Reklama

Lumbální punkce

Default User Image
Jiří (Po, 16. 10. 2023 - 11:10)

Asi půl roku mi trnou prsty u nohou a bolí paty při chůzi. Doktorka z neurologie mě posílá na lumbální punkci. Má to smysl a co se tím zjistí?

[email protected]

Default User Image
Magda (Po, 16. 10. 2023 - 12:10)

Zjistí se, zda nejde o nějaký zánět - infekci

Drahomíra (Út, 13. 6. 2023 - 20:06)

Ja byla včera.hrozne mě to bolelo zvracela jsem u toho a dnes nemůžu chodit bolí mě cely hrudní koš aji při kašli jak kdybych měla střeva nafoukal jak ležím je to ok

Radan (Pá, 16. 6. 2023 - 19:06)

A při zákroku to probíhalo jak? Byla jsi statečná?

Kamila (Ne, 18. 6. 2023 - 13:06)

Každý reaguje jinak. Já se snažila být statečná. Zvládla jsem to bez oblbováků, v sedě. Nicméně mě druhý den dost bolela hlava. Tak si říkám, jestli bych si to ušetřla, kdybych si nehrála na frajerku.

Jana Kopřivová (Po, 11. 4. 2022 - 02:04)

Kdo zažil postpunkční syndrom už na LP nikdy nejde. Středověké vyšetření, které poškodí zdraví. Rizika pro pacienta jsou vyšší než vám Mudr. řekne protože každý organismus to snáší jinak. Když vám pak mají pomoct tak se ještě diví co otravujete. Nějaké infuze vám dají, jejích efekt je pouze krátkodobý. Domácí klidový režim je brán tak, že už nemáte otravovat a musíte ležet. Takže pomáhej pán Bůh

Šárka (St, 10. 11. 2021 - 17:11)

Lumbální punkci jsem absolvovala před 3 dny po hospitalizaci s pásovým oparem na krku na infekčním oddělení. Přímo na pokoji, v sedě na židli obkročmo, mezi břichem a židlí polštář. Jasně že jsem se bála. Tři lékaři za mnou, jeden zdravotní bratr ...vpich nebolel, cítila jsem jemné štípnutí, odběr trval asi 7 minut. Vše v klidu. Doktoři se mnou mluvili ,aby mě rozptýlili. Horší pro mě bylo ležet jak prkno , nezvedat hlavu a být v klidu dvě hodiny. Druhý den ně malinko bolela bederní část zad. Toť vše.

Tomáš (Ne, 15. 10. 2017 - 17:10)

Škoda ze jsem tyto stránky nenašel dřív. Sem 5dni po lumbalce v Motole a v životě už me nikdo nedonuti ji podstoupit. Takovou bolest hlavy sem nezažil. Po 5dnech konecne nemusim na zachod po čtyřech, ale dojdu v předklonu. Volba jehly nebo nějaký vysvětlování nebylo, jen klasicky tady podepište souhlas, doktorka je tu za minutku. Byla a ani na 3pokus se nezdařilo. Prý sem moc tlustej(120kg pri 190cm). Druhý den jiná doktorka na 1 pokus. Ležel sem hodinu na břiše, pak na zádech, po 2 hodinach pomalu na toaletu. V noci začali lehke bolesti hlavy. Odpoledne druhý den me pustili domů. To co začalo další noc se nedá slovy popsat. Šílená bolest a bezmoc. Přeji Všem ať nezažijí to co ja.

Alice (So, 29. 8. 2020 - 11:08)

Dobrý den Tomáši psalasem taky komentář a chtěla sem se zeptat po kolika dnech vás přešli bolesti hlavy aby měl Můj 2 lety syn klid děkují za odpověď

Alice (So, 29. 8. 2020 - 11:08)

Dobrý den Tomáši psalasem taky komentář a chtěla sem se zeptat po kolika dnech vás přešli bolesti hlavy aby měl Můj 2 syn klid děkují za odpověď

LUCIE (Út, 4. 7. 2017 - 18:07)

Ahoj všichni. Ja byla na LP včera v Motole a mužů říct, že to byl zase zážitek. Všechen personál byl výborný. Na LP už jsem byla po čtvrté a přísahám, že nikdy víc. Dost jsem si četla o atraumaticke jehle, super je, že v Motole ji používají standardně. Lekar byl výborný, vše mi před zakrokem vysvětlil, jehlu, kterou se mozkomisni mok odebírá mi přinesl ukazat... říkal, že samotný výkon trvá cca minutku,takže jsme se domluvili, že to budeme se sestrickou stopovat. Přála sem si lokální umrtvení, protoze tri puknce mi delali cca pred 8 lety a mam z toho spatne sny do dnes. Nakonec jsem se rozhodla, ze to podstoupim bez lokalni anestezie, protoze me lekar ubezpecoval, ze vse proběhne v klidu. Nejprve u me byl jen lekar a sestra. Po prvnich dvou minutach (diky stopkam mam prehled ), :-) prisla dalsi doktorka a sestra. Jelikoz se prvni naber nepovedl, zacalo to celebude znovu. Pri prvnim odběru kapala misto moku krev. Tudis druha doktorka dren a jehlu vyndala, zada znovu vydezinfikovala, a ze to zkusime jeste jednou. I pani doktorka nelalékárna co delat, nanestesti se trefila do nervu prave nohy a tak prisel na zadu treti doktor a dalsi 2 sestry. Hlavu jsem si prikryla polstarem, a po 40 minutach mi i pres komplikace odebrali 12ml moku.Odber skoncil v 10:40, a ve 14:25 se mě lekar prisel zwptat, jak mi je. Rekla sem mu, ze fajn, jen ty vpichy boli, dal mi do ruky zpravu, s tim, ze vysledky budou 18.7.a v pul 3 jsem opoustela nemocnici smer domov. Tak jsem zvedava na vysledky. Vam, ktere to ceka moc drzim palcepalce a nezoufejte. Mam toho za sebou spoooustu. Od odberu krve po ozarovani, angiografii a tak dale, takze vim, o cem mluvim... hodne stesti a brzke uzdraveni.
Luca

Hana (Čt, 15. 6. 2017 - 20:06)

Včera jsem byla na punkci v Děčíně..Záleží na doktorce , jak se trefí...Poprvé se mi zřejmě trefila donervu, šlo to do nohy, chce to hned říci..TAk mi to přepíchla a už to bylo dobré i te´D PO DNI..Je pravdou, že po třetí minutě už mi bylo na omdlení, akrát už doktorka vyndavala jehlu a hned mne položili na lůžko , půl hodiny jsem nevmímala, pak jsem pila postupně colu..Odpočívala pak už na boku a co nejméně se zvedala..Večer už jsem mohla domů..Dnes se mi trochu občas motá hlava a malinko hůře vidím na levé oko, ale snad se to urovná.Bolesti hlavy nejsou a ani místo vpichu necítím, prostě, když vás to bolí a jde to do nohy, hned to chce říci..Hodně štěstí všem budoucím pacientům..

milan (Čt, 27. 4. 2017 - 08:04)

No já jdu zítra. Tak uvidím.

Helena (Čt, 20. 4. 2017 - 21:04)

Ahoj jsem 7 hodin po LP,...je to fakt zvláštní, jak to každý snáší jinak. Mne samotný odběr vůbec nebolel, to obyčejná injekce je horší. Pak jsem musela hodinu ležet a pít minerálku, hlava mě nezabolela ani na chvilinku, pak jsem normálně odešla a naprosto žádné potíže neměla. Ani jsem si nepřiplácela za nějakou tu atraumatickou speciální jehlu (i když myslím, že ji použili). Přeju všem, ať jim zákrok taky proběhne takto bez problémů.

Eva (Čt, 20. 4. 2017 - 19:04)

Ahoj jsem 7 hodin po LP, nikdy jsem nic horšího nezazila, hrozně to bolelo ,hučelo mi v hlavě, sumelo v uších, lil ze me pot ... Malém jsem omdlela ... Bylo to nejhorších 5 minut v mém životě, nyní už dlouho lezim , ale stejně to porad bolí, 3 h. jsem ležela bez hnutí, pak už jsem mohla i na bok. Nejhorší na tom je bolest hlavy i pres to ze dodrzuji vše jak mam. Každopádně kdo na to půjde, tak hodně štěstí preji .

Eva (Čt, 20. 4. 2017 - 19:04)

Gfz

Ivana (Čt, 30. 3. 2017 - 14:03)

Podstoupila jsem lumbálku před dvěma dny. Horší boolest jsem snad nezažila.Lékařka mi asi napíchla nerv nebot to co mi dělala noha jsem ještě nezažila.měla jsem pocit,že mi tam pustily aspon 500voltů. Šílená bolest.Známý co to podstoupily měli šok z mého vyprávění.Pomalu ani nevěděli,,že jim lékař něco dělá. Asi vážně záleží na lékaři jak to umí a jakou má zkušenost. Můžu říct už nikdy.

Hanka82 (Po, 28. 5. 2018 - 21:05)

Dobrý den, tak také napíši můj zážitek z LP. Byla jsem na ní minulý týden 22.5. v Českých Budějovicích. Jediné pozitivum je, že sestřičky i lékařka tam jsou opravdu hodný. Žádné umrtvení se nekonalo a odebrání probíhá na pokoji na židli. Paní doktorka se 3x pokusila mi mok nabrat atraumatickou jehlou (opravdu se snažila, aby jsem právě neměla postpunkční syndrom), ale jelikož jsem při těle, tak se jí to nepodařilo. Na čtvrtý pokus si již vzala klasickou jehlu a to se jí již odebrat podařilo.
Potom jsem musela ležet 24 hodin na zádech a samozřejmě hodně pít. Další den po těch 24 hodinách mě po postavení trochu bolela hlava (při sezení víc), ale dalo se to vydržet. Další den mi bohužel bylo hůř. Dostavil se postpunkční syndrom v plné síle. Paní doktorka mi okamžitě nabídla, že mi udělají krevní záplatu. Na sále se panu doktorovi podařilo píchnout správné místo na druhý pokus, ale díky umrtvení to ani moc nebolelo. Jen jsem cítila divný tlak směrem ke konečníku a při odvozu ze sálu mě brněly prsty na nohou. Samozřejmě jsem nikomu nic neřekla a měla radost, že bolest hlavy přestane. Opravdu mi ta krevní záplata pomohla a všem s postpunkčním syndromem vřele doporučuji. Jinak mám od té doby potíže se zády. Vystřeluje mi při prosazení a nebo postavení hnusná pulzující bolest přes konečník do obou nohou. Dnes jsem byla na pohotovosti, protože mi na to žádné léky nepomáhají. Prý mám hodně odpočívat a vydržet týden na lécích na bolest (doktor mi napsal nějaké silnější) a pokud to nepřejde, tak musím k neurologovi. Přeji všem, které to čeká, ať mají štěstí a LP u nich proběhne bezbolestně a bez postpunkčního syndromu. Já už na LP nechci nikdy více.

Veronika (Ne, 28. 1. 2018 - 10:01)

. . . . pokračování . . ....Dobrý den, vás zážitek teda zní strašně. To se s mou LP tedy nedá vůbec srovnat, na LP jsem byla ve Strakonicích, provedeno atraumatickou jehlou, předem jsem sdělila sestřičce, že mám strach a ta mi zákrok detailně popsala, pak mi na záda nastříkala znecitlivujicí roztok, nad čímž se pak pozastavila Dr.které jsem vysvětlila, že mě tím sestra psychicky podpořila, což Dr. vzala v pohodě a znovu mi vysvětlila, co mě čeká. Pak provedla 1.vpich, který je skutečně srovnatelný s odběrem krve, pak následoval 2. vpich kde mi vystřelila asi vteřinová bolest do nohy a odběr 2 ampulí. Cítila jsem při tom tlak a bylo mi na zvracení, což po uložení na lůžko odeznělo. Ležela jsem 30 minut na břiše a pak skoro 3h na boku. Pak mě manžel odvezl domů a proležela jsem celý den. Další den už jsem šla s dětmi na procházku a trochu jsem i něco udělala doma, ale s pauzami a odpočinkem. Dnes je to třetí den, hlava mě nebolí, a režim budu mít stejný jako včera a zítra alou do práce. Motá se mi hlava už více jak týden, čili už před LP, od LP nepociťuji ani zlepšení ani zhoršení. Teď budu jen čekat na výsledky a doufat, že se dozvím, proč mám ty závratě, snad to nebude nic závažného a poperu se s tím, abych už mohla v práci i v životě fungovat na 100%

Dan (Čt, 18. 1. 2018 - 02:01)

Zdravím už 12hodin jsem pi Lambalni punkci a mam neunosnou bolest zad řekl bych ze to jde od místa v pichu ale bolí me ztoho i břicho nevíte co na to pomáhá budu rád za rychlou odpověď Díky

Reklama

Přidat komentář