Reklama

ALS - amyotrofní laterální skleróza

Drahoslav (Čt, 2. 6. 2022 - 18:06)

Dobře, fascikulace mám od ledna a beru antidepresiva, takže mám chorobnej strach z ALS. Dokážu chodit po špičkách, po patách a rukama dokážu vše jako před tím. Kde fascikulace vidím a necítím je v chodile, kde je klenba a lýtka taky, ale málo. Levá ruka triceps, ale vždy trvají fascikulace 5 vteřin a přestane to. Cítím je náhodně po těle. Nevím, zda je to úzkostí :(

T. (Čt, 2. 6. 2022 - 19:06)

Proto vás měl vidět neurolog, aby vás uklidnil.

L. (Út, 31. 5. 2022 - 12:05)

A to je přesně ten muj problém…chůze,zakopnutí a tahání palce.Běh,vyskoky jsou v pořádku.Ale přes tu divnou chůzi se proste “normálně”přenést nemůžu.Existují i jiné syndromy/nemoci kde je příznak prave to,co mam ja?nebo už nemám naději?

T. (Út, 31. 5. 2022 - 12:05)

Vzhledem k vašemu (nejednomu) vyšetření vždy s normálním nálezem opět odkazuji na psychiatra. Případně ortopeda, protože neurologický problém se nenašel. Až nebude schopná zvednout špičku chodidla nebo se projít po patách, pak navštivte opět neurologa. Také vám zcela uniká samotná podstata problému: denervace a výsledná slabost je důsledek mnoha možných poruch, ALS je jen jednou z nich. Nemyslím to zle, ale vaše chorobná fixace spolu s minimálním chápáním problému to dělají jenom horší. Máte ošetřujícího neurologa? Předpokládám, že ano. Ten vám jistě něco řekl - tak se toho držte.

L. (Po, 30. 5. 2022 - 17:05)

Omlouvam se za chyby,pisu za pochodu a ted když to po sobě čtu:(

L (Po, 30. 5. 2022 - 17:05)

*medikaci

L. (Po, 30. 5. 2022 - 17:05)

Protože za penize(platím si každou hodinu)je objednani rychle a flexibilni(vzhledem k vyzvedavani a krouzku deti),od neurolozky mam Neurol(když bude nejhůř)a Citalopram(ten kapu)jinou meditkaci nemám.Také bych měla jist Mg(ale ten zanedbávání)kvůli pozitivnímu chvostku.Ještě mam necelý mesic do Emg v Thomayrovce,pak půjdu dal…
Jak jste psal,ze si clovek na sebe tím strane něco “zavolá”tak toho se prave desim,ze tentokrat jsem to na sebe opravdu přivolala.

T. (Po, 30. 5. 2022 - 18:05)

U ALS se vliv stresu nepředpokládá, to už jsou zas a znova vaše obsesivní úvahy. Moc nechápu úvahu "neurol, když bude nejhůř". Předpokládám, že máte nějaký velmi slabý (0.25?), takže prostě berte dle lékařem doporučeného dávkování, proto ho máte.

L. (Po, 30. 5. 2022 - 15:05)

Ano,prave proto jsem to zde napsala…po te,co jsem si to přečetla.Madikaci mam,navštěvuji psycholozku ale zatím bez posunu.Počkám na závěr p.doktora Ridzone,pokud zde bude opět bez nálezu,přejdu do rukou psychiatrie.Dekuji pane Tomáši,za všechny vaše komentáře.

T. (Po, 30. 5. 2022 - 15:05)

Proč psycholog? Na tyto stavy je většinou třeba akutní medikace (anxiolytika, případně k tomu antidepresiva), a teprve později řešit dlouhodobou psychoterapií, pokud je to nutné (což mnohdy nebývá). Čekat týdny na to, zda zaberou samotná ATD, nedává moc smysl. Poraďte se s psychiatrem.

L. (Po, 30. 5. 2022 - 14:05)

Dobrý den,jen jsem chtela reagovatJsem na těchto stránkách už skoro 3 roky(pan Tomáš mě asi dobre zna)Muj problém začal v létě r.2019(bolesti hlavy),první návštěva neurologii(do te doby jsem chodila jen na prohlídky k zubari a gynekologii)občas jsem se “uracela”ukázat praktikovi.Vždycky jsem byla ta,která zdravotní problémy odlehcovala,nikdy jsem na sobě nic nehledala a nepozorovala.Konec r.2019 jsem začala mít fascikulace-byl listopad/prosinec a ja jsem poprve dala do vyhledávače svalové zaskuby…a pak to jelo…Návštěva neurologie u nás,pak jsem začala dojíždět do Prahy(5h cesty),i to bylo málo,tak jsem si domluvila vyšetření v Thomayerove nemocnici(2x)Shrnu to:mam 8xEMG,MEP,MR mozek,mícha,bedra,RTG kyčle…atd.Stále žiju ve strachu,ze se o ALS jedna.Přes den se snažím(kvůli dětem)fungovat úplně normálně ale vecery a rána jsou pro mě hlubokou propasti…V roce 2020 jsem citila,ze mam problém s LDK od dubna loňského roku mam problém s PDK(měla jsem pocit,jiného došlapu,kulhani,tahani nohy za sebou.Toto mě neopustilo(sice je to v mensi mire ale je)k tomu se asi před měsícem pridalo “tahani”prstu po zemi a zakopnuti(nepadam)jen špičkou boty,nohy při chůzi odiram zem(není to s každým krokem)opět jsem se propadla až dolu!moje staré zname dno…opet neurologie,nové emg(bez nálezu)ale tím,jak jsem si vědoma svého kroku,chuze…kamkoliv mam jít citim už doma,jak mi noha “tuhne”od kolene po chodidlo.Soustredim se na doslap nohy,soustredim se na každý krok.
Po chůzi kontrolují odreni boty,premeruji si svaly,skáču po jedné noze do schodů,beham,skáču,tancim,chodím na podpatcích,jezdím na kole,denně chodím 30s po pate a špičce,citim bolest/stáhnutí achilovky(když silné propnu spicku nohy nebo si na nohu kleknu)chodidla,hledam atrofii…a kolo se roztáčí-testuju-objednavam se na neurologii-neverim čistému Emg-hledam podobne priznaky-nacházím jen ALS!Koncem června jsem uprosila opět kontrolní Emg v Thomayerce…i přes to,ze moje klinika a Emg byla v dubnu bez nálezu.
Závěr je…silné si uvedomuju svůj stav,silné jsem si vědoma,ze je to zoufalství a obscese.Zničila jsem si tři roky…tak si je prosím nenicte vy.Nechte se vyšetřit a pak?zijte svůj život…plně a bez strachu.
Omlouvam se za dlouhy příspěvek.L.

T. (Po, 30. 5. 2022 - 14:05)

Hlavní je psychiatrické vyšetření a medikace. Jak psal pán výše, není vzácné propuknutí jiné závažné choroby spolupodílem vysokého a chronického stresu. Ať jde o rakovinu nebo autoimunitní onemocnění, které nelze vyléčit (lupus, sklerodermie...). Pokud někdo odmítá léčit úzkosti a místo toho tráví čas sebetestováním atd., nemůže se divit špatným koncům.

Michal (Ne, 29. 5. 2022 - 11:05)

Zapomněl jsem dodat,že mi je 30 let

Michal (Ne, 29. 5. 2022 - 11:05)

Dobrý den,pane T. Mám na Vás dotaz. Skoro 3 týdny už mám takové bolesti nohou,začlo to z ničeho nic, kdy jsem byl v práci a najednou mě rozbolely obě nohy. Bolely mě chodidla, ztuhlá lýtka jsem měl a stehna. Začalo se mi hůře chodit,při běhu mi přijde,že mi nepracují některé svaly a špatně běhám. Bolí mě svaly na dotek na nohou. Občas mám fascikulace,ale to jen málo. Asi po 10 dnech se přidalo takové ranní napětí v nohou a rukách, začal mě trápit palec na pravé ruce, sílu v něm mám,ale bolí mě. Občas i ostatní prsty na obou rukách,ale ne tolik. Jako by mě bolely nervy. I v klidu mě to bolí,ale ne tolik.Zatím nezakopávám. Dřepy a kliky zvládám. Postavit se na špičky a paty taky. Byl jsem na neurologii a poslala mě na EMG na které jdu až za 3 týdny. Může to byl ALS? Mám strach. Přišlo to z ničeho nic a rychle. Předtím jsem neměl žádné problémy. Děkuji za odpověď.

T. (Po, 30. 5. 2022 - 10:05)

ALS začíná typicky plíživou svalovou slabostí, případně navíc s křečemi. Bolesti svalů, navíc s náhlým nástupem a palpačně citlivé, do jejího obrazu rozhodně nepatří. Může jít o nějakou zánětlivou akutní polyneuropatii, ale to opravdu spekuluji. Myslím, že šance na ALS je vzhledem k prezentaci prakticky nulová.

Michal (Po, 30. 5. 2022 - 13:05)

Právě už předtím,tak 2 měsíce zpátky jsem se cítil slabý. Ale příčítal jsem to k tomu,že jsem měl psychické problémy. Jinak,žádné problémy jsem neměl pak najedou z ničeho nic strášná únava nohou,bolest chodidel,lýtek a stehen a od té doby špatně chodím. Jednou jsem měl křeč v lýtku,kdy jsem měl ten sval ztuhlý. Pak už žádná křeč nebyla. když chodím,tak se brzy unavím a nohy bolí. Musím na chvíli posedět a pak můžu zase pokračovat. Za 10 dní jsem začal cítit ruce,hlavně pravou,ale občas i levou. Na pravé ruce mám občas fascikulace palce. Mezi palcem a ukazováčkem cítím takové pálení. Někdy to je lepší a někdy zase horší. Je možné,takové rychlé zhoršení,že během jednoho dne se mi blbě chodí? Ještě chci dodat,že po ránu cítím takovou únavu v nohách a rukách a napětí,pak se to zlepší

T. (Po, 30. 5. 2022 - 14:05)

Nemluvíme o celkové slabosti (jako při nemoci), ale o svalové slabosti konkrétního svalu nebo svalové skupiny, kdy např. není možné otočit klíčem v zámku, zvednou špičku nohu, přitáhnout palec k malíčku a podobně. Sensorické příznaky do obrazu ALS nepatří.

Michal (Po, 30. 5. 2022 - 18:05)

A taková ta slabost,když běžím a nohy mě neposlouchají, jako bych některé svaly tahal a pracují za ně jiné? Neuběhnu tolik,co předtím? To může být taky příznak? A co ten palec na ruce,když mi v něm občas cuká,je to v pořádku? Děkuji za odpověď

T. (Út, 31. 5. 2022 - 09:05)

Těžko říct, problémy byste měl spíše patrné při chůzi, ale to takhle nejde na dálku říct. Ohledně palce, nerozumím otázce - benigní fascikulace mohou postihovat všechny svaly, jak jsme tu řešili za ty roky snad stokrát.

Michal (Út, 31. 5. 2022 - 19:05)

Problém při chůzi nemám,jen se brzo unavím a bolí mě nohy. Na chvíli si musím odpočinout a pak můžu pokračovat. Obě nohy začaly dělat problémy společně. Myslím,že jsem stál a z ničeho jsem začal cítit únavu a problémy,předtím jsem neměl žádné příznaky,třeba zakopávání nebo nějaké problémy s motorikou a silou. Přišlo to náhle,ale jak jsem psal,začal jsem mít problém s prsty na ruce. Bolesti prstů,na palci pravé ruky občasné fascikulace,že mi v něm škube a nemůžu to nějak ovlivnit. Musím počkat,až to přestane. Hned vedle mě bolí ukazováček. A mám někdy třes prstů na ruce. A mám dotaz, když má člověk ALS a slabé nohy, že se mu špatně chodí,tak jestli něco cítí v nohou nebo kdekoli na těle,když třeba leží. Nebo se ta slabost projevuje jen při nějaké činnosti? A ještě jeden dotaz. Když má třeba problémy s motorikou,tak jestli to jde nějak cítit,že ho třeba bolí prsty,má je ztuhlé. Nebo,že je prostě má jen slabé a najednou mu třeba padají věci. Omlouvám se za dlouhou zprávu,jsem hodně ve stresu z těch problémů a na EMG jdu až za dlouho,děkuji za odpověď.

Reklama

Přidat komentář