49 komentářů / 0 nových
Poslední
Obrázek uživatele Návštěvník
Návštěvník (anonym)

Dcera veganka

10. Září 2018 - 0:04

Komentáře

Stránky

Obrázek uživatele Návštěvník
Markéta (anonym)
Moje dcera je veganka.Je strašně hubená, kosta a kůže.Nenechá se o ničem přesvědčit je jí 22 let, má dost náročné studium a já se bojím,že to nervově neunese.Může někdo přispět radou, zkušeností.? Děkuji.
21. Duben 2004 - 23:29
Obrázek uživatele Návštěvník
madla (anonym)
Neměj strach a nebraň se věcem, které neznáš. Navštiv "Country live" (Praha) a nebo podobné speciálky ve větších městech a uvidíš, jak pestře se dá jíst vegansky. Já osobně jsem matkou veganky(6 let), která má ideální postavu(168/57), také studuje VŠ a je naprosto v pohodě. Nelze k tomu přistupovat z hlediska vlastních stravovacích zvyklostí. Já osobně mám slabou vůli na veganství a vegetariánství, ale řekněme si upřímně, ta svíčková ve smetanové omáčce s knedlíkem, kterou pokládáme za normální jídlo, je pěknej hrob na naše zdraví. Schválně zde nehovořím o etických aspektech rostlinné stravy, protože chápu, že se bojíš o děcko. Ale bojíš se blbě, rp. bojíš se neznámého.Zkus být jednou týdně nasyceným veganem a uvidíš
19. Červen 2004 - 1:04
Obrázek uživatele Návštěvník
Jitka (anonym)
Madlo, pokud je nekdo kost a kuze, tak o spravne strave lze tezko hovorit. Lekari se zaporne vyjadruji i k vegetarianstvi, natoz pak k veganstvi. Moji kamaradce mimochodem z toho uzasneho stravovani vypadali vlasy a zkazili se ji vsechny zuby. Telo proste nemelo ziviny, tak je to. Jednou jsme proste vsezravci, jsme k tomu uzpusobeni a melo by to tak byt.
14. Prosinec 2004 - 23:23
Obrázek uživatele Návštěvník
milos (anonym)
JITKO, bodejt by se lekari nevyjadrovali o vegetarianstvi zaporne! o))))Kdyz se lide budou poradne stravovat pak.... "50% lekaru bude NEZAMESTNANYCH"Je to v uvozovkach proto, jelikoz pred casem jsem otevrel CHAT na Doktorce pod timto nazvem. Jen si nezapomente vse precist.... mozna Vas to bude k necemu take inspirovat :))-m-
15. Prosinec 2004 - 1:21
Obrázek uživatele Návštěvník
Jitka (anonym)
Milosi, fakt si nemyslim, ze to by byl duvod proc lekari odmitaji vegetarianstvi a veganstvi:-)Na rozdil od laiku vidi hloubeji pod povrch veci, tech medicinskych. Na tvoji diskuzi ale rada mrknu.
15. Prosinec 2004 - 8:50
Obrázek uživatele Návštěvník
Georg (anonym)
Veganství je již spíše filosofický směr, protože vegani od přirody rozhodně nejsme. Každý strůjcem svého štěstí.
15. Prosinec 2004 - 9:54
Obrázek uživatele Návštěvník
milos (anonym)
George ja si myslim, ze se mylis. Masozrava a bylozrava [zvirata] lehce poznas podle slozeni chrupu. Opravdu se lisime od psa ci selem o))) i kdyz povahove "jsou to nasi pratele"... :)nekdy.
16. Prosinec 2004 - 6:42
Obrázek uživatele Návštěvník
kapka (anonym)
jen bych dodala, ze se jedna prevazne o ceske lekare. Mozna vidi hluboko, ale i hluboko se daji nektere veci zamerne prehlizet, vysledky studii jsou uz padesat let jasne a pokud vim, svetova zdravotnicka organizace ani svetova dietologicka organizace se k vegetarianstvi ani veganstvi zaporne nestavi.ps, byt vegan neznamena prestat jist maso a mlecne vyrobky a zivit se treba jen specialnim pecivem nebo testovinami s kecupem, pokud to nekdo provozuje takhle, je pak jasne, ze ma problemy, stejne jako je bude mit clovek, co se zivi prevazne masem, knedliky a susenkami
16. Prosinec 2004 - 7:08
Obrázek uživatele Návštěvník
Georg (anonym)
Kapko a co tedy znamená veganství, když ne vypuštění masa a všech živočišných zdrojů? Miloši, na veganství mám svůj názor (ostatně jako na všechny extrémy v životě), ale každý nechť si činí co mu libo jest. On ten problém je daleko složitější, jsou staříci co si jednu puknou, potom kósek špeku se slivovičkou a naopak jsou mrtví vegetariáni v 50 na rakovinu.
16. Prosinec 2004 - 10:37
Obrázek uživatele Návštěvník
kapka (anonym)
georgu,ahoj, jiste, ze veganstvi znamena nejezeni masa a vsech zivocisnych zdroju, jen jsem chtela rict, ze pokud nekdo praktikuje veganstvi tak, ze se zivi bezvajecnyma testovinama s kecupem a proklada to bilou ryzi s jablky, jak to bohuzel obcas vidim, tak si zadelava na problemy ,protoze to proste nestaci.Svetova dietologicka organizace mluvi o vyvazene veganske strave,a ne o nejakem hybridu, tedy veganska strava neni klasicka nevegetarianska strava minus maso a zivocisne vyrobky,ale prevazne zelenina ( pres 50%), pokud mozno cerstva, a pak teprve ovoce, obiloviny a lusteniny.
16. Prosinec 2004 - 14:54
Obrázek uživatele Návštěvník
kapka (anonym)
jo, a samozrejme semena, orechy, olej,..
16. Prosinec 2004 - 14:56
Obrázek uživatele Návštěvník
rud (anonym)
Kde berou vegani vitamín B12?
16. Prosinec 2004 - 15:27
Obrázek uživatele Návštěvník
kapka (anonym)
nechci nikoho mystifikovat, ale mam dojem, ze to je jediny vitamin, ktery nedostanou z potravy a je treba na to myslet, B12 nebo nejake jine becko,nevim presne,ale jestli te to zajima, urcite se to da zjistit na vegetarianskych webech
16. Prosinec 2004 - 16:43
Obrázek uživatele Návštěvník
TWIGGINKA (anonym)
A CO MOŘSKÉ ŘASY?
27. Červen 2005 - 16:23
Obrázek uživatele Návštěvník
TWIGGINKA (anonym)
B12 JE OBSAŽEN I V ŘASE SPIRULINA. MOŘSKÝM ŘASÁM ZDAR!
27. Červen 2005 - 16:34
Obrázek uživatele Návštěvník
Daniela (anonym)
Marketo, nie je nic zle na veganstve, pokial tym dcera nezakryva anorexiu. Je dolezite si vsimnut, ci je s chutou, alebo sa boji jest, aby nepribrala. Pokial by sa jednalo o anorexiu, postupne zacne vylucovat aj tie jedla, ktore veganska strava povoluje a skonci na 35 kg. Takze pozorne si ju vsimaj! A este nieco: Nenut ju jest. Problem anorexie nespociva v jedle.
6. Červenec 2005 - 11:19
Obrázek uživatele Návštěvník
x (anonym)
kamaratka bola veganka a ma nadvahu. osobne si nemyslim, ze veganstvo same o sebe ma vplyv na prilisnu vychudnutost. Nestaci byt len vegan, treba sa rozumne stravovat. Mnohe kamaratky casom prestali byt vegankami, v meste sa to nakoniec neda velmi prirodzene dodrzovat.Vegansku stravu rad preferujem, ale nie som vegan.
8. Červenec 2005 - 10:33
Obrázek uživatele Návštěvník
ddd (anonym)
Doporučila bych konzultaci s psychoterapeutem specializovaným na poruchy příjmu potravy (www.pppinfo.cz)
8. Červenec 2005 - 12:11
Obrázek uživatele Návštěvník
Tom (anonym)
Musim rict, ze vegansstvi je nezdrave. Vegetarianstvi je celkem ok - clovek je fyzicky slabsi, ale zato ma bystrou hlavu a nebyva nemocny (mam kolem sebe par vegetarianu). Veganovi ale chybi esencialni slozky potravy (mastne kyseliny, aminokyseliny, i nektere vytaminy), ktere vegetarian dostane predevsim z mleka. Obavam se vsak, ze ve jejich 22 letech s tim moc neudelas.
13. Srpen 2007 - 10:37
Obrázek uživatele Návštěvník
Tomáš (anonym)
Miloši, psal si to sice již před 3 roky, ale pokud se tu zase někdy objevíš, tak tady jsou 3 výhrady k tvému výroku: "Masozrava a bylozrava [zvirata] lehce poznas podle slozeni chrupu. Opravdu se lisime od psa ci selem" 1. Zuby jsou to poslední na co bych se chtěl, kdybych byl kořistí jiným zvířatům dívat, to pak už je většinou pozdě a navíc lidskýma zubama je snadné prokousnout kůži a trhat syrové maso a to žádnej býložravec zubama nedokáže. 2. Daleko rychlejší jak rozpoznat masožravce a býložravce je podle umístění očí na hlavě a kdybych byl zvíře do velikosti 1,5 m v kohoutku, tak po prvním záhlédnutí člověka zdrhám hlava nehlava a nebo na něj v sebeobraně zaútočím. Oči člověka jsou totiž jednoznačně určeny k zaměření kořisti v terénu. 3. Také se to dá poznat podle končetin, lidské ruce jsou z hlediska potravy určené především k zabití kořisti. Jinak, ale proti vegetariánům ani veganům nic nemám, jenom mi vadí, když někdo tvrdí, že člověk je býložravec a nebo se vymlouvá na etické hledisko, ke kterému mám také výhrady: 1. Ze školy si pamatuju, že se člověk od ostatních tvorů odlišoval abstraktním myšlením - teď vědci dokázali, že kromě nás ho mají i rostliny, které stejně jako my si dokážou např. naplánovat co budou dělat ode dneška za 2 roky - plánuje tak dopředu svůj růst, umístění květů na větvičkách aj. (pokud si jí tedy hned zítra nějakej vegan nedá k večeři - zrovna tak nám druhej den může vlak ujet ruku a je po plánech). 2. Mozkové buňky člověka nejsou podobné mozkovým buňkám žádného jiného živočicha, ale za to jsou téměř identické s mozkovými buňkami rostlin, které se nalézají ve špičce kořínků (odtud možná i to abstraktní myšlení). O tomto rostliném mozku ve špičce kořínku a jeho podobnosti s lidským mozkem psal již Darwin, ale teprve asi před 10 lety vědci potvrdili jeho existenci.
29. Listopad 2007 - 3:21
Obrázek uživatele Návštěvník
Tomáš (anonym)
Miloši, psal si to sice již před 3 roky, ale pokud se tu zase někdy objevíš, tak tady jsou 3 výhrady k tvému výroku: "Masozrava a bylozrava [zvirata] lehce poznas podle slozeni chrupu. Opravdu se lisime od psa ci selem" 1. Zuby jsou to poslední na co bych se chtěl, kdybych byl kořistí jiným zvířatům dívat, to pak už je většinou pozdě a navíc lidskýma zubama je snadné prokousnout kůži a trhat syrové maso a to žádnej býložravec zubama nedokáže. 2. Daleko rychlejší jak rozpoznat masožravce a býložravce je podle umístění očí na hlavě a kdybych byl zvíře do velikosti 1,5 m v kohoutku, tak po prvním záhlédnutí člověka zdrhám hlava nehlava a nebo na něj v sebeobraně zaútočím. Oči člověka jsou totiž jednoznačně určeny k zaměření kořisti v terénu. 3. Také se to dá poznat podle končetin, lidské ruce jsou z hlediska potravy určené především k zabití kořisti. Jinak, ale proti vegetariánům ani veganům nic nemám, jenom mi vadí, když někdo tvrdí, že člověk je býložravec a nebo se vymlouvá na etické hledisko, ke kterému mám také výhrady: 1. Ze školy si pamatuju, že se člověk od ostatních tvorů odlišoval abstraktním myšlením - teď vědci dokázali, že kromě nás ho mají i rostliny, které stejně jako my si dokážou např. naplánovat co budou dělat ode dneška za 2 roky - plánuje tak dopředu svůj růst, umístění květů na větvičkách aj. (pokud si jí tedy hned zítra nějakej vegan nedá k večeři - zrovna tak nám druhej den může vlak ujet ruku a je po plánech). 2. Mozkové buňky člověka nejsou podobné mozkovým buňkám žádného jiného živočicha, ale za to jsou téměř identické s mozkovými buňkami rostlin, které se nalézají ve špičce kořínků (odtud možná i to abstraktní myšlení). O tomto rostliném mozku ve špičce kořínku a jeho podobnosti s lidským mozkem psal již Darwin, ale teprve asi před 10 lety vědci potvrdili jeho existenci.
29. Listopad 2007 - 3:23
Obrázek uživatele Návštěvník
Tomáš (anonym)
Miloši, psal si to sice již před 3 roky, ale pokud se tu zase někdy objevíš, tak tady jsou 3 výhrady k tvému výroku: "Masozrava a bylozrava [zvirata] lehce poznas podle slozeni chrupu. Opravdu se lisime od psa ci selem" 1. Zuby jsou to poslední na co bych se chtěl, kdybych byl kořistí jiným zvířatům dívat, to pak už je většinou pozdě a navíc lidskýma zubama je snadné prokousnout kůži a trhat syrové maso a to žádnej býložravec zubama nedokáže. 2. Daleko rychlejší jak rozpoznat masožravce a býložravce je podle umístění očí na hlavě a kdybych byl zvíře do velikosti 1,5 m v kohoutku, tak po prvním záhlédnutí člověka zdrhám hlava nehlava a nebo na něj v sebeobraně zaútočím. Oči člověka jsou totiž jednoznačně určeny k zaměření kořisti v terénu. 3. Také se to dá poznat podle končetin, lidské ruce jsou z hlediska potravy určené především k zabití kořisti. Jinak, ale proti vegetariánům ani veganům nic nemám, jenom mi vadí, když někdo tvrdí, že člověk je býložravec a nebo se vymlouvá na etické hledisko, ke kterému mám také výhrady: 1. Ze školy si pamatuju, že se člověk od ostatních tvorů odlišoval abstraktním myšlením - teď vědci dokázali, že kromě nás ho mají i rostliny, které stejně jako my si dokážou např. naplánovat co budou dělat ode dneška za 2 roky - plánuje tak dopředu svůj růst, umístění květů na větvičkách aj. (pokud si jí tedy hned zítra nějakej vegan nedá k večeři - zrovna tak nám druhej den může vlak ujet ruku a je po plánech). 2. Mozkové buňky člověka nejsou podobné mozkovým buňkám žádného jiného živočicha, ale za to jsou téměř identické s mozkovými buňkami rostlin, které se nalézají ve špičce kořínků (odtud možná i to abstraktní myšlení). O tomto rostliném mozku ve špičce kořínku a jeho podobnosti s lidským mozkem psal již Darwin, ale teprve asi před 10 lety vědci potvrdili jeho existenci.
29. Listopad 2007 - 3:24
Obrázek uživatele Návštěvník
Tomáš (anonym)
Miloši, psal si to sice již před 3 roky, ale pokud se tu zase někdy objevíš, tak tady jsou 3 výhrady k tvému výroku: "Masozrava a bylozrava [zvirata] lehce poznas podle slozeni chrupu. Opravdu se lisime od psa ci selem" 1. Zuby jsou to poslední na co bych se chtěl, kdybych byl kořistí jiným zvířatům dívat, to pak už je většinou pozdě a navíc lidskýma zubama je snadné prokousnout kůži a trhat syrové maso a to žádnej býložravec zubama nedokáže. 2. Daleko rychlejší jak rozpoznat masožravce a býložravce je podle umístění očí na hlavě a kdybych byl zvíře do velikosti 1,5 m v kohoutku, tak po prvním záhlédnutí člověka zdrhám hlava nehlava a nebo na něj v sebeobraně zaútočím. Oči člověka jsou totiž jednoznačně určeny k zaměření kořisti v terénu. 3. Také se to dá poznat podle končetin, lidské ruce jsou z hlediska potravy určené především k zabití kořisti. Jinak, ale proti vegetariánům ani veganům nic nemám, jenom mi vadí, když někdo tvrdí, že člověk je býložravec a nebo se vymlouvá na etické hledisko, ke kterému mám také výhrady: 1. Ze školy si pamatuju, že se člověk od ostatních tvorů odlišoval abstraktním myšlením - teď vědci dokázali, že kromě nás ho mají i rostliny, které stejně jako my si dokážou např. naplánovat co budou dělat ode dneška za 2 roky - plánuje tak dopředu svůj růst, umístění květů na větvičkách aj. (pokud si jí tedy hned zítra nějakej vegan nedá k večeři - zrovna tak nám druhej den může vlak ujet ruku a je po plánech). 2. Mozkové buňky člověka nejsou podobné mozkovým buňkám žádného jiného živočicha, ale za to jsou téměř identické s mozkovými buňkami rostlin, které se nalézají ve špičce kořínků (odtud možná i to abstraktní myšlení). O tomto rostliném mozku ve špičce kořínku a jeho podobnosti s lidským mozkem psal již Darwin, ale teprve asi před 10 lety vědci potvrdili jeho existenci.
29. Listopad 2007 - 3:25
Obrázek uživatele Návštěvník
Tomáa (anonym)
Miloši, psal si to sice již před 3 roky, ale pokud se tu zase někdy objevíš, tak tady jsou 3 výhrady k tvému výroku: "Masozrava a bylozrava [zvirata] lehce poznas podle slozeni chrupu. Opravdu se lisime od psa ci selem" 1. Zuby jsou to poslední na co bych se chtěl, kdybych byl kořistí jiným zvířatům dívat, to pak už je většinou pozdě a navíc lidskýma zubama je snadné prokousnout kůži a trhat syrové maso a to žádnej býložravec zubama nedokáže. 2. Daleko rychlejší jak rozpoznat masožravce a býložravce je podle umístění očí na hlavě a kdybych byl zvíře do velikosti 1,5 m v kohoutku, tak po prvním záhlédnutí člověka zdrhám hlava nehlava a nebo na něj v sebeobraně zaútočím. Oči člověka jsou totiž jednoznačně určeny k zaměření kořisti v terénu. 3. Také se to dá poznat podle končetin, lidské ruce jsou z hlediska potravy určené především k zabití kořisti. Jinak, ale proti vegetariánům ani veganům nic nemám, jenom mi vadí, když někdo tvrdí, že člověk je býložravec a nebo se vymlouvá na etické hledisko, ke kterému mám také výhrady: 1. Ze školy si pamatuju, že se člověk od ostatních tvorů odlišoval abstraktním myšlením - teď vědci dokázali, že kromě nás ho mají i rostliny, které stejně jako my si dokážou např. naplánovat co budou dělat ode dneška za 2 roky - plánuje tak dopředu svůj růst, umístění květů na větvičkách aj. (pokud si jí tedy hned zítra nějakej vegan nedá k večeři - zrovna tak nám druhej den může vlak ujet ruku a je po plánech). 2. Mozkové buňky člověka nejsou podobné mozkovým buňkám žádného jiného živočicha, ale za to jsou téměř identické s mozkovými buňkami rostlin, které se nalézají ve špičce kořínků (odtud možná i to abstraktní myšlení). O tomto rostliném mozku ve špičce kořínku a jeho podobnosti s lidským mozkem psal již Darwin, ale teprve asi před 10 lety vědci potvrdili jeho existenci.
29. Listopad 2007 - 3:26
Obrázek uživatele Návštěvník
Milka (anonym)
Markétka, veganstvo má skutočne svoje úskalia, a to vtedy.,keď vegan síce vynechá mäso, ale ponechá si v strave sladkosti, umele vyrobené vitamíny a ve?ké množstvo ovocia, dokonca tropického. Tieto potraviny ho môžu ve?mi oslabiť a obrať o minerálne látky a i. Ak miesto týchto konzumuje dostatok domácej zeleniny, strukovín, celozrnných obilnín a semienok v rôznych úpravách, nemusíš sa obávať.
29. Listopad 2007 - 9:28
Obrázek uživatele Návštěvník
K (anonym)
Pokud se přou vegani/vegetariáni s "masožravci", bylo by dobré si uvědomit, že co člověk, to originál. Někteří lidé by bez masa a mléka byli chodící mátohy (zvláště lidé krevní skupiny 0 - lidé s potřebou stravy jako v době ledové :-)), jiní lidé ho k životu nepotřebují (umí-li se správně a zodpovědně) stravovat. Etické hledisko bych nebrala vůbec v potaz. To, že se týrá drůbež a dobytek je fakt, který s vegetariástvím vůbec nesouvisí. Bylo by užitečnější, pokud by proti tomu vegetariáni bojovali jinak, než pasivním nejezením masa. Kromě toho nejíst maso, protože to znamená, že jsem hnusný sobec, který nemá rád zvířatka je naprosto proti přírodním zákonům. Hnusný sobec budu pořád, protože budu jíst rostlinky - jsou snad něco míň, než zvířata? Jsme prostě součást potravního řetězce. Argument, že svíčková je hrob pro naše zdraví? Co je na svíčkové špatného? Dělá-li se poctivě, je to velmi výživná omáčka ze zeleniny. Nevím, s jakou svíčkovou mají zkušenost vegetariáni, ale já ji dělám tak, že ani nepotřebuje zahušťovat moukou. Tolik je tam mrkve. Můžete si k ní dát tenký plátek zvěřiny a s knedlíky to nemusíte přehánět. Ať mi nikdo netvrdí, že taková svíčková není zdravá.
29. Listopad 2007 - 10:32
Obrázek uživatele Návštěvník
K (anonym)
Myslím, že řešením je poslouchat své tělo. Porovnávat skladbu jídelníčku s tím, jak se cítím. Tj. únava, lámání nehtů, problémy s kůži, psychická nepohoda a jiné budou asi signalizovat, že mi něco chybí, že potřeba jídelníček pozměnit. Dobrým ukazatelem je také stolice. Je chyba, že je nám cpán jakýsi univerzální jídelníček. Co se týče masa, je třeba dobré kupovat bio maso, králičí, kvalitnější rybí, zvěřinu, vyhýbat se levnému kuřecímu, vepřovému a hovězímu. Myslím, že pokud si člověk bude vybírat opravdu kvalitní maso a bude dávat pozor na to, co mu na to říká jeho tělo, tak tu nemůže být řeč o zdravotních aspektech vegetariánství (veganství).
29. Listopad 2007 - 10:48
Obrázek uživatele Návštěvník
Katka (anonym)
K, pod tebe bych se podepsala!
29. Listopad 2007 - 15:10
Obrázek uživatele Návštěvník
zj (anonym)
(1) jídlo není všchno. (2) pravda je, že každý je jiný a potřebuje individuálně přizpůsobenou stravu, nejen své konstituci, ale i ročnímu obodbí, aktivitě apod. vegetariánství a veganství mají několik aspektů: duchovní (to neznamená náboženský!), etický, racionální (zdravotní) a dnes i ekologický. moderní průmyslově vyráběné potraviny jsou prostě mrtvé - tělu nedodávají kvalitní živiny a většina přijaté energie se musí spotřebovat na odstranění jedovatých, pro tělo nepřirozených látek, hlavně umělých aditiv. pokud jde o to, jestli je člověk "masožravec" nebo "býložravec", lze říct jen to, že asi není ani jedno - je to prostě člověk. různé anatomicko-fysiologické argumenty proti pojídání masa vycházejíc ze srovnávání trávicích soustav "masožravců" a "býložravců" jsou většinou podávány banálně, až směšně. pohybujeme se tu v oblati, kde se dá vždy najít i opačný argument, stejně "nevyvratitelný". kdyby se ale člověk měl rozhodnout na základě dnešních biochemických znalostí, jestli bude jíst maso, nebo ne, myslím, že by těžko našel nějaké pozitivní důvody pro jedení masa. naznačočím proč: při smrti zvířete - zvlášť při dnešním způsobu surového zacházení s nimi - se do masa uvolňují pro člověka jedovaté látky a také maso získává energii smrti, kterou moderní empirická věda prostě neodhalí. dál: hned po smrti nastávají v živočišné tkáni postmortální změny, začíná enzymatický a bakteriální rozklad (maso hnije). aby si maso někdo vůbec koupil a neudělalo se mu při pophledu na něj hned nevolno, musí se nějak konzervovat - k tomu se používají hlavně oxidy dusíku, které mj. masu dávají červenou barvu; pro člověka jsou ale tyto látky jedovaté. ještě horší možná je, že v mase zůstávají veškeré látky, které zvíře pozřelo s krmivem - růstové (a jiné) hormony, antibiotika, uklidňující látky a bůhvíco ještě. uzeniny obsahují kromě oxidů dusíku i oxidy uhlíku a další látky, které se tam dostávají při uzení. ještě poznámka k uzpůsobenosti lidské trávicí soustavy: člověk sice maso dokáže trávit, ale ne tak, aby z jeho požívání pro něj neplynuly negativní důsledky - malá koncentrace kyseliny chlorovodíkové v žaludku (aspoň 10krát menší než u "masožravců") rozhodně nezničí všechny hnilobné bakterie v mase, takže hnití pokračuje i nadále, a to mnohem déle než u "masožravců - ti totiž mají trávicí trubici relativně krátkou a navíc po určité době trávení obsah trubice vyvrhují ("vrchem" i "spodem"). pro lidské tělo je výhodnější živit se jen rostlinnou stravou a případně mlékem (a mléčnými výrobky) - ale jen kvalitním čerstvým, průmyslově nezpracovaným a pokud možno "bio" mlékem, krátce mlékem v co nejsurovějším stavu, nehomogenizovaném a čerstvě převařeném. z rostlinné stravy se totiž mnohem líp a bez nebezpečí předávkování vstřebávají vitaminy (např. u retinolu, tj. vitaminu A) může dojít při jeho příjmu s masem k předávkování, zatímco v rostlinné stravě člověk přijímá jen příslšné provitaminy a předávkování nehrozí, navíc tyto látky fungují jako antioxidnaty. a pokud jde o obsah vitaminů v živočišné tkáni, nejvíc je jich obsaženo v játrech (a vnitřnostech obecně), které ale člověk (narozdíl od "masožravcnů") moc nejí. a dají se najít zcela obdobné případy pro další vitaminy. rostlinná strava není zdaleka tak riziková jako masitá, maso navíc neobsahuje řadu důležitých látek (třeba antioxidantů) jako rostlinná potrava. škodlivost masa se ještě zvětšuje s dnešním způsobem života lidí, kteří jedí víc a méně se pohybují, zcela běžně trpí zácpou a obecně slabým a špatným trávením a vstřebáváním živin z potravy, protože mají trávicí trubici zanesenou hnijícími usazeninami atd. samozřejmě je nutné hledět i na kvalitu rostlinné stravy: kdo si myslí, že udělá něco pro své zdraví tím, že si dá syrovou zeleninu, ovoce, ořechy (jak to všemožní !odbornící" doporučují kde se dá), tak je na omylu - aspoň v případě, že konzumuje konvenční produkty: ty jsou totiž plné umělých hnojiv, často jsou geneticky modifikované (a zatím nikdo nezná dopad těchto modifikací!). jedinou cestou je používat produkty ekologického zemědělství, které je také šetrnější k přírodě jako takové. takže: lidské tělo dokáže strávit maso, ale nikoli bez negativních důsledků; rozhodně se ale nedokáže věčně vypořádávat s konzervanty, antibiotiky atd., které tělo postupně zanášejí. zatímco rostlinná strava strava s sebou přináší dostatečnou výživu a pozitivní účinky, konzumacre masa s sebou nese hlavně negativní účinky. etické aspekty si musí uvědomit každý sám, většinou je to otázka citová. významné jsou ekologické aspekty: "výroba masa" (to zní děsivě! co by na to řekla zabíjená zvířata?) neuvěřitelně znečišťuje životní prostředí, hlavně vodu, které spotřebovává ohromné množství. množství obilí, které se spotřebuje na "výrobu" (tj. na výkrm zvířat) 1 kg masa (které se svými "bonusy v podobě hormonů, antibiotik ad. zdraví rozhodně nepprospívá) by uživilo několikanásibně víc lidí než získané kilo masa. je dost možné - pokud lidé nejsou uplní hlupáci (naneštěstí v případě těch odpovědných to je velmi pravděpodobné) - že vegetariánství se pro lidstvo stane nikoli volbou, ale nutností. jen tak mimochodem: zatímco "půlka světa nemá dostatek potravin", v USA ročně umírají (sto?)tísíce lidí na obezitu nebo "civilizační choroby". s tím, že člověk má naslouchat svému tělu, souhlasí, jen se ptám: kdo to dnes dovede? v našem umělém světě... duchovní aspekt: žít na úkor jiných bytostí k duchovnímu rozvoji stěží povede.
9. Červen 2008 - 16:50
Obrázek uživatele Návštěvník
Karel (anonym)
Nejjednoduší je najít si nějakou brigádičku na čerstvém vzduchu(např. sbírání jahod nebo do lesa), kde si člověk pořádně mákne a pak je chuť na všechno. Potom se zapomene i na nesmysly kolem veganství a kotleta chutná stejně jako hlávka salátu.
9. Červen 2008 - 18:17

Stránky

Přidat komentář

Reklama

Reklama