Reklama

Existuje Bůh?

LOL (Čt, 26. 1. 2023 - 10:01)

Nikomu tady nikdy nedochází, jak si protiřečí, jenom Jirkovi vždycky ano. A vzápětí z něj vypadne blábol.

Jirka (Čt, 26. 1. 2023 - 11:01)

Tak u tebe to platí dvojnásob. Ty místo toho se zamyslet, si radši neodpustíš hloupou poznámku mimo téma. V tom nikdy nezklameš, viď Lolečku :-)

LOL (Čt, 26. 1. 2023 - 12:01)

Ano, poznámky ostatních jsou vždycky hloupé a mimo téma, a ty tvoje jsou vždy chytré a k tématu. To je vidět. Jen nechápu, jak si může uctívač blble dovolit říkat někomu, že si protiřečí. Dyť ta kniha je jeden velký protimluv. To je nějaká bojová technika? Osočovat druhé ze své vlastní blbosti, dřív než mi to vmetou do tváře oni? Je to jen slizký trapas, Jirko.

Jirka (Čt, 26. 1. 2023 - 22:01)

Reagoval jsem na Mirka. Ty se do toho úplně zbytečně pleteš.

LOL (Pá, 27. 1. 2023 - 13:01)

A proč se do toho zbytečně pleteš ty?

Jirka (Út, 31. 1. 2023 - 12:01)

Do čeho se pletu?

Michal (Čt, 26. 1. 2023 - 12:01)

Já se nechci nikoho dotknout, ale já osobně si myslím, že náboženství jako takové (t.z. nejen křesťanství) jsou největší podvod a omyl celého lidstva a sloužili a slouží jen jako nástroj na ovládání masy lidí...

LOL (Čt, 26. 1. 2023 - 15:01)

Mně se tím zrovna nedotýkáš, ale některých dozajista jo :-)

Rakato (St, 18. 1. 2023 - 23:01)

Podle mě nechápeš lidskou přirozenost. Já u ní moc vývoj k lepšímu nevidím. Jistě, lidé na západě jsou stále kulturnější, více znají, mají lepší hygienické návyky, v běžném životě se k sobě v podstatě chovají slušně, vymyšlejí stále více teorií, jak být lepší... No ale co? Historie nás učí, že to vše je jen vnější nátěr. Např. někteří Hitlerovi velitelé koncentráků uměli pěkně na klavír, vyznali se v druzích vína, chodili pečlivě upravení, a na druhé straně posílali denně do plynové komory stovky Židů. Američané ve Vietnamu měli svou vesnici My-lay, Rusové i Američané terorizovali civily v Afganistánu, nejen Ukrajinci a Rusové měli ve dvacátém století své kanibaly, ale i Němci. A když vezmeme chování lidí globálně, jako spolužití států, pak to byla v novověku jedna velká katastrofa - vraždili bolševici, nacisté, Mao, Pol-pot v Kambodži, Hutuové ve Rwandě, Američané ve Vietnamu, Iráku, Grenadě a jinde, Britové rozdávali indiánům deky s neštovicemi. ---------- Nikde v tom nevidím nějaký pokrok v morálce. Stručně - lidé se chovali jako hovada ve starověku, i v novověku. ----------- Vysvětlení je prosté - jsme z velké části jen biologičtí roboti, naprogramovaní k určitému způsobu života, a humanity v tom programu moc není. Že se nezabíjíme na potkání je dáno tím, že nám geny velí, abychom se snažili spolu nějak vycházet, a zda to bude vztah otrokář x otrok, feudál x nevolník nebo kapitalista x nájemní síla, to je genům jedno. Každé z těch uspořádání zajistí reprodukci, a nic jiného přírodu nezajímá. Z hlediska přírodního vývoje jsme ovšem velmi úspěšný model živočicha, protože jsme už ovládli celou planetu. Takže v čem je problém? Humanita je jen feministický výmysl, příroda nás k ní nepředurčila. ----------------- Konečně - dobrým důkazem, že nám vládne naše přirozenost, a ne nějaké vznešené idealistické myšlenky, je Ježíš a jeho učení. Hlásal lásku, ale jeho přívrženci do dneška ve velkém zabíjejí jiné lidi, a to dokonce sebe navzájem! Dnes viz třeba Ukrajince a Rusy. ---------------------
Stačí ti to takto? Je to pro tebe dost nový pohled?

M i r e k (So, 21. 1. 2023 - 07:01)

Zaujal mě příspěvek o lidské přirozenosti zaměřené na přežití dnes podobně jako před staletími, protože je v tom velký kus pravdy. Už u malých dětí můžeme pozorovat, že někdy dokážou být velmi žárlivé, majetnické, sobecké, bezohledné, prolhané. "Já chci", "já nechci", "já sám", "já", "já", "já". Někdo tomu říká malé Já, já bych to nazval mladé Já. Vzniká možná někdy kolem porodu a zaniká smrtí. Také u něj žádný velký vývoj nepozoruju, což je jasné, když začíná sbírat zkušenosti pokaždé od nuly. Ale to není celá pravda o lidské přirozenosti. Vypadá to, že v sobě máme ještě jiné Já, jakoby mnohem starší, zkušenější a moudřejší. Nechci spekulovat o tom, kde se bere. Ale je možné se s ním setkat ve své mysli, když si tam trochu uklidíme, když se trochu utišíme a zaposloucháme se do hlubin svého vědomí. A je možné mít užitek z jeho moudrosti. Možná takové zážitky setkání mladého Já se starým Já mohly vést naše předky k různým doměnkám o nadpřirozenu.

Rakato (So, 21. 1. 2023 - 16:01)

Mladé já, staré já... To je jen neozdrojovaná myšlenka bez opodstatnění. ------ Stačí se podívat to teorii pedagogiky. Něco z naší osobnosti je dáno geny, něco výchovou. A dnešní výchova malých dětí je katastrofální, protože maminky se zaměřují na tzv. vývoj osobnosti dítěte (rozuměj - dovolí mu všechno, a učí je, že je výjimečné). Přitom dříve výchova správně akcentovala poslušnost, ve smyslu učit se od jiných a spolupracovat - nejprve s rodiči, později se všemi lidmi. Samozřejmě, když je děcko od malička obskakováno rodiči, doma nemusí nic dělat a nikdo je celé dětství neokřikne, vyroste z něho nesnášenlivý parchant, kterých je dnes kolem nás plno. To je jeden zdroj té tzv. rozdělené společnosti. A média, je kterým má každý přístup pro vyvěšování svých názorů, vše umocňují. ------ Demonstrující mládež si ale svůj názorový prvoplán neuvědomuje. Dříve měla tendenci seskupit se kolem zkušenějších lidí, kteří ji často dokázali usměrnit, ale dnes Milion chvílek, organizovaný mládežnickými aktivisty, rozumu všemu tak dobře, že chce změnu vlády, ihned ekologii, zákaz jádra a další zásadní věci. ------ Hlubiny vědomí? Při dobrém rauši cítí své hlubiny každý.

Návštěvník (Čt, 26. 1. 2023 - 22:01)

Současná výchova dítěte, tedy láska bez kritiky řekněme, je ale právě reakcí na druhý extrem a to je ta Makarenkova přísná výchova. Ideál je láskyplná výchova, založená na poskytovaném vzoru ale podle věku k dítěti kritická. Vyrovnaný přístup.N.

Návštěvník (So, 21. 1. 2023 - 17:01)

žvásty a nesmysly.. z které paty sis to vycucalo?

Rakato (So, 21. 1. 2023 - 18:01)

A raději si nepředstavovat, co cucáš ty.

Rakato (So, 21. 1. 2023 - 17:01)

Napsal ten, který na diskusi nestačí, a tak se jinak než bezobsažnou kritikou neumí přidat.

Rakato (St, 25. 1. 2023 - 21:01)

Nejsem tady registrovaný jako holka.

Návštěvník (Čt, 19. 1. 2023 - 18:01)

Dutá hlavo, to se nedá číst. Jedna blbost vedle druhé. Výmysly.

Dan (Čt, 19. 1. 2023 - 00:01)

S velkou částí tohoto příspěvku se dá souhlasit.Ovšem na druhé straně vyznívá tak,jako by lidé byli jen bytosti založené na nutnosti spolu vycházet podle vynucených pravidel,bez čehokoliv jiného,hlubšího.Opravdu věříš,že jsou lidé naprogramováni dělat jen špatné věci,a nebo ty,které se ve vhodném okamžiku komu hodí?K těm rusům a ukrajincům-neřekl bych,že jsou zrovna vhodným příkladem Ježíšových přívrženců,alespoň o nic vhodnějším,než kdokoliv jiný.Ve hře figurují špinavé politické zájmy,a náboženství,které dostane prostor jen účelově a jako fasáda,také s Ježíšovým učením nemá mnoho společného.

Rakato (Čt, 19. 1. 2023 - 01:01)

Dobré - špatné, to jsou jen lidské hloupé řeči. Neřekl jsem, že lidé jsou naprogramováni ke zlu. Jsou prostě naprogramováni tak, aby přežili a množili se. Konečně - je tygr geneticky zlý, když zabíjí jeleny? Tygr dobré - špatné neřeší, prostě žije podle svého genetického plánu. Lidé jakbysmet, jen je to maskované určitým prostorem, který díky své inteligenci mají k odchylkám od své přirozenosti. Třeba dělají některé zbytečné věci, jako je chlastání v hospodě, lezení po horách, být stále na sociálních médiích. ------ Ukrajinci a Rusové nejsou vhodným příkladem křesťanů? Proto jsem je uvedl. Lidé jsou prostě dobytek a vraždí se navzájem jako divá zvěř. ---------- No, to je hodně přihlouplé tvrdit, že když se někdo vraždí, není křesťan. To víš že je, oni v Ježíše věří jako ty, jen se (na rozdíl od tebe) vždy ráno probudí a jsou zabít nějakého Rusa/Ukrajince. ------ Dokonce i dneska existují žoldáci, kteří se nechávají najímat, aby někde ve světě zabíjeli jiné lidi za peníze. A mnoho z těch žoldáků jsou křesťané.

Jirka (Út, 17. 1. 2023 - 20:01)

Kdybys aspoň trochu chápal Boží svrchovanost, nepsal bys vůbec takové věci. Není to totiž vůbec o tom, kdy si lidé vzpomenou, ale o tom, kdy chce Bůh.

Reklama

Přidat komentář