Reklama

Totální endoprotéza kyčle

Saell (So, 18. 3. 2006 - 22:03)

10.10.2005 10:10 jsem podstoupil operaci kyčelního kloubu - TEP ( totální endoprotéza ) Je mi 42 a mé trápení mně provázelo po Perthesově nemoci od 11-ti let, což bylo 30 let čekání ... Zcela náhodný pohovor s primářem ortop.odd. mně dost jednoznačně přesvědčil, že při nových technologiích se není čeho obávat a otálení není moc na místě. "K čemu pak pevně přichytit kloubní jamku, když se pánev začne rozpadat? Pak je to potřeba tzv.vypěňovat, a operace je o to náročnější"
Pooperační situace nikoho z nás na oddělení nebyla dvakrát růžová, ale i když názory různých ortopedů se lišily v tom jak rychle a intenzivně pokračovat v rehabilitaci, většina rozhodnutí pořád zůstává na samotném pacientovi - si myslím . Postup , který jsem zvolil já a jak jsem spokojenej s jednotlivejma výsledkama však vydá na více než na pár řádku v tomto fóru. Má-li někdo zájem, saell"post.cz .

Helena (St, 15. 3. 2006 - 08:03)

Již od 35 let odkládám spolu s lékaři operaci - totálku kyčle. Je mi 41 let. Už loni lékaři usoudili, že musím trpět jako zvíře, mám i silné klidové bolesti, neskutečné bolesti páteře. Operace se šíleně moc bojím, nevím jak postupovat, chtějí mě dát do registru. Jsem ve skupině, kdy na operaci nebudu dlouho čekat. Slyším ale samoušpínu, jak to nikde neumí a tak. Ptala jsem se i na nový způsob operace, ale lékař mi řekl, že mám zvláštní typ poškození a že tímto způsobem operaci u mě vylučuje. Mě se to ale nezdá. Kde se nechat operovat a jak tedy postupovat? Děkuji.

já1. a poslední (Po, 10. 10. 2005 - 20:10)

hmm.. moje mamka velmi trpí na poškozenou kyčel už nějaký ten rok. A na tuhle operaci vlastně už ten rok čeká taky. Chodí o holích, bere velmi silné brášky proti bolesti (které stejně nejsou dostatečné). Podle LPK (cca 80letej,100 kilovej dědek co vživotě nedělal) je ale práce schopná i ve fyzicky namáhavém zaměstnání (ruce prý má zdravé, tak co.. přece si může donést židli, ne?). Při každé kontrole jí říkají, že se jí to opět zhoršilo. Jelikož není 100% výkonná, ale jen asi 80% (dře se a trpí bolestí každý den den) dostala na výběr, buď odchod (přestože má ten podle LPKáře vševysvětlující papír s razítkem "snížená pracovní schopnost" a neměla by tedy přenášet těžké nádoby a podobně) nebo nemocenská... tu ale nedostane, protože už na ní byla dlouho a obvodní to má přísně zakázané od LPKře (dokonce jí do papírů udělal několik výkřičníků, h..jzl). Na sál se dostane nejdřív za 1,5 až 2 roky. Všude po ní jen chtějí peníze za posunutí na čekací listině.... CO tím vlastně chci říct? Nevím. Jsem prostě naštvaný na zdravotnictví, lékaře co hrabaj hlavně do svý kapsy, systém a prostě celý svět.

Denisa (Ne, 4. 9. 2005 - 02:09)

Sir, ve vašem případě určitě nejde o totální náhradu ale o psychiku babičky. Technicky, pokud by se operace nepovedla, tak by měla bolesti a dávno by se to řešilo. Já si spíš myslím, že jí vyhovuje, že okolo ní skáčete a obsluhujete, že se jí prostě nechce. Sice sem píšou mladší lidi, ale sama sem strávila po ortopediích hodně času a vím, že případy se různili. Prostě 90tiletá babča s chutí do života za 4 dny skákala o berlích a 60tiletá hekala a nesnažila se ani trošku. Dost mě zaráží postup v nemocnici, protože si myslím, že tam mají za úkol rehabilitační sestry člověka nejdřív rozchodit a pak ho teprv pustí domů. Jak vám mohli dát domů babču domů když nechodila? Když někdo po totálce do pár dnů nechodí, tak je prostě něco špatně, to už vůbec nemluvím o 5 měsících!!!!

marie (Po, 13. 1. 2020 - 16:01)

Čítam tu komentáre ako niekto nemôže chodiť alebo našlapovať, som po operacii cez 2 mesiace, rehabilitačneé ná stavali na nohy hneď po JISke, aj som mala z toho obavu, ale je to lepšie hneď zaraz...noha operovaná okrem sem tam pichnutí , než sa mi predsa jazva zahojila, bola dobrá, mňa viac bolela druhá...mala som pred 11rokmi zlomený členok fixovaný drôtom, nesmela som 6 týždňov ani stùpiț na ňu, nedali mi ani rehabilitáciu, mala som prvý raz zlomeninu, noha drevená, tuhá...dlho mi trvalo než som ju rozchodila...podobný prípad mala teraz pacientka, večer ju operovali a ráno už bola pri nej rehabilitačná a cvičiť pomalu, ale aj nohu zdvihať s tou ťažkou sadrou a mne až slzy vyhrkli, lebo sa mi to všetko teraz vrátilo...ja som po operácii išla do doliečovacieho ústavu a urobila som dobre...tam rehabilitačné postavili každého na nohy, páčilo sa mi ako sme chodili okolo schodišťa ako o preteky...I pána po amputácii nohy nad kolenom postavili na nohu a snažil sa a bez schodov by nás nepustili ani domov

sir (So, 3. 9. 2005 - 23:09)

Ahoj, moje babicka spadla z autobusu a museli ji udelal endoprotezu. Nyni je to asi 5 mesicu po operaci a teprve pred par dny dostala francouzke hole. Takze...po 5ti mesicich skoro nechodi, protoze ji to lekar nedovoli a dneska s temi holemi omdlela a spadla:-( zda se nam to nekonecne, mame ji u nas doma a porad se to nelepsi. Porad musi pouzivat misu (kdyz pada), vsichni jsme z toho dost na nervy:-( neni az zas tak stara, je ji kolem 70ti let. Je mi dost divny, ze tu vsichni mate tak kratke rekonvalescence, jak to delate?:-) nemate nejakou radu, jak pomoci?

Vlaďka (St, 13. 7. 2005 - 18:07)

Já mám po operaci 7 měsíců, je to paráda, dělám vše-jezdím na kole, chodím na tůry, cvičím, zkusit chci i lyže, uvidíme. Po letech bolestí, nepohyblivosti je to krásná úleva...Je mi 50 let, samozřejmě budu muset jít ještě minimálně jednou, ale to teď neřeším. Takže nebát se a jít, v PN jsem byla jen 3 měsíce od března chodím bez berlí. A to jsem podstoupila klasickou operaci, teď už to dělají šetrnou metodou se 2 jen 5 cm dlouhými řezy.

PP (Pá, 1. 7. 2005 - 14:07)

Hip resurfacing jako alternativa totální endoprotézy kyčle:www.surfacehippy.cz

Bora (St, 22. 6. 2005 - 11:06)

Ahojte, mám 23 a už som 5 mesiacov po operácii endoprotézy kýčelného k?bu. Ešte ma to trochu bolieva, ale už športujem: plávam, bicyklujem,posilujem a skúšala som už aj tennis. Môj jediný problém: pred operáciou som nestúpala na nohu a teraz sa nemôžem naučiť na ňu stúpať. Snažím sa ale občas sa pristihnem že stojím len na jednej. Poradíte? Ak máte nejaké dotazy, poradím. Dík

petr (Čt, 20. 1. 2005 - 11:01)

ja vas zdravim,v kvetnu mi bude 25 v 21 jsem mel nehodu a skoncil jsem s endoprotezou kycle bohuzel neslo jinak obavy jsem mel uplne stejne a nerekl bych ze je to ted lepsi s pohybem zadne problemy nemam teda kromne toho ze nemuzu utikat a delat zadny sport kromne plavani a jizdy na kole nic nedelam jinak ale chodim kazdy den asi sest kilometru pesky a je to uplne v pohode,bolesti mam akorat pri zmene pocasi a to fakt docela velke ale da se na to zviknout.jelikoz delam za pocitacem tak je to dobre ale zadnou fyzickou praci delat nemuzuovsem nejvetsi strach mam z budoucnosti a co kdyz se mi neco stane muzu uklouznout kdyz bude naledi a je to vsechno v.......no je toho moc nasel jsem i par mladych lidi co maji totalku atk jestli chces vedet jeste neco tak mi napis

Libor (St, 8. 12. 2004 - 11:12)

http://www.surgeons.org/asernip-s/net-s/procedures/Metal_Hip_Resurfacing_Prosthesis.pdfpár info o resurfacing náhradě

Jaroslav Novák (Po, 22. 11. 2004 - 14:11)

Zajímala by mne podstata Vaší operace ,přibližná cena a dostupnost .Dekuji Jaroslav Novák

zuzana (Út, 19. 10. 2004 - 22:10)

Maminka je 12 dní po operci a dnes se jí endoprotéza již po druhé po operaci vykloubila.Vždy jí to pod narkozou "šoupnou zpět".Prý se to stává.Mě by zajímalo,zda se to někomu po operaci také stalo.To tak půjde stále do kola nebo se to stabilizuje?Jestli jste se s tím někdo setkal tak mi prosím dejte vědět.Děkuji Z.

Květa (Pá, 13. 8. 2021 - 09:08)

Vím, že už je to hodně starý příspěvek ale odpověď by mě zajímala.Momentalne prozivame to samé,opakovaně vyskakování kloubu u 75_lete maminky.Navrhli Vám totální endoprotezu?

František (Út, 4. 5. 2004 - 12:05)

Prosím o bližší vysvětlení opravného ortopedického výkonu s názvem" RESURFACING " .Děkuji František

František (Út, 4. 5. 2004 - 12:05)

Prosím o bližší vysvětlení opravného ortopedického výkonu s názvem" RESURFACING " .Děkuji František

František (Út, 4. 5. 2004 - 12:05)

Prosím o bližší vysvětlení opravného ortopedického výkonu s názvem" RESURFACING " .Děkuji František

Ivka (Út, 16. 3. 2004 - 17:03)

Prosím o radu, matka je po operaci - totální endoprotéze kyčelního kloubu. Operace byla provedena počátkem září. Do dneška však přetrvává otok operované končetiny spojený se znecitlivěním této končetiny od kolene dolů. Lze se tohoto otoku rychle a účinně zbavit? Wobenzym, který matka užívá zřejmě nezabírá.Děkuji.

Jana (Út, 18. 6. 2019 - 10:06)

Mám to stejné

Pavel Procházka (Út, 13. 1. 2004 - 15:01)

Katko,ať se Tvůj přítel NENECHÁ přesvědčit na totálku!! Má celý život před sebou! Existuje alternativa (já sám ji mám, je mi 37, jsem ani ne 5 měsíců po operaci a UŽ ZASE LEZU PO HORÁCH, LYŽUJU atd.), jmenuje se to resurfacing. Operace v Belgii, stálo to hrozný peníze, ale nelituju. Jestli Tě zajímají podrobnosti, feel free to email. Pavel

Reklama

Přidat komentář