Reklama

ALS - amyotrofní laterální skleróza

T. (Ne, 5. 6. 2022 - 10:06)

Než odborná veřejnost věděla něco o SBF (a mnoho neurologů stále neví), z praktických důvodů se fascikulace jazyka považovaly za maligní, neboť se typicky vyskytovaly spolu s poruchami polykání či slabostí jazyka. Dneš už víme, že tomu tak není, mnoho pacientů se SBF je udává, byť nejsou tak časté, a i zahraniční knihy je již udávájí i u syndromů zvýšené hyperexcitabiity per. nervstva, kam je SBF v podstatě řazeno). Skutečné fascikulace jazyka jsou patrné pouze tehdy, leží-li jazyk volně v ústech (nesmí být vyplazený), ovšem to dokáže málokdo, a sebemenší volní pohyb může vést k téměř totožnému cukání, stejně jako obyčejný třes jazyka - proto je jejich rozlišení pro laika málokdy možné. U SBF pacienti často cukání na jazyku cítí a pozorují jasně na jednom místě, oproti tomu u ALS jde o difúzní fascikulace, a pacienti o nich prakticky nikdy neví. Navíc mnohdy je již přítomna svalová slabost (jazyk plazí do strany, je problém s výslovností, zakuckávání se při pití...). Typické fascikulace u ALS vypadají např. takto: https://www.youtube.com/watch?v=6uSQIxYwx_M

Drahoslav (Ne, 5. 6. 2022 - 10:06)

Natočil jsem svůj jazyk:
https://youtu.be/lfyYXoDeJzs
Vidíte tam záškuby ? Nebo je to jen fyziologických třes ?

T. (Ne, 5. 6. 2022 - 11:06)

Toto dělám nerad, ale výjimeně - na vašem videu vidím zcela normální jazyk, navíc jej dokážete držet relativně klidně, takže se dobře posuzuje. Srovnejte s videem skutečných fascikulací u MND/ALS, kde jde o prudké a mihotavé třepotání jen malého kousku povrchu jazyka. Vůbec se tímto netrapte a nezabývejte.

Drahoslav (Ne, 5. 6. 2022 - 11:06)

Velice si Vás vážím, natočil jsem ještě jedno video: https://youtu.be/Kgd4awMfTsA
Budu velice rád, pokud se podíváte. Je to můj vážně poslední dotaz a věřím Vám.
Někdy nedokážu jazyk v klidu udržet a pak se vlní, což vypadá jako fascikulace.
Ještě jednou Vám děkuji.

T. (Ne, 5. 6. 2022 - 11:06)

Zklamu vás, i tohle vypadá jako běžné pohyby jazyka, žádné fascikulace. Jazyk je složen z mnoha prolínajících se svalů (není to jeden sval), a jak pracují, tyto pohyby jsou patrné. Ale když se pořádně podíváte na skutečné fascikulace, je to jiné - tam vidíte jasný snopeček třepotat se tu na jednom místě, tu na jiném, a tak stále dokola. V angličtině se tomu říká "bag of worms", pytel červů, protože to takový jazyk pacienta s ALS může připomínat. Pohyby, které vidím na videu, jsou naprosto běžné.

Drahoslav (Ne, 5. 6. 2022 - 11:06)

Nezklamal jste mě, spíše potěšil. Děkuji Vám :)

Drahoslav (St, 1. 6. 2022 - 09:06)

Dobrý den pane T., je mi 28 let a mám fascikulace v tricepsu, bicepsu, dlaň (sval mezi palcem a ukazovákem ) vše na levé ruce, sem tam mám pár záškubů v lýtkách, břichu, a v nožní klenbě. Léčím se s úzkostí, nějak jsem záškuby neřešil, dokud jsem si nepřečetl o ALS. Neustále se pozoruji. Slabost nemám ( schody vyběhnu, zvednu těžké věci nebo otevřu klíčem), ale před 2 dny jsem cítil, jako by levá ruka nebyla moje (pocitově) jinak jsem s ní dokázal vše. Jenže jste se zmiňoval, že slabost může suplovat jiný sval.
Vše se docela děje na levé straně těla. Mám strach, že jsou na mé levé ruce fascikulace lokalizované a také sval, který je mezi palcem a ukazovákem tak je o něco menší, než na druhé ruce. Jsem pravák.
Děkuji moc za odpověď

T. (St, 1. 6. 2022 - 17:06)

Jakkoli jsou nejpravděpodobnější benigní fascikulace, vždy je třeba vyšetření neurologem, dle potřeby EMG a pak se přestat pozorovat. Bez neurologického vyšetření nic říct nelze, jen hádat.

Drahoslav (St, 1. 6. 2022 - 17:06)

Dobře, pokud ale jsou fascikulace (jedna v lýtku, dlouho pak nic, druhá zas v chodidle v klenbě, biceps, triceps, břicho), tak to znamená, že jsou generalizované? Tím pádem to neukazuje na ALS? Pokud dokážu vyjít schody, dělat každodenní činnosti. Je ALS ve 28 letech vzácná ? Děkuji

T. (St, 1. 6. 2022 - 20:06)

Lokalizace=přítomnost v jednom svalu či svalové skupině (např. levá noha a nikde jinde. Nebo pravý biceps a nikde jinde). Generalizované fascikulace nahodile v různých svalech jsou méně podezřelé. Pokud nepozorujete žádnou slabost, pak to samozřejmě svědčí proti ALS. Ano, ALS ve 28 letech je samozřejmě nepravděpodobná, jen asi 10% pacientů je v době dg. mladší 45 let, pod 30 je to ještě mnohem nižší, kolem 3-5%. Tak si můžete sám spočítat, jak pravděpodobné to je (mě vyšlo 0.0000008) :) Buďte v klidu, zajděte si na neurologii a uvidíte. ALS není jediná nemoc s fascikulacemi a případnou slabostí, obzvlášť při rychlém nástupu lze pomýšlet i na různé zánětlivé polyneuropatie!

Drahoslav (Čt, 2. 6. 2022 - 09:06)

Děkuji Vám za odpověď. Ještě chci říct, že si zkouším reflexy Babinski a Hoffman. Babinski se mi zdá na obou nohách negativní (palec jde mírně dolů) u Hoffmana mám na pravé ruce možná zvýšený reflex , na levé ne. Nevím zda to dělám správně. Když se mi na pravé ruce začal hýbat ukazováček a mírně palec, ale vážně mírně a jednou se hýbaly, pak zase ne. Podle toho jak dám ruku, ale má levé ruce se mi nehýbou. To ve mě vyvolalo strašnou úzkost.

T. (Čt, 2. 6. 2022 - 09:06)

Testování reflexů sám na sobě nemá smysl, navíc to prakticky nelze provést správně (hl. Babinského). Nechte to na zkušeného neurologa.

Drahoslav (Čt, 2. 6. 2022 - 10:06)

Takže ani Hoffmanův nemá smysl, protože jednou se prostě na pravé ruce hejbe palec malinko a ukazováček také, na levé ruce se nehejbou. Zkouším jak jemně brnkat do nehtu, tak silou.

T. (Pá, 3. 6. 2022 - 15:06)

Ještě doplním, že Hoffman může být pozitivní i při silnější úzkosti, kdy je celý CNS více reaktivní, což by vás mohlo uklidnit. Ale opravdu, zajděte k neurologovi, ať máte klid, chronický stres je problém. Nejspíše budete mít živější reflexy, z toho se také nestresujte, u úzkostných lidí je to vcelku normální. A mimochodem, fascikulace na klenbě nohy, které nejsou cítit, jsou velice běžné, velká část lidí s BFS je má. Stejně tak náhodné fascikulace na různých místech, kolega je má snad 14-15 let.

Návštěvník (Pá, 3. 6. 2022 - 16:06)

Dobře, mám fascikulace od ledna nějak jsem tomu nepřikládal pozornost, až po přečtení …
No, jinak nejvíce si jich všímám v levé ruce, a taky malinko v lýtkách, je zvláštní, že jsem nikdy neměl třeba dlouhé fascikulaci, vždy jen pár vteřin a klid. Včera mi například chvilku cukalo víčko. Ale vím, že nejvíce fascikulací, i když je necítím jsou v obou nožních klenbách. Jinak se neustále pozoruji, zkouším zvedat levou rukou, co se dá, vše zvládnu, ale moje ruka je taková unavená, nevím, jestli to dělá stres, stres je neskutečná nemoc, například si měřím obvod rukou a levá je o něco menší, to samé sval na levé ruce mám menší sval FDI, než na pravé….

T. (Pá, 3. 6. 2022 - 16:06)

Jestli jste pravák, tak je to normální. Zkuste se nepozorovat, netestovat a pro vlastní klid se nechte vyšetřit.

Drahoslav (Pá, 3. 6. 2022 - 16:06)

Ano jsem, půjdu k neurologovi, ale strašně se bojím, že mi zjistí ……
Děkuji Vám za pomoc

T. (Pá, 3. 6. 2022 - 16:06)

Všechno ukazuje na benigní fascikulace - věk, absence slabosti, distribuce fascikulací, úzkostné ladění. Myslím, že se opravdu nemáte čeho bát.

Drahoslav (Pá, 3. 6. 2022 - 16:06)

Děkuji Vám :)

T. (Čt, 2. 6. 2022 - 16:06)

Ne, protože nevíte jak reflex správně vyvolat, posoudit a nález interpretovat, je to zcela nesmyslné.

Reklama

Přidat komentář