Reklama

bypass

Blanka Kubiskov (Po, 21. 5. 2007 - 20:05)

70 let. Duší a vizáží vypadal na pěkného šedesátníka. Nicméně, příběh má pokračování. Obrátila jsem se na vedení nemocnice, ředitel a p. primář se mi věnovali a vysvětlili, jak se věci mají. Velmi se zlepšila informovanost, komunikace s lékaři. Táta je na tom stále velmi zle, ale je to bojovník, i v umělém spánku je vidět naštvaný výraz v obličeji, jakoby říkal : já se jen tak nevzdám. Chodíme za ním, hladíme ho po rukách a na čele, já mu vyprávím o věcech, které má tak rád - zahrádka, vnoučata... A modlím se, aby (je-li mu to dáno), tu s námi táta ještě pobyl - samozřejmě ve zdraví.

pro Blanku (St, 16. 5. 2007 - 15:05)

Je to moc smutné a mrzuté, kolik má tatínek let, prosím?

Blanka Kubiskov (Út, 15. 5. 2007 - 20:05)

Ahoj Petro, musím se bohužel přidat k tvému ohlasu. Můj tatínek šel na doporučení svého kardiologa na operaci trojitý by-pass a umělá chlopeň na kardiochirurgii do Č.Budějovic. Operován byl 29.3.2007, po obrovských komplikacích a nekonečně dlouhém umělém spánku konečně probuzen, převezen na ARO do nemocnice v Pelhřimově, kde nám táta nyní leží spíše mrtvý než živý v umělém spánku. Je fakt, že chování lékařů a zvláště sester k tátovi bylo nesmírně milé a lidské, věřím, že se snažili, ale čím dál víc mám pocit, že pro tak rozsáhlé komplikace prostě nemají kvalifikaci. Otcovi několikrát naprosto selhaly plíce, ledviny, srdce, je samá infekce. Věřte, že to pro mne byl šok, když skrze tracheotomii
odsávají z plic pomocí dlouhých hadiček, které se nasouvají hluboko do plic(nebo průdušnice?). Je to velmi nepříjemné,bolestivé. Tatínek nemůže mluvit, pořádně jíst. Přes všechny komplikace se ale začal zlepšovat, byl to velký bojovník, dokonce se už i sám oholil a snažil se přes své velké bolesti laškovat s ošetřujícím personálem. Ale: přišla jsem za ním, pod zády měl obrovskou louž jakési tekutiny, vytekla mu totiž infuze. Zřejmě to díky lékům na tlumení bolesti necítil, i když sestřička po mém upozornění tatínkovi postel převlékla. A 2 dny na to táta opět vysoké teploty, později umělý spánek, zápal plic a snad všeho, v čem může infekce být... Bratra před tím prosil, ať řekne primářovi, že ztrácí sílu... Nejvíc mě doslova dorazilo, že jsem nešťstná a zoufalá telefonovala primářovi, co se vlastně stalo, že se otcův zdravotní stav tak moc zhoršil.Ta sprška kusých informací mě doslova uzemnila, bylo to velmi nepříjemné, měla jsem pocit, že jsem si dovolila víc než je zdrávo, se takto zeptat. Arogance a snad i únava v hlase, jedna z odpověí : ... my nevíme, nezabíraji antibiotika, a to velmi DRAHÁ antibiotika ... Radši jsem to položila. Po konzultaci s rodinou se obracím na Českou lékařskou komoru, zatím ne se stížnosí, ale spíše o radu, neboť si chceme vyžádat kopie veškeré dokumentace ohledně operace av ČB, resuscitace a pooperační léčbě jak v ČB, tak v nemocnici Pelhřimov, důvěra ve správnost léčby mne opouští stejně tak rychle, jako tatínka život.... Přeji hodně,hodně štěstí.
Blanka Kubisková, Pelhřimov

Petra (Čt, 3. 5. 2007 - 11:05)

Všem co podstoupili nebo podstoupí by-pass přeji moc zdraví.Moje babička tuto operaci měla 13.4.07 a její stav je horší a horší,nikdo nám neřekl k čemu všemu může dojít.A vzhledem k jejímu věku (78let) si nyní myslím, že jí snad měli na pokus. Nebo došlo ke komplikacím při operaci. Už to není ona, je agresivní,mluvila jen o období před 30-40ti lety a dnes často nepozná ani své děti.Měla nějaké výtoky, nakonec jí poranili při čištění a musela opět na opravu. A potom se rozhodli protože byla strašně zahleněná pro tracheostomii(pro lepší dýchání udělat jí díru do krku) a podstoupila další narkozu.A to vše během 10dní a od té doby se její mentální stav jen zhoršuje.Jsme z toho zoufalí.Při prvním podezření nám řekli, že je to normální, že se to spraví. Prosím , má s tím někdo nějaké zkušenosti, opravdu je to jen dočasné,už tomu nevěříme. Babičce mělo být líp a né aby z ní byla troska. Myslím, že to i psychicka vzdala, odmítá jíst a vůbec reagovat.Určitě hodně záleží na věku,ale doktoři by měli vědět kdy je vhodná operace a kdy to raději nechat být.

Katka (Ne, 29. 4. 2007 - 19:04)

Moc Vám děkuji za rady i povzbuzení. Vím, že s ní budu muset (i chtít) zůstat nějakou dobu. Zatím je s maminkou po operaci skoro vše v pořádku. Přeji Vám i Vašim rodinám pevné zdraví. Děkuji.

Vědma (St, 25. 4. 2007 - 09:04)

Myslím že ošetřování člena rodiny by v tomto případě předepsal lékař matky, je potřeba se s ním domluvit. Manžel je po pětinásobném bypassu už 7 let. Před tím troska, půl roku po operaci nastoupil znova do práce a teď žije úplně normální život, jako před tím. Hodně záleží na věku, pohlaví a celoké konstituci člověka.

pro Katku (St, 25. 4. 2007 - 08:04)

Katko, tatínek je po zákroku 6 let, je to strašně individuální. Po přivezení z nemocnice domů nemohl být sám, jednak by to nezvládl a nám by to nedovolilo ani svědomí. Je to nesmírně náročná operace,pro pacienta vyčerpávající i psychicky. Bral ještě asi 14 dnů prášky i na útlum,potřeboval denní péči.Pak už to zvládal sám,potřeboval mít totiž pocit, že má někoho nablízku pro případ, že mu nebude nejlíp.A to si piš, že dobře jí zpočátku nebude.Je to matka, tak co je to třeba 14 dnů v životě, které věnuješ matce. Vůbec se nerozmýšlej, stokrát se ti to vrátí. Držím palečky a přeji jen vše dobré.O paragrafu nevím,ale vše se dá řešit. Kdyby to nebylo možné, běž třeba marodit a nahlas si adresu matky, pro případ kontroly.Jinak po celý zbytek života se musí šetřit, ale pohyb mít musí.Doporučují chůzi, na to vše se ale zeptej lékařů, kde ji operují.Jistě ti rádi odpoví .Tatínka například stále bolí jizva na hrudi a v okolí srdíčka.

Katka (Út, 24. 4. 2007 - 21:04)

Zajímalo by mě, jak se starat o člověka po provedeném bypassu. Moje maminka (64) ho bude zítra absolvovat, pak samozřejmě ještě zůstane v nemocnici, ale co potom, až se vrátí domů? Co může a co nesmí dělat? Bydlí sama ... je potřeba s ní být celý den? Pakliže ano, dá se čerpat nějaký paragraf?

Eny. (Čt, 8. 2. 2007 - 08:02)

Jsem tři roky po trojnasobném bypassu.Místo aby se stav lepšil tak se naopak zhoršuje.Přitom dodržuji striktně všechna doporučení lékařů. Před operaci jsem byl na tom lépe.Prostě stoji to za hov..Ať si stoho vybere každy co chce.

Jan (Út, 1. 6. 2021 - 14:06)

Přesně tak jsem 8 měsíců po operaci 2 x bypass prsní kost bolí někdy i pálí i prsní svaly před tím to bylo lepší nic mě nebolelo ale v nemocnici mi doporučili operaci já vůl jsem je poslech. Asi by to ještě vydrželo hlavně jsem si myslel že za těch 60let co to dělají tak už to umí

Návštěvník (Ne, 5. 11. 2006 - 16:11)

Nejde o stálou bolest, spíše byla častá, dnes po letech jen občasná. Připisuji to počasí a tomu, že je to prostě rána, která uvnitř pracuje, reaguje na námahu a tak. S tím otokem bych se asi nenechala odbýt, tři měsíce je podle mě dost dlouhá doba na to, aby se rána zahojila. Ale je to pouze můj názor.

L. (Ne, 5. 11. 2006 - 07:11)

Měl někdo po operaci bypassu problémy se zhojením žeber a následnou stálou bolestí? Ohledně toho otoku by mě to taky zajímalo, je to 3 měsíce po operaci a otok stále trvá, noha je prakticky necitlivá.

Mílo, (So, 7. 10. 2006 - 19:10)

pamatuji si, že tatínek otoky ani neměl, rána na noze se celkem v pohodě zahojila.

Míla (So, 7. 10. 2006 - 14:10)

Jak dlouho trvají otoky dolních končetin po bypassu?

L. (Po, 25. 9. 2006 - 22:09)

Může jít člověk, který byl na operaci bypassu v jisté nemocnici na reoperaci do nemocnice v Třinci? Jak se tam dostat? Stačí doporučení kardiologa?

majda (Po, 25. 9. 2006 - 21:09)

Můžu potvrdit, otec byl před 6 lety na operaci 2-násobný by-pass, to mu bylo 60 let.Přišlo to ze dne na den,takže nestačili jsme o tom přemýšlet a získávat informace. Po operaci to bylo u něj hodně o psychice, nyní se ale cítí dobře, jezdí na kole a ku naší nelibosti někdy i dost fyzicky pracuje . Jen občas , při změně počasí, se mu ozývá jizva, pocit jakoby cítil zevnitř šití. Prosím, máte někdo taky takovu zkušenost, abych jej mohla informovat? Děkuji a přeji všem pevné zdraví a hezký večer.

45let (Po, 25. 9. 2006 - 20:09)

3 týdny po operaci (Třinec). 3-násobný by-pass, 2x ze štěpu, 1xze žíly dolní končetiny. Ano stav se velmi zlepšil. Kyslíkový deficit, projevující se ostrým pícháním pod hrudní kostí při intenzívním pohybu či stresu je zcela pryč.
Po 5 dnech po operaci je jizva na hrudníku zcela zacelená, včetně kůže. Pomalu odchází i nepatrná bolest po jizvách. Operace není bolestivá, nejtěžší je odležet několik dní těsně po ní. Klade pouze poněkud větší zátěž na plíce. Dá se to zvládnout. Určitě na ni běžte.

Standa (Čt, 23. 2. 2006 - 12:02)

15.3.2006 to bude dva roky co jsem po bypassu,náhradu mám z prsní tepny. Od října 2004 chodím do práce, v létě jezdím na kole (pomaleji než dřív) jinak žádná omezení.

Karel (St, 11. 1. 2006 - 10:01)

Po vyšetřeních a po pokusu o roztáhnutí-profouknutí se stanoví buď léčba medikamenty (zkracuje život) nebo by-pass (přemostění postiženého místa). Jde-li to ze zdravotních důvodů, je to nejlepší řešení. Zde je odkaz na podrobnosti:http://www.homolka.cz/cz/kardiochirurgie/?p=1852

vašek (Út, 29. 11. 2005 - 00:11)

5.května to budou tři roky,co budu po operaci-je mě uplně parádně-už bych tu nebyl

Reklama

Přidat komentář