Reklama

Existuje Bůh?

člověk (Pá, 10. 2. 2023 - 19:02)

JÁ se do toho zamotal? Ne, to TY ses do toho zamotal, jak zfetovaný pavouk do vlastní pavučiny. Tím, že budeš házet svoje problémy na druhé, se jich opravdu nezbavíš. Ty už si ani nepamatuješ, co jsi napsal v předchozím příspěvku. __

Pokud máš problém s tím, jak může evoluční teorie vysvětlit "tak nehmotnou věc", jako je "mravní zákon", tak jak to, že nemáš problém s tím, jak může vysvětlit stejně nehmotnou věc, jako je sobectví? Já vím, je to trochu složitá myšlenka na přežvýkání, ale pokud to nedáváš, tak bude pro tebe lepší jen poslouchat kázání od faráře, šoupat nohama a říkat "Ámen". A do vlastních úvah se nepouštět. __

Jinak jsme tu samozřejmě už vysvětlovali, že sobecké i altruistické chování je jednak obojí evolučně výhodné, a jednak je obojí svým způsobem zakořeněno už v samotné hmotě. Takže nějaké bláboly o "nehmotných věcech z hmotné teorie" nejsou nic jiného než výmluvy za tvůj jediný skutečný důvod. Prostě bezmezně věříš Bibli. Já ti rozumím, máš jednoduchou pravdu, nemusíš se moc mentálně namáhat pro její zjišťování. Ale potom se raději nepouštěj do nějakých intelektuálních dobrodružství jako třeba vyvracet evoluci :)

Jirka (Pá, 10. 2. 2023 - 19:02)

"Jednak je obojí svým způsobem zakořeněno už v samotné hmotě"
To tě napadlo při nějaké meditaci nebo jsi to četl na astrologických portálech? Evoluční teorie nic takového neučí. Evoluční teorie je teorie postavená čistě na materialismu, a proto má velký problém vysvětlit morálku. Morálka nemůže vzniknout a ani se vyvinout náhodně a z ničeho nevědomého, ta je nutně důkazem vědomé, vyšší inteligence. Ne, já nečekal, že mi to jako nevzdělanec vysvětlíš, když to neumí vysvětlit ani odborníci, čekal jsem ale, že férově přiznáš, že o tom nemáš ani páru. Kombinuješ materialismus s duchovnem, což je ezoterika. Tady ses vybarvil. Většinu tvého příspěvku věnuješ snaze urazit a nepatrnou částí věnovanou evoluci jsi ukázal, že o tom prakticky nic nevíš. Proč rovnou nenapíšeš, že tomu vůbec nerozumíš? Vždyť to každý pozná.

člověk (Pá, 10. 2. 2023 - 20:02)

"Evoluční teorie je teorie postavená čistě na materialismu, a proto má velký problém vysvětlit morálku." ___ Blábol vedle blábolu. Evoluční teorie je biologická, vůbec se nezabývá tím, jak vznikl život nebo svět. Kolikrát ti to tu bude muset někdo zopakovat, než to doputuje do hlavy? Postavená může být na čemkoli. Že to není v Bibli, to je čistě tvůj problém jakožto křesťanského fanatika. Nikomu jinému to nevadí. A za druhé, morálka jsou společenské zvyklosti. Ty mají i opice, a všechny další druhy, které tvoří nějaké společenství. Lidi je mají formulované ve slovech. Civilizace mají ta slova ještě napsaná na papíru. To je veškerý rozdíl. Pokud se tedy divíš, jak mohla evolučně vzniknout morálka, tak by ses měl stejně divit, jak mohla vzniknout třeba válka. (Nebo věda.) Jedinci vytvářejí společenství a spojují se proti jiným společenstvím. Tak to funguje odjakživa. I atomy se mezi sebou přitahují nebo odpuzují. Nikdo s tím nemá problém, kromě fanatiků, kteří musí za každou cenu všechny přesvědčovat, že pámbíček se vynořil z mraků a vyslovil desatýrko. A že jinak než takhle se to stát nemohlo. ___ "Kombinuješ materialismus s duchovnem, což je ezoterika." __ Blábol vedle blábolu. Neřekl jsem o materialismu ani slovo. Nakonec o duchovnu zatím taky ne. A nazývat si to můžeš, jak chceš. Mám se z toho posadit na prdel, že jsi svým domněnkám udělil nějaký název?

Návštěvník (St, 8. 2. 2023 - 09:02)

Ateisté zastávají evoluční teorii - na agresi a sobectví. Nemáš pravdu, že evoluce je pouze na agresi a sobectví. Podívej např. na hmyz (včely mravenci) jak spolupracují. Smečky vlků .... atd..... Jedinec nepřežije.

Jirka (Čt, 9. 2. 2023 - 22:02)

Jestlipak víš, že ses tady dopustil argumenračního faulu? Jestli chceš dokazovat pravdivost evoluční teorie v přírodě, nemůžeš používat jako důkaz samotnou přírodu. To snad chápeš, že je nesmysl, chyba v argumentaci.

Jirka (St, 8. 2. 2023 - 10:02)

Pak máš třeba šelmy, lvi, tygry, medvědy atd. a těm moc na přežití vlastního druhu záležet nebude, když cizí mláďata zabíjí a prosazují jenom svoje potomstvo. Zrovna medvědi, tygři, levharti apod. jsou samotáři. Takže i jedinec přežije.

Návštěvník (St, 8. 2. 2023 - 10:02)

Dobře ozbrojený jedinec vyhraje, ale matky se starají.

Návštěvník (St, 8. 2. 2023 - 10:02)

Šelmy , lvi zabíjí mláďata obvykle cizích otců, aby prosadili svoje geny. Přemnožení jednotlivým druhům neprospěje.

Jirka (Čt, 9. 2. 2023 - 21:02)

Jasná páka, ty šelmy to nedělají ze sobeckých důvodů, ale proto, že přemnožení jednotlivým druhům neprospěje.

Jirka (St, 8. 2. 2023 - 10:02)

To bude asi proto, že se evoluční teorie mýlí. Sám sis všiml, že to funguje jinak. Bible taky člověku zrovna na mravencích dává jeden z příkladů (Přísloví 6:6).

Návštěvník (St, 8. 2. 2023 - 10:02)

To nechápu - skupiny organismů, které spolupracují se v evoluci prosazují. Nechápu jak to funguje jinak. Ten příklad z bible nevím jak souvisí se spoluprací skupin organismů. Příklad spíše uvádí, že máme makat jako mravenci.

Michal (Čt, 26. 1. 2023 - 15:01)

Tak to mně mrzí, ale neudělám s tím nic... A ani nemám v plánu, ať si každý věří čemu chce, jen když se povznesu na pozemský život a dívám se na zemi jako planetu očima jiné civilizace a vidím, že kolik lidí tu má každý svého "imaginárního kamaráda", ke kterému promlouvá a kterému podřizuje svůj život a je schopno v jeho méně i zabíjet jiné lidi, kteří ho buď nemají, nebo mají jiného, tak se ani nedivím, že by nás nekontaktovali...

M i r e k (Čt, 26. 1. 2023 - 23:01)

Ani mě se to nedotklo, protože je v tom velký kus pravdy. Ve jménu různých náboženství se páchalo a páchá spousta hrozných zločinů a křivd. Ale mám podezření, že skutečné motivy jsou často jiné a náboženství většinou slouží jen aby to vypadalo, že jde o nějaký ušlechtilý cíl, i když je to celé zvrhlost, ubližovat a ohánět se při tom nějakými ideály... A co se týče toho imaginárního kamaráda - když se Ti zjevuje a mluví s Tebou, tak nevypadá tak úplně imaginárně. Jsou to možná jen přesvědčivé představy, ale když má víc lidí v různých dobách na různých místech v různých kulturách stejnou představu nezávisle na sobě, tak to je něco, co asi zatím nikdo neumí vysvětlit.

Jirka (Čt, 26. 1. 2023 - 11:01)

Přezdívka LOL dává tušit nějaké pubertální vemeno. Nic moc seriózního to nebude.

Návštěvník (Čt, 19. 1. 2023 - 16:01)

Nechápu jak sem vůbec můžou něco psát lidi, kteří vůbec nechápou boží svrchovanost!!

sardanapal (So, 21. 1. 2023 - 07:01)

To musíš na jinou diskusi , tady je to je , nebo není ...

M i r e k (So, 21. 1. 2023 - 12:01)

Ano, tahle diskuse je o existenci Boha, ale neřekl bych, že spěje k něčemu zajímavému. Podle mě je nejdřív třeba vyjasnit, co je zdrojem představ o Bohu (kromě personifikace původce jevů, jejichž příčinu neznáme), abychom se mohli posunout ve zkoumání Boží existence. Přijde mi pravděpodobné, že když se v mysli setká mladé Já se starým Já, tak že se mysl identifikuje s mladým Já a protože nemá, koho spojit se starým Já, tak si k němu vytvoří představu, která může vypadat třeba jako nějaký duch, anděl, Bůh nebo něco podobného...
Četl jsem o vnitřním dítěti a vnitřním rodiči a myslím, že to není totéž. Vnitřní dítě a vnitřní rodič jsou podle mě součástí mladého Já. Staré Já vypadá mnohem moudřejší než rodiče a všichi příbuzní a učitelé dohromady. Ale to je jen můj subjektivní pocit. Kdo chce, může si to vyzkoušet sám na sobě. Někdy je to setkání mladého a starého Já spontánní, ale většinou dá práci a stojí dost času, trpělivosti a vytrvalosti, což je asi pro mnohé velká překážka nejen subjektivní, ale někdy i objektivní. A pak je ještě otázkou, kde se bere to staré Já a co to vlastně je...

Návštěvník (Čt, 26. 1. 2023 - 22:01)

Jen k tomu vnitřnímu dítěti a rodiči. On tuto dnešní New Age a různí terapeuti dost zneužívají. Přitom to vychází z Freuda, to vnitřní dítě je Id (je to takové dítě do jednoho roku, sobecké, rozmazlené, bezohledné) x Superego, to je ten rodič (usměrňující, střízlivý, dospělý). A ti dva působí na ego (Já), a jde o to, kdo z nich při konkretním jednání převládne. N.

Rakato (Čt, 19. 1. 2023 - 17:01)

Nebude to tím, že se tady podle názvu stránky diskutuje o tom, zda bůh existuje?

Návštěvník (Čt, 19. 1. 2023 - 17:01)

Když nechápeš boží svrchovanost, tak nemůžeš pochopit, že exostuje! Vrať se až boží svrchovanost trochu pochopíš...

Reklama

Přidat komentář