Reklama

Existuje Bůh?

Erik (Ne, 31. 10. 2021 - 22:10)

Je to na setrvačník? Nebo to pohání solární panel?

Z (Ne, 31. 10. 2021 - 22:10)

Všichni zhřešili a jsou daleko od Boha
Správně uchopený a pochopený smysl Mojžíšova zákona vede k poznání toho, že problém lidí je problémem vnitřním. Je to problém podstaty, ze které pramení naše jednání. To, že hřešíme, z nás nečiní hříšníky. Ale právě naopak. Protože jsem byl počat a rodím jako hříšník, proto hřeším. Zákon vede k poznání toho, že Bůh je svatý, ale člověk je otrokem hříchu. To jsou Pavlova slova o tom, že nikdo není spravedlivý, není ani jeden. Nikdo nehledá Boha, nikdo nectí Boha. Nitro každého člověka je hrobem s mrtvolou, hrobem s ostatky, které hnijí a rozkládají se.

Proto Pavel s takovou jistotou tvrdí, že ze skutků zákona nebude nikdo ospravedlněn. Protože zákon nemá moc vyřešit vnitřní problém člověka. Problém podstaty. Rodem jsme duchovně mrtví. Člověk je před Bohem a pro Boha duchovně mrtvý. Správně uchopený zákon na to může ukázat. Může tento problém diagnostikovat a učinit ho viditelným. Ale nemůže ho vyřešit a vyléčit! Písmo jasně učí:

Jan 1:17 Neboť Zákon byl dán skrze Mojžíše, milost a pravda se stala skrze Ježíše Krista.
To je ten důvod proč Pavel poté, co odhaluje omyl Židů a pravdu, že ze skutků zákona nebude nikdo ospravedlněn, začíná verš 21. slovy nyní však je zjevená Boží spravedlnost bez zákona! Slovo zjevená znamená odhalená všem, odkrytá každému zraku. Odtajněná, vynesená nezpochybnitelně na světlo před oči celého světa. Vy, říká Pavel Židům, jste spoléhali na proroky a zákon Mojžíšův, ale spoléhali jste na něj mylně. Nechápali jste ho, nyní však již nebudete mít výmluvu, protože proroci i zákon ukazovali, předpovídali a dosvědčovali právě tuto v Kristu plně odhalenou Boží spravedlnost. A dosvědčují ji i nyní. Poslechněte, co Pavel píše Timoteovi.

2 Timoteovi 3:15 Od dětství znáš svatá Písma, která ti mohou dát moudrost ke spasení, a to vírou v Krista Ježíše.
C. Spravedlnost ustanovená zadarmo, ale pouze v Kristu
To je přesně ono. Svatá Písma, která Timoteus znal, byli právě zákon a proroci, Nový zákon ještě nebyl dán. Zákon i proroci svědčili a svědčí o Kristu. Svědčili a svědčí o záchraně, která je zadarmo. Je totiž darem milosti vykoupení a přichází skrze víru! Jakou roli hrají proroci a zákon Mojžíšův pro nás dnes?

Římanům 15:3-4 Vždyť Kristus neměl zalíbení sám v sobě, nýbrž podle slov Písma: `Urážky těch, kdo tě tupí, padly na mne. ´ Všecko, co je tam psáno, bylo napsáno k našemu poučení, abychom z trpělivosti a z povzbuzení, které nám dává Písmo, čerpali naději.

Erik (Ne, 31. 10. 2021 - 22:10)

No, zrovna takového magora jsme potřebovali.

Rakato (Ne, 31. 10. 2021 - 22:10)

Jsi opravdu pomateným stvořením, vhodné přezdívky pro tebe jsou např. Jednoduchý střet, Mluvicí brambora, Pomatený hejhula, Kakája, Vypatlaná čubka. To se normálnímu člověku nemůže stát, aby toho tolik nahromadil, ale jen živočichu, co reaguje jen v první signální soustavě. ------------------------------------------------------- Přemýšlej! Já nemohu za to, že tvoje myšlenky nevydrží konfrontaci s cizími.

Z (Ne, 31. 10. 2021 - 22:10)

Boží spravedlnost zjevená, a ustanovená v Kristu, dosvědčená zákonem i proroky (Verše 21-25a)
A. Dosvědčená, odhalená a vyvýšená spravedlnost Boží
Apoštol Pavel začíná v 21. verši slovy. Nyní však je zjevena Boží spravedlnost bez zákona, dosvědčovaná zákonem i proroky. Pavel staví na začátek věty slova nyní však. Jde o příslovce, které společně vyjadřují změnu stavu a okolností. Například: „v minulosti jsem hodně běhal, nyní však se k tomu vůbec nedostanu.“

Nebo: „ Sehnat některé druhy ovoce bylo v dobách minulého režimu velmi těžké až nemožné. Nyní však lze sehnat jakýkoli druh ovoce, včetně těch nejexotičtějších.“

O jaké změně stavu a okolností mluví ale apoštol Pavel? Na to se musíme podívat do textu, který předchází tomu dnešnímu.

V devátém verši třetí kapitoly čteme, že Židé nemají v otázkách spásy žádnou přednost před lidmi ostatních národností. Protože na světě není žádný spravedlivý člověk. Všichni jsou potomci Adamovi a všichni zhřešili. Rasa, národnost ani kultura v tom nehrají žádnou roli.

Pavel mluví k Židům a vede s nimi polemiku o zákonu, který byl dán Mojžíšovi. Trpělivě vysvětluje, že židovský národ nepochopil smysl a cíl zákona. Vyučuje poznání, že spoléhání na zákon Mojžíšův, jeho dodržování a naplnění v otázce spásy znamená minout se cílem. Takové smýšlení je důkazem, že člověk nepochopil, proč Bůh dal Izraeli Mojžíšův zákon. Takový člověk dokonce nepoznal Boha a sebe v Duchu svatém a v pravdě. Spoléhá na něco, co vůbec neexistuje, protože zákon byl dán z úplně jiného důvodu.

Římanům 3:19 Víme, že co zákon říká, říká těm, kdo jsou pod zákonem, aby byla umlčena každá ústa a aby celý svět byl před Bohem usvědčen z viny.

Z (Ne, 31. 10. 2021 - 22:10)

Spasení není z vás, je to Boží dar; není z vašich skutků, takže se nikdo nemůže chlubit. Efezským 2:9

A tak, bratří moji, radujte se v Pánu. Psáti vám stále totéž mně není zatěžko a vám to bude oporou. Fp 3:1
Raduj se, lide Boží, to je výzva a přání Pavla. Je proč se radovat. Lid, který nebyl lidem, národ, který nebyl národem, se zrodil o Letnicích skrze dílo Ježíše Krista. Boží církev byla vykoupena drahou krví Božího Syna Sk 20, 28! Církev ze Židů i pohanů. Ze všech jazyků, národů, ras a ve všech generacích povolává Bůh ke spáse ty, které si zamiloval v Kristu před stvořením světa. Ef 1, 3-5

Pavel také do Filipis vzkazuje, že psát stále totéž mu nepůsobí žádné potíže, ani těžkosti. Proč? Protože Pavel káže a zvěstuje Krista ukřižovaného, Krista, který vstal z mrtvých a vystoupil na nebesa. A to je radost, která se nemůže nikdy nikomu, kdo je novým stvořením omrzet. Poslouchejte jeho slova do Korintu:

1 Korintským 2:1-2 Ani já, bratří, když jsem přišel k vám, nepřišel jsem vám hlásat Boží tajemství nadnesenými slovy nebo moudrostí. Rozhodl jsem se totiž, že mezi vámi nebudu znát nic než Ježíše Krista, a to Krista ukřižovaného.
Vidíme v listu do Filipis také, že zvěstování Krista znovu a znovu je pro Boží lid přínosné. Znovu a znovu hlásat evangelium Boží, znovu a znovu nad ním přemýšlet a zabudovávat ho do našich srdcí je pro církev budováním pevného základu. Opory, která se nezhroutí!

Proto jsem přesvědčený, že ani nám zde nebude zatěžko znovu mluvit o evangeliu. O Kristu, o jediné cestě spásy. Poslední kázání z listu Římanům končilo dvacátým veršem třetí kapitoly. Ř 3:20 Vždyť ze skutků zákona `nebude před ním nikdo ospravedlněn´, neboť ze zákona pochází poznání hříchu.

Pavel mluví nejen k Židům a k židovským křesťanům, mluví ke všem křesťanům. Aby pochopili, proč byl dán zákon a že cesta Boží spásy je jen jedna. A to vírou v Krista a Jeho spravedlnost. Dnes budeme znovu o této cestě hovořit. Přečteme Ř 3, 21-31.

Římanům 3.21-31 Nyní však je zjevena Boží spravedlnost bez zákona, dosvědčovaná zákonem i proroky, Boží spravedlnost skrze víru v Ježíše Krista pro všecky, kdo věří. Není totiž rozdílu: všichni zhřešili a jsou daleko od Boží slávy; jsou ospravedlňováni zadarmo jeho milostí vykoupením v Kristu Ježíši. Jeho ustanovil Bůh, aby svou vlastní smrtí se stal smírnou obětí pro ty, kdo věří. Tak prokázal, že byl spravedlivý, když již dříve trpělivě promíjel hříchy. Svou spravedlnost prokázal i v nynějším čase, aby bylo zjevné, že je spravedlivý a ospravedlňuje toho, kdo žije z víry v Ježíše. Kde zůstala chlouba? Byla vyloučena! Jakým zákonem? Zákonem skutků? Nikoli, nýbrž zákonem víry. Jsme totiž přesvědčeni, že se člověk stává spravedlivým vírou bez skutků zákona. Je snad Bůh toliko Bohem židů? Což není též Bohem pohanů? Zajisté i pohanů! Vždyť je to jeden a týž Bůh, který obřezané ospravedlní z víry a neobřezané skrze víru. To tedy vírou rušíme zákon? Naprosto ne! Naopak, zákon potvrzujeme.
Odkazy: Fp 3, 1; Sk 20, 28; Ef 1, 3-5; 1 K 2, 1-2; Ř 3,20

Rakato (Ne, 31. 10. 2021 - 22:10)

Nekopíruj sem tu jehovistickou propagandu. To nejsi schopen samostatného uvažování? Bůh ti přece dal mozek.

Z (Ne, 31. 10. 2021 - 23:10)

Vyprdni si oko ...

Návštěvník (Ne, 31. 10. 2021 - 21:10)

Rakato nech fiktivního Ježíše na pokoji a věnuj se praktičtějšími záležitostmi, jako, jak přežít bez Boha.

Rakato (Ne, 31. 10. 2021 - 21:10)

Jak přežít bez boha? Snadné: Jako s bohem. (Život neznaboha se od života věřícího nijak neliší. A řečičkami o pekle a ráji se to nezmění.) ------------------------- To se daleko hůře odpovídá na otázku, jak přežít bez endorfinu (hormonu štěstí). Někteří lidé jej mají tak málo, že uvažují o sebevraždě. Jediné řešení je brát prášky celý život, nebo denně mít práska marjánky. To jsou ty skutečné problémy.

Erik (Ne, 31. 10. 2021 - 22:10)

Bůh je jenom "berlička" pro slaboduché a bezmocné.

Dan (Po, 1. 11. 2021 - 05:11)

To právě přesně ne.Kdyby tomu tak bylo,pak by víra v neexistující bytost byla naprosté bláznovství.Pak by se nebylo o čem bavit.K čemu by bylo vztahování se lidí k fiktivnímu bohu?Když jednou něco evidentně neexistuje,tak proč mnozí lidé v minulosti i době dnešní vyvíjeli a vyvijejí takovou snahu k popření Boží existence?Pokud je Bůh mrtvola,tak proč je třeba mluvit o tom,že neexistuje?To nějak nedává smysl.

Erik (Ne, 31. 10. 2021 - 21:10)

Bůh je v každém z nás. Ti silní a schopní si umí poradit se vším sami. Slabí a neschopní se k němu utíkají a vymlouvají se na něj.

Dan (Po, 1. 11. 2021 - 05:11)

Bůh není v každém z nás,to zaprvé.Ti schopní a silní si umí se vším poradit sami potud,dokud si neuvědomí,že nejsou tak schopní a silní,jak si o sobě mysleli.Copak se někdo sám,svými vlastními schopnostmi,někdy spasil?Každý jednou zemře,a k čemu bude samo o sobě to,co zde nashromáždil?

Rakato (Po, 1. 11. 2021 - 12:11)

Neznám nikoho, kdo byl spasen. Řečicky, že ti bůh dá po smrti díky spasení věčný život, jsou pro malé děti. Sliby se slibují, blázni se radují. Vždyť z jakéhosi ráje se nikdy nikdo nevrátil, aby to potvrdil. ------------- A tzv. spasení křtem? Pokřtění žijí úplně se stejnými problémy a radostmi jako nepokřtění. ------- Takže projev spasení zase nulový. -------- Leť si dál s prestreleným srdcom. ----------------------------------------------- Když se řekne ráj, musí se říct i peklo. Peklo Židé neznají. To vymysleli křesťanští psychopati, aby metodou cukru a biče získali stoupence. Co to muselo být za zrůdy, které vymyslely pro člověka věčná nekonečná muka! Raději běž dál od nich.

Erik (Po, 1. 11. 2021 - 09:11)

Každý rodič přežívá ve svých potomcích. Divil by jsi se jak jsou mi mé děti i vnoučata podobní.

Dan (Po, 1. 11. 2021 - 09:11)

To je samozřejmě moc hezké Eriku,mít fajn rodinu je k nezaplacení.Držím ti palce.

Rakato (Ne, 31. 10. 2021 - 21:10)

No dobrá, tak každý máme duši (které ateisté říkají vědomí). Když to považuješ za část boha, s pánem bohem. Ale neplyne z toho vůbec nic. I s duší je každý člověk marný, neschopný se vyhnout potížím a nakonec smrti. Ta duše od boha ti je tedy na houby.

Z (Ne, 31. 10. 2021 - 21:10)

Rakato "Ježíš řekl, že starý zákon platí. Takže tvrdit, že Jehova v Ježíši zneplatnil starý zákon, je blbost." ○○○○○○○○○○ Tady máš podrobné vysvětlení:
http://www.cirkevusti.cz/kazani/buh-ospravedlnuje-toho-kdo-zije-z-viry-v-jezise-r-3-21-31-text-0

Rakato (Ne, 31. 10. 2021 - 21:10)

A to si myslíš, že v tom dlouhém textu budu hledat argumenty proti tomu, co je z bible jasné? Měl bys konečně přestat papouškovat cizí vytáčky a začít myslel vlastní hlavou. -------------------------------- To je mi jasné, že pro křesťany je starý zákon jak osina v zadku. Ale Ježíš jasně řekl, že starý zákon platí do písmenka, tak co tady pořád rozporuješ? --------------------------------------- Jen se směji, jak křesťané dvě tisíciletí chtějí nahradit Jehovu Ježíšem, vymysleli proto tu logickou zhovadilost s trojicí, a stále nic. ------------------------------------ Jinak řečeno: Buď věříš v Jehovu, nebo v Ježíše. A bez Jehovy je Ježíš nula. Fakt ti nezávidím.

Reklama

Přidat komentář