Reklama

Existuje Bůh?

Rakato (So, 13. 8. 2022 - 17:08)

Autorství starého zákona je jednoduché - jsou to kanánské a židovské pověst, a některé z nich se podařilo dokázat. A v 6. století př.n.l. je nechal judejský král Jóšiáš hodit na papyrus. Nový zákon? Kdyby Ježíš považoval za důležité, co přednášel, sepsal by své učení sám - gramotný byl. Tak to sepsali blbě a lživě jeho nohsledové - začali tím tuším dvacet let po Ježíšově smrti, a podle toho to dopadlo.

Klávesák (So, 13. 8. 2022 - 11:08)

Pokud vesmír má nějaké autorství. Taky to může být tak, že vesmír tu byl buď vždycky (třebas cyklický) nebo je to tak, že nemůže být nic, ale musí být něco a když už něco vzniká, tak je to velké, rozlehlé a hmotné jako vesmír. Páč je vidět, že nemůže být ani nic, ani málo, ale musí být hodně. Taky mohla kromě ničeho být třebas jen jedna tečka nebo jeden foton nebo jedna molekula. Ale je toho daleko daleko více a je toho tolik, že to vlastně ani nedokážeme pochopit. Nechápeme, proč je tolik hmoty, proč je vesmír tak velký, nevíme, proč existují takové fyzikální a chemické parametry, které vedly k vzniku života. Nevíme, zda je to náhoda, nebo záměr. Nebo jen nevyhnutelnost samotné hmoty. Ale my ani nevíme přesně, co je hmota. Nevíme, co je gravitace. Něco vysvětlujeme přes vlny, něco přes kvanta, sami se v tom plácáme. Ti největší fyzikové se v tom plácají. Biologové se plácají v živé hmotě. Vždyť biologové neumí ani popsat většinu bakterií, co máš ve střevech, na kůži v držce. Znají jen některé.

Tou. (So, 13. 8. 2022 - 08:08)

Mám takové podezření, že mimozemské civilizaci by bylo úplně jedno zda je vítaná nebo ne. Stejně tak vaše myšlenka dobra x zla je subjektivní hodnocení z pozice člověka. Navíc takové kategorie ta mimozemská civilizace nemusí vůbec znát.

Rakato (So, 13. 8. 2022 - 17:08)

Také myslím, že mimozemské civilizaci by bylo úplně jedno, zda je vítaná nebo ne. Vyplývá to i z našemu přístupu ke kontaktu a setkání s cizí civilizací - neslyšel jsem, že by si někdo dělal starosti, zda ta cizí civilizace to chce nebo nechce. (Indiáni to nechtěli a jak dopadli.)

M i r e k (So, 13. 8. 2022 - 09:08)

To je fakt. I tady na téhle naší jedné malé planetě se těžko domlouváme s jinými kulturami. Domluvit se s mimozemšťany by asi bylo ještě mnohem složitější. Naštěstí to vypadá, že všichni jsou tak strašně daleko, že buď se nedokážou dostat sem k nám, nebo že se jim to alespoň nevyplatí.

☮✌ dřevěnej (So, 13. 8. 2022 - 09:08)

Conevidět se to dozvíme. Zatím se však jeví, že nikde není vyspělá civilizace, kam se člověk ve vesmíru podívá.

Rakato (So, 13. 8. 2022 - 01:08)

Jak ateisté dokázali, k životu náboženství netřeba, protože rozumět světu nás učí věda. Je mnohem zábavnější přečíst si občas povídání o vědeckých objevech a teoriích, než chodit do kostela a poslouchat tam nudného faráře, který pořád dokola omílá bibli, i s jejími chybami. Posmrtný život? Katolíci na tatrmany, bludičky a hejkaly nevěří, ale v ráj, peklo a posmrtný život ano? Podivuhodná nedůslednost vybrat si jen některé nadpřirozené bytosti z mnoha. A existenci ani jedné nebýt schopen dokázat.

M i r e k (So, 13. 8. 2022 - 06:08)

Díky za reakce. Sice nesouhlasím s mnoha tvrzeními, ale soustředím se jen na to, co mi přijde důležité. Nemá smysl chytat se vzájemně za slovo.

Ano, opravdu si myslím, že nějaké duchovní zážitky může mít každý, a to i bez drog nebo autosugesce. Stojí to sice nějaký čas a námahu, ale podle mě to stojí za to. Nemusí to být stejné zážitky jako ty moje, každý jsme originál.

Nesnažím se dokázat existenci Boha. Důkazy fungují jen na jevy, které se dějí jen "uvnitř" našeho vesmíru. Kdyby Bůh existoval jen "uvnitř" našeho vesmíru, pak by to nebyl Bůh.

Bůh (pro zjednodušení můžeme používat tento pojem) přece není a nemá být mým sluhou, který bude odstraňovat překážky z mého života. Ale může být mým rádcem v tom, jak vyřešit to, co lze vyřešit, a jak se smířit s tím, co vyřešit (zatím) nelze.

Ateismus a mnoho různých náboženských směrů vnímám jako velmi úzké, omezené pohledy, které budou překonány. A právě překonat tyto roztříštěné pohledy znamená více se přiblížit k pravdě.

Souhlasím, že k životu netřeba náboženství. Jen tvrdím, že věnovat trochu času duchovnímu hledání zlepšuje kvalitu života. A nejen toho mého.

Návštěvník (So, 13. 8. 2022 - 17:08)

Uvědomuješ si, že diskuse není jen zaplavování druhého svým textem, ale odpovědi na jeho otázky a námitky? Z diskuse máš u mě proto pětku - na mé námitky jsi neodpověděl. Tak znova: a) Tvůj duchovní zážitk nic nedokazuje. Psychiatři jej vysvětlují složitostí mozku a jeho procesy, ne tím, že tě něco osvítilo. b) I kdyby tě něco osvítilo, jak víš, že to nebyl jiný bůh než Jehova nebo ďábel? (Předpokládám, že odpovíš, že máš pocit, že to byl Jehova. Jenže reagovat v životě na pocity, a ne na realitu, už zabilo mnoho lidí.) c) Bůh nás podle bible stvořil všechny. Jak to, že oslovuje jen křesťany a ne hinduisty nebo buddhisty? Diskriminace? Proč i jim nedopřeje spásu? d) Ateisty vnímáš jako neúplné? No rozumí světu mnohem více než ty, a dokázali to tím, jak pomocí vědy a techniky zlepšili náš život. (Zatímci křesťané nejprve všechny technické pomůcky označovali za vynález ďábla, bránili diskusi o vědeckých myšlenkách, upálili Bruna, prostě byli vždy žába na prameni.) e) Proč tady nadutě vykládáš, že jiná náboženství jsou neúplná? Jejich vyznavačům se zdají úplná až dost. Když nejsi schopen dokázat existenci svého boha, je to o to větší drzost.

Rakato (So, 13. 8. 2022 - 01:08)

Všichni ti pobožní lidé zapomínají na to, že náboženství vzniklo ne jako nějaký cíl, nebo něco, čemu se má obětovat život, ale jako prostředek k pochopení světa. Je to nástroj jako vrták nebo pila, aby se nám po duševní stránce žilo líp. Lidé ale tuto funkci náboženství zprznili a udělali z něho alfa a omegu, a dokonce v jeho jménu zabíjejí. Takže vzato z této stránky - náboženství má sloužit nám, ne my jemu. A Židé tomu tak i rozumněli. Abram s Jehovou udělal normální kšeft - Abram se Jehovovi bude klanět a Jehova udělá z jeho potomků velkolepý národ. (A dokonce, i když jehova makal pro Židy, ti ho při nejblížší příležitosti zradili, sdělali se zlaté tele a kláněli se teleti.)

Rakato (So, 13. 8. 2022 - 01:08)

Ty jsi holka? Budeš to mít trochu soft. Je dobře, že "hledáš", ale řekl bych, že spíše proto, že ti už někdo z náboženských kruhů něco nakecal, než sama od sebe. Jsi už vlastně v jiném táboře, a za žádnou cenu nechceš změnit družstvo.

M i r e k (Pá, 12. 8. 2022 - 21:08)

Nemám problém s ateisty, sám jsem v mládí byl ateistou. Není ostuda být ateistou nebo věřícím. Ostuda je spokojit se s tím a nehledat pravdu. Protože co když samotný ateismus ani samotná víra v Boha není celá pravda?

Rakato (So, 13. 8. 2022 - 01:08)

Pro každou "pravdu" musíš mít objektivní důkazy, ne nějaké subjektivní pocity, které se nedají reprodukovat. Takže když hledáš jen přemýšlením, důkazů se nedočkáš. I takový Einstein to mě s teorií relativity ve vědeckém světě nahnuté, mnozí mu neveřili, až přišel experiment - měření gravitačního ohybu světla při slunečním zatmění. A když nemáš důkazy, každý ateista se ti vysměje.

nona (Čt, 11. 8. 2022 - 00:08)

Rakato zmizel?

Návštěvník (Čt, 11. 8. 2022 - 03:08)

Nezmizel, teď prudí pod jinými jmény. Asi Nerik. Však až ho chytíme, dostane nakládačku.

Jaroslava Thurkow (St, 10. 8. 2022 - 23:08)

...díky, díky... Chci hledat. A hledám. Pomalu. Hodně pomalu. Ale zato každý den. V klidu a tichu během dne několikrát děkuji.. Ponořím se do lásky která ve mě vlastně je. Tu odevzdávám, nevím komu a kam. Nevadí mi to.
Něco se děje, něco přichází. Zase pomalu. Holt nejsem bez hříchu nebo svatá.
Tak uvidíme?

Návštěvník (So, 13. 8. 2022 - 01:08)

Ty jsi holka? Budeš to mít trochu soft. Je dobře, že "hledáš", ale řekl bych, že spíše proto, že ti už někdo z náboženských kruhů něco nakecal, než sama od sebe. Jsi už vlastně v jiném táboře, a za žádnou cenu nechceš změnit družstvo.

M i r e k (St, 10. 8. 2022 - 21:08)

Tak jsem se zaregistroval, ale jméno Mirek už bylo zabrané :) Jen ještě připomínám krátký příběh mého hledání na http://novotnymirek.sweb.cz/Duchovno.htm

☮✌ dřevěnej (So, 13. 8. 2022 - 07:08)

Tak jsem si to přečetl. Zajímavé. Já osobně věřím tomu, že lze všechno vysvětlit rozumně. Klidne to mohla být projekce někoho z budoucna, tedy cestovatel v čase, který přišel měnit osud. Možná jsi s ním v nějakém příbuzenském, anebo jinak významném svazku. Náboženské vysvětlení nějako neberu vážně. Podle mne je v nich hodně lidské fantazie, anebo záměrné lži mimozemšťanů, kteří nás chtějí připravit o planetu. Podle mně je lidstvo záměrně klamáno jinýma vyššima tvory za účelem zotročení, anebo rovnou zničení. Ale na druhé straně věřím i v bytosti, kteří nás chtějí vysvobodit z takéto hrozící budoucnosti a tak cestují časem a my je vnímáme, jako duchy, anebo i anděly. Ono se to ale těžko odlišuje, hlavně u lidí co mají větší znalosti...

Návštěvník (So, 13. 8. 2022 - 07:08)

Moc se díváš na filmy v televizi, zbrzdi. Zkus někdy nějaký vzdělávací pořad když už.

Reklama

Přidat komentář