Reklama

ALS - amyotrofní laterální skleróza

Drahoslav (St, 8. 6. 2022 - 08:06)

Ano, jsem klidnější, co mi Neurolog vyšetřil byl Babinski reflex, ale Hoffmanův neprovedla.

T. (St, 8. 6. 2022 - 09:06)

Neprovádí se vždy, stejně jako reflex masseterový apod. Klíčový je Babinsky a aktivita šlachookosticových reflexů, stejně jako jejich symetrie. Navíc dle zprávy nebyly fascikulace patrné, což je docela zajímavé, protože jste uváděl jejich neustálou přítomnost. Tak či tak, zapomeňte na to.

Drahoslav (St, 8. 6. 2022 - 09:06)

Ano, je ale zvláštní, že jsem byl oblečený, když jsem řekl, jestli se mám svléknout, řekla, že není potřeba. No, samozřejmě mi neprohlížela celé tělo, i když mám nejvíce fascikulací v levé ruce

Drahoslav (St, 8. 6. 2022 - 08:06)

Ano, jsem klidnější, co mi Neurolog vyšetřil byl Babinski reflex, ale Hoffmanův neprovedla.

Drahoslav (Po, 6. 6. 2022 - 08:06)

Dobrý den pane T., dnes mi škubal sval na chodidle. Trval nepřetržitě asi 2 minuty. Vy jste se zmiňoval, že záškuby od kolene dolů jsou téměř vždy benigní, avšak tento záškub mě strašně znepokojil. Nahrál jsem foto - škubal mi sval, který jsem označil červenou čarou. Je to normální ? Tyto záškuby jsem cítil.
Foto: https://ibb.co/jwHxHFW

Děkuji

T. (Po, 6. 6. 2022 - 10:06)

Zkuste si lépe pročíst starší diskuse, tohle je tolikrát opakované téma. Jen stručně - benigní fascikulace mohou být kdekoli, obzvláště často pak od kolene dolů, ale většina pacientů je má nahodile všude po těle. Stejně tak se vyskytují "hot spoty", kdy se v určitém svalu fascikulace objeví na dny, týdny i měsíce, a pak zase zmizí. Kolega měl několik týdnů v břišním svalu, jindy měsíc v bicepsu, atd. Takže se nevyděste, pokud se u vás toho vyskytne.

Drahoslav (Po, 6. 6. 2022 - 10:06)

Takže, na chodidle může být fascikulace kdekoliv, aniž by to značilo něco špatného ? První začal škubat malinko sval mezi palcem a ukazovákem na levé ruce, to trvalo 5 sekund a pak na tom chodidle, jak jsem poslal foto. Tedy vlastně jste se zmiňoval, že na chodidle může být difúzní. Takže to není nic špatného ? Děkuji

T. (Po, 6. 6. 2022 - 11:06)

Asi vám nerozumím, kdekoli znamená kdekoli, v jakémkoli kosterním svalu včetně jazyka, není mi jasné proč rozlišujete, kde na chodidle se vyskytují. Difuzní fascikulace znamená, že se v daném svalu vyskytuje na různých místech současně, což je u SBF běžně u chodidel a lýtek, jinde to bývají spíše opakované záškuby jednoho či dvou snopců, které se opakují, než zmizí. Možná si pletele výrazy generalizované, lokalizované a difuzní. Prostě - nic neobvyklého, doporučuji přečíst si zážitky/zkušenosti pacientů se SBF, zde či na zahraničních fórech, zodpoví to vaše otázky lépe.

Drahoslav (Po, 6. 6. 2022 - 11:06)

Ano, promiňte. Když porovnám levé a pravé chodidlo, tak na levém, kde se fascikulace vyskytují nejčastěji, tak na obrázku zde v červeném kolečku je ďůlek. https://ibb.co/bPj4Bjd
Je to atrofie? Jako laik nevím, jak atrofie vypadá. Jinak dokážu chodit po špičkách i po patách.
Děkuji a omlouvám se za moje otravné otázky.

T. (Po, 6. 6. 2022 - 15:06)

Aniž bych obrázek otevíral - máte v příslušných svalech nějakou slabost? Pokud ne, pak atrofii absolutně nemá smysl posuzovat, a u drobných svalů to ani nemusí být možné. Mezi končetinami je běžná určitá asymetrie, na rukou i nohou. Nechte se vyšetřit, ať máte klid, tohle po internetu stejně nelze vyřešit.

Drahoslav (Po, 6. 6. 2022 - 15:06)

Dobře, slabost nemám. Zvládám vše. Záškuby mám od ledna. Akorát mě docela děsí, jak jste kdysi psal, že může ALS začít fascikulacemi a slabost se projeví od 3-12 měsíců. Tak z toho jsem docela vedle.

T. (Po, 6. 6. 2022 - 16:06)

To jsou velmi vzácné případy, výjimky u už tak velmi vzácné nemoci (pod 40 let). Stejně tak bolest hlavy může být smrtelný glioblastom…Ale v naprosté většině není.

Drahoslav (Po, 6. 6. 2022 - 16:06)

Ano, např mi před chvíli škubalo v levém rameni, nechápu proč vždy levá, ať už je to lýtko nebo chodidlo, tak na pravé ruce jsou záškuby zřídkakdy. Jinak v tom rameni to trvalo asi 2 minuty v kuse. Jako popcorn. Přijde mi, podle toho jak zatížím ruku. Když něco dělám fyzického, začne to cukat po chvíli. Co jsem četl na zahraničních fórech, tak každý je má v lýtkách 24/7, sice je v lýtkách zažívám, ale ne 24/7. Je to jeden záškub a klid. Pak ty lýtka sleduji 10 minut v kuse a nic.

Drahoslav (So, 4. 6. 2022 - 14:06)

Ještě dotaz pane T. k těm fascikulacím v nožních klenbách ( sval abductor hallucis). Kdybych si nepřečetl zahraniční fóra o SBF, tak bych nevěděl,že je tam mám. Dívám se na nohy každý den a mám tam mírné záškuby v obou klenbách, jak v pravé, tak v levé ( v levé více) ty záškuby jsou tam např. jeden záškub kousek od paty, pak ve prostřed klenby, u palce. Na druhé noze se to taky střídá. Na zahraničních fórech to má plno lidí v klenbách 24/7 a prý je to nejčastější místo SBF, je to tak? Mám je tam pořád, i když je necítím. Děkuji

T. (So, 4. 6. 2022 - 16:06)

Ano, tak to bývá. Chodidla a lýtka, mnoho lidí tam má fascikulace, aniž by o tom věděli nebo i měli SBF. Mnohdy je můžete vidět u zdravých seniorů, což mohu potvrdit z vlastního pozorování.

Drahoslav (So, 4. 6. 2022 - 16:06)

Sval na té klenbě se nazývá abductor hallucis, že? Jde o to, že na levé noze škube více, než na pravé. Na pravé je frekvence vážně malá. No na levé noze abductor hallucis škube jednou u paty, pak ve prostřed a pak zase pod palcem. Takže nevím, jestli mi škube jeden snopec, když je to takhle nahodile v tom svalu. Je to normální ? Na levé noze to v klenbě škube každých 5-10 vteřin.

T. (So, 4. 6. 2022 - 17:06)

Spousta pacientů se SBF popisuje fascikulace více na jedné či druhé straně, to bych vůbec neřešil. Obzvlášť u chodidel a lýtek. Občasné fascikulace drobných svalů chodidla můžu pozorovat i u sebe.

Drahoslav (So, 4. 6. 2022 - 17:06)

Aha :)
Mně jde spíš o to, že jednou jste se zmiňoval o tom, když škube jeden svalový snopec, je to dobré znamení. U té klenby mám jeden záškub kousek od paty, dalších 5 sekund uprostřed a pak pod palcem. Takže to je Ok? Díky

T. (So, 4. 6. 2022 - 18:06)

Na chodidle a v lýtkách difuzní u SBF jsou, co popisujete je úplně běžné.

Drahoslav (Ne, 5. 6. 2022 - 07:06)

Omlouvám se, že otravuji. Ještě jeden dotaz, četl jsem, že na jazyku jsou fascikulace maligní. Já osobně nic na jazyku necítím, ale pořád na něj koukám, protože jsem úzkostný a pozoruji se. Pořád koukám do zrcadla a jazyk nevyplazuju, jen otevřu pusu a vidím, že někde se po stranách pohybuje. Nevím, zda to jsou fascikulace. Žádné křeče nemám. Děkuji

Reklama

Přidat komentář