Reklama

ALS - amyotrofní laterální skleróza

FireOne (Po, 31. 1. 2022 - 17:01)

Řekni mi, skleróza ve věku 57 let je normální?

Petr (Út, 1. 2. 2022 - 11:02)

A jaká? Amyotrofická? Roztroušená? Systémová...? Pro ALS je 57 typický věk. Pro RS pozdě. Pro SSc typické....

Návštěvník (Út, 11. 1. 2022 - 09:01)

Dobrý den pane T.
Chci se zeptat, moje babička ma alzhaimera, což je neurodegenerativni nemoc, kde je patrná excitoxicita glatamatu, která je patrná i u ALS, mám tudíž strach zda nemám v genech ten špatný gen, co způsobí ALS.
Kdyz půjdu na genetické vyšetření, zjisti mi jestli mám nějaký špatný gen zodpovědný za ALS?

T. (St, 12. 1. 2022 - 09:01)

Ne, takto to spolu nesouvisí (mimochodem vliv glutamátu je i u Huntingtonovi choroby, dalšího neurodegenerativního onemocnění). Pokud máte v rodině ALS (u alespoň dvou lidí), pak je možné genetické vyšetření na familiální formu této nemoci, ovšem to s glutamátem nijak nesouvisí.

David92 (Ne, 23. 1. 2022 - 11:01)

Dobrý den Tomáši. Zaprvé velice děkuji za vaše zprávy , odpovídáte všem , bez řečí a vždycky máte uklidňující odpověď. Jste super. Jste tady ještě aktivní ? Mohl bych na vás mít jeden soukromý dotaz ? jestli byste se mi mohl ozvat na email [email protected] děkuji mockrát

Návštěvník (Pá, 7. 1. 2022 - 19:01)

Tak jsem se odhodlala přečíst si výsledky,prisly mi dopisem dnes.
Fo to prosím znamena -*zcela drobné nespecificke ložisko v bílé hmotě PI. sin., jinak bez detekce ložiskovych změn intrakranialne

T. (Po, 10. 1. 2022 - 07:01)

Nález je v pořádku. Drobná ložiska nic neznamenají, většina lidí jich má více, než pouze jedno. Čili normální náoez.

Luca (Pá, 7. 1. 2022 - 11:01)

Prosím je tu ještě někdo aktivní nebo už je to mrtvá stránka, děkuji

Luca (Pá, 7. 1. 2022 - 08:01)

Dobrý den, mohla bych mít dotaz na pana Toma, zdravotní problémy jsem začala mít už v lednu 2021, různé velké průjmy, bolesti končetin, povislé mi koutek, v srpnu jsem podstoupila lumbálni punkci a magnetickou rezonanci mozku, zjistili mi neuroboreliozu a na magnetu počáteční korová atrofie, měla jsem 20 dní ceftriaxon do žíly, a začaly mě záškuby, živé reflexy na nohou, v říjnu jsem podstoupila krevní odběry u pana doktora Klubala v Praze, Borelie staršího data a vysoké hodnoty ebv virů, podrážděná buněčná imunita, hraniční gangiosidy a sulfatid v neuro bloku, poslali mě na emg do Brna kvůli záškubum, a špatnému polykání, vyšetření nepodporuje podezření na MND, dělali mi jehlove v nohách rukách a jeden vpich na krku, nicméně polykání se mi zlepšilo, žvýkací svaly už taky lepší, ale hrozně mě zeslably svaly na zádech kolem celé páteře, myslíte že první známky als mohou začínat v zádech a v tom říjnu ještě emg mohlo být čisté?

H. (St, 5. 1. 2022 - 21:01)

Pokud RS máte, je třeba zahájit léčbu co nejdříve, toto onemocnění je dobře řesitelné byť ne zcela vylecitelne. A pokud ji nemáte, měla byste si ten zbytečný stres vyloučit. Váš přístup není úplně racionální. Problém nevyřešíte tím, že strcite hlavu du písku.

Návštěvník (Út, 4. 1. 2022 - 14:01)

Ne

H. (Po, 3. 1. 2022 - 21:01)

Domnívám se, že by vás neurgovali, je to váš problém, jestli jste projevila nezájem. Nechápu, proč když absolvujete nákladné vyšetření jako je MR, že vás nezajímá výsledek? Můžete mít třeba začátek RS.

Návštěvník (Út, 4. 1. 2022 - 19:01)

Předpokládám že kdyby to bylo RS, tak tam budou vypsány ty ložiska, ty plaky?
Může tam být podobný nález a nebýt to RS?Anebo když tam budou vypsány nějaký ty ložiska, tak už je to jasný že to je RS?
Z RS mám strach od svých 18 let, teď je mi 30,takze bohužel typicky věk ke vzniku RS.

PR (Čt, 6. 1. 2022 - 09:01)

Ložiska nemusí nutně znamenat RS, ale budou-li typická, čini diagnózu velmi pravděpodobnou. Je dokonce možné mít i typická RS ložiska (tzv. Dawsonovy prsty), aniž by se jednalo o RS, avšak to je dosti vzácné. Nechápu vaše obavy - v dnešní době dostupná léčba (včetně biologické) je u RR formy RS extrémně účinná, kdy můžete žít prakticky normální život. Ale je třeba včas zaléčit každou ataku. Vyšetření již máte za sebou, výsledky jsou - je tedy hloupé se na ně nepodívat. Můžete jen získat: buď klid, pokud to bude OK, nebo léčbu, pokud tam bude nález.

Evžen (St, 5. 1. 2022 - 20:01)

Ložiska nemusí znamenat RS. Já mám od roku 2005 ložiska, MRI mi bylo děláno kvůli brnění, dvojtemu vidění, tak že příznaky na RS celkem sedělo, ale ani lumbalni punkce nepotvrdila žádný zánět, další MRI v 2021 při vrácení se stejných příznaků, stejný výsledek MRI a lumbalni punkce. Vyzvednete výsledky a běžte na neurologii pro závěr, bez toho jsou to samé dohady a treba zbytečný stres...

Veronika (Po, 3. 1. 2022 - 13:01)

Dobrý den,
Chci se zeptat, mám časté mravenceni nohou, rukou, na EMG jsem byla v září, bylo to naprosto čistý.
Pak jsem byla 10.12 na MR mozku, ale nechala jsem si zadanku doma a musela jsem jim tu zadaný poslat na email, oni řekli, že mě vyšetří, ale že mi nedají výsledky, dokud jim neposlu originál zadaný.
Já jsem dostala strach z diagnózy a neposlala jsem jim originál za celý prosinec, ale teď toho lituji protože mě zase zacely brnet a mravenci nohy.
Myslíte, že kdyby tam byl nějaký špatný nález, že by mě urgovali o poslání originálu anebo že jim to je jedno?
Moje doktorka z neurologie mi řekla, že ji žádné výsledky nepřišly a že společnost medihope výsledky neposílám doktorům ale jen pacientům.

Julius (St, 22. 12. 2021 - 10:12)

Ok

T. (Po, 13. 12. 2021 - 12:12)

Zdravím vás, bohužel mám v současnosti řadu povinností a prakticky mi nezbývá čas na toto a další fóra, kam jsem přispíval. Se souhlasem předávám kontakt na kolegu - neurovědce (pozor, nikoli neurologa!), který ví o benigních fascikulacích více než já, a přímo se zabývá neurodegenerativními onemocněními. Email na něho: [email protected]
Mějte se zde dobře a všem přeji hlavně to zdraví, vše ostatní je podružné!

Lucie (St, 19. 1. 2022 - 15:01)

V létě mi začalo škubání v různých částech těla, vždy pár vteřin a pak zase jinde... Samozřejmě na mě Google vyplivl ALS, takže jsem se objednala na soukromou ordinaci v Praze, závěr BFS, pozitivní chvostek... Ale paní doktorka mě vyšetrila pouze kladivkem, je to dostačující? Doplnila jsem hořčík, chodila na terapii a byl klid... Vše ustalo... Az doted, zase stresující situace a vše je zpátky... Může to být ALS, mám chtít další vyšetření? Nebo jsem pouze v panice.... Moc děkuji za odpověď, nevím kam a na koho se obrátit

David92 (Ne, 23. 1. 2022 - 12:01)

Ahoj lucko. Snad ti můžu tikat. Já procházím úplně tím stejným jako ty. Téměř v každém dotazu jsem se tady našel. Začalo to někdy v srpnu když jsem se učil na státnice. Pak přestalo. Teď jsem nachlazený a zase. Mě už z toho samozřejmě pomalu hrabe. Myslím, že se (nemusíme) nemusíš ničeho bát.

Reklama

Přidat komentář