Reklama

ALS - amyotrofní laterální skleróza

Návštěvník (Po, 24. 1. 2022 - 10:01)

Ahoj Davide, já byla i u neurolozky, potvrdila pozitivní chvostek, ale co to přesně znamená, nevím... Myslím, že nám to způsobuje stres a úzkost

LS (Po, 6. 12. 2021 - 16:12)

Pro pana T. - vidím, že se tu na vás všichni obrací, moc vás tedy také prosím o odpověď. Prosím ještě k mému dotazu - viz 5. 12. - mohlo by toto vše být projevem ALS? Opravdu mám velké obavy. A když už je zřejmé zmenšování svalové hmoty na ruce, objevila by se už také porucha hybnosti? Zatím mám jen pocit, že prsty jsou trochu slabší a méně šikovné. Mám žádat o další EMG? Chtěla jsem se objednat do nějakého specializovaného centra, např. Motol, ale je to prý možné jen se žádankou od neurologa a moje neuroložka říká, že to není třeba. Děkuji moc za odpověď.

Návštěvník (Út, 7. 12. 2021 - 05:12)

Hoboulí vědomí a na co to potřebuješ?

Z. (Po, 6. 12. 2021 - 09:12)

Pan T. -ked chodim na boso, co uz nerobim, je P noha divna, inak na nu dopadam, citim tlak na kosti a uz sa mi stalo ze ked som dlhsie bola bosa tak na druhy den som mala bok chodidla strpnuty.
Je toto príznak mnd?
Dakujem,Zdena

LS (Ne, 5. 12. 2021 - 21:12)

Jen doplňuji, že EMG mi bylo děláno asi před třemi týdny. Děkuji

LS (Ne, 5. 12. 2021 - 21:12)

Dobrý den,
jako asi většinu zde mne trápí obavy z als. Na EMG, které bylo dělané kvůli krční páteři, se objevili ojedinělé nízké a krátké potenciály ze všech vyšetřovaných svalů. Od té doby mám pocit fascikulací po celém těle, to může být asi i sugesce. Ale objektivně jsem si všimla menšího svalu pod palcem pravé ruky (vidí to i jiní, že je menší), přitom jsem pravák. A přijde mi, že ruka začíná být méně obratná, bolí mě svaly celého předloktí. Dle neuroložky je vše v pořádku, ale já se bojím. Můžete mi, prosím, vysvětlit, co nález na EMG znamená? Děkuji moc

Jaro (St, 1. 12. 2021 - 19:12)

p. T. bolo by možné ak Vám to čas dovolí sa s Vami skontaktovať emailom ? môj mail: jag1978centrum.sk

L. (Pá, 26. 11. 2021 - 13:11)

P.Tomáši,klinická slabost-divná chůze(pocit robota,predkopavani nohy,chuze přes patu,kulhani/kolebani)ale běh,schody,aerobik a jóga bez problemu.Muže to značit začátek poklesu nohy?
Nemám problém s patou,špičkou,stoji na jedné noze,rozběhnout se.Ale chuze je vnimana,tak jak jsem popsala.
Dekuji vám za info.

L. (Ne, 14. 11. 2021 - 11:11)

Pani V.,je mi lito,jak se cítíte…je to hrozne vysilující boj.I ja jsem teď ve fázi,kdy mam kulhajici pocit v prave noze.Jako by byla od lýtka dolu tuha.Občas venku na nerovném terénu drhnu špičkou o zem.Za poslední tyden/dva se to dost zhoršilo.Ale nemám problém skákat a běžet,jen ta toporna chůze mě děsí!!
Vůbec se vám nedaří odlepit prsty od země?chuze spicka-pata?mate už nějaké neurologicke vyšetření?

H. (So, 13. 11. 2021 - 14:11)

Pro V. Ty hladké fleky a prohlubne máte po stranách jazyka? Poku ano, jsou to otlaky od zubů. Také jsem na to "přišla", když jsem se více sledovala.

V. (Ne, 14. 11. 2021 - 10:11)

Nene, uprostřed na kousek od špičky. Opravdu mě to děsí, vím, že jsem to nikdy neměla, čistím si jazyk pravidelně, tohohle bych si všimla.
Ještě se mi už asi dva měsíce zvláštně chodí, noha těžká, dělá mi problém při chůzi zvednout špičku a celkově zvedat celou nohu, která je o 5cm slabší než ta druhá, jen jsem si říkala, že to mám kvůli operovane a lehce bolavé kyčli, ale asi ne. Fascikulace jsou po celé noze..

L. (So, 13. 11. 2021 - 12:11)

Dekuji

L. (So, 13. 11. 2021 - 12:11)

Pane Tomáši,mam necelý mesic do EMG v Krči a jsem úplně vyčerpána!
Prosím jestli trochu vite a najdete si chvíli čas na par otázek?
1/kdybych kulhavá už mesic před EMG našlo by se něco při píchnuti jehly do one problémové nohy?
2/pokud by šlo o kulhani z nemoci MND mohla bych po 8m běhat,skákat atd.bez problemu ale chuze by byla kulhavá/toporna?
3/denně nachodim kolem 6km,nemám s tím žádný problém ale každým krokem hyper sleduji svou chůzi/doslap/špičku/patu-muzu tím chůzi ovlivnit tak,ze mě pak bolí koleno?
4/pokud svou mysl stále a dokola soustredim jen na kulhani(tzn.jedu do obchodu a už mi v hlavě jede to,ze zase budu kulhat,jak tam dojdu,všichni to uvidí)mohu si ho navodit?
5/nemám problém chuze na patách,špičkách,zvedání,flexi,Stani na jedné noze,balanc-hraje to k mému prospěchu a nebo je to zcela nepodstatný ukazatel?

Dekuji za vás čas.Toto jsou opravdu poslední otázky směrem na vás.(výše jsem popsala zprávu od p.Ridzone)

V. (St, 10. 11. 2021 - 15:11)

Dobrý den, pane T., moc Vás prosím, bylo by možné se s Vámi spojit zase přes email? Říkal jste, kdybych něco potřebovala, ať se ozvu zde.
Bohužel nás postihl aktuálně covid, takže nikam nemůžu jít, ale jazyk nepřestal za celé dva měsíce, vlastně už skoro 3 ani na den cukat, snažila jsem se na to nemyslet a nepozorovat, ale objevila jsem na něm hladké fleky, divné prohlubně, co tam dřív vůbec nebylo. Mohla bych Vám zaslat video nebo fotku moc prosím? Děkuji

L. (St, 10. 11. 2021 - 15:11)

*vyskacu(prepisuje mi mobil)

L. (St, 10. 11. 2021 - 15:11)

Dívám se na zprávu z května:jehlova Emg:L tibialis anterior,R tibialis anterior,R first dorsal inter. 0 jsou u fibrilace a POV,fascikulace a rep.výboje.V jehlove Emg zcela normální nalez ve všech vysetrenych svalech,bez patologie ve svalu,zcela normální nalez.Ve zprávě zmiňuje-fascikulace od konce r.2019,bez pocitu slabosti,pocit jiného došlapu PDK.
Ja nevím…bojím se,ze se jedna o začínající foot drop,ze Emg byla dělaná včas a teď v prosinci už to bude jasné.Mam fobii chodit.Nerozumim tomu,ze běh je dobrý,ze skáču s detmi na trampolíně,schody domu vysílačů i po jedné noze…ale chuze?!
Dekuji pane Tomáši,v prosinci dam vědět.Minimálně to pomuze dalším podobným…

L. (St, 10. 11. 2021 - 11:11)

Asi mesic…po mesici mi bylo děláno EMG v Krči,před tím par týdnu klinika u ambulantní p. neuro.
Ten kulhavy pocit jsem i p.Ridzonovi popisovala…ale jak píší,u nej jsem nechodila.Jen jsme spolu mluvili,pak mě rovnou vysetril(reflexy,EMG)napich mi levou nohu,pravou nohu,pravou ruku(tuším,ze jen jednu-dvě jehličku vždycky),pak řekl,ze mě dal nebude týrat,ze tam nic není.
Ve dverich,kdy mi dal zprávu do ruky řekl,jestli chci at si dojdu na kontrolu za půl roku ale ze si mysli,ze to není třeba.Nicmene jsem se pro muj klid radeji objednala a jdu v prosinci.

T. (St, 10. 11. 2021 - 11:11)

Tak to bych se nebál, pakliže jste mu popsala problém a on provedl vyšetření. Kdyby šlo o slabost v důsledku poškozeni periferního motoneuronu, EMG by to odhalilo spolehlivě. Obzvlášť v rukou dr. Ridzoně.

L. (St, 10. 11. 2021 - 09:11)

Dekuji,pane Tomáši.
Tento “ problem”mam už cca pul roku,v te době jsem měla sveho neurologa 2x,p.Ridzone 1x.Ale ten vlastně vůbec nestestoval paty,špičky,chůzi.Zkoušel reflexy v lehu.Nicmene možná u něho staci chuze do ordinace…nevím.
Uklidnuje mě (trochu)ze beham bez problemu,schody bez problemu(i pozpátku),trampolina,vyskoky aj.Za mesic mam Krc po 7m,tak budu vědět…

T. (St, 10. 11. 2021 - 10:11)

Tak pokud ten problém byl již při EMG, které tam bylo děláno, opravdu bych se nestresoval.

Reklama

Přidat komentář