Reklama

ALS - amyotrofní laterální skleróza

T. (So, 7. 4. 2018 - 10:04)

Radovan: Ano, lýtka a svaly níže. Neplatí to však pro tibialis anterior (přední sval holenní), tam se z nějakého důvodu benigní fascikulace tolik nevyskytují.

Radovan (So, 7. 4. 2018 - 09:04)

Ďakujem pán T. Ešte sa spýtam na chodidlách tiež môžu prebleskovat pri benignom pôvode?

T. (So, 7. 4. 2018 - 08:04)

Uvedu tu pár věcí na pravou míru.
1) ALS velmi zřídka začíná fascikulacemi, mnohem častější je plíživý nástup slabosti a křeče.
2) U případů, kdy jsou fascikulace prvním příznakem, je nástup slabosti typicky do 3-12 měsíců. V těchto případech bývají fascikulace difuzní, kdy nejde o "cukání" v jednom místě svalu, ale na mnoha místech (u jednoho svalu) - u benigních se toto děje v lýtkách. Téměř pravidlem jsou křeče.
3) Existují síce případy, kdy k rozvoji ALS došlo po několika (2-4) letech, avšak opět šlo o kombinaci křečí, fascikulací a většinou věku nad 50 let.
4) Lýtka a chodidla jsou typickým místem výskytu benigních fascikulací.
5) Čisté EMG na svalu s fascikulacemi činí ALS nepravděpodobnou, ale běžně se opakuje po 6-12 měsících pro potvrzení.
6) HOffmanův reflex (úplný) - nesmí se hýbat palec! Pohyb ukazováčku nemá tentýž význam. U masseterové reflexu je pohyb patrný, ale minimální - toto musí otestovat neurolog, nedělejte to na sobě.
7) Fascikulace prokazatelně zhoršuje stres.
8) Opakuji, že znám člověka s generalizovanými fascikulacemi od roku 2007, v průběhu let se mu o něco zlepšily.

Peter p (Pá, 28. 1. 2022 - 23:01)

Dobrý večer chcel by som sa vás spýtať,
Mam veľký strach s als na základe ako ste to vy pomenoval s cukania" svalov ale ja ich mam úplne po celkom tele raz mi cukne stehno potom biceps potom litko no jednoducho úplne všade po celom tele ....vy ste písal ze cuka na viacerých miestach ale len jedného svalu mne cuka úplne po celom tele môže toto byť priznak als???
Co sa týka slabosti svalov nemám žiadne..
Som dosť po stresujúcom období kde som mesiac čakal na výsledky na hiv ktoré boli negatívne ale nedokážem sa vrátiť s5 do normálne života...stále sa sledujem a keď som si prečítal ze tieto cukania sú pri als tak koniec radšej by som mal to hiv vám poviem pravdu .....
Ešte jedna vec co sa týka chôdze viazanie šnúrok otváranie dverí kľúčom to všetko mam v poriadku ....
Len aj keď som si dal neurol tak cukania neprestali to ma dosť desi možno sa zmiernili ale neprestali úplne trvá toto už asi druhy týždeň.....magnézium tiež nezaberá

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

Peter

Petr (Po, 31. 1. 2022 - 16:01)

Cukání v různých svalech je lepší než cukání v jednom svalu na více místech, to psal pan T. hodněkrát tady,.

Petr (Pá, 6. 4. 2018 - 22:04)

Pane T. je znam nejaky vyskyt ALS cca po 4 letecj fascikulaci? mam je jiz 4 rok a to i na jazyku... vsude je citim. Byl jsem jiz 3x na emg a vzdy v poradku... naposledy pichana jehla pri emg pod jazyk a take ciste... dekuji za odpoved.

Petr (Pá, 6. 4. 2018 - 22:04)

Koukam ze zde jiz nepodepsany pise, ze po cistem emg neni stejne jiste ze nemate ALS...? Akorat tu strasite lidi, piste primo otazky na pana Tomase... a nectete tyhle zpravy nepodepsanych lidi...

Radovan (Pá, 6. 4. 2018 - 09:04)

Ešte jedna otázka myslíte že môžem cvičiť keď mám tieto fascikulacie? Mám posilovaciu vežu tak na nej by som chcel trochu cvičiť nezhorší to fascikulacie? Dakujem

Radovan (Čt, 5. 4. 2018 - 18:04)

Nikdo vám tady nemůže...Šak jasné viem že mi tu nikto nepotvrdí diagnózu.Ale keď tak pozerám radšej som ani nemal chodiť na Google lebo teraz sa bojím ísť k doktorke jak čert kríža.Ale šak čo má byť tak to bude nič s tým nespravím.
Ďakujem

Jarko, Radovane (Čt, 5. 4. 2018 - 18:04)

Nikdo vám tady nemůže potvrdit nebo vyloučit jakoukoli i diagnózu, natož ALS. Je to poměrně obtížné i pro neutologa, který vás vidí v ordinaci a má k dispozici kompletní výsledky. Tady uklidnění nenajdtete, musíte vydrzet a počkat na závěr neurologa. Držím palce.

Bipap tady (Čt, 5. 4. 2018 - 17:04)

http://www.saegeling-mt.cz/produkty/spankova-medicina/neinvazivni-ventilace/

nebo Ebay

https://www.ebay.com/itm/PHILIPS-bIpap-A40-RESPIRONICS/263566125033?hash=item3d5dc3e7e9:g:~YwAAOSwDTNatSHO

Bipap tady (Čt, 5. 4. 2018 - 17:04)

http://www.saegeling-mt.cz/produkty/spankova-medicina/neinvazivni-ventilace/

nebo Ebay

https://www.ebay.com/itm/PHILIPS-bIpap-A40-RESPIRONICS/263566125033?hash=item3d5dc3e7e9:g:~YwAAOSwDTNatSHO

Bipap (Čt, 5. 4. 2018 - 16:04)

Kde se dá koupit Bipap a kolik stojí?

Radovan (Čt, 5. 4. 2018 - 16:04)

Na lytkach mám tiež také menšie ale stále a na inom mieste v chodidlách sú také že vlastne celé chodidlo my prebleskuje.A teraz asi týždeň mám také silné na tých rukách že až celý sval sa pomaly myka a na tých ostatných miestach je to také že tuk tuk a hotovo ale mám to všade na chrbte na rukách na stehnach zadok niekedy aj krk oko.Jazyk si radšej nepozerám :) Jasné že dám vedieť ako to dopadlo. Dúfam že dobre hlavne tie deti má trápia že čo bude.

Jar-ka (Čt, 5. 4. 2018 - 15:04)

Radovane omlouvám se,něják se tady na stránkách nemůžu zorientovat a najít všechny předchozí prispevky.Ale zkusím.Na svalové záskuby jsem se divala na youtube a ja mam mensi.Nikdy mi neskace cele lytko,spis male plochy.Ale ten jazyk mi tancuje uplne stejne :-( a u panicke poruchy casto stahuju svaly,vsechny-šíjové,stehna,špatně dýchám,mam zkousnutou čelist a tak si říkám,že jestli to nemám od toho... Jenže dostat se k doktorovi a na nejáké vyšetření,to je um.Mě ubíjí ta nejistota.Dejte potom vyšezření vědět,jak jste dopadl.

Radovan (Čt, 5. 4. 2018 - 14:04)

Na vyšetrenie idem až o týždeň. Aj si skúšam reflexi na kolenách mi vykopnu pomaly až po strop. Ten hofmannov som skúšal tiež sa mi pohyboval ukazovák a tak isto aj masseterov tiež sa mi hýbala sánka.Ale nie som doktor tak samozrejme neviem určiť či to je nejaké patologické alebo nie len ma to viac znepokojuje.Ozaj zrelý už na psychiatriu.Co vám poviem.

Radovan (Čt, 5. 4. 2018 - 14:04)

Pozrite moje predchádzajúce príspevky. Únava svalová slabost napr. Keď cvičím tak sa mi trasu svaly aj pri najmenšej záťaži. Svalové zasklby najprv v obidvoch chodidlách kde prebleskuju nonstop v lytkach takisto.A po týždni už všade na tele tie zasklby. A teraz keď napnem nejaky sval tak mi celý skáče.
Už mám pocit že aj kryvam ale človek si vsugeruje hocico.Ale proste viem za už asi cca 2 mesiace to nie som ja čo sa týka sily. Chvilami aj váham či ísť k MUDr. alebo radšej nie. Je to ozaj na hlavu. Inak beriem neurol ale ten mi tiež nejak nezaberá.

Jar-ka (Čt, 5. 4. 2018 - 14:04)

Je to hrozne podľa mňa by...Radovane a Vy mate jake příznaky? A kdy Vás čeká vyšetření? Taky mám dítě,o to je to větší strach.Taky mám pocit,že se to zhorsuje ze dne na den.Ale ja to přikládám psychice.Třepu se celá jak zulc.Tak něják doufám,že i ten jazyk se chvěje od nervů.Nebo z těch léku na revma.Ty jsem si dnes nevzala,abych si mohla dat neco na uklidneni.

Radovan (Čt, 5. 4. 2018 - 13:04)

Je to hrozne podľa mňa by mala byť obzvlášť na túto chorobu povolená eutanázia v tom poslednom štádiu.Je to obrovská záťaž aj pre chorého a tak isto aj pre blízkych.

jinak (Čt, 5. 4. 2018 - 13:04)

tuto nemoc považuji za jednu z nejstrašnějších, co se vlastního konce týká. Co vlastně cítí ti lidé, když už nemohou ani komunikovat a tak.

Reklama

Přidat komentář