Reklama

ALS - amyotrofní laterální skleróza

H. (Ne, 19. 9. 2021 - 12:09)

Paní V. můžu se jen zeptat, vy chcete přestat nebo ne? Nevím kolik vám je, ale jistě ne tolik, abyste to takto "zabalila". Tělo má velkou schopnost regenerace, takže by se Vám velmi ulevilo i po tělesné stránce. Pro ženské tělo je alkohol jeste větší zabijak, odbouráváme alkohol mnohem déle a hůře než chlapi. Nekratte si zbytečne život..

Návštěvník (Ne, 19. 9. 2021 - 13:09)

Já se chci hlavně zbavit strachu a to bez antidepresiv, které jsem v minulosti brala a moc mi nepomohly, jen mi stav zhoršil a byla jsem po nich otekla.
Už jsem byla několikrát na psychiatrii a moc mi nepomohli a to jsem v té době ani alkohol nepila.
Já nevím proč tady někdo řeší to, že piji alkohol.
To je jako kdybych já řešila někoho, kdo by tu napsal že denně si potřebuje zapálit.
Tohle je poradna als a měly by se tu řešit věci týkající se als a ne jestli někdo pije, kouří, ji nezdrave apod.
To že jsem uvedla že piju, svědčí o me upřímnosti sama k sobě, k sebereflexi, jiní kdo tu píši třeba ani nepriznaji svoje prohřešky co dělají vůči zdraví, protože se stydí.
Nebo si snad myslíte že každý kdo tu píše svoje problémy, že je vzorový příklad správne životosprávy?

T. (Ne, 19. 9. 2021 - 14:09)

Tak jste měla vydržet -někdy trvá i rok, než se najde správná kombinace antidepresiv, navíc pokaždé čekat 3-4 týdny na nástup účinku atd. Prostě není možné objektivně říct, zda vaše příznaky souvisí s alkoholem, ALS či čímkoli jiným, na to je možný efekt alkoholu moc velký.

Návštěvník (Ne, 19. 9. 2021 - 20:09)

Raději ať mám deset rakovin, ale hlavně ne ALS, protože neexistuje na světě horší nemoc než ALS, neexistuje.

T. (Po, 20. 9. 2021 - 18:09)

To si trochu hloupě idealizujete, existuje řada nádorů mozku či prodloužené míchy, které ve výsledku vedou ke stejnému stavu, ale navíc s krutým postižením dalších funkcí, podle toho kde se nalézají. Ono i v uvozovkách obyčejný glioblastom je v podstatě rozsudek smrti.

Návštěvník (Út, 21. 9. 2021 - 08:09)

To máte pravdu,že jsou i jiné nemoci vedoucí k stejnému stavu, nicméně nádor na mozku vnímavý človek pozná a hlavně když to podchytíte včas,da se s tím něco dělat,to u ALS.
ALS příjde z ničeho nic,v plném zdraví a nedá se s tím nic dělat,léčit a proto to považuju za nejhorší nemoc.

T. (Út, 21. 9. 2021 - 09:09)

Ne, to se pletete. Nádor na mozku může dorůst solidních rozměrů, aniž byste něco poznala - záleží čistě na tom, kde se nachází. A právě zmíněný glioblastom (a řada dalších), s tím se nedá udělat nic. Když se včas odstraní, máte rok dva, ale z podstaty ho odstranit celý nejde.
A to nemluvím o mozkových aneurysmatech, které nepoznáte už vůbec, a když prasknou, můžete skončit zcela paralyzována okamžitě, opět podle lokality.
A pak tu máte desítky a desítky dalších onemocnění.

Návštěvník (Ne, 19. 9. 2021 - 20:09)

Myslíte pane T., že mám nějakou naději, že ALS nemám.
Vím, že mám rizikový věk, 45 let to je typický výskyt, ale zatím si všímám, že tu Svalovou slabost fakt nemám, dneska jsem Hrabala listů, Střihala krovinakem a zvládla jsem to, i jsem řekla dceři, jestli by mě tak trochu "neurologicky" vysetrila a říkala, že se jí zdam normální.

Návštěvník (Ne, 19. 9. 2021 - 15:09)

Já proklinam den, kdy jsem si přečetla článek o Martinu Precechtelovi, kdybych to nečetla, mohla bych být teď v pohodě a myslet, že existuje jen RS.

Vera (Pá, 17. 9. 2021 - 21:09)

Jelikož mi nikdo neodpověděl na můj problém, chci se zeptat znovu.
Může vzniknout fascikulace a další podobné příznaky ALS z alkoholu?
Přece i alkohol zabíjí nervové buňky, proč musí za tím být sakra ta nejhorší nemoc na světě, což je ALS.
Mohu mít fascikulace i z alkoholické neuropatie?
Jsem 23.9 objednaná k Dr. Forbacovi, máte s ním někdo zkušenost?

T. (Pá, 17. 9. 2021 - 21:09)

Existuje řada syndromů a neurologických postižení způsobené alkoholem, dokonce i jeho vynecháním. Řešte v první řadě alkoholismus, protože pokud vás nezabije ALS, tak jaterní cirhóza a následná rakovina jater ano....

Návštěvník (So, 18. 9. 2021 - 07:09)

Já jsem. Však nemyslela alkoholismus v tom slova smyslu, že vstanu a hned musím doplnit hladinu.
Normálně chodím do práce a mám i spousty jiných konicku.
Já spíš myslela takovéto časté popíjení, dlouhodobého charakteru jestli může způsobit fascikulace.
Rakovina, cirhozs jater jsou jistě taky hrozně nemoci, ale nic není horší než ALS, u rakoviny když ji člověk podchyti včas, dá se s tím něco ještě dělat, ale když má ALS, tak už si může akorát chystat rakev.
Nechápu jak může taková zrudnost jako ALS existovat, to si přece nikdo nezaslouží snad, alespoň ne žádný dobrý, hodný člověk.

T. (So, 18. 9. 2021 - 07:09)

Funkční alkoholik (tj. člověk který např. právě pracuje, ačkoli denně popíjí), je také alkoholik, to je pointa. Opravdu se k vašemu problému nelze vyjádřit, protože dlouhodobá konzumace způsobuje řadu poškození a změn, které mohou mít nejrůznější projevy. Zkuste s alkoholem přestat na pár měsíců a uvidíte. Alkoholik to nedokáže, nebo jen nesmírně obtížně.
Ohledně existence ALS je to spíš zbytečná otázka - jsme primáti, savci, a stejné onemocnění postihuje i další zvířata. Nic jiného v tom není. Jsme živočichové, velmi nedokonalí (DNA je plná chyb a zbytečných částí), rodíme se a umíráme v milionech kusů.

Návštěvník (So, 18. 9. 2021 - 07:09)

Vím že už jsem otravná, ale jdu ve čtvrtek na to EMG k Dr. Forbacovi, dá se prosim nález na EMG zaměnit s alkoholickou neuropatii.
To znamená tmuze být ta chronická denervace přítomna i u té neuropatie, aniž by to byl ALS?
Já se snažím ppprad uklidnovat, že jsem alkoholik ale nemám als, ale stejně mi to nedá, pořád musím myslet na to nejhorší, že mám ALS.
Protože mám furt ztuhly ty svaly kolem obličeje a furt ty fascikulace.

T. (So, 18. 9. 2021 - 08:09)

Alkoholická neuropatie má spíše příznaky sensorické, které nepopisujete, ale může jít o mnohá další onemocnění/poruchy, nebo vůbec o nich - benigní fascikulace. Proto vyčkejte na EMG. Pokud nemáte slabost, je to velmi dobré znamení. Víc se říct opravdu nedá. Přestaňte pít...

Návštěvník (So, 18. 9. 2021 - 09:09)

Senzoricke poruchy samozřejmě také mám, například mravenceni, brnění v končetinách, často mám studené nohy, ruce, potim se extrémně, ale to jsem ani neuvedla, protože to není příznak als.
Svalovou slabost nepočítají, ikdyz přijde mi občas že mám sníženou výdrž, předevčírem jsem cvičila aerobik a bodalo mě v nohách, nebyla to přímo křeče, spíš takové jakoby jehlicky různé po nohách, pak se mi to děje i na rukách.
Děsí mě hlavně ty fascikulace, které mívám hlavně nejvíc na nohách, jazyk radši nepozoruji, možná je mám asi víc na levé ruce než na pravé, hlavně je mám v plážích, na dlaních nejsou až tak časté, to bude ale tím že je tam možná necítím, ikdyz
jsem velice citlivá a zaznamenám i ty nejmenší fascikulace po těle, tak nevím.

Š. (Pá, 17. 9. 2021 - 20:09)

Aha,alespoň jsem v obraze.Měla jsem za to,ze se jedna o velmi mladou pani neurolozku.
Takze atrofii clovek necítí?sval se proste ztratí?mam pocit,ze muj loket(ten,který má fascikulaci)má i daleko víc kostnatejsi tvar a celkove je mene obaleny svalstvem.
Četla jsem na aboutbfs i o elbow twitch ale takto to prave nikdo nepopisoval.A tohle mě trochu děsí.Dnes jsem nákupy schválně navesela jen na tu “špatnou”ruku,tou rukou i často teď otevíráš,zaviram dvere,zapinam knoflicky,luxuji aj.Také mam posilovaci kroužek na ruku(kde ho clovek macka v dlani)jednou zvladnu 20opakovani bez problemu a tou “spatnou” jen 15,pak to bolí.

T. (Pá, 17. 9. 2021 - 21:09)

Ne, to se opravdu nejedná. Není v mých silách odpovědět tu na všechny dotazy, tak jen naposledy a obecně: atrofie nijak cítit není, je to prostě zmenšený svalový objem, nesouvisí to s čitím. Škubání v lokti, krku, břichu, kolenu...je to jedno, je to stejné. Pokud budete jednu ruku konstantně takto přetěžovat, bude unavenější a bude vás více bolet, na tom nic podivného není. Ta ruka kde uděláte méně opakování je předpokládám nedominantní (levá?)? Určitý rozdíl v síle je normální, neurolog by poznal, pokud by to již nebylo fyziologické.

Š. (So, 18. 9. 2021 - 10:09)

Omlouvam se za své dotazy.Vím,ze je to pořad dokola se opakující.Pro vás je to,jako kolovratek tady.
Ano,nejedna se o dominantní ruku .Jsem pravacka a fascikulace mam v levé paži.Včera v noci jsem nemohla spát,tak jsem si opět prilozili levou ruku na pravý loket a nic jsem necitis.Ráno už opět fascikulace:(začínám se bat,ze elektomyografie bude pozitivni na ALS!benigni BFS je lokalizováno do dolních koncetin(lýtka s chodidla)a ja se svou hlavní lokalizaci lokte jsem mimo tyto tabulky.Opravdu začínám lehce panikarit.Pane Tomáši,po jaké době elektomyografie ukaze nalez?kdyz už mam fascikulaci byl by tam nalez??po par týdnech bych slabost asi necítila?

Návštěvník (So, 18. 9. 2021 - 15:09)

Vy jste taky dobrá. Denne pochlastavate, klidne to přiznate a ted mate strach z nemoci? Dřív nebo později nějaká přijde v souvislosti s chlastem, pokud toho nenecháte, s tím si buďte jistá.

Reklama

Přidat komentář