin are associated with liver disease and certain type of anemia, doctors often order extra tests whenever a person has high blood levels of bilirubin. 5% of Americans have high blood levels of bilirubin and suffer no ill effects from it. These people are usually told that they have Gilbert's disease and have nothing wrong with them. Now we learn that not only is Gilbert's disease not harmful, it may prolong life by preventing heart attacks. The bad LDL cholesterol in your bloodstream must be converted to oxidized LDL before it can form plaques in arteries. Bilirubin helps to prevent oxidized LDL cholesterol from forming and therefore prevents heart attacks.Health Reports from The Dr. Gabe Mirkin Show and DrMirkin.com (http://www.drmirkin.com)
13. Březen 2004 - 14:38
Obrázek uživatele Návštěvník
unknown (anonym)
Tiež som to čítal a "ve?mi" som sa potešil. Namiesto vývoja nových liekov na zníženie bilirubínu alebo vytvorenia chýbajúceho enzýmu študujú klady tohto ochorenia. A tie kraviny so slnkom a podobne sú na smiech. Inač mohli by ten zixorin dovážať aj na Slovensko, aspoň neviem že by ho dovážali.
13. Březen 2004 - 19:14
Obrázek uživatele Návštěvník
unknown (anonym)
Ak máte často zapálené oči, tak najlepšie na potlačenie bilirubínu v očiach sú kvapky sanorin-analergin (nosovo-očné).
15. Březen 2004 - 16:46

Stránky

Přidat komentář