Reklama

Rostou u vás nyní HOUBY?

Návštěvník (Po, 3. 1. 2022 - 20:01)

Ano, rostou houby. Nemít na zdi houbu, nevím jak vypadá rostlina. :-))) Miloslav Šimek

Návštěvník (Po, 3. 1. 2022 - 19:01)

Dost zajímavé, ale já si raději počkám na letní hřiby. Jako laik bych přinesl domů zcela jistě prašivky. Co má čárky nesbírám

☮✌ korkokluk (Út, 4. 1. 2022 - 10:01)

Z nečárkových hub sbírám kupř.: lišky.

Návštěvník (Út, 4. 1. 2022 - 11:01)

Lišky maj čárky, ty znalče

☮✌ korkokluk (Út, 4. 1. 2022 - 11:01)

Ok, a co na to Libor?

Libor. T. (Út, 4. 1. 2022 - 12:01)

Tak Liška obecná má sice pod kloboukem "čárky", ale ty se nazývají lišty, nikoliv lupeny. Když mě zde nekdo vinil,že si dělám reklamu, tak teď mu nahraju... dnes 14,40 živě nejen o houbách Č. rozhlas

☮✌ korkokluk (Út, 4. 1. 2022 - 12:01)

Ano, čárky to jsou, ale lišky nejsou lupeňovité houby, ale jde o čeleď Aphyllophorales. Ale jde tu spíš o chyták, který byl odemne tak trochu podraz, protože jsou to přecijenom "čárky".

☮✌ korkokluk (Út, 4. 1. 2022 - 12:01)

O Doktorce to asi nebude.

☮✌ korkokluk (Út, 4. 1. 2022 - 12:01)

Tak, je to jedna z otázek, na základě kterých je možné odlišit houbaře od mykologa.

Libor. T. (Út, 4. 1. 2022 - 12:01)

U zkoušek je to tak, že probíhá nejprve písemný test, kde z celkového počtu otázek cca 80ti je dovoleno udělat dvakrát chybu, abyste mohl jít dál,pak následuje ústní obhajoba, kde se vyžaduje absolutní znalost nejedlých a jedovatých hub, u jedlých hub je sice tolerance na nepřesnosti, ale také minimální

☮✌ korkokluk (Út, 4. 1. 2022 - 12:01)

Mykologie je dost náročný obor. Klobouk dolů před všemi, co z ní mají odborní zkoušku.

☮✌ korkokluk (Út, 4. 1. 2022 - 09:01)

Škoda...protože i ty lupeňovité (ty, co mají čárky) houby jsou vynikající a jsou mezi nima lehko poznatelné a odlišitelné. Znám dost lidí, co říkají, že sbírají jenom hřibovité. Dokonce jsou mezi nima i tací, co považují lupeňovité houby za méněcenné. Jsou druhy, které jsou na určitý spůsob uprav nejlepší. Dokonce i tak velice ceněné dubáky nejsou nejlepší na každý spůsob. Jsou i chutnější druhy. Libor to tu zde už spomenul. Psal o podceňovaných plavkách, ale některé jsou fakt super upravené na másle nemají konkurenci. Znám lidi, co dokonce kopou do plavek...když je najsou, náštvou se, protože nenašli hřiba!

Návštěvník (Po, 3. 1. 2022 - 19:01)

rostou - dnes jidášovo ucho na staré paletě

☮✌ korkokluk (Út, 4. 1. 2022 - 08:01)

Jidášovo ucho je celoroční druh. U nás roste místy hojně. Někdy čtu, že se prý vyskytuje v číně a je to místní specialita. Autoři však zapomenou často dodat, že je to taky běžně rozšířený druh. Někdy čtu, že je to prý vzácná houba...ale co málokdy píšou, že je taky léčivá. Občas taky vyroste i na staré paletě a na jiném dřevním odpadu.

☮✌ korkokluk (Po, 3. 1. 2022 - 14:01)

Wow, je to jako kvíz...je a jmenuje se paličkovice nachová.

hahaha (Ne, 2. 1. 2022 - 20:01)

Milánkové, huby znají jak na Moravě a v Čechách, zrovna tak pražáci, nezapomeňte že víc jak půlka jsou v Praze přivandrovalci z různých koutů republiky. akonkrétně ty největší kokoti v naše, podniku byli Moraváci - kradli jako straky, někteří blbí. Největší kurvy přitáhli do Prahy z Aše a dalších podobných městeček, tam kde byly textilky anemohli sehnat kluka, táhly do Prahy a vůbec se netajili že schánějí chlapa na ženění. Největší kurvy byly ze severomoravského kraje! Všechny moje setřenice byly blbé ale v Praze si hrály na moudré, a byly za chvíly vdané za nějakého blbečka z Horní Dolní, ale měly chlapa. Tak se tu neserte ze sběrem hub, kdo je zná a kdo né, je ostaním u prdele.

☮✌ korkokluk (Ne, 2. 1. 2022 - 20:01)

Znají. Naštěstí máme zde Československou tradici v houbách, co se nedá říct o západní Evropě a USA. V některých krajinách západu je volný sběr zakázán.

Návštěvník (Ne, 2. 1. 2022 - 22:01)

No byl jsem různě po Evropě, mohu říct že houby sbírají někde méně než u nás, ale třeba Italové sbírají houby a především lanýže, v Chorvatsku také lanýže a některé houby. Já si pamtuji že dokonce na Hvaru jsem nasbíral krásné podborováky, V Polsku určitě sbírají houby, Německu také, tam se prodávají z pěstíren. Někdo to psal že houby pěstované jsou nekvalitní, to není pravda, žampion vypěstovaný v pěstírně je stejně dobrý i možná lepším než z nějaké pastviny, louky.

☮✌ korkokluk (Ne, 2. 1. 2022 - 23:01)

Ale co se týká sběru hub z nějaké pastviny, anebo louky, v tom máš pravdu. Houby mohou být kontaminovány. Rádi rotiž nasávají různé chemické látky do sebe, specielně žampiony jsou na to experti. Takže opatrnost a vědomosti.

Libor. T. (Po, 3. 1. 2022 - 11:01)

Co se týká žampiónů, tak já je miluju a jsou to velmi užitečné houby pro kuchyňské zpracování, jen je potřeba si dát pozor na pečárku zápašnou (agaricus xanthodermus), která často roste na stejných místech jako ostatní jedlé žampióny, ale pro některé osoby je těžce stravitelná. Jednoduché pravidlo.... nejsme- li si jisti, že máme jedlého žampióna, pečárka zápašná na řezu nebo vrypu nehtem okamžitě zežloutne. Tak pozor ,takovou houbu raději nesbírat. To, že houby jsou schopné asimilovat různé chemické i radioaktivní prvky, je všeobecně známo, ale pro běžnou spotřebu jsou takové hodnoty zanedbatelné a organismus si s nimi snadno poradí, to daleko více škody udělá jedna cigareta nebo stress

Reklama

Přidat komentář