Reklama

Citalec

Lena (Út, 1. 12. 2009 - 20:12)

ahojky,
tak já znovu citalec...Brala jsem Citalec cele tehotenstvi, mame kluka 51 cm, 3,4kg, zdrav! :)

jita (St, 25. 11. 2009 - 20:11)

Ahoj ,nezbyl nahodou někomu citalec špatně jsem se objednala k psych.a dochází mi.dík

LU (Út, 24. 11. 2009 - 20:11)

1.Mate take nekdo po uzivani citecu problem s dosazenim orgasmu? Dekuji..

2.Ahojky Vendulko, to ti opravdu musi poradit tva doktorka,u me ty negativni priznaky pomalu mizi,posledni 2dny se citim i veselejsi,takze mi snad svita na lepsi casy:)

3. Vsem Vam strasne moc drzim palce a verte,ze v tom nejste sami..

Jana (Po, 23. 11. 2009 - 20:11)

ahojky,
tak já znovu citalec nasadila, neboť jsem ho měla špatně nadávkovaný a tudíž nemělo žádné "účinky"
ale přišla jsem se sem zeptat, jestli nemá někdo zkušenosti s těhotenstvím při braní Citalecu..

vendula (Po, 23. 11. 2009 - 03:11)

Ahoj LU,presne jak pises,mam ty same priznaky,citalec beru 5 tydnu.Pevne verim,ze uzkost pomine,to priserne buseni srdce,pot po celem tele,pocit na blinkani,vnitrni tres...Doktorce se to nelibi,ze prece uz je to 5 tydnu..Chce to zmenit na Seroxat s ucinnou latkou paroxetin.Tak nevim,co delat.Asi opravdu nastup ucinku Citalecu budu mit pozdeji.

Lu (So, 21. 11. 2009 - 21:11)

Ahoj Pavlo, jsem taky pojídač... Pavla a Julie:Take zacinam uzivat tento lek Citalec 10mg(nyni tri tydny) , take jsem mela, a stale jeste nektere mam, vedlejsi priznaky.(Spatny spanek,nocni poceni,zbesile buseni srdce,uzkosti,podivne myslenky,strach,huceni v usich,rozmazane videni,nemoznost dosahnout orgasmu aj.) Take jsem se tech svych hroznych stavu zalekla,citila jsem se uplne stejne jako ty. Nyni je to tri tydny,citim se stejne jako pred tim,nez jsem s AD zacala a rikam si,ze mi jsou asi k nicemu.Navic se obavam pozdejsiho vysazeni a vedlejsich priznaku prave pri vysazovani,jake stavy budu prozivat bez AD, tehotenstvi a AD a take me trapi strach oznamit pritelovi,ze AD uzivam. Ma doktorka me ujistila,ze mam vytrvat,ze ucinky leku se dostavi. Tak ja holky vytrvam s Vami.

Pavla (Pá, 20. 11. 2009 - 14:11)

Díky moc za rychlou reakci, i když nevím jestli to mám vnímat pozitivně. Vždycky jsem byla ten typ člověka, který se svými problémy bojuje v sobě a vše si rozmyslí, než něco řekne(proto jsem tam, kde jsem). Teď si připadnu hrozná hysterka a úplně asi nejhůř vnímám to, jak reaguji na svého manžela. Asi mám strach, že nebude mít trpělivost s mými "stavy". Zbytečně si všechno komplikuju i když k tomu nemám důvod. Ach jo, kdybych si aspoň dokázala poručit! Tak jste mě tedy přesvědčily, spolknu dnešní dávku svých "emocí" a uvidíme. Ještě jednou díky a určitě se ozvu, jak to probíhá dál.

Ada (Pá, 20. 11. 2009 - 14:11)

Tak babky!Som na AD uz rok.Mravencenie celeho tela mi zmizla az po pol roku.Asi som vas nepotesila,ale len vydrzat.Je to individualne,trapila som sa bez liecby s panikou a uzkostou dost dlho.Tak efekt sa sostavil az po pol roku.Mam za sebou aj psychoterapiu.Pomohla mi zvladat stavy.Nieco vymizlo hned,ale to mravencenie som pocitovala dlho,hlavne v klude a vecer.Len vydrzte dievcata a bude dobre!PA

Julie (Pá, 20. 11. 2009 - 14:11)

Může mi někdo poradit? Po...Jo, ještě jedna věc, naprostou nechuť k jídlu mám taky, musím se nutit, mám už stěží 50 kg. Sice měřím 166 cm, ale takhle vychrtlý jsem byla naposledy snad na střední škole (je mi 36).

Julie (Pá, 20. 11. 2009 - 13:11)

Může mi někdo poradit? Po...Ahoj Pavlo, jsem taky pojídač Citalecu "začátečník" a jak jsi mohla číst výše, stav, pro který mi byl nasazen, se nejenže zhoršil, ale přidaly se k němu i další příznaky, snad všechny, které v příbalovém letáku najdeš (dokonce mi o týden dříve přišla menstruace, i když ji mívám pravidelnou, na zádech a ve výstřihu mám spoustu "aknetických" vyrážek). Já jsem nejdříve měla měsíc Citalec 10, poslední týden užívání jsem už spala v podstatě normálně. Před týdnem mi psychiatr zvýšil dávku na 20, prý je to běžná terapeutická dávka, a ty bláznivé stavy jsou zpátky. Už jsem zase tři dny nespala, mravenčí mi nohy, mám spocené ruce i chodidla, úzkost je obrovská. Stejně jak píšeš, nejhorší večer. Ti, kteří AD berou, tě budou přesvědčovat, že musíš vydržet. Já se taky přesvědčuju, ale je to těžké. Pojďme to vydržet spolu. Kolegyně v práci mě uklidnila i znepokojila zároveň, jí to zabralo až za 2 měsíce. Musíme vydržet (ona teorie je hezká věc, ovšem praxe stojí za prd, že?).

Anfa (So, 25. 6. 2022 - 01:06)

Když se naučíte domácí psychoterapii, tak vám to hodně pomůže, čtěte knihy o této tématice.

Pavla (Pá, 20. 11. 2009 - 12:11)

Může mi někdo poradit? Po dlouhých osobních peripetiích jsem se dotlačila k lékařce, která mi předepsala Citalec - jsem si vědoma toho, že se účinek nedostaví hned, ale to co se se mnou děje mně samotnou zaráží. Užívám lék teprve třetí týden, ale "výkon", který celý tento týden předvádím svým blízkým je vhodný tak na nominaci na Oscara. Mé reakce na úplně běžné situace jsou naprosto šílené, vše se hodně podobá situaci, jakou popisuje Julie. Celý týden nejsem téměř vůbec schopna spánku, co se týká jídla, tak to není o moc lepší. Nejhorší jsou večerní úzkosti a neustálý strach ze všeho kolem. Na kontrolu k lékařce jdu již ve středu, ale jsem na vážkách, zda nemám léky vysadit. Mám prostě pocit, že ve mně bojují dva lidé, které nejsem schopna ukočírovat a hrozně tím ubližuji svým nejbližším. Mám vydržet?! Má někdo z vás podobnou zkušenost?

Klara (So, 14. 11. 2009 - 09:11)

Je mi 30 let. Začala jsem brát Citalec před 5 měsíci kvůli neléčené bulímii v pubertě. Po svatbě a nové práci v kanceláři, kde jsem přibrala pár kilo, se mi začaly vracet pocity sebenenávisti a celkově pocity, které byvají pri poruchách příjmu potravy. Začínala jsem dávkou 20mg denně - půlku prášku ráno půlku večer a na doporučení psychiatričky - NIKDY na lačný žaludek. Po měsíci mi lékařka doporučila jeden celý prášek ráno po snídani. Necítila jsem v podstatě žádné vedlejší účinky kromě suchosti v ústech a větší potřeby pít. Zhruba po měsíci jsem se postupně uklidnila a přestala mít pocity odporu k sobě samé a přestala jsem pozorovat okolí s panickým strachem, že někdo ví, že nejsem úplně O.K. A teď se cítím velmi dobře.
Zarazila mě diskuze týkající se otěhotnění a těhotensví. Moje doktorka mi řekla, že klidně můžu otěhotnět a brát lék dál i v těhotenství. Ale tu některé uživatelky psaly, že to není možné..Tak po pravdě - teď opravdu nevím. Prosím napište, jak to vlastně je, pokud máte někdo čerstvé ověřené informace.

Jitka Juliii (St, 11. 11. 2009 - 20:11)

Když jsem začala brát Citalec tak jsem měla cca 14 dní potíže se spaním, ale pak již OK, ale na začátku léčby jsem brala ještě k tomu Xanax - ten sice neléčí, ale hodně mi pomohl, cca po půl roce jsem ho mohla vysadit, Citalec beru pořád, asi 7 let

Julie (Út, 10. 11. 2009 - 14:11)

Dobrý den, po přečtení téhle diskuze mi nedá než také přidat svou zkušenost. Rok a půl trpím zvláštním pocitem nedodechnutí, mívám intenzivní pocity, že se nemůžu zhluboka nadechnout. Po všech možných vyšetřeních s negativními výsledky byl tento problém zhodnocen jako psychický a praktická lékařka mi nasadila Citalec 10. Psychiatr, kterého jsem po začátku léčby navštívila, tento lék schválil, ovšem s tím, že je to dávka spíše pro děti. Včera jsem dobrala první balení a musím říct, že žádné zlepšení po tom měsíci necítím. Ba naopak. První dva týdny byly naprosto šílené - úzkost, sevřený hrudník, panické stavy, tlak na prsou, pocení, mokré dlaně a chodidla, pálení končetin, nemožnost usnout, některé noci jsem nespala vůbec, nebo naopak probouzení v noci nebo brzy ráno. K tomu stálé sledování dechu. Teď je to taková houpačka, možná se chvíli cítím trochu lépe, ale pak mě to zas kamsi srazí a já propadám panice, že se už nenadechnu. Pokud v noci jakž takž spím, ráno bývá v pohodě, přes den se to zhoršuje a snad nejhorší je to večer, kdy se blíží doba "odchodu do postele". To mě cosi nutí zhluboka se nadechovat, ono to nejde, panikařím. Máte někdo nějakou podobnou zkušenost? Radu? Pomoc? Díky.

Jitka (Pá, 30. 10. 2009 - 11:10)

Driak to snad není, ale pokud se vysazuje, musí se nato opatrně, postupně snižovat dávky.

ilonka (So, 24. 10. 2009 - 19:10)

jak to ctu tak je to asi pekny driak

Katka (So, 24. 10. 2009 - 09:10)

Ahoj!Užívám citalec už...Ahoj Dáši, po přečtení tvého příspěvku jsem musela odpovědět. Víš, mám téměř stejný problém. Beru Citalec asi 2 roky, jednou jsem ho vysadila a příznaky se opět vrátily, takže jsem musela citalec znovu nasadit a cítím se mnohem lépe, dalo by se říct, že se cítím tak dobře, že moje agorafóbie mě netrápí tolik, že by mi to kazilo život. O tom, že beru Citalec věděla pouze mamka a ségra.S přítelem jsem 1 rok, o mých problémech ví ale neví, že beru léky. Nikdy jsem neměla potřebu o tom mluvit, ani mě to netrápilo a navíc jsem se za to strašně styděla a stydím. Doktorka mě ujišťuje, že není se za co stydět, že jsem normální, jenom prostě potřebuji doplnit serotonin do mozku...Zrovna teď le řeším otázku, co kdybychom chtěli dítě? Můžu brát citalec, bojím se ho znovu vysadit. A začalo mi hlobat v paměti, že to přítel neví a že je to špatně. Docela se tím trápím. Rozhodla jsem´se, že citalec vysadím...Musíme to brát tak, že v těhotenství se léky nedoporučují, protože ti nikdo nezaručí, že se něco nestane a riskovat je špatné....Je jasné, že člověk rozmýšlí nad těmito věcmi. Buď budu brát léky a čekat jestli se miminku něco nestane nebo léky vysadit a bát se, že svými příznaky dítě ohrozím. Musímse si uvědomit jednu věc. Pokud budu čekat dítě, je to jeden z nejkrásnějších pocitů a já bych ve vlastním zájmu neměla dítě ohrozit léky. Věřím tomu, že pokud bych měla být těhotná, tak člověk bude šťastnější, budeš se na miminko těšit..., Raději s tím bojovat už jenom kvůli miminku a po porodu a kojení třeba zase léky nasadit.

Jitka (St, 21. 10. 2009 - 15:10)

Já ho taky budu brát asi doživotně, ob den 1/2

Viky (St, 21. 10. 2009 - 12:10)

Antidepresiva by se měla brát ještě rok poté, co odezní příznaky, pak pomalu vysazovat, pokud dojde k relapsu, tak nasadit znovu, někdy se musí brát doživotně.
Jinak na psychické problémy je určený, já ho dostala na PP a depresi.

Reklama

Přidat komentář