Reklama

ROMOVÉ - žijí tu s námi

Návštěvník (So, 6. 8. 2022 - 09:08)

Dobře ty...

Andrea (So, 6. 8. 2022 - 09:08)

Rovný a čestný člověk do strany nevstoupil a už vůbec ne kvůli prospěchu.To už potom hraničí s prospěchářstvím a pokroucenou osobností.

Sany11 (So, 6. 8. 2022 - 13:08)

Andrejko, nemela bys brat vsechno tak smahem. Ja napr. nikdy ve strane nebyla a dokazala jsem se vzdy nejak vykroutit, kdyz se me snazili verbovat, ze si nepripadam na to dostatecne vyzrala a jine kecy, nastesti jsem byla jeste mlada, ale neslo proste rict, ze tam nechces protoze...
Ale z jineho soudku: muj deda. r. 1902 , i babicka r. 1913 do strany vstoupili. Byli to obycejni , prosti lide, kteri zazili utrapy obou valek, zazili neskutecnou bidu, kdyz moje babicka se stala v 7 letech sirotkem a musela slouzit v rodinach, v cizine, atd. Byla velmi inteligentni, kdyby mela byvala sanci, mohla udelat karieru. Muj deda kopal za prazskou Slavii, zadarmo, ne pro prachy, protoze tenkrat to byl sport a ne byznys. A tito lide, jeste kdyz byli hodne mladi, do strany vstoupili, z presvedceni, ze tato strana skutecne neco pro lidi jako jsou oni, udela. No a zanedlouho z ni vystoupili. Nevim presne , kdy se to stalo, ale kazdopadne to nebyli nerovni a necestni lide. Naopak. A pozdeji tam spousta lidi vstoupila proto, ze treba meli nejakou praci a nechteli o ni prijit, protoze by ji holt dostal nejaky soudruh. Zivili rodinu. Ono se to dneska hezky odsuzuje, ale neni hezke o tech lidech takto psat. Neni to pravda. Dokonce znam jednoho pana, je to otec me spoluzacky a tento muz byl nejakym vyssim, placenym odborarem, samozrejme take v KSC nejaka funce, ale nemyslim si, ze byl necestny. Co je pamatuji, zili cely zivot, nez se dcery odstehovaly, ve 2+1, ctyrclenna rodina. A meli jednu postarsi skodovku. Myslim, ze tenhle clovek byl o te myslence presvedcen. Asi byl naivni, nekdo rekne hloupy,ale urcite ne necestny. A tak bych mohla pokracovat. Obycejni lide, kteri asi nemeli poneti o politickych procesech v 50 letech, atd. Driv byla propaganda prave tak mocna jako dnes, akorat nebyly ty moznosti odhalit lzi tak rychle jako dnes.

Host (So, 6. 8. 2022 - 13:08)

Tak já vám řeknu jak to bylo. Psal se rok 1970. Byl jsem voják a chtěl jít do civilu. V normalizaci vyházeli spousty důstojníků a potřebovali doplnit sbor. Většina absolventů ŠDZ to podepsalo. Po mě to chtěli taky. Záměrně jsem naštval pár lampasáků, by mne pustili. Oni si mne zavolali a řekli:"Máme toho na tebe dost, aby jsme tě zničili. Buď to podepíšeš vojnu, nebo vstoupíš do KSČ". Šel jsem za tátou aby poradil. Táta byl členem KSČ, ale po roce 1948 ho jako zahraničního vojáka vyhodili. Od té doby byl antikomunistou a dobře mne školil, takže jsem věděl do čeho jdu. Řekl mi toto:"Vstup do strany a ukaž jim, zač je toho loket..." Šel jsem do civilu a hned na fabriku. První moje akce byla, když jsem na podnikové konferenci ROH ztrhal vedení podniku za neplnění kolektivní smlouvy a už jsem se vezl......Teď si mne zase můžete podat. Kdybych byl kariérista uřčitě bych postupoval jinak.

Návštěvník (So, 6. 8. 2022 - 13:08)

Ale nech toho už, tyhle tvoje egoistické plakánky už známe několikrát. Kdo vstoupil do strany v 70.letech byl prostě morální bezcharakterní prase, ty rozvraceči. Neplnění kolektivní smlouvy hahaha.

Nerik (So, 6. 8. 2022 - 14:08)

Při svém buřičství, jsem hlavně potřeboval uživit rodinu. Nikdy jsme neměli žádný majetek, ani auto, ale žili jsme a bylo nás šest. To jsem se měl co ohánět, zvlášť když jsem o kariéru nestál. Ani manžece se nechtělo do Prahy a dobře udělala. Mohl jsem.....,ale to se nestalo. Nepláču, ani nejsem zklamaný, protože nemám důvod. Jestli někdo poměřuje úspěšnost, nebo inteligenci penězi a majetky, je to jeho věc, ale já to nejsem.

Návštěvník (So, 6. 8. 2022 - 14:08)

A to jak jsi psal , že jsi byl funkcionář několikrát a jak tě soudruzi posílali na studia, to byla lež, buřiči?

Buřič (So, 6. 8. 2022 - 14:08)

Byly doby, kdy se soudružská kritika nosila jako důkaz demokracie, zvlášť když byla pravdivá. Ti kteří o mě rozhodovali, mojí podporu využívali jako důkaz, že oni jsou ti správní. Ve třceti letech jsem byl nejmladším předsedou OOR v republice. Mnozí si na tom udělali slávu. Že bych na fabrice vydělal minimálně 2x víc, to už je ale nezajímalo a já nebyl z těch, kteří by žebrali. Šel jsem do toho i za málo. Když mne chtěli podplatit, tak letěli a za nima i peníze. Máš další pochybnosti?

Návštěvník (So, 6. 8. 2022 - 15:08)

No jo, ve fabrice by jsi musel makat, jako funkcionář KSČ ne.

Návštěvník (So, 6. 8. 2022 - 15:08)

Nebyl jsem funkconář KSČ. A práce mi nikdy nesmrděla. Ve volnu a o dovolených, jsem makal třeba na stavbách. Celý život opravuji kola za hubičku, i rodina pro mne měla práci. Na prdeli jsem neseděl.

Návštěvník (So, 6. 8. 2022 - 15:08)

Ještě poznámka. KSČ byla jen jednou z organizací NF, která měla svojí vedoucí úlohu v podstatě jen na papíře. Skutečnou moc měli lidi práce, které zastřešovaly odbory a těm byly zákony dány pravomoci, o kterých se komunistům ani nesnilo.

Návštěvník (So, 6. 8. 2022 - 15:08)

A to jak jsi psal , že jsi byl funkcionář několikrát a jak tě soudruzi posílali na studia, to byla lež, buřiči?

Návštěvník (So, 6. 8. 2022 - 09:08)

Ta strana byla založena na demografickém principu. Bylo v ní hodně pracujících i žen. Tvrdit, že v ní byli všichni kvůli kariéře, nebo prospěchu je dost mimo skutečnost, ale to bys musela ty lidi znát.

z FB :))) (So, 6. 8. 2022 - 07:08)

Pro zasmání od mého kamaráda, který měl tu čest se o ně starat hned zpočátku po jejich příjezdu do státního hotelu Ruzyně s pobytem Al Inclusive... "když jsem jednoho z nich převlékal, tak prohlásil: Tak teď už vím co to znamená dostat se do tepláků"... Aby jste věděli, že je o kluky dobře postaráno. Samozřejmě do ústavního oblečení šli po sprše... Jinak jsou rozčarovaní, krotcí jak beránci, a jeden si i POPLAKAL když se převlékal. Kdo, to byl říkat nemohu, nechci kamaráda vystavit riziku ztotožnění, ale spolu nejsou, jsou rozdělení

Andrea (So, 6. 8. 2022 - 07:08)

V souladu se zákony jsi kosil nomenklaturní kádry,ty řadový komunista,tak tomu jsem se zasmála.Ty tak trošku s nostalgií vzpomínáš na socialismus a ve skrytu duše si přeješ jeho návrat viď?

Návštěvník (So, 6. 8. 2022 - 08:08)

Měl jsem takové funkce, kde to byla přímo povinnost. Že to nedělali taky jiní, to už je jejich problém. Fakt je, že jsem se snažil zachránit co se dá. Hlavně nevinné pracující a občany. Ve straně jsem byl jen řadový a zatápěla mi i moje vlastní organizace. Měl jsem hodně hektický život. Ano byl to třídní boj a padali i vysocí komouši.

Návštěvník (So, 6. 8. 2022 - 07:08)

Byl prej vysokej stranickej funkcionář, takže velmi loajální. navíc k nim vstoupil po okupaci, takže i zmetek. A ten tady bude kázat morálku?

Andrea (So, 6. 8. 2022 - 07:08)

Hoste, můžeš nám vysvětlit,v jakém slova smyslu jsi byl buřič, konkrétně v době socialismu?To, že si napsal, že političtí vězni byli privilegovaní je fakt velký nesmysl,snad jsi to myslel jako nadsázku,hloupou nadsázku.

Návštěvník (So, 6. 8. 2022 - 07:08)

Konkrétně jsem byl nekompromisní odborář a v souladu se zákony kosil nomenklaturní kádry. Později ve státní správě při vyřizování stížností občanů. Měli to se mnou těžký a taky se mnou komouši pěkně doživotně zametli. O tom už jsem ale psal.

Návštěvník (So, 6. 8. 2022 - 07:08)

Byl jsi jeden z největších komunistů, jak jste se sebou zametali, to si vyřiďte mezi sebou.

Reklama

Přidat komentář