Reklama

Totální endoprotéza kyčle

Alena (St, 16. 3. 2022 - 15:03)

Děvčata, kašlete na "chlapa", je to ten samej, co tu otravoval nedávno. Všem přeji hezký den :)

Chlap (St, 16. 3. 2022 - 17:03)

Pane bože čím jsem si to zasloužil? Vysvětlí mi to někdo?

Chlap (St, 16. 3. 2022 - 12:03)

Věro Pišto , jak chcete dokázat, že Věra je vaše pravé jméno? Já vím jak: nijak. Bylo by vám líp, kdybych se nazval Béda? Mohu tedy být Béda. Nebo mi vyberte jméno sama. Vaše pravda je jak pravda Putinova , možná jste paní Putková Pišta. Mimochodem Pišta je postavička z jedné kreslené pohádky, což nemůžete kvůli nízkému věku pamatovat. Vidle tady rozhazujete vy. Já se pouze slušně zeptal na obuv a za radu jsem slušně poděkoval.O co vám jde? Žárlíte snad na tuhle skupinku?

Pájja (St, 16. 3. 2022 - 13:03)

Chlape, já vám slušně odpověděla jako první a poděkování jsem se nedočkala.

Chlap (St, 16. 3. 2022 - 17:03)

Jejda paní Pájo, to se tedy omlouvám děkuji dodatečně.

Chlap (St, 16. 3. 2022 - 12:03)

Věro Pišto , jak chcete dokázat, že Věra je vaše pravé jméno? Já vím jak: nijak. Bylo by vám líp, kdybych se nazval Béda? Mohu tedy být Béda. Nebo mi vyberte jméno sama. Vaše pravda je jak pravda Putinova , možná jste paní Putková Pišta. Mimochodem Pišta je postavička z jedné kreslené pohádky, což nemůžete kvůli nízkému věku pamatovat. Vidle tady rozhazujete vy. Já se pouze slušně zeptal na obuv a za radu jsem slušně poděkoval.O co vám jde? Žárlíte snad na tuhle skupinku?

Návštěvník (Út, 15. 3. 2022 - 02:03)

Dobrý den. Mám dotaz. Za pár dní jdu na tep. kyčle a nevím jakou obuv do nemocnice na nácvik chůze. Mohou to být zapínací sandále? Jsem muž a nevím,jak bych obouval normální boty. Díky za radu.

Alča (Út, 15. 3. 2022 - 17:03)

Já jsem měla Legwoodky, jsou i pro muže. Jsou drahé a pokud nechcete utrácet stačí pohodlné zdravotní pantofle. Ještě na cestu domů bych doporučovala nazouvací polobotky, ne na tkaničky.

Chlap (Út, 15. 3. 2022 - 19:03)

Alčo, děkuji vám za radu a poprosil bych ještě o jednu, jak si navlékat ponožku na tu nožku. Díky a pá.

Návštěvník (Út, 15. 3. 2022 - 11:03)

Když vám je bude někdo zapínat. Jo, a to, že jste muž něco znamená? Třeba jiný druh člověka?

Návštěvník (Út, 15. 3. 2022 - 14:03)

To prosím znamená že jsem muž, proto nechci doporučení na obuv dámskou. Chapišto Pišto domýšlivá?

Pišta domýšlivá (Út, 15. 3. 2022 - 16:03)

Třeba by stačilo se podepsat. Ono podle jména se většinou pozná, že se jedná o muže (tedy snad).

Návštěvník (Út, 15. 3. 2022 - 18:03)

Pišto domýšlivá, myslím že jméno zde má nulovou hodnotu, když si ho člověk může vymyslet. Ale je hezké že jste přijala tu Pištu. Mějte se hezky. Chlap.

Věra (St, 16. 3. 2022 - 07:03)

Cha, cha, je vidět, že jsem se trefila :-) Tak CHLAPE, aby jsi vyšel z omylu, tady píšeme pod svými jmény, jedině ten, kdo chce dělat vlny, píše anonymně. A protože netuším co je podle tebe Pišta, tak jsem to použila :-) :-) Už tedy vidím, že jsem měla pravdu. Zase sem někdo hodil vidle, děvčata. Jinak hezký den všem.

Pájja (Út, 15. 3. 2022 - 07:03)

Zapínací sandály určitě nee, alespoň si to myslím, když si představím manipulaci s nimi. Hlavně to ohýbání je hlavní problém. Navíc, někde nohy zavazují, jinde jednu, a někde žádnou, chce to pohodlnou botu. Takže určitě něco ala crocsy, nebo pantofle, na které jsem tady dala odkaz, chodí v nich hromady zdravotníků a i holky tepkařky si je tady oblíbily. Jsou teda "trošku" dražší, na to, že jsou to na pohled "gumáky", ale je to kvalitní zdravotní bota. (odkaz - https://www.zdravotnickepotreby-eshop.cz/category/zdravotni-obuv-peter-legwood/panska-obuv/405). Jsou i panské, k dostání v některých lékárnách nebo sportu. Nedoporučuji kupovat přes internet, upravují se přesně na nohu. Já kdysi myslela, že vezmu zdravotní pantofle s korkovou podrážkou, ale byly tak těžké, že se mi v nich blbě chodilo už před operací.

RENY (Po, 7. 3. 2022 - 14:03)

Dobrý den, zdravím snad můžu i ahoj. :))
Delší dobu tady pročítám komentáře, ale nebylo v mých silách si pročíst vše. Jsem 32letá maminka třech dětí, tak z toho důvodu.
Když mi bylo 27 let diagnostikovali mi vrozenou dysplazii kyčelních kloubu, která ale nebyla v dětství nějak léčena. Měla jsem celkem rychlý postup nemoci, momentálně oboustranná koxartróza jako výsledek dysplazie. V únoru (25.2.) jsem byla na operaci TEP kyčle, protože už jsem v běžném životě byla hodně omezena. Bolesti byly téměř porad a hlavně v noci. Což jiste všichni, kteří trpí na bolesti kloubu znají. Zítra mám nástup do lázni, moc se mi tam nechce, ale to je z důvodu odloučení od děti. :/ Věřím ale, ze mě v lázních pěkně rozhýbou. Jsem rada, že jsem na tuhle diskuzi narazila, protože kdybych něco potřebovala, tak vím, kde se obrátit. Časem mě čeká i druhá kyčel, ale snad to nepůjde tak rychle jako první.

Alča (Ne, 6. 3. 2022 - 13:03)

Už několikrát jsem se chystala, že vám dám vědět, jak jsem dopadla. Jsem zrovna dnes dva měsíce po operaci. Tři dny po o jsem ležela na Jipu a pak mě přeložili na 14 dní na rehabilitační odd. Nyní jsem měsíc a půl doma. Chtěla bych nemocnici Svaté Zdislavy v Mostišti u Velkého Meziříčí jen chválit (operace bez problémů a rehabilitační sestra nás naučila vše,co budeme potřebovat doma). Je to malá nemocnice, kde nebylo covidové odd. a tím nebyli omezováni v operacích. Teď se cítím moc dobře, co se týká operované kyčle. Instrukce na doma jsme dostali na tři měsíce (pak kontrola) a poctivě je dodržuji. Nášlap na 30% s FH, cvičení vleže a vestoje, spaní na zádech s překážkou mezi nohama. Každý den se snažím jít na procházku ven (mám takové kilometrové kolečko) a pokud je umrzlo nebo sníh chodím po 25ti metrové domovní chodbě několikrát dokola. Mám strach instrukce nedodržovat, bojím se problémů, ale noha mě už vůbec nebolí a tak se s vámi chci poradit hlavně o spaní na zádech. Musím to dodržovat ty tři měsíce? Jaké máte zkušenosti? V autě jezdím jen jako spolujezdec, zatím jsem neřídila. Doma mám pomocníka, občas něco pomáhám, když se můžu přidržovat linky nebo nábytku. Kdy vám povolili vyšší nášlap? Nejsou v Mostišti až moc přísní? Koncem března bych měla jet do lázní. Čekám na zprávu o kladném vyřízení že ZP. Jo hlavně jsem se vás děvčata chtěla zeptat na nošení stahovacích podkolenek. V instrukcích je nosit přes den stahovací punčochy a na noc bandáže. Muž mi bandážoval nohy každou noc a po měsíci je to přestali a nosím jen podkolenky na den. Také jste je měly na tři měsíce? Abych to ukončila. Noha je perfektní (snad to bude i na rentgenu), pouze mě při chůzi pobolívá druhá noha s 15ti letou endoprotézou. Už před rokem mi ortoped říkal, že se kolem 15tého roku od operace může vložka hlavice kyčle opotřebovávat, uvolňují se nanočástice a mohou způsobit záněty okolní tkáně. Když se to nechá a zánět se dostane až ke dříku, musí se vyměnit celá endoprotéza, ale většinou kolem 15.roku se mění jen ta umělá hlavice. Tak to budu řešit až po úplném uzdravení této operované kyčle. Už vás snad nebudu dál strašit, mám kamarádku,která má tepku 22 let a nic jí nebolí. Je fakt, že je hubená jak lund a já nějaké to kilo navíc mám. Zatím vás moc zdravím a ať žije Ukrajina.

Věra (St, 9. 3. 2022 - 11:03)

Ahoj Alčo, já mám podobné zkušenosti po operaci jako Alena, ale jak říkáme, všude je to jinak. Po první operaci jsem byla vyjukaná, na rehabilitaci jsem nebyla, na berlích jsem chodila dobře. Do první kontroly po šest týdnech jsem se neodvážila přetočit na bok a našlapovat jsem směla jen na 30%. Nohy nám nebandážovali ani v nemocnici, ani doma jsem si je nevázala, ani punčochy jsem neměla, jen jsem si chodila 2x denně na hodinu lehnout - jen natáhnout abych pořád neseděla a neměla nohy dolů. Byl začátek prosince, takže vycházky žádné, jen pak doma po domě a schody, schody na záchod. Mezi koleny mám polštář už dlouho, od kolen až po kotníky. Líp se mi spí. Po reoperaci, tím, jak mi nic nebolelo, jsem se otočila na bok už asi za 3 týdny - nevím přesně, možná dřív, ale v nemocnici ne. Opět našlapování na 30% do šesti týdnů a pak po kontrole na 50% až do tří měsíců a pak 100%. Na nohy mi manžel natahoval bílé operační punčochy, ale v nemocnici nám je nevázali. Jak dlouho jsem je měla už nevím, ale tak max. do šesti týdnů, aby noha neotekla. Jinak - byla jsem na kontrole po kolenu, všechno dobré a nechala jsem se zapsat do pořadníku na výměnu té destičky ve druhém kolenu. Ptala jsem se jak dlouhá je čekací doba na operaci a operatér mi řekl, že by to udělal po prázdinách. Není to tak velká operace jako TEP, ale koleno se musí rozříznout, takže znovu asi rehabilitace na rozhýbání. No uvidím, snad se do toho něco zase nepřimotá. Snažím se trochu chodit na procházky a dělali jsme na zahradě - hrabali jsme lupení od loňska a odváželi na přívěsu na skládku. Dělala jsem záhon kolem keříků, které jsme nasázeli na podzim - jen jsem přivezla a rozhodila 4 kolečka země, natáhly jsme se sousedkou textílii a nasypaly kůru. Je to 14 dní. Všechno bylo dobrý, ale nějak mi teď otekly prsty na rukou a cítím, že i kolena trochu, nevím, co to zase bude. Asi na mě leze jaro. No nic. Tak si užívejte sluníčko a dávejte na sebe pozor :-)

Alena (Po, 7. 3. 2022 - 19:03)

Alčo, k těm zádům. Po první TEP jsem na tom nebyla nejlépe a na neoperovanou stranu se mi nepodařilo otočit snad 2-3 měsíce. Po druhé operaci jsem to zvládla hned při prvním převazu v nemocnici, což překvapilo nejen mě, ale i lékaře. Mysleli si, že mě v nestřeženém okamžiku přetočil fyzioterapeut (účastnil se ranních vizit), ten si zase myslel, že někdo z lékařů. Ne, já sama, a to tak nějak automaticky a bez jakékoli námahy. Tak prý ať se přetáčím. Mezi koleny jsme měli měkký molitanový hranol. Já už cca 2 roky před první operací kvůli bolestem nebyla schopna ležet jinak než na zádech, tak si dodnes pamatuji tu celkovou - až skoro slastnou úlevu při ležení na boku. Při operaci jsme měli zabandážovanou neoperovanou nohu, pak už nic. Já ale bandážovat musela pak tu operovanou, protože mi otekla. To samé po druhé operaci. Vždy ale jen přes den. Takže opět to naše známé: Všude je to jinak, každý to má jinak, nakonec i u mě dvě stejné operace (druhá 5 měsíců po té první) a pooperační průběh zcela odlišný. Tak se drž a dávej o sobě vědět. Všechny vás zdravím a přeji jen to dobré. P.S. Věrko, dlouho ses neozvala. Je vše ok?

Pájja (Po, 7. 3. 2022 - 06:03)

Alčo, ještě jsem se tě zapomněla zeptat (i té své známé), jakou máš jizvu? Co znám pacienty z Mostiště, měli operaci dříve než já, mají jizvu ve tvaru fajfky, takové "J". Kdysi mělo Mostiště tady u nás velké jméno, pak ale změnili majitele, prostřídali se doktoři, nastoupili tam i z naší nemocnice a sláva vybledla. Hlavně že operují, to je dnes potřeba. Oni tam jsou dobří na prostaty, roboticky, to nám naštěstí nehrozí :D

Reklama

Přidat komentář